Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Telepraca dla młodych mam

IP: *.msk.pl / 80.50.253.* 06.11.05, 19:28
    Jestem mama 9-miesięcznej córeczki. Nadszedł czas pójścia do pracy. Wiadomo,
    że w dzisiejszych czasach inaczej się nie da... Przez dłuższy okres
    próbowałam znaleźć dla siebie telepracę, wykonywaną w domu, by z wiadomych
    przyczyn móc przebywać z dzieckiem i jednak cos dorzucić do domowego
    budżetu.. I fiasko... Jestem sfrustrowana. Nie jestem informatykiem,
    tłumaczem, nie chce klikać w banery, wypełniać ankiet i mamić się
    kilkutysięcznymi zarobkami na miesiąc.Chcę uczciwie i sumiennie pracować.
    Jakie macie doświadczenia? Może jednak komuś udało się to zrobić?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Marek Re: Telepraca dla młodych mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 20:01
        Oki, to kim jesteś z zawodu? Najważniejszej informacji nie podałaś, bo to że
        nie jesteś informatykiem nie mówi nic o Tobie.
      • tsunami05 Re: Telepraca dla młodych mam 06.11.05, 21:07
        Ale to co byś chciała robić? Co umiesz? Czego możesz się douczyc ewentualnie?
        Ja sama będę mamą - dorabiam teraz tłumaczeniami i chciałbym poszerzyć grono
        zleceniodawców. Tłumaczę dla gazet (sport, fotografia, turystyka) z
        angielskiego i francuskiego. Robię to po kilkanascie godzin dziennie,
        codziennie, w weekedny tez. Po porodzie pozostanie mi tylko dorabianie, bo
        stała praca mi odpadnie. Nie wiem już gdzie szukac, tez jestem sfrustrowana.
        dodatkowo jestem dziennikarzem i od czasu do czasu marketingowcem...
        • Gość: działaczka Re: Telepraca dla młodych mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 21:26
          Tsunami, poszerzaj grono zleceniodawców przez wspólpracę z biurami tłumaczeń.
          Stawki są na pewno wyższe niż wierszówka w gazecie czy stawki w wydawnictwach.
          Wiem z doświadczenia.

Tę pracę da się pogodzić nawet z posiadaniem maciupeńkiego szkraba - bywało
          tak, że tłumaczyłam, karmiąc syna piersią (kwestia niezłego ułożenia poduszek
          na kolanach) ;-)))).
        • Gość: moni@@ Re: Telepraca dla młodych mam IP: *.tychy.msk.pl 07.11.05, 08:35
          W Twoim przypadku bała bym się mniej - jako tłumacz będziesz mieć o wiele
          większe możliwości dodatkowego zarobkowania.Oferty pracy dla takich osób jak Ty
          widziałam juz w necie, na stronach z telepracą, więc powinno by dobrze!
          Co do możliwości douczenia się - mam otwartą główę i duzo samozaparcia, nie
          moge powiedziec, że jest mi obojetne, co będe robić, wystarczy że będzie
          ciekawe i da mi możliwośc rozwoju. Mam specjalizację z dziennikarstwa ( choc z
          racji wykonywanej pracy ostatni artykuł opublikowałam pięc lat temu), znam
          bardzo dobrze angielski, myślałam o własnej firmie, ale wolałabym najpierw
          znaleźć pracę - stacjonarną również ( a jestem gotowa ja podjąć), bo raczej
          domowej nie znajdę - i dopiero wtedy ruszyc z własną działalnością (
          bezpieczniej dla mojej córy).
      • Gość: moni@@ Re: Telepraca dla młodych mam IP: *.tychy.msk.pl 07.11.05, 08:25
        Przez ostatnie pięć lat byłam kierownikiem okręgowym w sieci szwajcarskich
        piekarni, zajmowałam się wszystkim: sprzedażą, marketingiem i kontrolingiem w
        podległych mi kilku sklepach. Praca bardzo absorbująca, wyjazdowa - w zasadzie
        nigdy nie wiedziałam do końca gdzie wyląduję. Decyzja o zmianie pracy zbiegła
        się z zajściem w ciążę - od dwóch lat odbijałam się od "szklanego sufitu",
        czyli brak możliowści awansu, powoli męcząca rutyna, bardzo kiepskie (jak na
        takie stanowisko) zarobki. Zakończyłam wszystkie projekty i spokojnie zajęłam
        się opieka nad córką. Jak pisałam wcześniej: życie jest życiem, trzeba pójść do
        pracy. Miałam nadzieję, że znajdę coś umozliwiającego mi zajęcie się córą, ale
        niestety.
        • tsunami05 Re: Telepraca dla młodych mam 07.11.05, 19:27
          Ha! Ale ja tłumaczem jestem z przypadku - tłumaczę do kilku gazet, ale nie mam
          żadnego papierka, szkoły itd - po prostu znam język i dobrze operuje też
          polskim, więc nie ma problemu w tę stronę. Spróbuję z biurami tłumaczeń, dzięki
          działaczko :) Nie wiem tylko czy ktoś taki jak ja - nie filolog im będzie
          pasował...
          • Gość: działaczka Re: Telepraca dla młodych mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 19:29
            A czemu nie? Wiele biur po prostu daje próbki do przetłumaczenia i na tej
            podstawie ocenia Twoją znajomosc języka. Wbrew pozorom, mnóstwo niefilologów i
            nielingwistów pracuje w tej branży. :-)))) Powodzenia!!!
            • Gość: marcin Re: Telepraca dla młodych mam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 14:31
              Z tą "telepracą" dla tłumaczy nie jest jednak tak łatwo. Cieszyłem się, że
              nawiązałem współpracę z biurem A, B lub załózmy H, ale po wykonaniu zlecenia
              kontakt urywał się jak nozem uciął. O wynagrodzeniu nie wspomninam nawet. Czy
              ktoś potrzebuje tłumacza arabskiego? :)
              • Gość: działaczka Re: Telepraca dla młodych mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 16:14
                A ja ostatnio rozmawiałam z koleżanką z branży, że tłumaczy arabskiego jest jak
                na lekarstwo, a ci, co są dyktują warunki, jakie im się podoba... ;-))) To
                oznacza jedno - ślij, ślij, ślij zgłoszenia do biur. Arabski nie jest językiem
                pierwszej popularności, ale i liczba tłumaczy jest znikoma.

Co się zaś tyczy niesolidnych biur, niepłacących za zlecena, to po pierwsze
                trzeba się upominać (oficjalnie i nieoficjalne), a po drugie jest na yahoo
                grupa dla tłumaczy, na której można zadać pytanie o solidność danego biura i
                czy ktoś miał z nim do czynienia. Wielu dzięki temu uratowało sporo pieniędzy.

Zresztą na yahoo jest jeszcze kilka innych wartych polecenia grup dyskusyjnych,
                które przydają się w pracy tłumacza - poza wspomnianym pl-p-t jest też polish-
                translations, gdzie prowadzone są konsultacje dot. terminologii i naprzykład
                tlumtech, gdzie z kolei rozmawiamy na temat technicznego warsztatu tłumacza
                (komputery, programy CAT itp.). Do tego spora liczba innych grup, które są
                znacznie mniej aktywne. Polecam!
                • Gość: działaczka Re: Telepraca dla młodych mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 16:15
                  "na przykład", oczywiście... :-))
      • Gość: Maxi Re: Telepraca dla młodych mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 14:54
        Ja też jestem mamą i szukam czegoś do domu...grafika, researching
        internetowy/pozyskiwanie kontaktów w necie/, angielski podstawowy, stałe łącze.
        Tez szukam od roku.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka