Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ZUS - FP i FGŚP - chorobowe?

16.11.05, 14:36
    Witam, mam pytanie o skladki na ZUs - płace trzy - ubezp społeczne, składkę
    na FP i FGŚP oraz zdrowotne. Która z tych składek jest dobrowolna i która z
    nich zawiera ubezpieczenie chorobowe? Nie opłacalam tego sama i teraz nie
    jestem pewna czy to juz wszystkie składki, które pozwolą mi na otrzymanie
    zasiłku chorobowego i macierzyńskiego.
    Obserwuj wątek
      • andrejwww Re: ZUS - FP i FGŚP - chorobowe? 16.11.05, 15:40
        Składka FP jest to składka na fundusz pracy, popularnie zwaną składką
        ubezpieczenia od bezrobocia.Jest obowiązkowa dla osób prowadzących działalność
        gospodarczą i pracowników pracujących na umowe o prace, dodatkowo obowiązkowa
        jest dla umów cywilnoprawnych przy przepracowanym całym miesiącu i minimalnie
        pobieranym wynagrodzeniu 849 zł.Składka na Fundusz Gwarantowanych Świadczeń
        dotyczy pracodawców, będących osobami fizycznymi lub jednostkami
        organizacyjnymi zatrudniającymi pracowników.FGŚW jest instytucją ochrony
        roszczeń pracowniczych, w razie niemożności ich zaspokojenia przez
        niewypłacalnego pracodawcę.Składka zdrowotna jest obowiązkowa dla wszystkich.
        Ubezpieczenie społeczne zawiera ubezpieczenie emerytalne, ubezpieczenia rentowe
        ubezpieczenie chorobowe ( dobrowolne dla osób prowadzących działalność
        gospodarczą, a obowiązkowe dla pracowników na umowie o prace ) i ubezpieczenie
        wypadkowe ( prowadzący działalność nie podlega pod ubezpieczenie wypadkowe ).

Ubezpieczenie chorobowe jako składnik Ubezpieczenia Społecznego jest
        obowiązkowe dla pracowników i nie obowiązkowe ( dobrowolne ) dla osób
        prowadzących działalność gospodarczą.
        • tsunami05 Re: ZUS - FP i FGŚP - chorobowe? 16.11.05, 15:45
          Aha - czyli chorobowe zawiera się w społecznym. Płacę 513,33 od podstawy 1391 -
          czy to znaczy, że jest ono zawarte w tej składce? Prowadzę działalność - ale
          leżę chora i poprosiłam kogoś o zapłacenie składek, dlatego nie jestem pewna.
        • Gość: działaczka Re: ZUS - FP i FGŚP - chorobowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 15:50
          Chorobowe, jak napisał Andrejwww jest dobrowolne. Jesli sama płacisz sobie ZUS,
          to na pewno byś wiedziała, czy je płacisz w tym chorobowe. W druku DRA jest
          osobna pozycja właśnie na ubezp. chorobowe. Wpłaca się je na konto 51. Musisz o
          tym jednak pamiętać, że jeśli choćby jeden dzień spóźnisz się z zapłatą składek
          chorobowe Ci przepada. Należałoby wyklarować, czy ZUS liczy datę przelewu, czy
          datę przyjścia przelewu na konto.

Minimalna składka na ubezpieczenie społeczne bez chorobowego wynosiła za
          październik 479,25 zł, więc jeśli wpłaciłaś taką kwotę na konto 51, to znaczy,
          że nie zapłaciłaś chorobowego.
          • tsunami05 Re: ZUS - FP i FGŚP - chorobowe? 16.11.05, 16:59
            Ja zawse opłacałam chorobowe i wiedziałam o tym :) Tym razem wpłacala za mnie mama - ja leżalam plackiem i nie miałam naewt dojścia do kompa, a mój ZUS jest ponad 200 km od miejsca mojego aktualnego zamieszkania. Ona wypełniała te druki. Stąd problem - ale wpłacała 513,33. Zaniepokoiło mnie, że były trzy wpłaty, nie 4 ale skoro chorobowe jest wliczone w społeczne, a społeczne to min 479,25 to wnioskuję że zapłaciłam... Płacone było w terminie, wiem, że to ważne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka