Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Po jakim czasie ?

IP: *.pro-internet.pl 27.09.05, 20:59
    mozna spodziewac sie ewentualnej odpowiedzi na przeslane CV?
    Od razu tzn nastepnego dnia czy dopiero po jakims czasie?
    Obserwuj wątek
      • losiu4 Re: Po jakim czasie ? 28.09.05, 07:56
        różnie, ale najczęściej trzeba poczekać znacznie dłużej niż 1 dzień,
        szczególnie gdy na początku okresu rekrutacyjnego przesłałas papiery (chyba ze
        w ogłoszeniu stało inaczej). W przypadku rozmowy bezposredniej może być
        szybciej. Swego czasu "od strzału" dostałem tak pracę.

Pozdrawiam

Losiu
        • Gość: Ola Re: Po jakim czasie ? IP: *.pro-internet.pl 28.09.05, 08:40
          Wyslalam kilka CV ok tygodnia temu:(. Wciaz nie mam zadnej odpowiedzi. Domyslam
          sie, ze chyba moje "papiery" nie wzbudzily entuzjazmu. Czuje sie co prawda
          troche rozczarowana, liczylam choc na rozmowe:(. Mysle, ze spelnialam wymagania
          w 98-100% jednak jak widac to za malo:(.
          • Gość: justa Re: Po jakim czasie ? IP: *.icpnet.pl 28.09.05, 10:41
            nie ma reguly, do mnie potrafili zadzwonic po 2 mies, kiedy juz zapomnialam, ze
            wyslalam do tej firmy CV:))),a czasami dostawalam odpowiedz jeszcze tego samego
            dnia.
          • losiu4 Re: Po jakim czasie ? 28.09.05, 10:47
            jeśli nie było ściśle okreslonych ram czasowych to nie ma powodu do niepokoju.
            Co nie znaczy oczywista, że masz 100% szans na [przyjęcie później. Może
            podpytasz firmę, kiedy (i czy w ogóle) odpowiedzi można sie spodziewać

Pozdrawiam

Losiu
            • Gość: Euzebiusz Re: Po jakim czasie ? IP: *.pro-internet.pl 28.09.05, 21:27
              Hmmm, z reguły pracodawcy wywalają CV do kosza. Oczywiście,
              nie wszyscy, większość jednak tak robi, co poniękąd da się zrozumieć: skoro do
              firmy co tydzien przychodzą setki CV, to
              gdzie by je składowali...
              • Gość: m Re: Po jakim czasie ? IP: *.acn.waw.pl 29.09.05, 11:39
                Oj nie przejmuj się, ja dostałam odpowiedz po roku!!! Kiedy już dawno
                zapomniałam,że tam cv kiedykolwiek wysyłałam, ale zmieniłam pracę pracuję tu
                już ponad rok i jest SUPER !!!!
          • Gość: Magda Re: Po jakim czasie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 15:43
            Ludzie,ja zawsze czekałąm około 2 miesięcy!!Nie panikujcie!!!!
            Mam teraz super pracę i nikt nie zaprosił mnie na rozmowę tego samego dnia!!!!
      • Gość: Ola Re: Po jakim czasie ? IP: *.pro-internet.pl 28.09.05, 17:15
        Za szybko wcisnełam enter.
        Serdeczne dzieki za slowa otuchy:)
        Pozdrawiam.
        • maclaren Re: Po jakim czasie ? 28.09.05, 18:37
          mój ojciec szukał kilka lat temu pracy. wysłał grubo ponad 100 CV. zaledwie
          kilku pracodawców odpowiedziało. zastanwailiśmy się, dlaczego tak jest.
          sprawa jest prosta. wszystkie oferty trafiają do pewnej firmy, która danemu
          pracodawcy wyszukuje takich kandydatów, którzy spełniają odpowiednie kryteria.
          kilka lat później mój tata był świadkiem, jak jego szef wychodził z tego typu
          firmy, z plikiem CV różnych osób w ręce. oczywiście spełniająych odpowiednie
          wymagania.
          zatem możliwe, że nigdy nie doczekasz się odpowiedzi.
          mimo wszystko życzę Ci szczęścia i powodzenia.
      • Gość: Ania Re: Po jakim czasie ? IP: *.icpnet.pl 28.09.05, 19:46
        Pracuję w prywatnej szkole, do której różnymi drogami trafia mnóstwo CV. My je
        zbieramy, jak dyrektor szuka kogoś, to je przegląda i wybranych umawiamy na
        rozmowy. Więc czasem długo czekają...
      • Gość: pracownik Re: Po jakim czasie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.05, 20:17
        Ja czekałem od 2 godzin do ponad roku :-). Głowa do góry.
      • Gość: sprawiedliwy Re: Po jakim czasie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.05, 20:43
        Jeśli firma szanuje swoich obecnych i przyszłych pracowników to powinna Ci po
        prostu udzielić takiej informacji. Tego wymaga elementarne poszanowanie
        ludzkiej godności, prywatnego czasu i pieniędzy. Nie wstydź się więc zapytać.
        Przecież masz prawo szukać pracy u innych pracodawców, nikt - nie będąc jeszcze
        twoim pracodawcą - nie może wymagać od Ciebie aż takiej lojalności, żebyś
        czekała w nieskończoność na odpowiedź, która może nigdy nie nadejść. Jeśli
        takie pytanie ich zdziwi lub co kogsza stwierdzą, że jest ono wyrazem postawy
        roszczeniowej z twojej strony to daj sobie spokój z taką pracą. Jest to
        pierwszy sygnał ostrzegawczy, że możesz być wykorzystywana i nie będą szanować
        twoich praw.
        Porządna firma nie ma nic do ukrycia więc pytanie o rzeczy oczywiste jak
        terminy i miejsca spotkań nie jest niczym niestosownym ani niegrzecznym. Co
        innego sprawy podlegające negocjacjom, jak płaca, bonusy i wymiary urlopów. Tu
        należy wykazać się wyczuciem i nie zrazić do siebie przyszłego pracodawcy ale
        również nie zaniżyć swojej wartości (wbrew pozorom zbyt niskie wymagania
        przyszłego pracownika często przekreślają jego szanse na samym początku procesu
        rekrutacyjnego) oraz nie odkryć wszystkich kart (powinniśmy mieć coś
        w "rękawie" na podstawie czego można nas później awansować lub ewentulanie coś
        czym można "uciec" innym kandydatom na nasze stanowisko - coś jak pluszak
        Kaczyńskich :) )
        pozdrawiam i życzę powodzenia
      • Gość: robik Re: Po jakim czasie ? IP: *.pl / *.pronets.pl 28.09.05, 23:48
        ostatni raz jak wyslalem CV to firma odezwala sie dopiero po 3 miesiacach. i
        zaproponowali mi stanowisko zupelnie inne niz te o ktore sie ubiegalem bo tak
        im wyszlo z moich kwalifikacji. i dobrze sie stalo bo mija prawie piec lat a ja
        wiaz mam prace ktora lubie. nawet jakis awansik sie trafil ostatnio :))
      • maly32 Re: Po jakim czasie ? 29.09.05, 03:33
        Odpowiedzi nie mozna oczekiwac w ogole. Wyslanie CV to nic innego niz reklama
        firmy ktora do nas przychodzi. Firmy ktore dostaja CV traktuja je dokladnie
        tak. Smutne ale taka jest rzeczywistosc.

M
      • Gość: kabi Re: Po jakim czasie ? IP: *.budimex.com.pl 29.09.05, 08:13
        Zdarzyło mi się że pierwszy kontakt firma nawiązała po 3 miesiącach (i dała
        pracę) rakrordzista po 8 miesiącach.
        Pamiętaj,że w następnej turze rektutacji firma już ma twoje dane i jesteś na
        początku listy - powodzenia.
      • Gość: Lukasz Re: Po jakim czasie ? IP: *.pld2.root4.net / 213.17.194.* 29.09.05, 09:30
        Po 3 tygodniach zaproszenie na rozmowę, a po 3 kolejnych od rozmowy decyzja -
        pozytywna :-)
      • Gość: dziuba Re: Po jakim czasie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 10:04
        do mnie dzwonia z firm, do których cv wysłałam 2 lata temu...
      • Gość: p Re: Po jakim czasie ? IP: 193.16.239.* 29.09.05, 10:17
        mnie sie zdarzyło że czekałem rok na odpowiedź i zaproszenie na rozmowę
        i teraz pracuję w tej firmie
      • Gość: ata Re: Po jakim czasie ? IP: *.abc.com.pl 29.09.05, 12:59
        Aktualnie jestem tą stroną, do której spływają CV. Mam ich w tej chwili w
        skrzynce ok. 600 - jutro zniknie ogłoszenie z portali - pojawiało się przez 2
        tygodnie. Ludzie, którzy przysłali CV na początku procesu rekrutacji niestety
        muszą uzbroić się w cierpliwość. Teraz muszę przejrzeć wszystkie CV, wybrać te,
        które odpowiadają wymaganiom - czyli prawdopodobnie ok. 10-15 osób i niestety
        nie mam czasu na informowanie pozostałych 585, że proces rekrutacji się
        zakończył. Podejrzewam, że nie tylko w moim przypadku tak sprawa wygląda.

• Gość: Andy Re: Po jakim czasie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 13:48
          Zgadza się, tak samo jest w moim przypadku. Pomimo, że mam znacznie mniej
          zgłoszeń, też nie będę wysyłać informacji osobom, które nie spełniają wymagań -
          brak czasu.
          Z tym, że zwykle nasza firma umieszcza informację, że odpowie tylko na wybrane
          oferty. A jeśli chodzi o czas reakcji w przypadku pozytywnego rozpatrzenia
          zgłoszenia, to zwykle mieścimy się w dwóch tygodniach.
        • Gość: Ola Re: Po jakim czasie ? IP: *.pro-internet.pl 29.09.05, 14:14
          W jaki sposb kontaktujecie sie z kandydatami? Czestsza forma jest telefon czy
          za pomoce Internetu?
          • Gość: Andy Re: Po jakim czasie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.05, 14:28
            My kontaktujemy się przez Internet, wymagamy również przesyłania zgłoszeń tą
            drogą.
      • agata_s2 Re: Po jakim czasie ? 29.09.05, 14:02
        U mnie w jednym przypadku po złożeniu oferty odezwali się w miarę szybko, ale
        pracę dostałam w tej firmie po dwóch latach.
      • Gość: joj Re: Po jakim czasie ? IP: *.206.115.78.telsat.wroc.pl 29.09.05, 15:23
        Ech... Czasem cuda się zdarzają. Ja dostałem około 5% odpowiedzi na wysłane cv.
        Więc nie zawsze należy się spodziewać, że każdy do kogo się wyszlę będzie chciał
        rozmawiać. Pomyśl, że zdarzają się nawet takie stanowiska gdzie jest 100
        chętnych na miejsce. Raczej nie ma się co łudzić, że będą z całą setka rozmawiać :)
      • Gość: agnieszka Re: Po jakim czasie ? IP: *.chello.pl 29.09.05, 16:57
        W ubiegłym roku szukałam pracy.Jestem po studiach pedagogicznych
        (resocjalizacja)i pomyślałam że najlepszym sposobem będzie przesłać swoje cv
        bezpośrednio do instytucji,które mnie interesowały.Przez rok odsyłano mnie
        (pisemnie)od jednego miejsca do drugiego.Tak było w przypadku pracy w
        policji.Wysłałam podanie do Komendy Stołecznej Policji,dostałam odpowiedź że
        naborem zajmuje się Komenda Główna Policji.Po takiej odpowiedzi wysałam podanie
        do Komendy Głównej Policji skąd otrzymałam pisemną odpowiedź że nabór prowadzi
        Komenda Stołeczna Policji.Ponownie wysłałam podanie do Komendy Stołecznej
        Policji skąd ku mojemu zaskoczeniu otrzymałam pismo że nabory są prowadzone (wg
        zapotrzebowania)w Komisariatach Policji poszczególnych dzielnic.(?)Więc może
        ktoś mnie oświeci jak to jest i czy w ogóle informacje o wolnych miejscach pracy
        nie są tylko przykrywką,bądź sprawą wyłącznie statystyczną że takie miejsca
        istnieją.
        Z kolei w tym roku wysłałam ponad 250 maili w sprawie pracy i na 250 wysłanych
        dostałam tylko jedno zaproszenie na rozmowę,niestety skończyło się na rozmowie.
        Śmieszą mnie wywody naszych polityków na temat bezrobocia,że niby zmalało.Skąd
        oni mają takie informacje?Chyba średnia wychodzi im z zamieszczanych ogłoszeń na
        które nikt nie odpowiada.
        Pozdrawiam wszystkich wytrwałych w szukaniu pracy.
        Agnieszka.
        • mac72 Re: Po jakim czasie ? 29.09.05, 17:31
          A ja powiem tak ... a jestem osoba po tamtej stronie muru ,
          tzn. czesto odbywam rozmowy kwalifikacyjne,
          nie wspomne o czytaniu cv ,
          uwierzcie mi - srednio na jedno ogloszenie otrzymuje do 100 - 200 aplikacji
          kiedys odpowiadalismy - dzisiaj z racji braku czasu niestety nie odpowiadamy ,
          jedynie odpowiadam osobom , ktore zostaly zaproszone na rozmowe - wtedy zawsze
          jest telefon z informacja
          w innym wypadku niestety nie -
          idzie to do tzw. archiwum :-)

wiem ,ze moze wiele osob jest tym faktme oburzone
          ale taka jest rzeczywistosc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka