Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca dla osób powyzej 40-stki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:20
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jozio Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 22:32
        Witam
        Mam taki problem.
        Mam 42 lata przez wiele lat prowadzilem własną firmę byl to handel ale niestety
        w wyniku 8 właman 12 kradzierzy i 1 napadu dokonanego na mojej osobie przez co
        straciłem 60 tysiecy złotych a żeby było malo od tego co mi złodzieje ukradli
        Urząd Skarbowy jeszcze podatek policzyl kolejne 20 tysiecy i go trzeba było
        zapłacić.Policja nikogo nie odnalazła albo odnaleść nie chciała.
        Nie ma takiej siły jeżeli traci sie w krotkim czasie 80 tysiecy żeby firma nie
        padła.
        Probowalem ratowac swoją firmę ale niewiele to dało a jeszcze pogorszyła sie
        koniunktóra i nie było juz szans na jej uratowanie.
        Obecnie jestem na bezrobociu od ponad 2 lat i nie mogę znaleść żadnej pracy
        gdyż wszędzie słyszę że nie potrzebują pracowników albo że jestem juz za stary.
        Starałem sie o dotacje w Urzędzie pracy na rozpoczęcie działalności
        gospodarczej ale mi odmowiono.
        Czy może mi ktoś coś poradzić co robic bo mi sie juz pomysły skończyły.
        Pomóżcie Jozio
        • Gość: szekla Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 20:47
          nie mam żadnego pomysłu, nie wiem co doradzić, mogę jedynie spróbowac
          podtrzymać Cię na duchu.
          dobrze, że podczas napadu nic Ci sie nie stało. z własną firma czy bezrobotny,
          ważne że żyjesz i jesteś zdrowy.
          powodzenia!
        • bez_mapy Re: Praca dla osób powyzej 40-stki 25.09.05, 21:35
          A co umiesz robić? Jakie masz wykształcenie, predyspozycje?
          • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 21:44
            Mam wyksztalcenie zawodowe.
            A co do tej pory robiłem przez 15 lat pracowalem w mleczarni a potem
            prowadziłem własną firme potem jak mnie zwolnili z mleczarni,resztę opisalem
            wcześniej.
            Na dzień dzisiejszy mam 2 pomysły.
            Ponownie zacząć to co wczesniej robiłem lub pracowac w handlu (najlepiej branza
            tytoniowa bo w tej branzy działałem).

Jak by ktos miał chec ze mna porozmawiac to mozna do mnie napisac na
            Jozio1963@o2.pl lub na GG 128413 po 21.30
            • bez_mapy Re: Praca dla osób powyzej 40-stki 25.09.05, 21:47
              Proponuję odpowiedzieć na ogłoszenia typu "ghotowość do założenia własnej
              działalności gosp.".
              • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 22:07
                Tu bedzie ciezko gdyz wyjazd nie wchodzi w rachubę gdyz tu gdzie mieszkam to
                miasto wymierające takie mam wrazenie pozatym tu mam dach nad głową i gdybym
                wyjechal musialbym sie tułać tzn nie mialbym gdzie mieszkac a mieszkanie na
                dworcu lub pod mostem raczej mnie nie bawi i nie urządza.

Jak bym mogł załatwic sobie dotacje na dzialalnosc lub zdobyc kapital na te
                dzialalnosc to by mnie urządzało.
                Tylko jak to zrobic oto jest pytanie???
                • bez_mapy Re: Praca dla osób powyzej 40-stki 25.09.05, 22:13
                  Zrób dobry biznes plan i postaraj się o dotację z unii, urzędu pracy albo banku.
                  • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 22:20
                    Juz to przerabialem niestety nie udalo sie. :(
                    • bez_mapy Re: Praca dla osób powyzej 40-stki 25.09.05, 22:33
                      No to pozostaje zarejestrować się jako bezrobotny i z tym statusem starać się o
                      jakiś bezpłatny kurs, szkolenie z urzędu pracy. Zastanów się, co chciałbyś
                      robić i marsz się doszkolić.
                      • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 22:47
                        Jestem zarejestrowany jako bezrobotny od ponad 2 lat.
                        Nawet sraralem sie o dotacje na rozpoczecie dzialalnosci ale mi odmowili.

Natomiast co do kursów to przez te 2 lata nic takiego w tym urzedzie nie
                        przeprowadzano przynajmniej ja nic o tym nie wiem.

Dodam jeszcze ze przez ten czas nie dostalem zadnej propozycji pracy.
                        I co ty na to???
                        • bez_mapy Re: Praca dla osób powyzej 40-stki 25.09.05, 23:04
                          No co ty, jest mnóswto kursów dla bezrobotnych np. projektowanie stron www,
                          grafika komputerowa, przedstawiciel handlowy, bukieciarz, ogrodnik... Zastanów
                          się, co chciałbys robić i do urzędu. Kursy są na bank. Darmowe.
                          • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 08:47
                            Jak juz wczesniej pisalem nasz Urząd Pracy nic takiego nie organizuje podobno
                            mial byc jeden kurs nie wiem na co ale z powodu zlego wypelnienia wniosku lub z
                            jakiegos innego powodu zostal uniewazniony.
                            Innaczej by mnie o tym powiadomiono.
      • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 22:34
        Czyzby dyskusja na ten temat sie skonczyla???
        • Gość: clubbe Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.ko.com 27.09.05, 09:04
          Bardzo mnie ten watek interesuje.......
          Ja mam 45 lat i w tej chwili jestem za granica.
          Mysle o powrocie do kraju ale czytajac te forum wnioskuje ze jesli sie jest
          starszym niz 30 lat i bez podyplomowych kwalifikacji nie ma nawet co mysleco
          o znalezieniu pracy w polsce.
          A szkoda bo ludzie po 40-tce maja duzo doswiadczenie i bylibi duzym assetem dla
          kazdej firmy.
          Pozdrowienia Juzio ........nie poddawaj sie

clubbe
          • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 17:23
            Jak siedzisz za granicą i masz prace to tam zostac jak najdluzej ludzie po 40-
            stce maja w Polce marne szanse na prace wiec jak mozesz i masz tam prace i nie
            musisz wracac to zostan tam jak najdluzej mozesz.
            • Gość: autor Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.05, 13:26
              Witam, jest jedna rzecz, jesli jestes pewien na 100% lub wiecej ze zarobisz
              prowadzac wlasna firme, a do tego masz wlasne mieszkanie, mozesz wziac pozyczke
              lub kredyt pod zastaw hipoteczny. Ale tylko wtedy, gdy jestes pewien ze beda z
              tego pieniadze na zycie i splate kredytu, w przciwnym razie stracisz
              mieszkanie, a to bedzie bardzo bolesne, tez nie wiem jakiego rzedu kwoty
              potrzebujesz.
              powodzenia
              • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 16:59
                Juz to zrobilem i teraz spłacam ten kredyt.
                Wiec jak na razie drugiego nie dostane.
                Moze jeszcze jakis pomysl chcetnie go rozwaze.

A potrzebuje na razie 20.000 zł.
                Tyle mi na początek wystarczy choc wolalbym jakoś dotacje zeby nie wchodzić w
                długi.
      • sloooneczko Re: Praca dla osób powyzej 40-stki 28.09.05, 17:13
        O jedynym dochodowym intersie do otworzenia o jakim słyszałam na ten czas to
        chyba lumpeks;)..
        ale..co do pieniedzy, to jakis czas temu oglądając tv słyszałam o jakiejś
        fundacji (czy czymś takim)założonej przez ludzi biznesu, których pomoc polega
        na tym,że ty masz pomysł a jeśli oni go podchwycą to wykładaja gotówkę.Pewnie
        coś tam musisz im później odpalić, czy spłacić..ale zawsze jest to jakis start.
        Podobno maja jakąś stonę www ..
        • sloooneczko Re: Praca dla osób powyzej 40-stki 28.09.05, 17:22
          www.polban.pl
          • billy.the.kid Re: Praca dla osób powyzej 40-stki 28.09.05, 17:50
            załatwiosz kurs, i dalej bedziesz bezrobotnym glazurnikiem ,bukieciarzem po
            kursie.
            • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 19:55
              Zgadzam sie z tobą całkowicie.

Jak to ktos kiedys powiedzial:
              Człowiek po 40-stce jest na emeryture za młody na rente za zdrowy do pracy za
              stary.

I jak tu zyc!!!
        • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 19:53
          Co do lumpexu to potrzeba 2 rzeczy.
          1 Lokal z tym nie ma wiekszego klopotu.
          2 Kasa a z tym to juz jest klopot.

Jak masz inne jakies pomysly to chcetnie je rozwaze.
      • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 22:21
        Czyzby sie juz pomysły wam skończyły że nic nie odpisujecie.
        • bez_mapy Re: Praca dla osób powyzej 40-stki 29.09.05, 22:37
          No to może Venture Capital
          • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 22:45
            A mozesz jaśniej???
            • bez_mapy Re: Praca dla osób powyzej 40-stki 29.09.05, 23:07
              www.nbportal.pl/common/Slownik.jsp?ncid=1481&letter=V&active=3082&nid=7078&ps=0

Venture Capital jest to kapitał finansujący przedsięwzięcia we wczesnej fazie
              funkcjonowania (start up) lub fazie ekspansji. Podmioty zapewniające tego typu
              środki, akceptując wysokie ryzyko, oczekują wysokiego zwrotu z inwestycji.

Tzn. ty masz ponadprzeciętny pomysł na zysk (firmę) a oni, jeśli się im to
              spodoba, dają ci kasę. Jest sporo takich funduszy w Polsce:
              www.parp.gov.pl/publikacja05.php
              • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 00:04
                Dziekuje za informacje żuce na to okiem choc nie o to mi chodziło.
      • Gość: Jozio Re: Praca dla osób powyzej 40-stki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 23:21
        No i propozycje sie skonczyly szkoda.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka