Gość: zipcode Re: Cała prawda o reklamie Telii, w której wstępu IP: *.eko.uj.edu.pl 12.09.05, 09:56 Oczywiście, że obraża. Tak samo, jak podobna reklama w Polsce z udziałem Duńczyków obraziłaby ich. Skądinąd - to nmało zabawne, że jesteśmy jedną z niewielu nacji, która nie troszczy się o swój wizerunek w mediach zagranicznych. Pamiętacie te historie z polskimi obozami koncentracyjnymi? Dlaczego nikt nie pisze o francuskich obozach koncentracyjnych, choć w czasie II wojny światowej Niemcy mieli takie w Alzacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zebba Re: Cała prawda o reklamie Telii, w której wstępu IP: *.tpsa.tychy.telexispl.com 12.09.05, 10:03 A co ma do tego Wyborcza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zipcode Re: Cała prawda o reklamie Telii, w której wstępu IP: *.eko.uj.edu.pl 12.09.05, 10:36 "Wyborcza" jest gazetą - powinna reagować na bazdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MleKoLaborant Wstyd mi... IP: *.range86-129.btcentralplus.com 12.09.05, 10:09 ...za tych co się obrazili. Odpowiedz Link Zgłoś
zara_int Re: Do wszystkich hiper wrażliwych .... 12.09.05, 10:16 Polecam Hotel zacisze ze wspaniałą rolą drugoplanową hiszpana - jak rozumiem Hiszpanie powinni zerwać stosunki dyplomatyczne po emisji tego fimu, polecam idą powtórki na 2. Ogólnie cały cykl...MONTY PYTHONA, poszukiwanie św grala itd... i polecam odrobine zdrowego rozsądku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zipcode Re: Do wszystkich hiper wrażliwych .... IP: *.eko.uj.edu.pl 12.09.05, 10:40 Uznałbym Twoje racje gdyby nie to, że stereotyp przygłupa i popychadła będzie towarzyszył także Tobie, jeśli kiedyś pojedziesz szukać pracy do Danii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Do wszystkich hiper wrażliwych .... IP: *.chello.pl 12.09.05, 11:41 Gość portalu: zipcode napisał(a): > [...] stereotyp przygłupa i popychadła będzie > towarzyszył także Tobie, jeśli kiedyś pojedziesz szukać pracy do Danii Zawdzięczamy ten stereotyp tysiącom rodaków, którzy zachowują się jak głupki i popychadła ( a i oszuści jeszcze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alien Re: Do wszystkich hiper wrażliwych .... IP: *.chello.pl 12.09.05, 13:04 Hola! Twoja teza prowadzi do wniosku, że są stereotypy bardziej i mniej uzasadnione ("prawdziwe"). Wpakowałeś się w niezłe tarapaty. Przyjmując Twój punkt widzenia, trzeba by teraz odróżnić, któe to nacje zasługują na dobry stereotyp, które zaś na zły. Ja uważam, że stereotyp jest zawsze zły i zawsze błędny. Nie walczmy z Duńczykami - trzeba pokazywać, że to posłużenie się stereotypem było tu złe i głupie. Oprócz tego Polaka z reklamy mamy jeszcze innych, którzy tego stereotypu nie potwierdzają. Choćby Adam Michnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Do wszystkich hiper wrażliwych .... IP: *.chello.pl 12.09.05, 20:46 Zwracam uwagę, że pisałem o rodakach, nie o stereotypach. Ale skoro już podjąłeś ten temat, zostanę przy nim. Otóż zauważ, że twój pogląd, iż "stereotyp jest zawsze zły" jest sam w sobie jest stereotypem (i to mocno dziś w kręgach inteligenckich rozpowszechnionym). Skoro więc z założenia odrzucasz WSZELKI stereotyp, powinieneś odrzucić i ten! I kto tu się wpakował w tarapaty;-? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ) Zaloguj się ALE JAK W ANGLII Z NIEMCOW SIE SMIEJA IP: *.aster.pl 12.09.05, 12:19 to ambasada niemiecka w londynie tez reaguje. chyba wszystko jest ok. tez uwazam, ze nie nalezy przesadzac z ta duma narodowa, ale prawda jest taka, ze jak rzucja g. to zawsze sie cos przylepi... najlepiej byloby delikatnie ukrecic sprawie leb, wywrzec nacisk, zeby spot zostal zmieniony i nie trabic o tym na caly swiat. zwylka fromulka no comment ze strony amb. pol. w danii tutaj w zupelnosci by wystarczyla (pod adresm prasy polskiej/dunskej)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Re: Wstyd mi... IP: *.61.132.51.generic-hostname.arrownet.dk 12.09.05, 20:29 A mnie wstyd za ciebie.Naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peer dunska reklama IP: *.dip.t-dialin.net 12.09.05, 10:15 Kazdy z nas jest taki jak go inni widza, a nie takim za jakiego sie sam uwaza !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ademko reklama IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.09.05, 10:19 jeżeli gazecie wyborczej podoba sie wizerunek Polaka jako brudnego robola z wschodu to ratuluje gustu....ja woleżeby wyskoczył przynajmniej inżyniej, menadżer, dziennikarz itp. a co nie mamy takich???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belial13 Czy duńska reklama obraża Polaków? IP: *.asko / 82.177.183.* 12.09.05, 10:26 A o co się obrażać? Czysta prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoga Re: Czy duńska reklama obraża Polaków? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.09.05, 10:55 Narodzie!!! Wiecej luzu i krytycyzmu wobec siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwed JEstescie przewrazliwieni i macie kompleksy IP: 194.23.138.* 12.09.05, 10:37 Wiecie jak w reklamach przedstawia sie niemcow szwedow. anglikow ,. amerykanow czy francuzow. obrazeili sie. Tym pokazujecie ze jestemy glupim narodem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abhaod najczesciej spiewaja w niezrozumialym jezyku; k... IP: *.arcor-ip.net 12.09.05, 10:38 p... h.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Duńczuki IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 12.09.05, 10:41 czemu te matoły nie mówią że sami są pracowici a może to absurd tak wielki że oni sami nie wierzą w to i obrazili by sie na tą całą telię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Czy duńska reklama obraża Polaków? IP: *.crowley.pl 12.09.05, 11:12 Rzeczywiście jesteśmy zakompleksionymi kretynami, skoro obrażamy się o takie pierdoły. A te wąsy to już rzeczywiście pora zgolić. Cóż za trefnisie z tych naszych chamów... Wąs pod nosem się wałęsi. Odpowiedz Link Zgłoś
r3003 Re: Czy duńska reklama obraża Polaków? 12.09.05, 11:22 A co by się stało jak w tej reklamie wystąpiłaby inna nacja, dajmy na to Żydzi - to byłby antysemityzm!!! W prasie światowej żądano by wycofania reklamy i przeproszenia całego narodu. Polaczków można natomiast bezkarnie i bezpiecznie kopać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danusia z Danii Re:cala prawda o reklamie Telii IP: *.arcnxx18.adsl.tele.dk 12.09.05, 11:28 szanowna Pani Magdo,w czyim imieniu sie pani wypowiada? prosze to zaznaczyc bo ja pod ta wypowiedzia sie nie podpisuje.Pani wzmianka zawiera bledy - wychodzacy Polak mowi " do widzenia " a nie jak Pani napisala "dziekuje".Rzetelny dziennikarz zamiast narzekac na slaba jakosc kopii i z niej ironizowac - powinien sie postarac o lepsza - najlepiej u samego zrodla - tzn.u Telii.Prosze podac nazwiska tlumaczy,ktorzy nie podjeli sie tlumaczenia.Z tego co jest mi wiadomo G.W. zwrocila sie do Polonii dunskiej na www.gazeta.dk z prosba o pomoc w tlumaczeniu - tam tez znajduje sie wasz post odnosnie tej prosby.Takie podle chwyty stosujecie? A do tego,aby zrozumiec naprawde tresc i wymowe reklamy nalezy rozumiec mentalnosc Dunczykow a tej Pani najwyrazniej nie rozumie.No coz pozostaje sie mi tylko zgodzic z pewnym stwierdzeniem,ktore mowi ,ze sa i tacy ludzie,ktorych niczym sie nie da obrazic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikki Re:cala prawda o reklamie Telii IP: *.dsl.webpartner.net 12.09.05, 11:41 Brawo Pani Danusiu Wlasnie, wiekszosc piszacych tutaj nie zna mentalnosci Dunczykow i dlatego uwaza, ze taka reklama to nic i mozna ja zignorowac. Niestety, to nie jest takie sobie przymruzenie oka ze strony tworcow tej reklamy, tak Dunczycy chca widziec Polakow - jako prymitywnych ludzikow ktorzy pracuja za bezcen i zrobia wszystko co Dunski Pan sobie zazyczy. Pani Magda najwyrazniej nie ma pojecia o realiach Dunskich. To jest bardzo przykre, ze Polacy sa w ten sposob redukowani. I nadal sie pytam: dlaczego niektorym z Was odpowiada taki wizerunek. Obojetne, czy to glupia reklama, czy Polish Jokes. Dlaczego tak ochoczo na to przystajecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g_osc :))) tylko... cholera, znow jestesmy tani ... IP: *.ppp.tiscali.fr 12.09.05, 11:35 :))))) ale folklor :)))) wasy, widly ... kolednicy :)))))) dla mnie raczej to POZYTYWNE, ze potrafimy znalezc sie na rynku w momencie i tam gdzie nas potrzebuja ... i cos tam potrafimy ... nie wazne czy z dyplmomem czy bez ... a co do tych wasow i widel : no i co z tego? kazdy narod jakos tam sie widzi ... co nie oznacza, ze portugalki musza miec wasiki, a belgowie musza byc niedorajdy ... jasne, ze hydraulik podobal nam sie bardziej bo byl przystojniejszy ... bzdury, czy my to wszyscy taaacy piekni? .... tylko jedno mi przeszkadza: ... cholera, dlaczego my wciaz tacy tani?????!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcus Re: w gazecie mieli ubaw IP: *.adsl.hansenet.de 12.09.05, 11:51 lepiej wracaj do przerzucania gnoju Odpowiedz Link Zgłoś
czlonek_sojuszu Co za bzdura 12.09.05, 12:01 My się śmiejemy z Niemców, Ukraińców, Rosjan, Czechów, Francuzów, Japończyków, Włochów, Szwedów, Hiszpanów, Żydów, pedałów, cyklistów. Więc nie powinniśmy mieć za złe, że ktoś się z nas trochę pośmieje. Tym bardziej, że w tej reklamie nikt tego nie robi. Nawet powiem, że dobrze by było, gdyby się ktoś z nas od czasu do czasu pośmiał - zawsze to obecność w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satkow obciachem jest się obrażać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 12:08 Duny mają szczególne poczucie humoru. Leją ze wszystkich i to na ostro. Spalony jest ten, kto się obraża... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba Reklama IP: 81.210.17.* 12.09.05, 12:16 powinniśmy nauczyć się traktować siebie z większym dystansem. a przydałoby się to przede wszystkim politykom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania He he he hehehehehehe - ale się uśmiałam!! :)) IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 12.09.05, 12:27 Dobra reklama, oby takich więcej. Gratuluję pomysłu autorom i pozdrawiam!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umiarkowanyrasista [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.09.05, 12:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Czy duńska reklama obraża Polaków? 12.09.05, 12:55 gdyby w reklamie występowali Żydzi, na pewno zacżęła by się histeria o antysemityzmie Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Czy duńska reklama obraża Polaków? 12.09.05, 13:40 tom1003 napisał: > gdyby w reklamie występowali Żydzi, na pewno zacżęła by się histeria o > antysemityzmie to, ze niektorzy Zydzi przesadzaja z wrazliwoscia na humor, nie znaczy, ze my, Polacy tez mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
critto to mnie rozbawilo do lez 12.09.05, 12:57 "Poseł LPR Artur Kośmider rozważał zawiadomienie prokuratury o popełnieniu przestępstwa znieważeniu Rzeczpospolitej Polskiej i narodu polskiego. Do awantury dołączył się także "Nasz Dziennik" oraz telewizyjne "Wiadomości"." To mnei doprawdy rozbawilo do lez. Czy niektorym naprawde wydaje sie, ze kogos w Europie obchodza nasze ABSURDALNE, TYRANSKIE, pochodzace z czasow KOMUNY przepisy o 'obrazie majestatu' narodu i panstwa?? Jesli nawet takowe istnieja w innych krajach, to nie sa egzekwowane. Nie wiem jak z tymi (przeciw obrazaniu zbiorowosci), ale przepisy karzace za obrazanie prezydenta czy poslow sa NIELEGALNE wg wyroku Trybunalu w Strasburgu, gdyz stanowia pogwalcenie prawa czlowieka do wolnosci slowa i rownego traktowania wszysktich obywateli. Czy moze ktos z Telii ma sie stawic przed polskim sadem, aby tu odpowiadac w swietle (ciemnosci?) tych absurdalnych przepisow "prawnych" (lewnych)??? NIEDOCZEKANIE !!! Pozdrawiam, Critto liberter.webpark.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej GW ogłosi co obraźliwe(pedał) a co nie(faszysta) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 13:08 Oczywiście droga GazWyb że nie ma się o co obrażać - wytłumaczyłaś mi że reklama pokazuje polskich robotników, a przecież każdy Polak wie (a teraz także Duńczyk), że polski robotnik posługuje się najczęściej widłami... To może ja nakręcę reklamę w której z paczki z USA wyskoczy typowy pracowity "Afroamerykanin" - ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin Re: GW ogłosi co obraźliwe(pedał) a co nie(faszys IP: *.ded.swbell.net 12.09.05, 15:26 "Afroamerykan"? Od Arabow to ty sie odczep! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Dania IP: *.dsl.telepac.pt 12.09.05, 13:18 Ciekawe, że Wyborcza twierdzi, że tylko oni dobrze rozumieją tą reklamę, wszyscy inni łącznie z Polonią w Danii i ambasada polską się mylą ?! Mieszkałem kilka lat w Danii, i tam właśnie pokutuje przesąd o polakach jako źle wykształconych dzikusach, dobrych co najwyżej do prac fizycznych. I ta reklama potwierdza ten właśnie stereotyp, a Wyborcza ich broni. Skandal!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijny angol Re: Dania IP: *.mad1.adsl.uni2.es 12.09.05, 14:41 Nie tylko w Danii. W UK, Niemczech, Francji,Szwajcarii i nawet malo wyksztalconej Hiszpanii - mamy identyczna opinie. W wiekszosci jest to nasza wina, zazalenia nalezy wylac na adres Polakow. Z drugiej strony nie nalezy uogolniac - moge was zapewnic, ze we FRancji, Niemczech, Belgi, Danii, Szwecji, Szwajcarii, i........plus USA,Australii i wielu innych panstwach - zyje duzy procent polskiej elity, kadry zarzadzajacej, darzonej pelnym szacunkie i respektem lokalnej polpularnosci. Przyklady: Poniatowski - Minister Stanu we Francji, Brzezinski - USA, zona nastepcy tronu belgijskiego, przeurocza Matylda - z polskiej matki, i setki innych. Jak w kazdym spoleczenstwie, kazdy znajduje swoje miejsce i kazdy wyciaga korzysci z sytuacji. Faktem jest, ze pewne grupy Polakow, bez wyksztalcenia, bez podstawowych znajomoscu jezyka - nie znajdujac prymitywnej pracy w Polsce ( zyjemy w wieku techniki), szukaja "szczescia" poza granicami kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE UOGOLNIAC Re: Dania IP: *.ded.swbell.net 12.09.05, 15:07 Masz racje! Nie nalezy uogolniac i wypiswac takie bzdury jak w www.buzzle.com/editorials/8-27-2002-25333.asp o Dunczykach, twerdzic ze Anglicy to narod oprawcow trzeciego swiata, przypominac Niemcom Hitlera, czy Francji Vichy itd., itp. Wole juz stereotyp glupiego Polaka z widlami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blacky jestesmy jednak naprawde bezmnadziejni IP: 213.25.206.* 12.09.05, 13:22 i to jet fakt. Po co sie obrazac po pierwsze to zabawne a po drugie tak wygladamy i tacy jestemy. Wiec gdzoe problem. Samo LPR niech na siebie popatrzy to wyglada znacznie bardziej debilnie niz ci polacy na reklamówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turtlezzz Hehe, mnie Polacy też bawią ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 17:11 Nie dziwię się Duńczykom :) Szkoda że nasi zareagowali jak oszołomy. To na pewno wizerunku Polaków nie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Polacy to malo inteligentne ponuraki IP: 82.148.37.* 12.09.05, 13:24 zeby trzeba nam bylo tlumaczyc dowcip to naprawde zenada! a nawet jakby ten Polak w reklamowce byl bez gaci, to Dunczycy maja prawo tak nakrecic reklamowke. w Danii, w odroznieniu od Polski, jest wolnosc slowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Polacy to malo inteligentne ponuraki IP: 134.193.105.* 12.09.05, 19:25 Jak nie ma w Polsce wolnosc slowa, i to jest Polski portal, to zamknij morde zwierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oloolo Re: Polacy to malo inteligentne ponuraki IP: 194.63.135.* 13.09.05, 14:43 > zeby trzeba nam bylo tlumaczyc dowcip to naprawde zenada! a nawet jakby ten świetny dowcip że trzeba go tłumaczyc... niema co. > Polak w reklamowce byl bez gaci, to Dunczycy maja prawo tak nakrecic > reklamowke. w Danii, w odroznieniu od Polski, jest wolnosc slowa! jeśli w Dani w odróżnieniu od Polski jest wolność słowa to niech kręcą duńczyków, a nie przy...rzają się do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAW Posel Kosmider IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 13:28 W specyficzny sposob to GW dobiera "fakty". "Posel Kosmider" to chyba efekt tlumaczenia z Dunskiego na nasz. Niestety telia nie moze pozwac "Posla Kosmidra" do sadu za straty spowodowane blednym rozumieniem reklam. Musi czekac na wygasniecie wirtualnego immunitetu. Odpowiedz Link Zgłoś