Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

URLOP NA ŻĄDANIE

IP: *.net.autocom.pl 28.10.05, 21:28
    Mam problem. Pracuje od kilku lat w ruchu ciąłym na dwie zmiany od 6-14 i od
    14-22. Często praca wypada mi w Soboty i Niedziele. Mam pytanie czy w te dni
    przysługuje mi urlop na żądanie? Proszę o pomoc.
    Obserwuj wątek
      • mctiggle KAŻDY pracujący dzień 28.10.05, 21:43
        czyli również weekendy, jesli wtedy pracujesz
        4 dni w roku
        urlop ten wlicza się do wypoczynkowego

ps.słyszałem o chamskich firmach, w których wykorzystanie tego urlopu oznaczało
        pożegnanie się z premią
        ale każdy wybiera to, czego chce
        ps'.rozumiem że Ty premii i tak nie dostajesz, wiec piernicz to i pamiętaj
        tylko by powiadomić pracodawcę najpóźniej w dniu urlopu
        i napisać mu później oświadczenie o wykorzystaniu tego urlopu
      • andrejwww Re: URLOP NA ŻĄDANIE 29.10.05, 13:10
        Zgodnie z art. 1672 zd. 1 Kodeksu pracy pracodawca ma obowiązek udzielić na
        żądanie pracownika i w terminie przez niego wskazanym nie więcej niż 4 dni
        urlopu w każdym roku kalendarzowym.

Pracodawca, choćby było to dla niego bardzo niewygodne, nie może odmówić
        takiemu żądaniu pracownika. Pracownik nie decyduje sam o rozpoczęciu tego
        urlopu, ale pracodawca musi mu go udzielić. Pracodawca ma więc obowiązek to
        uczynić, jednakże dopóki to nie nastąpi, pracownik nie może rozpocząć
        korzystania z omawianego urlopu. Gdyby tak zrobił, może to być w pewnych
        okolicznościach uznane za ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków
        pracowniczych. Pracownik może zgłosić żądanie udzielenia urlopu najpóźniej w
        dniu rozpoczęcia urlopu, w jakiejkolwiek formie, bowiem przepis tego nie
        precyzuje, co należy rozumieć, że może to zrobić do końca swojej dniówki
        roboczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka