Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

urlop bezpłatny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 12:41
    Czy pracodawca może mnie wysłać na urlop bezpłatny wręczając mi na piśmie, że
    z dniem 31.10.2005 wysyła mnie na takowy aż do odwołania. Mam umowę o pracę
    na czas określony do końca roku 2005 w wymiarze pełnego etatu. Nabyłem prawo
    do urlopu wypoczynkowego w wysokości 26 dni z czego do dnia wysłania mnie
    przez pracodawcę na urlop bezpłatny wykożystałem 22 dni.Co z pozostałymi
    czterema dniami, które należą mi się do końca roku kalendarzowego?
    Proszę o pomoc w tej sprawie.
    Obserwuj wątek
      • andrejwww Re: urlop bezpłatny 02.11.05, 13:39
        W kodeksie pracy nie ma zapisu który mówiłby o "wpierw" wykorzystaniu urlopu
        wypoczynkowego.Tak więc dla udzielenia urlopu bezpłatnego nie jest konieczne
        udzielenie przedtem urlopu.

Według kodeksu pracy (art. 174) pracodawca może udzielić pracownikowi urlopu
        bezpłatnego na jego pisemny wniosek.Po stronie pracodawcy nie leży jednak
        obowiązek jego udzielenia - może on odmówić przyznania urlopu bezpłatnego, nie
        uzasadniając swojej decyzji. Nie może natomiast zmusić pracownika do wzięcia
        urlopu bezpłatnego.

Urlop bezpłatny może być udzielony pracownikowi tylko na jego wniosek.Co
        więcej, wniosek ten musi być pisemny.Bez takiego wniosku wysłanie pracownika na
        urlop bezpłatny (np. w celu cięcia kosztów zatrudnienia) będzie bezskuteczne.
        Taka zasada wynika z orzeczenia Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 15
        października 1996 r.

Urlopu bezpłątnego udziela się wyłącznie na pisemny wniosek
        pracownika.Pracodawca nie może go bez zgody pracownika udzielić.

Porozmawiaj ze swoim pracodawcą że nie chcesz iść na urlop bezpłatny, a jeżeli
        rozmowa nie przyniesie rezultatu, to pracodawca naraża się na wysokie grzywny w
        przypadku kontroli Państwowej Inspekcji Pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka