Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

DZIWNA UMOWA O PRAKTYKI

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 19:24
    Witam,
    Podpisałam umowe o praktyki. Jest ona skierowana do studentów i tegorocznych
    absolwentów. W pracy wykorzystuje się nowoczesne technologie IT i w umowie
    jest zapis w punkcie KONKURENCJA - "po wygaśnięciu lub rozwiązaniu umowy
    praktykantowi nie moża podjąć żadnej pracy w branży IT przez 6 miesięcy"...
    Podkreślam, że praktyki nie dają 100% gwarancji zatrudnienia w tej firmie,
    jeśli się dobrze sprawisz, zostaniesz zatrudniona. Jesli sie nie sprawdzisz
    zostajesz na lodzie. Tak czy siak ryzykujesz i skazujesz się na pracę w tej
    firmie (przed jej poznaniem), jeśli w ogóle się to uda.
    Ponieważ jestem teraz na 5 roku, to podpisałam tę umowę - praktyka trwa 3
    miesiące, a rok akademicki się dopiero zaczął, więc jak mi nie pjdzie to nic
    takiego sie nie stanie...
    Jednak jeden absolwent jej nie podpisał.
    Jakie są Wasze spostrzeżenia? Czy to w ogóle jest zgodne z prawem?
    Podpisalibyście taką umowę będąc studentem 5 roku? a absolwentem?
    Obserwuj wątek
      • Gość: asd Re: DZIWNA UMOWA O PRAKTYKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 19:55
        jest zgodna z prawem najwyżej zatrudnisz się w spożywczaku ale upewnij się że
        przynajmniej kase możesz później obsługiwać bo to też urządzenie z technologi IT
      • Gość: vb Re: DZIWNA UMOWA O PRAKTYKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 20:24
        a skąd będą wiedziec, jak i tak sie zatrudnie w IT?
        i nie jest sprecyzowane co bedzie jesli i tak sie zatrudnie - to co to ciupy
        pojde?
        • Gość: jaaaaaa Re: DZIWNA UMOWA O PRAKTYKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 20:56
          Najpierw trzeba by dokładnie sprecyzować, co to znaczy IT :-D bo jakoś nie pamiętam, żeby był to termin obowiązujący w polskim prawie... Chyba, że gdzieś w umowie jest definicja, co to takiego to IT (a może informacja turystyczna?).
          • Gość: asdd Re: DZIWNA UMOWA O PRAKTYKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 21:13
            sorki dla mnie to było oczywiste ze to information technology, tam było
            napisane branża teleinformatyczna, więc skróciłem do IT, ale czy to jakaś
            różnica ? Nie pytalem co oznacza IT
            • Gość: jaaaaaa Re: DZIWNA UMOWA O PRAKTYKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 23:20
              A, ok - branża teleinformatyczna to już jest "namacalna". Gdyby był skrót "IT" to taki punkt w umowie byłby już mniej pewny dla pracodawcy, bo przecież to po polsku nic nie znaczy.
      • bocian29 Re: DZIWNA UMOWA O PRAKTYKI 09.10.05, 22:06
        Spokojnie możesz odbyć tą praktykę. Taki zapis w umowie ma tylko moc prawną
        jeżeli pracodawca poda kwotę jaką będzie Ci wypłacał przez te pół roku jesli
        miałbyś ofertę pracy u konkurencji. Jeśli pracodawca nie ustalił z Tobą takiej
        rekompensaty to po skończeniu praktyki śmiało możesz podjąć pracę w branży
        IT. :)
        • Gość: aga Re: DZIWNA UMOWA O PRAKTYKI IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 09.10.05, 22:49
          tak popieram bociana, ta umowa tylko w takim przypadku będzie skóteczna ,jeżeli
          pracodawca zapłaci Ci za te pół roku powstrzymywania się od pracy
          u "konkurencji"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka