wielaw 30.08.05, 12:12 Umarł mój dziadek, i z tego tytułu należy mi się 1 dzień uropu okolicznościowego , czy mojej żonie też taki dzięń się należy z tutułu śmierci mojego dziadka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agata_s2 Re: kodeks pracy 30.08.05, 13:08 Z powodu śmierci Twojego dziadka, zgodnie z Rozporządzeniem z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy, niestety tylko Tobie przysługuje 1 dzień wolny od pracy. Wyjątkiem byłaby sytuacja, w której Twój dziadek był osobą, która była na utrzymaniu Twojej żony lub pod jej bezpośrednią opieką. Odpowiedz Link Zgłoś
karol.novak Re: kodeks pracy 30.08.05, 13:11 Jest możliwe takie rozwiązanie ale pod jednym warunkiem mianowicie że Twój Normalny przełożony NIE stwarza problemów moje kondolencje Karol Odpowiedz Link Zgłoś
agata_s2 Re: kodeks pracy 30.08.05, 13:54 karol.novak napisał: > Jest możliwe takie rozwiązanie ale > pod jednym warunkiem > mianowicie że > > Twój Normalny przełożony NIE stwarza problemów Myślę że zadającemu pytanie nie chodziło o dobrą wole przełożonego tylko o stan prawny > > moje kondolencje > > Karol Odpowiedz Link Zgłoś
karol.novak Re: kodeks pracy (m.in. w 'panoramie) 30.08.05, 14:00 agata_s2 napisała: > karol.novak napisał: > > > Jest możliwe takie rozwiązanie ale > > pod jednym warunkiem > > mianowicie że > > > > Twój Normalny przełożony NIE stwarza problemów > > Myślę że zadającemu pytanie nie chodziło o dobrą wole przełożonego tylko o stan > > prawny > > > > > moje kondolencje > > > > Karol swego czasu Dyrektor Pan Jacek A. widząc mnie bez krawata ale w marynarce (kobietom się podoba) zgodnie z prawem wydał polecenie abym wypisał wniosek o urlop wypoczynkowy na jeden dzień i następnego pojawił się pod krawatem dodam że przezacnie w swej zacności wyraził swoją opinię na temat mojego wyglądu. zripostowałem:"ubieram się TAK bo chcę aby widzieli we mnie człowieka a nie 'wyżelowanego' akwizytora" (opinia jednego z klientów Pana Zenona nt. konsultantów z Panoramy Firm) Karol Odpowiedz Link Zgłoś
agata_s2 kodeks pracy 30.08.05, 14:27 Co do stroju, to też istnieją pewne formalne wymagania jak to wszystko powinno wyglądać. I chociaż nie wiem czy istnieją dokładne uregulowania prawne dotyczące (ale coś mi majaczy że tak) tego to wiesz wydaje mi się że normą winno być ubierać się tak jak życzy sobie pracodawca (oczywiście jeżeli nie są to wymagania już naprawdę chore). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karol.novak Re: kodeks pracy 30.08.05, 14:31 agata_s2 napisała: > Co do stroju, to też istnieją pewne formalne wymagania jak to wszystko powinno > wyglądać. I chociaż nie wiem czy istnieją dokładne uregulowania prawne > dotyczące (ale coś mi majaczy że tak) tego to wiesz wydaje mi się że normą > winno być ubierać się tak jak życzy sobie pracodawca (oczywiście jeżeli nie są > to wymagania już naprawdę chore). Pozdrawiam swego czasu już w Medicover 'wymyślono' podobny przezacny standard ubioru na zebraniu rzuciłem hasło personalnej:"wobec tego dostaniemy tzw. 'mundurówki'? bez odpowiedzi z resztą jak większość moich 'postrzelonych' pytań Karol Odpowiedz Link Zgłoś
agata_s2 Re: kodeks pracy 30.08.05, 14:36 Wiesz, jeśli u danego pracodawcy wszyscy chodzą pod krawatem każdego dnia i nic się pod tym względem nie zmienia, to chyba logiczne (przynajmniej dla mnie), że ja też się będę ubierała bardziej elegancko, inna sprawa gdyby strój który obowiązuje u danego pracodawcy w jakikolwiek sposób uwłaczał mi lub były to zbyt konkretne wymagania tzn. zamiast masz mieć krawat, usłyszałbyś masz mieć niebieski krawat firmy XYZ. Odpowiedz Link Zgłoś