Gość: Krzysiek IP: *.net.pl 08.12.05, 22:37 Właśnie zaczynam szukac pracy :) I mam pytanie: w jakim formacie mogę wysłać cv mejlem? Jestem posiadaczem linuksa i na .doc nie mogę sobie pozwolić. Czy plik pdf jest do zaakceptowania? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.hsd1.ga.comcast.net 08.12.05, 22:57 Jesli w ogloszeniu nie jest precyzyjnie okreslone w jakim format pracodawca zyczy sobie otrzymac twoje CV, to moze to byc dowolny, ogolnodostepny format: .doc lub .pdf itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk_zk Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.hsd1.ga.comcast.net 09.12.05, 23:36 Ja wysylam swoje CV w Word'zie (m.in. do dwoch firm, w ktorych mam w pn i wt rozmowy)i jeszcze nie mialam sytuacji, aby cos mi sie gdzies rozsypalo. Po za tym uwazam, ze oba te formaty sa do przyjecia. A firma, ktora nie moze lub co gorsza nie potrafi otworzyc .pdf'a to faktycznie firma, w ktorej nie polecam nikomu pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkuss *.doc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 21:34 Przecież pod Linux'em jest pakiet Open office !!! Dzięki niemu możesz przecież zapisać plik właśnie w *.doc . Jeśli nie będziesz robić tabelek - nic nie powinno się rozsypać. Najlepiej sprawdzić zapisany w ten sposób plik właśnie w Word'zie na innym komputerze (np. u kolegi). Pozdrawiam i życzę POWODZENIA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.brda.net 08.12.05, 23:49 > cv mejlem? Jestem posiadaczem linuksa i na .doc nie mogę sobie pozwolić Pozwalaj sobie do woli, byleby cie przyjeli do pracy :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carnivore Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: 213.78.96.* 09.12.05, 00:12 Moim zdaniem tylko pdf (to jak ktos odczyta plik w np. wordzie zalezy tez od jego ustawien). Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.chello.pl 09.12.05, 07:20 zwłaszcza na czyimś komputerze, nie ten system, nie te czcionki itp. PDF nic nie powinno być. Do odczytania Worda potrzebny jest program office albo płatny albo darmowy. PDF'a można odczytać bez problemu za darmo ściągając sobie Acrobat Readera. Jak ktoś nie portafi odczytac PDF'a albo ściągnąć sobie AR tzn. ze jest nieudolny więc nie ma co sobie glowy nim zawracać. Odpowiedz Link Zgłoś
carmela_soprano Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać 09.12.05, 12:35 > Jak ktoś nie portafi odczytac PDF'a albo ściągnąć sobie AR tzn. ze jest > nieudolny więc nie ma co sobie glowy nim zawracać. Trochę bzdura z tą nieudolnością. W dużych firmach nadzór nad komputerami użytkowników ma zazwyczaj specjalny departament wewnątrz IT. W prawidłowo zarządzanej sieci użytkownik końcowy (kadrowa czy inna HaeR-ka) nie ma prawa do instalowania programów. Nie zmienia to faktu, że IT na wniosek kadr nie powinno robić kłopotu z zainstalowaniem AR czy innego oprogramowania będącego w stanie odczytać PDF-a. Ale różnie z tym bywa; zwłaszcza że CV może do firmy dotrzeć inną drogą niż przez kadry, poprzez ludzi, którzy nie potrzebują do codziennej pracy czegokolwiek innego niż MSO. Na miejscu autora wątku - szukającego pracy - w korespondencji załączyłabym jednak CV w obu formatach. Open Office całkiem porządne doc-e i rtf-y tworzy (jak na linuksiarskiego ersatza). Powodzenia, C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksa Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 09.12.05, 13:09 załączać 2 formaty (w tym doc-a) to jest niezle poroniony pomysł. Zobacz ile to będzie ważyć, a ktoś odbierając Twoją aplikację będzie czekał "wieki". Ja zrobiłam test i przez jakiś czas wysyłałam pracodawcom najpier zapytanie jaki format sobie życzą - zdecydowanie wygrał PDF. Swoją drogą - dla wszystkich word-owców - doc nie jest ani powszechnym ani użytecznym formatem (może rozwalić tekst/tabelki nawet wtedy, gdy ktoś inny będzie miał zainstalowaną inną drukarkę). PDF jest standardem, a oprócz tego nikt nie będzie mógł ingerować w ten dokument (przynajmniej tak łatwo). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
carmela_soprano Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać 10.12.05, 22:19 > załączać 2 formaty (w tym doc-a) to jest niezle poroniony pomysł. Zobacz ile to > będzie ważyć, a ktoś odbierając Twoją aplikację będzie czekał "wieki". Wierz mi, że w korporacji nie ma to żadnego znaczenia. PDF się nie kompresuje prawie wcale, .doc za to całkiem nieźle. Wrzucisz jedno i drugie w zip-a i voila. Przy szukaniu pracy, o ile się nie mylę, najważniejsze jest nietracenie szans...? Oczywiście mogę się mylić, bo siedzę po drugiej stronie biurka. Osobną zupełnie sprawą jest to, że format CV jest drugorzędny - byle dokument się dał wydrukować. Gorzej z treścią, tego się nie da nauczyć. Zwłaszcza 'techniczni' mają z tym sporo problemu. C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tpi0 Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.aster.pl 16.12.05, 23:50 No pod warunkiem, że ma program do rozpakowywania i potrafi to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms sucks Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.acn.waw.pl 17.12.05, 03:36 PDF się nie kompresuje, bo on już jest skompresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms sucks Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.acn.waw.pl 17.12.05, 03:38 A przy okazji ZIP to wyjątkowo głupi pomysł, bo wiele serwerów pocztowych ZIP-y odrzuca jako potencjalne pliki z wirusami. Np. spróbuj ZIP-a wysłać przez gmaila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 09:41 pdf sie nie kompresuje? Co za wierutna bzdura... Oczywiscie, ze sie da kompresowac i to calkiem niezle, zwlaszcza jesli to sa teksty, a nie osadzone obrazki. Microsoftowy doc ma jeszcze pare wad - zapisuje w sobie sporo smiecia (czasem potrafi tego byc ponad 80 objetosci calego dokumentu!!!) i zapisuje dane jakich NIE CHCEMY zapisywac (radze "obdlubac" pliki doc tym programem www.docscrubber.com ). O tym, ze pliki Worda w roznych wersjach w gruncie rzeczy nie sa w 100% kompatybilne ani w gore, ani w dol nie wspominam, bo przyznal to sam Microsoft. Odpowiedz Link Zgłoś
ruthinia Z drugiej strony biurka... 17.12.05, 15:15 OK. Z drugiej strony. Lubię, jak CV jest w Wordzie, pozwala ocenić jak ktoś sobie radzi z takim prościutkim programem (oczywiście jeżeli jest mu to potrzebne do pracy na TYM stanowisku). Błyskawicznie się ściąga i włącza. Ponadto CV trafiają do biur HR gdzie edytory tekstów to często używane programy (biurokracja ;) ). Plik w formacie .pdf jest też do przyjęcia więc mi bez różnicy. Aha, i bez zip-ów, po co niepotrzebne ceregiele przy otwieraniu? Pozdrawiam ps. lubimy zdjęcia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adalberto Re: Z drugiej strony biurka... IP: 158.162.139.* 17.12.05, 17:50 Lubicie zdjęcia? No właśnie. Zawsze wysyłałem ze zdjęciem. Ale całkiem niedawno poczytałem trochę publikacji różnego rodzaju oraz miałem do czynienia z pewnym międzynarodowym biurem karier na jednym z tzw. renomowanych europejskich uniwersytetów (w kraju na południu Europy). Wszyscy, jak jeden mąż twierdzą, że zdjęcia w CV świadczą o... braku profesjonalizmu! To mnie troszkę zdziwiło, więc poszperałem w internecie i faktycznie! zamieszczanie zdjęć CV jest równo odradzane. Czy zatem fakt, że dział kadr lubi zdjęcia, świadczy o jego braku profesjonalizmu? Jak spytałem w pewnej firmie, dla której robiłem projekt, panią od HR, jaka jest jej opinia na temat zdjęć w CV, stwiedziła, że wprawdzie zdjęcie nie dyskwalifiuje kandydata, ale patrzy na taką cefałkę co najmniej z niesmakiem. Popytałem też moich zagranicznych znajomych. Zdjęcia w CV? Pukali się w głowę. No to ja się pytam - o co chodzi? Pozdrowienia, AO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacbos Re: Z drugiej strony biurka... IP: *.brda.net 17.12.05, 18:34 > uniwersytetów (w kraju na południu Europy). Wszyscy, jak jeden mąż twierdzą, że > zdjęcia w CV świadczą o... braku profesjonalizmu! To mnie troszkę zdziwiło, Zamieszczanie zdjecia to przeciez zwykla proznosc, tak samo, jak ocenianie w procesie rekrutacyjnym czyjegos wygladu. Tak postepuja ludzie, delikatnie piszac, niemadrzy, a w krajach z tradycjami rekrutacyjnymi takie osoby juz dawno wyeliminowano z rynku lub po prostu zmadrzaly. Dlatego tam "Pukali się w głowę", gdy slyszeli pytania o zdjecie w CV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RE: Re: Z drugiej strony biurka... IP: *.telia.com 18.12.05, 00:45 Zalezy jakiej szukasz pracy. Jesli jest to praca w ktorej wyglad/aparycja ma znaczenie i masz korzystne zdjecie, to zalaczenie obrazka w CV jest wielce wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.D. Re: Z drugiej strony biurka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 09:49 Zajmuje sie na codzien doradztwem zawodowym i zawsze powtarzam moim klientom - nie zamieszczajcie zdjecia w CV! Na tym etapie selekcji ocena kandydata powininna zostac dokonana wyklacznie na podstawie tresci merytorycznych. Osobowosc/wyglad sa brane pod uwage podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Dlaczego w Polsce wielu pracodawcow lamie zasady biznesowego savoir vivru? Z tych samych powodow, dla ktorych pewien pracodawca zapytal kandydata do pracy, jak czesto kloci sie z zona. Coz, w sferze kulury biznesu miedzy Polska a Zachodem ciagle jeszcze tkwi przepasc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milimetr Re: Jak to jest... IP: *.sggw.waw.pl 19.12.05, 10:35 Mam parę pytań nie tyle na temat formatu komputerowego CV, jednak interesuje mnie czemu aż tak bardzo przywiązuje się wage do formy CV? W moim życiu nie musialem pisac ich zbyt wiele. Wydaje mi się jednak (byc może jako laikowi), że HR przywiązuje zbyt dużo wagi do formy tam gdzie treśc powinna byc najistotniejsza. Oczywiście są "zasady ogólne czy powiedzmy - CV savoir-vivre", który należy przestrzegac i zdaję sobie sprawę, że jakoś trzeba "zanęcic" firmę i wyrożnic się w tłumie. Osobiście jednak wolalbym dostac ciekawe "merytorycznie" CV niż nudne jak flaki z olejem informacje oprawne w złotą ramkę. Na tym polu nie mam właściwie doświadczenia. Miałem jednak wielokrotnie okazję wypowiadac się publicznie w kraju i za granicą (pracuję naukowo), a przede wszystkim sluchac wypowiedzi innych. Rzygac mi się chce jak widzę piękne dopracowane prezentacje z efektami wręcz jak ze światecznej choinki, traktujace o kompletnych bzdetach. Podobnie ucząc innych zauważyłem, że zbyt piekne prezentacje komputerowe powoduja u słuchacza switch-off. Znacznie lepiej dla wykładowcy miec dobry tzw. focus-point. Czy tu trochę nie jest podobnie? Czy zamiast wyrownywac marginesy CV nie lepiej błysnąc inaczej? (oczywiście jedno drugiemu nie musi przeszkadzac-ale jak to jest drodzy HR?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.int.pl / *.int.pl 17.12.05, 10:12 takie aplikacje jak AR w dużych firmach są w core load'zie, dostępne na wszystkich końcówkach Odpowiedz Link Zgłoś
guitarra Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać 16.12.05, 23:17 Gość portalu: corgan napisał(a): > Do odczytania Worda potrzebny jest program office albo płatny albo darmowy. ciekawe gdzie rozdają tego "darmowego" office'a? Chyba miałeś na myśli piracki. Nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.brda.net 17.12.05, 00:01 > ciekawe gdzie rozdają tego "darmowego" office'a? Chyba miałeś na myśli piracki. Zamiast napisac "program biurowy", osoba, ktorej zadales pytanie, uzyla slowa angielskiego i napisala "program office". Zauwaz, ze nie bylo tam mowy o MS Office, a slowo "office" napisane zostalo mala litera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 00:04 program nazywa sie OpenOffice (czyli tez "office") i owszem, jest calkowicie darmowy i do sciagniecia z internetu, ze strony tworcow. wlasciwie to nawet nie tyle program, co caly pakiet: ma odpowiednik kazdego programu wchodzacego w sklad Microsoft Office. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.acn.waw.pl 17.12.05, 03:38 openoffice.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixkacper @ wp.pl Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.12.05, 09:17 Eh, być może ktoś z Was umie dobrze jakiś język programowania... Siada więc przed kompem i stwarza uniwersalny pakiet biurowy wraz z uniwersalnym typem plików który szybko by się (z racji wyższej jakości niż PDF i DOC) rozpowszechnił... Potem czeka, aż już każdy będzie miał jego pakiet i dopiero wtedy wysyła CV... A może napisać jakiś CV Maker? CV Generator? Give_Me_Work? I pliki: CVM, CVG, GMV... Albo ładnie brzmiący CVI... :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.brda.net 17.12.05, 18:26 Program z Gliwic jest lepiej dostosowany do warunkow polskich. www.ux.pl/openoffice/?page=download Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 18:36 Autorowi posta chodziło najprawdopodobniej o OpenOffice jako darmowy office. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: william Re: sugeruję PDF'a, Word potrafi się rozsypać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 20:10 > ciekawe gdzie rozdają tego "darmowego" office'a? Chyba miałeś na myśli piracki. Ze strony MS lub CD z gazetkami komputerowymi możesz uzyskać trial pakietu MS Office. Po upływie limitu uruchomień, staje się on zupełnie legalną przeglądarką dokumentów (print jest dostępne, opcje edycyjne zablokowane). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek PDF lepszy, ale jest tez MS Word Viewer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 12:20 Zanim od razu wypowiadacie sie, Szanowni Eksperci, to moze warto pogooglowac ?! Popatrzcie za czyms co nazywa sie: "Word Viewer". I to nie produkt jakiejs 'third-party' tylko Microsoftu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.brda.net 09.12.05, 19:21 Mozna tez podejsc do tego inaczej. Zalozyc konto w jakiejs bazie CV. Uzupelnic tamtejsze formularze itp., a potem tylko korzystac z opcji "Wyślij". Wtedy do wiadomości pocztowej osoby aplikujacej dodawany jest odpowiedni link. Pracodawca klika i dostaje zadane informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 23:01 Tylko PDF. To jedyny naprawdę popularny format międzyplatformowy. I nic się nie rozsypie. Zresztą wygląd takiego dokumentu jest dużo lepszy na ekranie. BTW, mając OpenOffice możesz sobie pozwolić na zapis do .doc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adobe acrobat Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.05, 23:11 jak najbardziej PDF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pst Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.12.05, 23:43 Jeśli cv przygotowujesz pod openofficem (pod writem) to ma on możliwość zapisania dokumentu do formatu worda. Tylko lepiej sprawdzić (pod prawdziwym wordem) co się z plikiem porobiło bo konwersja może nie być idealna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p_z_inz Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 01:23 Witam po 15 października 2005 można spokojnie wysłać jako *.odt (Open Dokument Tekst) zgodnie z Dz Ust 212 poz 1766 i kodowanie tylko UTF-8 żadne tam ISO czy nie daj Boże Win. Format *.doc odszedł do lamusa (tylko do odczytu starych dokumentów). No chyba , że możesz ładnie zrobić jako *.rtf lub *.pdf też jest akceptowalne. Pozdrawiam i życzę dużo samozaparcia w udowadnianiu swoich racji. P.S. Nota bene co zrobią firmy rekrutujące skoro nie będą tego mogły tego odczytać to nie wiem, ale jak powiedza że format nieodpowiedni to można na nich naskarżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.acn.waw.pl 17.12.05, 01:38 Jeśli miał bym wysłać CV to wysłał bym w .doc Dlaczego: 1. MO (Microsoft Office) jest zainstalowany u większosci uzytkowników. 2. Nie musisz robić CV w tabelce 3. *.pdf - nie każdy posiada ten program, powaznie są urzedy które na oczy go niewidziały. 4. Żadnych nowych formatów. To jest tak jak z przepisami. Jasne w Warszawie obowiązuje 50 km/h ale gdybysmy jechali z tą prędkościa, to bysmy zakorkowali całe miasto. Morał, rób tak by dac sobie szanse na dotarcie do HR-owca. *.doc - zawsze rozczytają, no chyba że mają naprawdę starą wersję MO. *.pdf - ??? niekoniecznie. Jesli maile m nie dojdzie, dobij ich poleconym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdura Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.acn.waw.pl 17.12.05, 03:43 > MO (Microsoft Office) jest zainstalowany u większosci uzytkowników. Bzdura, MO kosztuje dwa i pół kafla, więc firmy go istalują tylko, jeśli go rzeczywiście potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.acn.waw.pl 17.12.05, 04:24 „Bzdura” - wiesz, nie zgadzam się do końca z tobą. Nie wiem do jakich firm składasz CV, ale pakiet biurowy to podstawa. Open office czy star office nie są az tak popularne. Każda firma czy tez urząd już używa MO, wiec jak wyślesz format *.doc to masz 100% że ci się otworzy. Zapisujesz jako dokument word i juz. Natomiast faktycznie *.pdf to standard - ale nie wszędzie. Jak w pdf coś zapiszesz każdy zobaczy wszystko tak jak było w oryginale. Ale załóżmy ze wysyłasz CV do firmy w której nie ma działy IT, a kadrowa nie umie nic ponad OM. Bardzo prawdopodobna sytuacja. I co ? na pewno ma adobe r ? Jka wysyłam, list motywacyjny i CV nie chce ryzykować i tracić czasu nad wróżeniem - ma pdf czy nie ma. Nie o to chodzi. Chodzi o promocję swojej osoby, wysłać 1 aplikacje do właściwej osoby. Jeśli ona otrzyma 50 takich aplikacji, zapewniam Cię nie będzie trącić czasu na to by "Cię "wydrukować: jeśli nie będzie umiała. Po co masz jej utrudniać? Pozdrawiam, Ja wysyłam do większych *.pdf a do resty *.doc. Jeśli jest jakaś naprawdę fajna oferta, wysyłam jeszcze pocztą tradycyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? 19.12.05, 16:54 Gość portalu: Michał napisał(a): > Każda firma czy tez urząd już używa MO, wiec jak wyś > lesz format *.doc to masz 100% że ci się otworzy. Zapisujesz jako dokument word > i juz. > Wiele zależy tu od branży. Np. w Straży Granicznej w ogóle ciężko znaleźć Windows, są jednym z największych odbiorców systemów linuxowych. W firmach informatycznych często również linux rządzi. W branżach kreatywnych, tam gdzie ludzie mają do czynienia z grafiką i muzyką - najczęściej spotkasz MacOS (tak jak u mnie).. Osobiście radziłbym wysyłać wszystkie dokumenty w pdfach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kix Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.lns4-c8.dsl.pol.co.uk 17.12.05, 01:48 Tak prawde mowiac nie jest to na tyle istotny problem, zeby sie nad nim duzo zastanawiac. Najwaznejsza jest tresc i moze troche wyczucie plastyczne, estetyka. Nie rozmieniajmy sie na drobne. Kazdy format jest do zaakceptowania...zawsze mozesz zadzownic do firmy w ktorej zlozyles swoje CV z pytaniem czy plik doszedl i udalo im sie go otworzyc. Warto wczuc sie w role swojego przyszlego pracodawcy oraz wykazac sie inicjatywa. powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdf Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.acn.waw.pl 17.12.05, 03:41 Zdecydowanie PDF, bo masz wtedy gwarancje że będzie to wyglądało tak, jak chcesz, żeby wyglądało. Z pliku Worda się zrobi kaszana, jeśli ktoś go otworzy w innej wersji Worda, albo z inną czcionką, albo z innymi ustawianiami drukarki (np. Letter zamiast A4) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.chello.pl 17.12.05, 08:44 Ja wysyłałem wyłącznie PDF, z tego względu że wszędzie wyglądają tak samo, poza tym nikt nie będzie mógł wprowadzić do nich żadnych zmian. Miałem jednak na tyle komfortową sytuację, że aplikowałem do firm w branży IT, i jeśli jakaś miałaby problem z odczytaniem PDF to nawet nie chciałbym tam iść na rozmowę :) Jeśli w grę wchodzą firmy z innej branży to chyba trzeba postawić na DOC, ewentualnie wysłać PDF z linkiem do pliku DOC... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixkacper @ wp.pl Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.12.05, 09:12 Hehe. Dyskusja. DOC! Nie, PDF! Nie, lepiej DOC! A wcale nie bo PDF... A przecież można iść na kompromis i wysłać ZARÓWNO DOC jak i PDF jako dwa oddzielne załącznii w tym samym mailu... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.fastres.net 18.12.05, 00:51 > Hehe. Dyskusja. DOC! Nie, PDF! Nie, lepiej DOC! A wcale nie bo PDF... A > przecież można iść na kompromis i wysłać ZARÓWNO DOC jak i PDF jako dwa > oddzielne załącznii w tym samym mailu... :P To mozna zrobic jesli ogryginal przygotowalo sie w Wordzie. Ja przygotowuje w latexu (probowalem kiedys cos napisac w Wordzie; ludzie, tego sie nie da uzywac!) i w zwiazku z tym wysylam tylko w pdf. Moglbym ewentualnie wyslac zgzipowane zrodla latexowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixkacper @ wp.pl Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.12.05, 09:10 Witam! Wszyscy dyskutują o dwóch formatach - DOC i PDF. A co z RTF? Jest to przecież obecnie bardzo uniwersalny format. Do jego odczytu może posłużyć MS Word, OpenOffice, StarOffice... A jeśli ich nie ma - to ogólnie dostępny w Windowsach WordPad. Do edycji RTFów nada się również każdy z powyższych programów - a jeśli nie ma żadnego z nich - nawet i Notepad (lepiej Vim). Trzeba co prawda znać RTFowe znaczniki (wydaje mi się że chyba raczej znam), ale czego się nie robi dla pracy;). Kiedy zapisujesz dokument RTF w Wordzie dodaje on pełno niepotrzebnych śmieci w "kodzie". Sprawdź sam. Pisząc ręcznie masz gwarancję (- : czystego, optymalnego "kodu" o jak najmniejszym możliwym rozmiarze. Chociaż RTF został dopracowany przez Microsoft jest "uznawany" przez większość systemów operacyjnych. Myślę, że tak prężny OS jak Linux (bardziej poprawna odmiana: Linuxie, nie Linuksie) również nie będzie utrudniał tego zadania. Mój BSD wprost świetnie sobie z tym poradził. Wobec tego myślę, że "normalna" procedura otwierania pliku nie stanowiłaby dla sekretarek (czasem natrafiają się toporne w obsłudze komputera) również nie będzie stanowić problemu. Teraz dodam conieco na temat możliwości samego RTF. Format - jak sama nazwa mówi - Rich Text Format - Bogaty Format Tekstu :) - umożliwia stosowanie całej gamy bardziej i mniej typowych komend. Zaczyna się od trywialnego pogrubiania, kursywy i podkreślenia, kończy się na wprost zaawansowanej edycji wzorów. Do tego RTF-owy tekst można przekonwertować na Windowsowy plik pomocy - HLP, który też pewnie nie będzie utrudniał życia sekretarce (a jakie zaskoczenie!) <- a ważne jest przecież by nasze CV przebiło się nad pozostałe i pozytywnie wyróżniało się z innych... Niestety, w przeciwieństwie do PDF czcionki oczywiście nie zostaną dołączone do dokumentu. Dlatego zawsze zalecam stosowanie ogólnie dostępnych czcionek. Polecam Garamond, Verdana, Helvetica i Arial Black na nagłówki. Zdecydowanie odradzam "domyślny" Times New Roman. Już za często widuje się teksty nim pisane. Aż ... się chce! Odrobinkę oryginalności! To, że edytory zazwyczaj automatycznie ustawiają nam czcionkę (uhuhu, już wieeele lat!...) na Timesa nie oznacza, że jesteśmy na nią skazani! Wręcz przeciwnie, należałoby ją zmienić!... A jeśli ktoś jednak woli "swoją" czcionkę to przecież zawsze może ją dołączyć do maila z adnotacją "wrzucić do WINDIR\Fonts (eh, C:\Windows\Fonts) bądź /usr/X11/lib/fonts/ i dopiero wtedy otwierać właściwe CV. Dziękuję za uwagę" :D. Eh, kończę już mój przydługawy wywód... Ktoś to w ogóle czytał? Nie? Eh... No trudno. Wiecie, siedzę sobie właśnie "w pracy" i... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Linuksie a NIE linuxie kolego :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 13:29 albo napisz ze JEDNA Z WIELU POPRAWUNYCH jest Twopja wersja heheh bo OFICJALNA w polszcze jest linuksie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Twoja a nie Twopja kolego IP: *.gorzow.mm.pl 18.12.05, 16:33 kogo to obchodzi jak i tak kazdy wie o co chodzi, wielki polak sie znalazl. a dlaczego mowisz windows a nie "okna", dlaczego na wybielacz "ACE" mowisz "acze" jak tak na prawde to jest "ejs". ile razy napisales "explorer" "textowy" "nio" "w8" itp idt? wiec kogo obchodzi jakas OFICJALNA nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r. Specyfikacja znacznikow RTF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 20:43 Bylbym wdzieczny za jakis link do specyfikacji RTF - kiedys szukalem ale nie znalazlem niczego godnego uwagi. r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 19:23 "(bardziej poprawna odmiana: Linuxie, nie Linuksie)" Jedyną obowiązującą pisownią jest "Linuksie", tak jak Alex = Aleksie, Fox - Foksie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog biznesu Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.telpol.net.pl 17.12.05, 09:20 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim pdf zdecydowanie polecany! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 09:32 PDF ma kilka zalet: 1. jest wstepnym sitem selekcyjnym. Powazne firmy nie maja najmniejszego klopotu z obsluga pdf, ba! jest on tam standardem. Firmy skladajace sie z pana Zenka, jego kochanki jako sekretarki i przyjaciol krolika zazwyczaj maja klopoty z odczytem czegokolwiek poza formatami microsoftowymi. 2. pdf umozliwia pozabezpieczanie dokumentu - mozesz tak wygenerowac plik, aby mozna bylo go drukowac, ale nie kopiowac, itp. Pewnie wiele osob sie popuka w glowe, ale ja pracuje "w nauce" i kopiowanie CV niestety ma czasem miejsce. Obecnie pracuje w Niemczech, ale wyslalem moje CV, listy motywacyjne oraz referencje do paru potencjalnych pracodawcow w Polsce. Jakiez bylo moje zdziwienie, jak juz kilkukrotnie mialem okazje zobaczyc materialy, ktore w mniejszym lub wiekszym stopniu byly wariacja na temat moich aplikacji do pracy. W jednym przypadku to byl w ogole "cut, copy, paste", a wiem to stad,ze staram sie trzymac pisowni angielskiej (czesc materialow byla w tym jezyku) zas przez przypadek zrobilem blad w nazwie i wpisalem "po amerykansku". Nie mam manii przesladowczej, ale jesli juz ktos bedzie cos kopiowal, to chociaz niech sie pomeczy... 3. pokazuje pracodawcy, ze jestes czlowiekiem nieszablonowym - dodatkowy plus )oczywiscie jesli pracodawca na poziomie...) 4. koniec koncow jest to gwarancja, ze dokument bedzie wygladac tak jak tego chcesz. ZADEN edytor Microsoftu nie jest programem WYSIWYG, wiec nawet dlubiac recznie w kodzie nikt nie da ci gwarancji, ze z drukarki wyjedzie to co widzisz na ekranie (lamania zaleza m.in. od sterownika zamontowanej drukarki - rotfl!). Wyobraz sobie dokument "zlamany" niefachowo i jakie to wywrze wrazenie na pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRAWDZIWY POLAK Re: pdf zdecydowanie polecany! IP: 212.75.100.* 17.12.05, 11:31 Tylko .pdf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naukowiec Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.fastres.net 17.12.05, 12:09 Tylko pdf albo postscript. Co to jest ten doc o ktorym wszyscy mowia? Ja przygotowuje CV w latexu i kompiluje zwykle do pdf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.brda.net 17.12.05, 18:41 > w latexu "w LaTeXu", bo prof. D. E. Knuth tak to sobie wymyslil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.in-addr.btopenworld.com 17.12.05, 16:06 nie pisz...wyjedz do Anglii:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 16:28 IMHO wyłącznie format który jest powszechnie akceptowany i wygląda dokładnie tak jak sobie życzył twórca Więc PDF - łatwe do stworzenia w OO, ew. dla posiadaczy Windowsa mały nie instalujący się program Tomahawk (jak w starych dobrych czasach) Odpowiedz Link Zgłoś
szpagietka Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? 17.12.05, 17:29 Ciekawe z tym pdf-em. Też byłam zawsze przekonana że to uniwersalny format i nic się z nim nie może stać. Dopóki nie spróbowałam wydrukować posteru zrobionego w USA w Wielkiej Brytanii. Żaden zakład poligraficzny ( a byłam w siedmiu) nie mógł sobie z nim poradzić. Poster wyglądał na ekranach w porządku, ale wydrukować się nie dał -program narzekał na brak odpowiednich czcionek. Fakt, że miałam tam wymyślne czcionki, ale skoro, jak mówicie, są one dołączane do pliku, nie powinno przecież być problemów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaaaa Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 11:29 Niektóre czcionki nie są dołączane (ich twórcy zastrzegli, że nie można ich dołączać do dokumentów, i jest to respektowane). Wtedy jeżeli nie ma tej samej czcionki na komputerze, na którym otwierasz PDFa, to jest ona podmieniana na inną. Ale to zazwyczaj wychodzi przy drukowaniu większych / bardziej udziwnionych publikacji, więc jak w PDFach ktoś przenosi tylko swoje CV napisane Arialem, to raczej nie będzie miał świadomości, że coś takiego może się wydarzyć. Zawsze można przy tworzeniu PDFa zaznaczyć zapisywanie czcionek w krzywych - wtedy i nikt nie będzie mógł tego bez OCRa skopiować, i nie będzie problemów z podmienianiem. Chociaż osobiście tego rozwiązania nie polecam, bo są problemy z rozbarwianiem takiej pliku na CMYKa. Ale to już inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divak2 A może on btył zabezpieczony przed wydrukiem ? :) IP: *.ift.uni.wroc.pl 19.12.05, 14:03 bo w pdfach to sie da zrobić bez trudu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geek Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.05, 18:28 Dorzucam sie statystycznie do grupy zwolennikowa pdfa. Doc jest moze popularny,ale nie nadaje sie do Cv, gdzie text jest czesto sformatowany do kolumn (data-i co wtedy robiles), jest wklejone zdjecie, sa wytluszczenia itd Wystarzy,ze masz Worda 95 a ktos 2000 i twoje CV wyglada jak kaszana. Albo ktos ma Worda 2004 a ty nie tak samo (wszystko histyorie z mojej praktyki). Pdf zawsze wyglada tak,jak go zlozyles. Ja robie tak,ze wszystko ustawiam sobie w Wordzie, ale zapisuje jako pdfa. I tyle. Ktos wspomnial o rtf-chyba jakis kolekcjoner. RTF potrafi sie rozleciec chyba szybciej niz doc. Wystarczy, ze ktos odpali takiego rtfa w Wordzie-a tenze Word lupi kaszanic rtfy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodik Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem?WAZNE IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.12.05, 10:19 Wogóle nie wysyłać. Zasada piewrsza .Zapisz sie do partii, lub jakiegoś stowazryszenia, działaj i bądż widoczny. Poznawiaj różnych promimentów i bądż dla nich miły pamietaj , ze sa najmądrzejsi. Zasada 2 Jesli chcesz pracować , nie licz na doświadczenie, wykształcenie i wiedze, pamietaj , że najważniejszajest umiejetność poruszawnia się w trukturach pionowych i poziomych. Zwróc uwage na "specjalistow" pracujących w różnych firmach, urzedach etc. Myślisz ze są lepsiod Ciebie???? Oni nie musieli wysyłąć CV dlaczego więc Ty chcesz???? Zasada 3 zrób liste znajomych na wysokich stanowiskach, kolegach z szkoły , rodziny, etc. Ta metoda się sprawdza Jesli jestes czarną owcą to masz kłopot .jeśli juz pracujesz i masz tego dosc idz na zwolnienie i chorujna kręgoslup lub żąłądek ewentualnie problemy psychiczne chodz to ryzykowne bo pracodawca moze sie dowiedziec. Ale w zasadzie nei mart się wielu takich jest już wysoko. Przez czas bez pracy a na zwolnieniu ZUS będzie płacił. A czas ten poświęć na szukanie znajomych. Zrób mały wywiad środowiskowy dowiedz się jak twoi znajomi dostali pracę .No coż pisać zawsze mozna Word jest nabjbarziej popularny. jesli jakaś firma cie zainteresuje i nie czytaja w WORDZIE Sprawdz czym sie zajmuja i czy nie szukaja"ankieterów", "przedstawicieli handlowych -tkz roznaszaczy ulotek" , "trenerów2" Ale głowa do góry. Wszytko kija nawet najdłuższa zmija. POwodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inf Word Viewer 2003 - darmowy program Microsoftu IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.12.05, 19:08 tutaj: www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=95e24c87-8732-48d5-8689-ab826e7b8fdf&DisplayLang=en (są też viewery do Excella i Powerpointa) ale ja używałbym PDF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 21:22 Doc jest formatem roboczym i jako taki nie powinien być publikowany. Tak samo jak nikt nie publikuje dokumentów w źródle LaTeXowym, a obrazków w formacie Photoshopa. Zresztą jest formatem zamkniętym i nie powinno się z niego korzystać. Odt też nie jest dobrym pomysłem, bo mało kto ciągle jeszcze może to bez problemu odczytać. PostScript także nie jest szczególnie popularny jeśli chodzi o przeglądarki instalowane na komputerach. Adobe Reader jest standardem - naprawdę. Zresztą osobiście nie otwierałbym przysłanego przez nieznaną mi osobę załącznika Wordowego - makrowirusy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.range86-128.btcentralplus.com 17.12.05, 22:42 "The EU CV format is the format of the curriculum vitae which EU citizens are using to apply for jobs. There are several documents related to the EU CV, including the language passport and other documents that explain in more detail national certifications. However these documents are optional and do not need to be attached to the CV. The EU CV can be a stand alone document. The format of the EU CV is quite easy to use and is divided logically in various sections. The EU CV format is an initative form the European Union Commission." europass.cedefop.eu.int/europass/preview.action?locale_id=1 europass.cedefop.eu.int/img/dynamic/c98/cv166_en_US_Europass_CV_Template_EN.doc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A moze HTML? :) Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.3vnet.pl 17.12.05, 22:15 Jesli chodzi o uniwersalnosc to zdecydowanie prowadzi. I napewno bedzie oryginalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HTML? Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 22:38 HTML? Przecież to pod każdą przeglądarką będzie wyglądać inaczej - nie mówiąc już o rozdzielczości ekranu, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
praptak HTML rządzi :-) 19.12.05, 09:33 > HTML? Przecież to pod każdą przeglądarką będzie wyglądać inaczej - nie mówiąc > już o rozdzielczości ekranu, itd. Za to jakie pole do wykazania się - jeśli starasz się o stanowisko programisty www, oczywiście. Trochę Javascriptu, obsługa dziesięciu różnych wersji i podwersji przeglądarek plus nietypowych rozdzielczości ekranu i pracę masz w kieszeni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat_i_kot Re: W jakim formacie wysyłać cv mejlem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 11:31 Ja też mam linuksa. CV wysyłam w formacie pdf. Nigdy nie było jeszcze problemów. Odpowiedz Link Zgłoś