Gość: Ola IP: *.pro-internet.pl 27.09.05, 20:59 mozna spodziewac sie ewentualnej odpowiedzi na przeslane CV? Od razu tzn nastepnego dnia czy dopiero po jakims czasie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
losiu4 Re: Po jakim czasie ? 28.09.05, 07:56 różnie, ale najczęściej trzeba poczekać znacznie dłużej niż 1 dzień, szczególnie gdy na początku okresu rekrutacyjnego przesłałas papiery (chyba ze w ogłoszeniu stało inaczej). W przypadku rozmowy bezposredniej może być szybciej. Swego czasu "od strzału" dostałem tak pracę. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Po jakim czasie ? IP: *.pro-internet.pl 28.09.05, 08:40 Wyslalam kilka CV ok tygodnia temu:(. Wciaz nie mam zadnej odpowiedzi. Domyslam sie, ze chyba moje "papiery" nie wzbudzily entuzjazmu. Czuje sie co prawda troche rozczarowana, liczylam choc na rozmowe:(. Mysle, ze spelnialam wymagania w 98-100% jednak jak widac to za malo:(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Po jakim czasie ? IP: *.icpnet.pl 28.09.05, 10:41 nie ma reguly, do mnie potrafili zadzwonic po 2 mies, kiedy juz zapomnialam, ze wyslalam do tej firmy CV:))),a czasami dostawalam odpowiedz jeszcze tego samego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Po jakim czasie ? 28.09.05, 10:47 jeśli nie było ściśle okreslonych ram czasowych to nie ma powodu do niepokoju. Co nie znaczy oczywista, że masz 100% szans na [przyjęcie później. Może podpytasz firmę, kiedy (i czy w ogóle) odpowiedzi można sie spodziewać Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euzebiusz Re: Po jakim czasie ? IP: *.pro-internet.pl 28.09.05, 21:27 Hmmm, z reguły pracodawcy wywalają CV do kosza. Oczywiście, nie wszyscy, większość jednak tak robi, co poniękąd da się zrozumieć: skoro do firmy co tydzien przychodzą setki CV, to gdzie by je składowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Po jakim czasie ? IP: *.acn.waw.pl 29.09.05, 11:39 Oj nie przejmuj się, ja dostałam odpowiedz po roku!!! Kiedy już dawno zapomniałam,że tam cv kiedykolwiek wysyłałam, ale zmieniłam pracę pracuję tu już ponad rok i jest SUPER !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Po jakim czasie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 15:43 Ludzie,ja zawsze czekałąm około 2 miesięcy!!Nie panikujcie!!!! Mam teraz super pracę i nikt nie zaprosił mnie na rozmowę tego samego dnia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Po jakim czasie ? IP: *.pro-internet.pl 28.09.05, 17:15 Za szybko wcisnełam enter. Serdeczne dzieki za slowa otuchy:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maclaren Re: Po jakim czasie ? 28.09.05, 18:37 mój ojciec szukał kilka lat temu pracy. wysłał grubo ponad 100 CV. zaledwie kilku pracodawców odpowiedziało. zastanwailiśmy się, dlaczego tak jest. sprawa jest prosta. wszystkie oferty trafiają do pewnej firmy, która danemu pracodawcy wyszukuje takich kandydatów, którzy spełniają odpowiednie kryteria. kilka lat później mój tata był świadkiem, jak jego szef wychodził z tego typu firmy, z plikiem CV różnych osób w ręce. oczywiście spełniająych odpowiednie wymagania. zatem możliwe, że nigdy nie doczekasz się odpowiedzi. mimo wszystko życzę Ci szczęścia i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Po jakim czasie ? IP: *.icpnet.pl 28.09.05, 19:46 Pracuję w prywatnej szkole, do której różnymi drogami trafia mnóstwo CV. My je zbieramy, jak dyrektor szuka kogoś, to je przegląda i wybranych umawiamy na rozmowy. Więc czasem długo czekają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Po jakim czasie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.05, 20:17 Ja czekałem od 2 godzin do ponad roku :-). Głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Po jakim czasie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.05, 20:43 Jeśli firma szanuje swoich obecnych i przyszłych pracowników to powinna Ci po prostu udzielić takiej informacji. Tego wymaga elementarne poszanowanie ludzkiej godności, prywatnego czasu i pieniędzy. Nie wstydź się więc zapytać. Przecież masz prawo szukać pracy u innych pracodawców, nikt - nie będąc jeszcze twoim pracodawcą - nie może wymagać od Ciebie aż takiej lojalności, żebyś czekała w nieskończoność na odpowiedź, która może nigdy nie nadejść. Jeśli takie pytanie ich zdziwi lub co kogsza stwierdzą, że jest ono wyrazem postawy roszczeniowej z twojej strony to daj sobie spokój z taką pracą. Jest to pierwszy sygnał ostrzegawczy, że możesz być wykorzystywana i nie będą szanować twoich praw. Porządna firma nie ma nic do ukrycia więc pytanie o rzeczy oczywiste jak terminy i miejsca spotkań nie jest niczym niestosownym ani niegrzecznym. Co innego sprawy podlegające negocjacjom, jak płaca, bonusy i wymiary urlopów. Tu należy wykazać się wyczuciem i nie zrazić do siebie przyszłego pracodawcy ale również nie zaniżyć swojej wartości (wbrew pozorom zbyt niskie wymagania przyszłego pracownika często przekreślają jego szanse na samym początku procesu rekrutacyjnego) oraz nie odkryć wszystkich kart (powinniśmy mieć coś w "rękawie" na podstawie czego można nas później awansować lub ewentulanie coś czym można "uciec" innym kandydatom na nasze stanowisko - coś jak pluszak Kaczyńskich :) ) pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robik Re: Po jakim czasie ? IP: *.pl / *.pronets.pl 28.09.05, 23:48 ostatni raz jak wyslalem CV to firma odezwala sie dopiero po 3 miesiacach. i zaproponowali mi stanowisko zupelnie inne niz te o ktore sie ubiegalem bo tak im wyszlo z moich kwalifikacji. i dobrze sie stalo bo mija prawie piec lat a ja wiaz mam prace ktora lubie. nawet jakis awansik sie trafil ostatnio :)) Odpowiedz Link Zgłoś
maly32 Re: Po jakim czasie ? 29.09.05, 03:33 Odpowiedzi nie mozna oczekiwac w ogole. Wyslanie CV to nic innego niz reklama firmy ktora do nas przychodzi. Firmy ktore dostaja CV traktuja je dokladnie tak. Smutne ale taka jest rzeczywistosc. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabi Re: Po jakim czasie ? IP: *.budimex.com.pl 29.09.05, 08:13 Zdarzyło mi się że pierwszy kontakt firma nawiązała po 3 miesiącach (i dała pracę) rakrordzista po 8 miesiącach. Pamiętaj,że w następnej turze rektutacji firma już ma twoje dane i jesteś na początku listy - powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Po jakim czasie ? IP: *.pld2.root4.net / 213.17.194.* 29.09.05, 09:30 Po 3 tygodniach zaproszenie na rozmowę, a po 3 kolejnych od rozmowy decyzja - pozytywna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziuba Re: Po jakim czasie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 10:04 do mnie dzwonia z firm, do których cv wysłałam 2 lata temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Po jakim czasie ? IP: 193.16.239.* 29.09.05, 10:17 mnie sie zdarzyło że czekałem rok na odpowiedź i zaproszenie na rozmowę i teraz pracuję w tej firmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ata Re: Po jakim czasie ? IP: *.abc.com.pl 29.09.05, 12:59 Aktualnie jestem tą stroną, do której spływają CV. Mam ich w tej chwili w skrzynce ok. 600 - jutro zniknie ogłoszenie z portali - pojawiało się przez 2 tygodnie. Ludzie, którzy przysłali CV na początku procesu rekrutacji niestety muszą uzbroić się w cierpliwość. Teraz muszę przejrzeć wszystkie CV, wybrać te, które odpowiadają wymaganiom - czyli prawdopodobnie ok. 10-15 osób i niestety nie mam czasu na informowanie pozostałych 585, że proces rekrutacji się zakończył. Podejrzewam, że nie tylko w moim przypadku tak sprawa wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Po jakim czasie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 13:48 Zgadza się, tak samo jest w moim przypadku. Pomimo, że mam znacznie mniej zgłoszeń, też nie będę wysyłać informacji osobom, które nie spełniają wymagań - brak czasu. Z tym, że zwykle nasza firma umieszcza informację, że odpowie tylko na wybrane oferty. A jeśli chodzi o czas reakcji w przypadku pozytywnego rozpatrzenia zgłoszenia, to zwykle mieścimy się w dwóch tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Po jakim czasie ? IP: *.pro-internet.pl 29.09.05, 14:14 W jaki sposb kontaktujecie sie z kandydatami? Czestsza forma jest telefon czy za pomoce Internetu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Po jakim czasie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 14:28 My kontaktujemy się przez Internet, wymagamy również przesyłania zgłoszeń tą drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_s2 Re: Po jakim czasie ? 29.09.05, 14:02 U mnie w jednym przypadku po złożeniu oferty odezwali się w miarę szybko, ale pracę dostałam w tej firmie po dwóch latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joj Re: Po jakim czasie ? IP: *.206.115.78.telsat.wroc.pl 29.09.05, 15:23 Ech... Czasem cuda się zdarzają. Ja dostałem około 5% odpowiedzi na wysłane cv. Więc nie zawsze należy się spodziewać, że każdy do kogo się wyszlę będzie chciał rozmawiać. Pomyśl, że zdarzają się nawet takie stanowiska gdzie jest 100 chętnych na miejsce. Raczej nie ma się co łudzić, że będą z całą setka rozmawiać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Po jakim czasie ? IP: *.chello.pl 29.09.05, 16:57 W ubiegłym roku szukałam pracy.Jestem po studiach pedagogicznych (resocjalizacja)i pomyślałam że najlepszym sposobem będzie przesłać swoje cv bezpośrednio do instytucji,które mnie interesowały.Przez rok odsyłano mnie (pisemnie)od jednego miejsca do drugiego.Tak było w przypadku pracy w policji.Wysłałam podanie do Komendy Stołecznej Policji,dostałam odpowiedź że naborem zajmuje się Komenda Główna Policji.Po takiej odpowiedzi wysałam podanie do Komendy Głównej Policji skąd otrzymałam pisemną odpowiedź że nabór prowadzi Komenda Stołeczna Policji.Ponownie wysłałam podanie do Komendy Stołecznej Policji skąd ku mojemu zaskoczeniu otrzymałam pismo że nabory są prowadzone (wg zapotrzebowania)w Komisariatach Policji poszczególnych dzielnic.(?)Więc może ktoś mnie oświeci jak to jest i czy w ogóle informacje o wolnych miejscach pracy nie są tylko przykrywką,bądź sprawą wyłącznie statystyczną że takie miejsca istnieją. Z kolei w tym roku wysłałam ponad 250 maili w sprawie pracy i na 250 wysłanych dostałam tylko jedno zaproszenie na rozmowę,niestety skończyło się na rozmowie. Śmieszą mnie wywody naszych polityków na temat bezrobocia,że niby zmalało.Skąd oni mają takie informacje?Chyba średnia wychodzi im z zamieszczanych ogłoszeń na które nikt nie odpowiada. Pozdrawiam wszystkich wytrwałych w szukaniu pracy. Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
mac72 Re: Po jakim czasie ? 29.09.05, 17:31 A ja powiem tak ... a jestem osoba po tamtej stronie muru , tzn. czesto odbywam rozmowy kwalifikacyjne, nie wspomne o czytaniu cv , uwierzcie mi - srednio na jedno ogloszenie otrzymuje do 100 - 200 aplikacji kiedys odpowiadalismy - dzisiaj z racji braku czasu niestety nie odpowiadamy , jedynie odpowiadam osobom , ktore zostaly zaproszone na rozmowe - wtedy zawsze jest telefon z informacja w innym wypadku niestety nie - idzie to do tzw. archiwum :-) wiem ,ze moze wiele osob jest tym faktme oburzone ale taka jest rzeczywistosc Odpowiedz Link Zgłoś