Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Umowa zlecenie

IP: *.acn.waw.pl 03.11.05, 08:46
    Jestem na umowie zlecenie ale jest tak:
    -przychodze do pracy na godzien ustalona z szefem jestem w 100 procentach
    popozadkowana szefowi. czy no dala jest umowa zlecenie???
    -Na umowie mam napisane ze zarabiam 290 zl po to tylko zeby nie placil mu
    ZUSU albo jakis bardzo maly. Pieniadze natomiast dostaje przelewem kazdego
    miesiaca i jest to suma 10 razy wieksza nic napisana w umowie.

W sumie to on zatrudnia mnie na czarno czyz nie tak? Oczywiscie jak bym
    potrzebowala isc na zwolnienie lekarskie to by mi powiedzial ze to umowa
    zlecenie i ze nie moge. Jak sie z tego wyplatac? To jest nie uczicwe wobec
    mnie.
    Gdzie sprawdzic w Zusie czy on placi za mnie ZUS?
    Obserwuj wątek
      • andrejwww Re: Umowa zlecenie 03.11.05, 12:01
        Umowa zlecenie jest jedną z umów zawieranych na czas określonych, które
        dodatkowo oznaczają produkt czy usługę, którą pracownik musi wykonać.Umowa
        zlecenie została uregulowana w art. 734 - 751 Kodeksu Cywilnego i według
        znajdującego się tam zapisu polega na tym, że przyjmujący zlecenie zobowiązuje
        się do dokonania określonych czynności dla dającego zlecenie, za których
        ostatecznie efekt nie jest odpowiedzialny.

Nie napisałaś czy się pobierasz nauke, czy masz więcej czy mniej niż 26 lat, a
        także czy jesteś jednocześnie pracownikiem zatrudnionym na podstawie umowy o
        prace.

"przychodze do pracy na godzien ustalona z szefem jestem w 100 procentach
        popozadkowana szefowi. czy no dala jest umowa zlecenie???"

Zazwyczaj przyjmuje się, że wykonawca zlecenia musi wykonać czynność, do której
        się zobowiązał, osobiście.Dlatego przychodząc na ustaloną godzine przezm szefa,
        wykonujesz czynności ustalone w umowie.Co do 100% podporządkowania - nie
        musisz, możesz nie być mu wogóle podporządkowana, byle byś wykonywała jego
        polecenia i wywiązywała się z postanowień umowy.

"W sumie to on zatrudnia mnie na czarno czyz nie tak? Oczywiscie jak bym
        > potrzebowala isc na zwolnienie lekarskie to by mi powiedzial ze to umowa
        > zlecenie i ze nie moge. Jak sie z tego wyplatac? To jest nie uczicwe wobec
        > mnie.
        > Gdzie sprawdzic w Zusie czy on placi za mnie ZUS?"

Jeżeli podpisałaś z pracodawcą umowe-zlecenie i jeżeli masz prawną świadomość
        tego co podpisywałaś, to nie pracujesz na czarno.Na dowód masz prawo wglądu do
        umowy.Wykonując pracę na podstawie takich umów (czyli z podmiotami prowadzonymi
        działalność gospodarczą) nie podlegamy ani ubezpieczeniom społecznym, ani
        ubezpieczeniu zdrowotnemu.Obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi oraz
        ubezpieczeniem zdrowotnym będą wyłącznie ubezpieczenia z tytułu prowadzonej
        działalności.

Nie opłaca się składek na ubezpieczenie społeczne od umów zlecenia zawartych z
        uczniami, bądź studentami, którzy nie ukończyli 26 roku życia.
        • Gość: ewa Re: Umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 13:51
          Ja też byłam zatrudniona na umowę zlecenie i siedziałam w pracy po 8 godz.
          dziennie pod stałym nadzorem "szefa".Jak chciałam wziąc wolne to odmawiał a jak
          nie przyszłam dwa razy do pracy to miałam niezły op...Cały czas mówiono mi ,ze
          jak się nie podoba to mają innych na moje miejsce.Nie podobało się i się
          stawiałam-dlatego już tam nie pracuję bo mi podziękowali-czyli wyrzucili z
          roboty.Zastanawiam się czy nie podać tej firmy do Państwowej Inspekcji Pracy,bo
          nacisnęli mi na odcisk.Nie płacili regularnie składek na ubezp.chorobowe i
          zdrowotne.Poza tym przez pierwszy miesiąc pracowałam tam na czarno,bo nie dali
          mi żadnej umowy do podpisania.Wprowadzili zakaz palenia w firmie i w jej
          okolicach(czyli przed budynek też nie można było wychodzić).Czy z takimi
          zarzutami mogę zwrócić się do PIP?Może pomogę przynajmiej pozostałym
          pracownikom,którzy są dalej zatrudnieni na um.zlecenie?Ktoś może odpowie na to
          pytanie? Dzięki i pozdrawiam.
          • andrejwww Re: Umowa zlecenie 03.11.05, 15:54
            "Ja też byłam zatrudniona na umowę zlecenie i siedziałam w pracy po 8 godz.
            dziennie pod stałym nadzorem "szefa".Jak chciałam wziąc wolne to odmawiał ajak
            "nie przyszłam dwa razy do pracy to miałam niezły op...Cały czas mówiono mi ,ze
            jak się nie podoba to mają innych na moje miejsce.Nie podobało się i się
            stawiałam-dlatego już tam nie pracuję bo mi podziękowali-czyli wyrzucili z
            roboty.Zastanawiam się czy nie podać tej firmy do Państwowej Inspekcji Pracy,bo
            nacisnęli mi na odcisk"

Pracownikiem, do którego stosowane są przepisy Kodeksu pracy, jest osoba
            zatrudniona na podstawie umowy o pracę(art. 2 KP).Przepisy regulujące umowę –
            zlecenie to przepisy Kodeksu cywilnego, które nie zapewniają Zleceniobiorcy
            praw przewidzianych przez Kodeks pracy dla pracowników.

Umowa zlecenia nie jest umową o pracę i nie stosuje się do niej zapisów kodeksu
            pracy.Biorący zlecenie zobowiązuje się do świadczenia określonych czynności
            prawnych na rzecz podmiotu, osoby dajacej zlecenie.

Dlatego sposobem wykonania tego zlecenia jest czas pozostawiony dla
            zlecenioodbiorcy, zgodnie z prawnym wynagrodzeniem za przepracowany czas.W
            ramach umowy zlecenia zleceniobiorca zobowiązany jest do wykonania określonych
            czynności i do dołożenia należytej staranności.

W związku z tym sposób wykonania tego zlecenia, jego czas jest pozostawiony
            zleceniobiorcy. W ramach umowy zlecenia zleceniobiorca zobowiązuje się do
            wykonania określonych czynności i do dołożenia należytej staranności i powinien
            je wykonywać samodzielnie trudno tu także mówić o takim stopniu
            podporządkowania jak przy umowie o pracę.

"Nie płacili regularnie składek na ubezp.chorobowe i
            zdrowotne.Poza tym przez pierwszy miesiąc pracowałam tam na czarno,bo nie dali
            mi żadnej umowy do podpisania.Wprowadzili zakaz palenia w firmie i w jej
            okolicach(czyli przed budynek też nie można było wychodzić).

Postanowienia prawne UMOWY-ZLECENIE, zostały uregulowane w art. 734 -
            751.Wg.przepisów prawa podstawowym warunkiem świadczenia pracy na rzecz
            pracodawcy jest umowa.Jeżeli pierwsz miesiąć pracowałaś "na czarno" ( nie
            zostało to uregulowane w umowie ) to takie działania poważnie naruszają prawo.

Pracodawca ma prawny obowiązek zorganizować w swoim zakładzie pracy specjalnie
            do tego celu przeznaczone pomieszczenie zwane palarniąW palarni tej na
            pracownika powinno przypadać 0,1 m kw.na każdego palącego pracownika.Palarnia
            nie może być mniejsza nić 4 m kw. Wentylacja w pomieszczeniu musi zapewnić w
            ciągu jednej godziny co najmniej 10 krotną wymianę powietrza.

Rozporządzenie ministra pracy i polityki społecznej z dnia 11 czerwca 2002 r.
            zmieniające rozporządzenie w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i
            higieny pracy (Dz. U. Nr 169, poz. 1650 z 2003 r. - tekst jednolity).

Pracodawca nie ma prawa zakazywać pracownikom palenia papierosów na terenie
            zakładu pracy.Musi on wyznaczyć konkretne miejsce dla pracowników
            palących.Naruszenie rozporządzenia jest poważnym naruszeniem praw pracowniczych.

"Nie płacili regularnie składek na ubezp.chorobowe i zdrowotne"

Nie napisałaś czy jesteś osobą uczącą się i czy jesteś jednocześnie
            pracownikiem zatrudnionym na podstawie umowy o prace.

Wykonując pracę na podstawie takich umów (czyli z podmiotami prowadzonymi
            działalność gospodarczą) nie podlegamy ani ubezpieczeniom społecznym, ani
            ubezpieczeniu zdrowotnemu.Obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi oraz
            ubezpieczeniem zdrowotnym będą wyłącznie ubezpieczenia z tytułu prowadzonej
            działalności.

Jeśli umowa zlecenie jest jedynym tytułem do ubezpieczenia społecznego, to
            opłacanie składek na ZUS jest obowiązkowe.

W związku z tym, jeżeli umowa zostaje zawarta z podmiotem innym niż własny
            pracodawca (czy pracownik) a zainteresowany zleceniobiorca jest już objęty
            ubezpieczeniami z innego tytułu, to płacenie składek na ubezpieczenia społeczne
            nie jest wymagane.

jeżeli zgodnie z zawartą umową wynagrodzenie wynosiło co najmniej minimalną
            płacę krajową (obowiązującą w tym czasie), to pracodawca powinien odprowadzić
            składkę.Jeśli natomiast wynagrodzenie wynosiło mniej niż minimalna płaca
            krajowa w danym okresie, to wówczas pracodawca nie musiał wnosić składek.

Nie opłaca się składek na ubezpieczenie społeczne od umów zlecenia zawartych z
            uczniami, bądź studentami, którzy nie ukończyli 26 roku życia.

"Czy z takimi zarzutami mogę zwrócić się do PIP"

Możesz wystąpić do Państwowej Inspekcji Pracy o przeprowadzenie kontroli z
            wyrażnym zaznaczeniem zauważonych ( doświadczonych ) przez ciebie problemów -
            żądając anonimowości.
            • Gość: ewa Re: Umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 13:25
              Dziękuje za wyczerpujacą odpowiedź,jednak czegoś tu nie rozumiem.
              Nie jestem studentką i mam powyżej 26 lat.Ta praca była jedyną,którą w tym
              czasie wykonywałam,więc składki powinny być płacone regularnie(wynagrodzenie
              było wyższe od średniej krajowej)?A jeśli tak to czy po kontroli będą mi te
              składki wyrównane, czy muszę to zgłosić do ZUS-u?
              Następne pytanie-jeśli sprawy dotyczące umowy zlecenie regulują przepisy
              kodeksu cywilnego to jak mogę zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy
              przeprowadzenie kontroli? Słyszałam,że najpierw musiałabym zwrócić się do Sądu
              Pracy o ustalenie stosunku pracy i dopiero później do PIP.
              Jeszcze jedno-czy Państw.Insp.Pracy jest w stanie wykryć to, że przez miesiąc
              firma zatrudniała pracowników na czarno(bez umowy)skoro nie ma na to
              żadnych "papierów" i gdzie z tym się zgłosić?
              I jeszcze jedno-firma która mnie zatrudniła nie wypłaciła mi umownej premii za
              ostatni miesiąc( za najlepsze wyniki w sprzedaży)-czy jest szansa,żeby mi to
              zwrócili?
              Z góry dziękuję i pozdrawiam.
              • andrejwww Re: Umowa zlecenie 04.11.05, 13:53
                "Ta praca była jedyną,którą w tym
                > czasie wykonywałam,więc składki powinny być płacone regularnie(wynagrodzenie
                > było wyższe od średniej krajowej)?A jeśli tak to czy po kontroli będą mi te
                > składki wyrównane, czy muszę to zgłosić do ZUS-u?"

Jeżeli umowa-zlecenie jest pani jedynym tytułem do ubezpieczenia, podlega pani
                obowiązkowo ubezpieczeniu społecznemu.Pracodawca ma prawny obowiązek
                odprowadzać od pani wynagrodzenia nie zbędne składki do ZUSu.Należy pamiętać że
                pracodawca koniecznie musi zgłosić pracownika do ZUSu w terminie do 7 dni od
                zatrudnienia pracownika na podstawie tej umowy.Można dodatkowo wspomnieć
                o "RMU" - jest to odcinek który musi otrzymywać pracownik pracujący na umowe-
                zlecenie.W odcinku tym uwzględnia się ilość przepracowanych godzin, stawke
                godzinową, potrącenia z wynagrodzeń, odprowadzenie na ZUS, NFZ itd.

To na pracodawcy ciąży obowiązek zgłoszenia pracownika do ZUSu i odprowadzania
                związku z tym nie zbędnych składek.

"jeśli sprawy dotyczące umowy zlecenie regulują przepisy
                > kodeksu cywilnego to jak mogę zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy
                > przeprowadzenie kontroli? Słyszałam,że najpierw musiałabym zwrócić się do
                Sądu Pracy o ustalenie stosunku pracy i dopiero później do PIP."

Na wstępie przypominam, że umowa-zlecenie jest umowa cywilnoprawną i z racji
                tego kodeks pracy nie ma do niej zastosowania.Roszczenia
                pracowników/zleceiodawców jak i zlecenioodbiorców rozpatruje sąd cywilny, a nie
                Sąd pracy/Państwowa Inspekcja Pracy.Dlatego właśnie kodeks cywilny reguluje
                przepisy o umowie-zlecenie - zgodnie z art. 734-751 - nie ma to zastosowania do
                kodeksu pracy.

Z jednym wyjątkiem : stosunek pracy.

Wprowadzaony został Zakaz zastępowania umów o pracę umowami cywilnoprawnymi.Z
                taką sytuacją mamy do czynienia wtedy gdy zlceniobiorca wykonywanuje pracę
                określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem w miejscu i
                czasie wyznaczonym przez pracodawcę (art. 22 k.p.).

Jeżeli mamy z tym do czynienia to jest umowa o pracę a nie umowa zlecenia.W
                takim biegu sprawy na podstawie art. 22 § 12 k.p. może Pani wystąpić do sądu
                pracy z pozwem o ustalenie istnienia stosunku pracy, a co się z tym wiąże
                wszelkich uprawnień wynikających z kodeksu pracy (np: urlop wypoczynkowy).

"Jeszcze jedno-czy Państw.Insp.Pracy jest w stanie wykryć to, że przez miesiąc
                > firma zatrudniała pracowników na czarno(bez umowy)skoro nie ma na to
                > żadnych "papierów" i gdzie z tym się zgłosić? "

Musi pani pamiętać że umowa-zlecenie jest umowa cywilnoprawną i roszczenia
                pracownika rozpatruje sąd cywilny, gdzie można np.wnieść sprawe z powództwa
                cywilnego - można to ustalić.

"jeszcze jedno-firma która mnie zatrudniła nie wypłaciła mi umownej premii za
                > ostatni miesiąc( za najlepsze wyniki w sprzedaży)-czy jest szansa,żeby mi to
                > zwrócili?"

Jeżeli premia była umowna - określona w pani umowie-zlecenie, to ma pani pełne
                prawo doagać się jej wypłacenia.

Można dodatkowo wspomnieć o "RMU" - jest to odcinek który musi otrzymywać
                pracownik pracujący na umowe-zlecenie.W odcinku tym uwzględnia się ilość
                przepracowanych godzin, stawke
                godzinową, potrącenia z wynagrodzeń, odprowadzenie na ZUS, NFZ,pewmie - jest to
                krótko mówiąc - rozliczenie finansów pracodawcy względem pracownika i na odwrót.

Kwestie premii uregulowane są najczęściej w regulaminach wynagradzania czy w
                zbiorowych układach pracy i dotyczą pracowników tj. osób zatrudnionych na umowę
                opracę.Umowa zlecenie nie jest umową o pracę i ewentualne zapisy dotyczące
                prawa dla zlecenioborcy umieszczone są w umowie zlecenie.
                • Gość: ewa Re: Umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 14:19
                  Pisze Pan,ze moge zwrócić się do Sądu Pracy o ustalenie stosunku pracy,tylko co
                  mi to da skoro już tam nie pracuję.Podpisałam umowę zlecenie i "zgodziłam" się
                  na takie warunki pracy.Przecież nie zwrócą mi teraz za urlop którego nie miałam
                  itp.
                  A czy konieczne jest podpisywanie listy obecności w pracy?- trochę to
                  dziwne,ale taka listę kazano nam podpisywać i uzupełniać podpisy za dzień
                  nieobecności w pracy.Po co to-przecież to umowa zlecenie i nikt nie powinien
                  mnie rozliczać z tego czy byłam czy nie-chyba,ze prezesi się przed czymś
                  zabezpieczają.
                  Ale jeśli zdecyduję się na wniesienie sprawy do Sądu Pracy to czy będe ponosić
                  jakies koszty sądowe?
                  Tak naprawdę to nie chcę się ciągać z nimi po sądzie tylko myślałam,żeby PIP
                  zrobiła porządek w tej firmie,bo "zaleźli mi za skórę" a może pomprawiłoby to
                  sytuację moich koleżanek,które tam jeszcze pracują.
                  Odnośnie tej sprawy mam tyle pytań i wątpliwości...
                  Pozdrawiam
                  • andrejwww Re: Umowa zlecenie 04.11.05, 14:44
                    A czy konieczne jest podpisywanie listy obecności w pracy?

Jest coś takiego jak ewidencja czasu pracy.Jest ona podstawowym warunkiem
                    wypłaty wynagrodzenia dla pracownika.Uzupełniona ewidencja świadczy o tym że
                    pracownik pracował.Ewidencje dotyczą pracowników którzy zawarli umowe o prace
                    jak i umowe-zlecenie - jako podliczenie końcowe czasu pracy.

Co do listy obecności - wg.mnie podstawą do wypłaty wynagrodzenia jest
                    ewidencja czasu pracy i to ona jest przeważnie listą obecności w pracy.

Lista obecności może wynikać z wew.postanowień zakładu pracy, do których każdy
                    pracownik musi się stosować, aby pracować - co oczywiście nie łamie prawa.

" Ale jeśli zdecyduję się na wniesienie sprawy do Sądu Pracy to czy będe
                    ponosić jakies koszty sądowe?"

Jeżeli sąd ustali że pracuje pani na umowe zlecenie to sprawe przekazuje do
                    sądu grodzkiego, gdzie sąd grodzki zażąda opłaty wpisowej.Natomiast jeżeli
                    ustali że pracuje pani na umowe o prace to sprawa dalej się ciągnie i nie
                    ponosi pani żadnych kosztów.Jednak przed podjęciem jakiej kolwiek decyzji w ej
                    sprawie proszę skontować się z PIP w ramach konsultacji.
                    • Gość: ewa Re: Umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 14:54
                      Bardzo dziękuję za cierpliwość.
      • Gość: jozka Re: Umowa zlecenie IP: *.acn.waw.pl 04.11.05, 09:23
        mam ponad 26 lat i nie jestem studentem.
        -Czy oznacza to ze jak mam umowe zlecenie to moge szefowi powiedziec ze teraz
        bede przychodzic do pracy na dwie godziny dziennie bo sadze ze w tym czsie
        wykonam moja prace?
        -Czy mozna w Zusie sprawdzic czy placi za nie skladke? Na umowie spisuje ze
        placi mi 280 zl-czy on od tego placi jakis ZUS?
        -Sume placi mi przelewem i tak jak juz pisalam jest duzo wieksza niz ta
        napisana na umowie. W tytule przlewu wpisuje ze to jest zwrot pieniedzy za
        zakupy:) Ale ja faktur nie mam za zakupy:) jak to rozwiazac. w sumie jezeli
        mnie wywali z roboty to nie bede sie przejmowac. jak wiec udupic takiego
        oszusta?
        • Gość: vicki Re: Umowa zlecenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 09:46
          pracuje 8 h na umowe zlecnie nie jestem studentka
          mam pytanie czy zleceniodawca ma prawo żadac od mnie 8 godzinnej pracy inni
          pracownicy pracuja na umowe o prace po 6 h ?
          jak to w koncu jest czy jak sie wyrobie z praca do musze siedziec do 8 włacznie?
          wydaje mi sie ze umowa zlecenie jest umowa naleznego wykonania usługi lub
          produktu nie ma wiec nadozoru tak jak w przypadku umowy o prace ?
          czy w ten spósób mozna udowodnic w PIP ze jest to jakby umowa o prace z
          przymusowym 8 h czasem pracy poza tym w pracy siedze naJdłużej i mam najniższe
          wynagrodzenie?
          • andrejwww Re: Umowa zlecenie 04.11.05, 12:53
            Na wstępie przypominam, że umowa-zlecenie jest umowa cywilnoprawną i z racji
            tego kodeks pracy nie ma do niej zastosowania.Roszczenia
            pracowników/zleceiodawców jak i zlecenioodbiorców rozpatruje sąd cywilny, a nie
            Sąd pracy/Państwowa Inspekcja Pracy.Dlatego właśnie kodeks cywilny reguluje
            przepisy o umowie-zlecenie - zgodnie z art. 734-751 - nie ma to zastosowania do
            kodeksu pracy.

"mam pytanie czy zleceniodawca ma prawo żadac od mnie 8 godzinnej pracy inni
            pracownicy pracuja na umowe o prace po 6 h ?
            jak to w koncu jest czy jak sie wyrobie z praca do musze siedziec do 8 włacznie
            ?"

Ci "inni" pracownicy posiadają w przeciwieństwie do ciebie umowe o prace, w
            której pracodawca zaznaczył określił ścisły zakres obowiązków i przedmiot
            wynagrodzenia - pracownik pracuje na etat.

Art. 734. § 1. Przez umowę zlecenia przyjmujący zlecenie zobowiązuje się do
            dokonania określonej czynności prawnej dla dającego zlecenie.

Pracodawca nie musi od pani niczego żądać, nie musi nawet pani zatrudniać,
            jeżeli pani sobie poprostu tego nie życzy.Jeżeli została zawiązana umowa, to
            pani obowiązkiem jest dokonanie określonych czynności zawartych w umowie.

Jeżeli pani praca polega na obsłudze kasy fiskalnej w markecie, to praca ta
            polega nie na efekcie ( tutaj można było by poruszyć temat umowy o dzieło ),
            lecz na obsłudze zgodnie z godzinami otwarcia sklepu dla klientów.Zatem nie
            może pani takiej pracy wykonać w "ustalonym przez siebie czasu".

Jeżeli wspólnie z pracodawcą ustali pani, że wyznaczone zadania mogą zostać
            wykonane w ciągu wspomnianych np.6 H, to świadczona praca będzie równa
            wypłacanemu wynagrodzeniu - 6 godziny pracy - 6 godziny zapłacone.

To zlecenioodbiorca ustala warunki i czas pracy zleceniodawcy.W kodeksie
            cywilnym nie ma ku temu rozporządzenia i czas pracy pracownika umowy-zlecenia
            nie ma zastosowania do kodeksu pracy.Może on wynosić 2 godziny, a może 13
            godzin.Zleceniodbiorca musi tylko wypłacić wynagrodzenie za przepracowany czas.

Po trzecie jeżeli pani praca polega na "efekcie", to proponuje zmienić umowe
            z umowy-zlecenia na umowe o dzieło.

"czy w ten spósób mozna udowodnic w PIP ze jest to jakby umowa o prace z
            > przymusowym 8 h czasem pracy poza tym w pracy siedze naJdłużej i mam
            najniższe wynagrodzenie?

Kodeks cywilny nie reguluje kwesti wysokości wynagrodzenia pracownika.To
            pracownik zgadza się bądż nie zgadza na zaproponowane przez zleceniodawce
            warunki.

Roszczenia pracowników/zleceiodawców jak i zlecenioodbiorców rozpatruje sąd
            cywilny, a nie Sąd pracy/Państwowa Inspekcja Pracy.Dlatego właśnie kodeks
            cywilny reguluje przepisy o umowie-zlecenie - zgodnie z art. 734-751 - nie ma
            to zastosowania do kodeksu pracy.

Pozdrawiam
        • andrejwww Re: Umowa zlecenie 04.11.05, 12:31
          "Czy oznacza to ze jak mam umowe zlecenie to moge szefowi powiedziec ze teraz
          wykonam moja prace?"

Wg.mnie takie działania ze strony pracownika do pracodawcy nie mają
          zastosowania w Art. 734 Kodeksu Cywilnego - Przez umowę zlecenia przyjmujący
          zlecenie zobowiązuje się do dokonania określonej czynności prawnej dla dającego
          zlecenie.

Po pierwsze to zleceniodawca określa warunki pracy i to on określa zakres
          obowiązków i wysokość wynagrodzenia za wykonywaną prace.

Po drugie zgodnie z Art.734 KC pracodawca wedle zastosowaniej umowy - ma pełne
          prawo zobowiązać pracownika do ustalonej pracy wynikającej z ustalonego zakresu
          obowiązków.

Jeżeli pańska praca polega na obsłudze kasy fiskalnej w markecie, to praca ta
          może pan takiej pracy wykonać w "dwie godziny".

Jeżeli wspólnie z pracodawcą ustali pan, że wyznaczone zadania mogą zostać
          wykonane w ciągu wspomnianych dwóch godzin, to świadczona praca będzie równa
          wypłacanemu wynagrodzeniu - 2 godziny pracy - 2 godziny zapłacone.

Po trzecie jeżeli pańska praca polega na "efekcie", to proponuje zmienić umowe

"-Czy mozna w Zusie sprawdzic czy placi za nie skladke? Na umowie spisuje ze
          > placi mi 280 zl-czy on od tego placi jakis ZUS?

"mam ponad 26 lat i nie jestem studentem."

Jeżeli umowa-zlecenie jest pana jedynym tytułem do ubezpieczenia, podlega pan
          odprowadzać od pana wynagrodzenia nie zbędne składki do ZUSu.Należy pamiętać że

"zy mozna w Zusie sprawdzic czy placi za nie skladke?"

Oczywiście że można.Musi pan udać się Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, a
          konkretniej do biura obsługi interesantów.Powinien pan posiadać NIP pracodawcy
          i dokładny adres - wtedy można zweryfikować płacenie składki przz pracodawce.

"jak wiec udupic takiego oszusta?"

Jeżeli rzeczywiście okaże się że pracodawca nie odprowadza wymaganych składek,
          proponuje zawiadomić o tym ZUS - pisząc do nich odpopowiednie pismo.W takim
          biegu sprawy ZUS wyśle do pracy pismo/zawiadomienie (...).

Musi pan pamiętać że umowa-zlecenie jest umowa cywilnoprawną i roszczenia
          cywilnego.

Jednak w pierwszej kolejności proszę skontaktować się z zakładem ubezpieczeń
          społecznych.
        • andrejwww Re: Umowa zlecenie 04.11.05, 12:32
          "Czy oznacza to ze jak mam umowe zlecenie to moge szefowi powiedziec ze teraz
          wykonam moja prace?"

Wg.mnie takie działania ze strony pracownika do pracodawcy nie mają
          zastosowania w Art. 734 Kodeksu Cywilnego - Przez umowę zlecenia przyjmujący
          zlecenie zobowiązuje się do dokonania określonej czynności prawnej dla dającego
          zlecenie.

Po pierwsze to zleceniodawca określa warunki pracy i to on określa zakres
          obowiązków i wysokość wynagrodzenia za wykonywaną prace.

Po drugie zgodnie z Art.734 KC pracodawca wedle zastosowaniej umowy - ma pełne
          prawo zobowiązać pracownika do ustalonej pracy wynikającej z ustalonego zakresu
          obowiązków.

Jeżeli pańska praca polega na obsłudze kasy fiskalnej w markecie, to praca ta
          może pan takiej pracy wykonać w "dwie godziny".

Jeżeli wspólnie z pracodawcą ustali pan, że wyznaczone zadania mogą zostać
          wykonane w ciągu wspomnianych dwóch godzin, to świadczona praca będzie równa
          wypłacanemu wynagrodzeniu - 2 godziny pracy - 2 godziny zapłacone.

Po trzecie jeżeli pańska praca polega na "efekcie", to proponuje zmienić umowe

"-Czy mozna w Zusie sprawdzic czy placi za nie skladke? Na umowie spisuje ze
          > placi mi 280 zl-czy on od tego placi jakis ZUS?

"mam ponad 26 lat i nie jestem studentem."

Jeżeli umowa-zlecenie jest pana jedynym tytułem do ubezpieczenia, podlega pan
          odprowadzać od pana wynagrodzenia nie zbędne składki do ZUSu.Należy pamiętać że

"zy mozna w Zusie sprawdzic czy placi za nie skladke?"

Oczywiście że można.Musi pan udać się Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, a
          konkretniej do biura obsługi interesantów.Powinien pan posiadać NIP pracodawcy
          i dokładny adres - wtedy można zweryfikować płacenie składki przz pracodawce.

"jak wiec udupic takiego oszusta?"

Jeżeli rzeczywiście okaże się że pracodawca nie odprowadza wymaganych składek,
          proponuje zawiadomić o tym ZUS - pisząc do nich odpopowiednie pismo.W takim
          biegu sprawy ZUS wyśle do pracy pismo/zawiadomienie (...).

Musi pan pamiętać że umowa-zlecenie jest umowa cywilnoprawną i roszczenia
          cywilnego.

Jednak w pierwszej kolejności proszę skontaktować się z zakładem ubezpieczeń
          społecznych.
      • Gość: jozka Re: Umowa zlecenie IP: *.acn.waw.pl 04.11.05, 12:33
        z tego co ja wiem to nie masz czasu pracy 6h ale tyle w ile sie wyrobisz z
        praca. sadze ze mozesz sie zglosic do pipy ale bedzie sie to wizac z utrata
        pracy:) ja mam zamiar to zrobic bo na pracy mi nie zalezy i pytam jak im
        dokopac bo to jest wyzysk wiekszy niz w biedronce i to ze wszystkimi
        pracownikami.
      • Gość: jozka Proste pytanie? IP: *.acn.waw.pl 04.11.05, 13:58
        Wiec zeby sie czgo kolwiek domagac w sadzie pracy od pracodawcy to trzeba isc
        do sadu pracy i sutalic stosunek pracy? czyli zmienic umowe zlecenie na umowe o
        prace? Paragrfay mi nic nie pomagaja tylko logicznie przetlumaczenie tych
        pargrafow:)
        • andrejwww Re: Proste pytanie? 04.11.05, 14:21
          "Wiec zeby sie czgo kolwiek domagac w sadzie pracy od pracodawcy to trzeba isc
          do sadu pracy i sutalic stosunek pracy? czyli zmienic umowe zlecenie na umowe o
          prace? Paragrfay mi nic nie pomagaja tylko logicznie przetlumaczenie tych
          pargrafow:)"

Wprowadzaony został Zakaz zastępowania umów o pracę umowami cywilnoprawnymi.Z
          taką sytuacją mamy do czynienia wtedy gdy zlceniobiorca wykonywanuje pracę
          określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem w miejscu i
          czasie wyznaczonym przez pracodawcę (art. 22 k.p.). Jeżeli mamy z tym do
          czynienia to jest umowa o pracę a nie umowa zlecenia.W takim biegu sprawy na
          podstawie art. 22 § 12 k.p. może Pani wystąpić do sądu pracy z pozwem o
          ustalenie istnienia stosunku pracy, a co się z tym wiąże wszelkich uprawnień
          wynikających z kodeksu pracy (np: urlop wypoczynkowy).Owszem, jeżeli z art.22
          k.p wynika że obowiązuje "Zakaz zastępowania umów o pracę umowami
          cywilnoprawnymi" - i jeżeli w świetle powyższego prawa pracy powinna mieć pani
          umowe o prace - to jak najbardziej można wystąpić do sądu pracy.

"W sumie to on zatrudnia mnie na czarno czyz nie tak? Oczywiscie jak bym
          potrzebowala isc na zwolnienie lekarskie to by mi powiedzial ze to umowa
          zlecenie i ze nie moge. Jak sie z tego wyplatac? To jest nie uczicwe wobec
          mnie."

Nie wiem jak mam się zwracać pan, pani ?.

Przypominam ponownie że Państwowa Inspekcja Pracy/Sąd pracy dotyczy tylko
          pracowników zatrudnionych na umowe o prace i wszelkie roszczenia pracowników na
          umowe-zlecenie nie dotyczą PIP i Sądu pracy.Poza jednym - jednynym -
          wyjątkiem : ustalenia stosunku pracy.

Tak naprawde nic pan/pani nie musi ustalać, może pozostać pan na umowie
          zlecenie, jeżeli jest to dla pana/pani poprostu wygodne.Natomiast jeżeli pani
          stosunek pracy rzeczywiście narusza art. 22 k.p. to może/choć nie musi pan/pani
          wystąpić do sądu pracy o ustalenie stosunku.

Roszczenia pracowników/zleceiodawców jak i zlecenioodbiorców rozpatruje sąd
          cywilny, a nie Sąd pracy/Państwowa Inspekcja Pracy.Dlatego właśnie kodeks
          cywilny reguluje przepisy o umowie-zlecenie - zgodnie z art. 734-751 - nie ma
          to zastosowania do kodeksu pracy.

Jeżeli chodzi o składki na ZUS - już się wypowiadałem w tej kwestii.

"zeby sie czgo kolwiek domagac w sadzie pracy od pracodawcy to trzeba isc
          do sadu pracy "

To logiczne.

Pozdrawiam.
          • andrejwww Re: Proste pytanie? 04.11.05, 14:23
            Proponuje pani/panu zacząć do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.Nie ustalać
            narazie żadnego stosunku pracy ani niczego się od sądu pracy nie domagać.Pierw
            ZUS.
        • kalooo Re: Proste pytanie? 04.11.05, 14:21
          tak,żeby dochodzic jakichkolwiek roszczeń nalezy przede wszystkim miec do nich
          podstawe prawną,a taką jest stosunek pracy objęty w KP.Umowa zlecenie jest z
          ramienia kodeksu cywilnego,a to co innego.
        • Gość: ewa Re: Proste pytanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 14:22
          Dla mnie te paragrafy i przepisy to tez czarna magia,ale nie mogę tago zostawić
          tak sobie.Może coraz więcej ludzi zacznie walczyć o swoje prawa i nie będzie
          wyzysku przez wielkie i małe firmy,bo to co się teraz dzieje to obłęd.
          Mam mnóstwo znajomych którzy pracują na umowę zlecenie i siedzą cicho,bo boją
          się o swoje posady.Paranoja.
          • kalooo Re: Proste pytanie? 04.11.05, 14:37
            Oczywiście- to dośźć powszechna praktyka,o ile PIP nie dobierze się im do
            tyłka.Można zgłosić nawet anonimowo o ustalenie stosunku pracy, poza tym
            niektórzy pracodawcy nie wiedza o tym,że od ponad 2 lat o ile mnie pamięć nie
            myli jest zakaz zastępowania umów o pracę umowami cywilnoprawnymi,dlatego nadal
            piszą zlenenia, bo to jest dla nich korzystniejsze.
            • Gość: jozka ZUS? IP: *.acn.waw.pl 07.11.05, 09:01
              -W czy w Zusie odpowiedza mi na pytanie czy moj pracodawca placi ZUS? Gzie to
              najlepiej zalatwic w jakim dziale?
              -Ktos napisal ze od 2 lat nie zmona zastapic umowy o prce umowa zlecenie: czy
              jest do tego jakis pargraf na ktory mozna sie powolac?
              • andrejwww Re: ZUS? 07.11.05, 10:41
                "W czy w Zusie odpowiedza mi na pytanie czy moj pracodawca placi ZUS? Gzie to
                najlepiej zalatwic w jakim dziale?"

Tak, nie ma z tym żadnego problemu.Proszę udać się do najbliższego Inspektoratu
                Ubezpieczeń Społecznych, a konkretniej do biura obsługi interesantów i poprosić
                o sprawdzenie płacenia składek.Powinna Pani podać NIP pracodawcy i adres
                zakładu pracy.

"-Ktos napisal ze od 2 lat nie zmona zastapic umowy o prce umowa zlecenie: czy
                > jest do tego jakis pargraf na ktory mozna sie powolac?"

Tak, może Pani podeprzeć się odpowiednim art. 22 § 1 - 12 k.p.

Zakaz zastępowania umów o pracę umowami cywilnoprawnymi.Z taką sytuacją mamy do
                czynienia wtedy gdy zlceniobiorca wykonywanuje pracę określonego rodzaju na
                rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem w miejscu i czasie wyznaczonym przez
                pracodawcę.Jeżeli ma Pani z tym do czynienia to jest umowa o pracę a nie umowa-
                zlecenia.W takim biegu sprawy na podstawie art. 22 § 12 k.p. może pani wystąpić
                do Państwowej Inspekcji Pracy o ustalenie stosunku pracy.

"gdy zlceniobiorca wykonywanuje pracę określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i
                pod jego kierownictwem w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę."

Jeżeli wykonuje Pani właśnie taką prace, to może Pani mieć umowe o prace, co z
                tego wynika, także wiele korzyści ( świadczenia, urlopy ).

Pozdrawiam
                • Gość: jozka Re: ZUS? IP: *.acn.waw.pl 08.11.05, 13:53
                  andrej,
                  -w takim razie jezeli zastepowanie umowy o prace umowa zlecenie jest nie
                  legalne do do ktorego sadu musze sie z tym zwrocic? sad pracy?

-co ja z tego bede miala jak wygram? czy w jakis sposob ukarza pracodawce? czy
                  pomoge innym pracownikom?
      • Gość: kryst Re: zlikwidowac umowy zlecenia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 18:50
        to sprytny sposób na wykorzystanie pracownikow! dobry robol bo nie ma urlopu.
        Tylko ja sie pytam ile mozna pracowac czesto po 14 godzin na dobe!Minimum to 9,
        10godz. Bez urlopu nie da sie długo tak pracowac. A co ciekawsze nigdy
        wczesniej nie wiem jak długo bede siedziec w pracy nastepnego dnia. jak chciałem
        cos załatwic o 17( siedziałem od 7( bo tak sobie zarzyczył sobie szef)to mi
        zrobił awanture ze sobie znajdzie innego pracownika. i siedziałem do21. pytam
        jakie miałem prawa? Zadne! a takich ala pracownikow w naszym kochanym kraju jest
        cała chmara! Uwazam ze Ci którzy pracuja na zlecenie tez powinni miec prawo do
        płatnego urlopu! A oprócz tego nie wolno zmusic do pracy ponad 8 godzin chyba ze
        zapłaci wiecej. Słuszne tez by było ze kazda praca wykonywana w miejscu zakładu
        trwajaca minimum 8 godzin powinna byc traktowana jak etat a wszelkie nadgodziny
        placone jak za nadgodziny!
        • Gość: jozka Re: zlikwidowac umowy zlecenia! IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 08:48
          mnie akurat chyba urlop placi ale to chyba dlatego ze jakby tego nie robil to
          wszyscy by sie zbuntowali. zastanawiam sie tylko czy jak bym chciala odejsc z
          pracy to czy zaplaci mi za nie wykorzystany urlop???
          umowa zlecen jest nie legalna i jak sie nie boisz utraty pracy to wal z tym do
          sadu troche by tych pseudo pracodawcow to cos nauczylo.
          • andrejwww Re: zlikwidowac umowy zlecenia! 09.11.05, 09:26
            " mnie akurat chyba urlop placi ale to chyba dlatego ze jakby tego nie robil to
            wszyscy by sie zbuntowali. zastanawiam sie tylko czy jak bym chciala odejsc z
            pracy to czy zaplaci mi za nie wykorzystany urlop???

Umowa zlecenia nie jest rodzajem umowy o pracę a tylko z tytułu umowy o pracę
            przysługuje pracownikowi urlop wypoczynkowy.Umowa zlecenie to umowa
            cywilnoprawna.Jednak w zapisie umowy-zlecenia mogą się znaleść informacje na
            temat udzielania urlopów czy dni wolnych, jeżeli takich nie ma, nie ma
            urlopu.Żadnych pieniążków Pani nie wypłaci, ani nie musi dawać urlopu - chyba
            że się na to poprostu zgodzi.
            • Gość: jozka Jak udupic pracodawce ktory stosuje WYZYSK? IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 11:32
              > Umowa zlecenia nie jest rodzajem umowy o pracę a tylko z tytułu umowy o pracę
              > przysługuje pracownikowi urlop wypoczynkowy.Umowa zlecenie to umowa
              > cywilnoprawna.Jednak w zapisie umowy-zlecenia mogą się znaleść informacje na
              > temat udzielania urlopów czy dni wolnych, jeżeli takich nie ma, nie ma
              > urlopu.Żadnych pieniążków Pani nie wypłaci, ani nie musi dawać urlopu - chyba
              > że się na to poprostu zgodzi.

Tak tylko wrocmy znowu do punktu poczatkowego ze pracodawca zastepuje umowe o
              prace umowa zleceniem. co jest podobno NIELEGALNE:)
              Czy warto takiego pracodawce udupic bo naprawde mam ogromna chec. Jeszcze zebym
              byla dobrze traktowana w pracy to moze by mnie nie kusilo go udupic ale w taki
              spsob jak on traktuje pracownikow nalezy mu sie to. Od czego zaczac?
              • andrejwww Re: Jak udupic pracodawce ktory stosuje WYZYSK? 09.11.05, 12:06
                Tak, z Art.22 Kodeksu Pracy obowiązuje zakaz zastępowania umowy o prace umowami
                cywilnoprawnymi. Z taką sytuacją mamy do czynienia wtedy gdy zlceniobiorca
                wykonywanuje pracę określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego
                kierownictwem w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę.Jeżeli się tak
                dzieje to wówczas mamy do czynienia z umową o prace a nie np.umową-zlecenia.

"Od czego zaczac?"

Od zebrania faktów, które ewidentnie przemawiają za tym, że ewidetnie powinna
                Pani mieć umowe o prace : "gdy zlceniobiorca wykonnuje pracę określonego
                rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem w miejscu i czasie
                wyznaczonym przez pracodawcę".Zatem należy to ściśle rozważyć.

Jeżeli będzie wiadomo i jeżeli będą dowody, że należy się Pani umowa o prace to
                po zakończeniu zlecenia może Pani wystąpić do sądu pracy z pozwem o ustalenie
                stosunku pracy.Jeżeli będzie wygrana, to sąd może nakazać zaliczenie okresu w
                którym pracowała Pani na zlecenie, jako okres pracy gdzie świadczyła Pani prace
                na umowe o prace.Pracodawca będzie musiał w tym przypadku pokryć składki na
                ubezpieczenie społeczne i wypłacenia ekwiwalentu za urlop wypoczynkowy.

Jednak wpierw należy się skontaktować z Państwową Inspekcją Pracy w ramach
                bezpłatnej konsultacji prawnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka