Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

delegacje służbowe

IP: *.intermedia.net.pl / *.intermedia.net.pl 15.12.05, 12:18
    Witam.
    Być może jest ktoś kto mi odpowie na pewne nurtujące mnie pytanie.
    Mianowicie chodzi o to, czy bedąc na stażu, mój przełożony może mi kazać
    wyjechać na delegacje służbową, poza miejsce zamieszkania i poza czas
    przewidziany na prace, czyli 8 h?
    Obserwuj wątek
      • Gość: lilithh Re: delegacje służbowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 14:00
        Moze.
        Chyba że jesteś matką karmiącą...
      • Gość: księgowa Re: delegacje służbowe IP: *.vlan.euronet.net.pl 15.12.05, 21:03
        oczywiście, ze może, chociaż nie powinien
      • agulha Re: delegacje służbowe 16.12.05, 01:21
        Skoro piszą, że może, to może. A za grymasy powinieneś mieć przechlapane.
        Jeszcze nieopierzony, a już się stawia. Może ta praca docelowo wymaga delegacji?
        Ponad 8 godzin? Nie bądź śmieszny. Moja ostatnia delegacja to 12 i pół godziny,
        a dzisiaj właśnie podpisywaliśmy, że pracujemy 8 godzin dziennie i 40 w
        tygodniu. Zresztą nie powiem, odbieram sobie wolne. Ważne jest, żeby Ci płacili
        za nadgodziny albo oddawali wolne; jeśli nie, to oni są nie w porządku, a jeśli
        chcą, a Tobie się chce po 8 godzinach do domciu, to chyba nie wiesz, na czym
        praca zawodowa polega.
        • Gość: Ania Re: delegacje służbowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 07:49
          Stazysta, a jesteś na stażu z Urzędu Pracy?
          • Gość: Stażysta Re: delegacje służbowe IP: *.intermedia.net.pl / *.intermedia.net.pl 16.12.05, 07:54
            tak z UP.
            • Gość: Marek Re: delegacje służbowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 10:07
              Nie ma prawa kazać ci pracować powyżej 40 godzin tygodniowo. Ma obowiązek
              płacić ci za przejazdy itd. Idź do UP, w umowie między nimi a pracodawca jest
              dokładnie wyszczególniona jaką pracę w jakim miejscu będziesz wykonywał.
              Pamietaj, że na stażu z UP Urząd jest twoim pracodawcą, nie firma.
        • Gość: Marek Re: delegacje służbowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 10:10
          Agulha, mądralo, 12 godzin dlegacji to sobie rób, jak ci firma płaci normalną
          pensję i diety za każdy dzień delegacji, a nie jak chłopak pisze o stażu z UP
          za 460 zł. Nie wypowiadaj się w sytuacji, gdy g... wiesz o stażu i jego
          specyfice. Jemu nie zapłacą za nadgodziny, bo firma ma darmowego jelenia z UP
          co wszystko ma robić i do tego się nie skarżyć. Pracodawca łamie warunki umowy
          z UP. Staż to staż, a nie "praca zawodowa" za regularną pensję. Następnym
          razem, jak będziesz się chciała wymądrzać poczytać, jakiej "pracy zawodowej"
          dotyczy wątek, na który się chcesz wypowiadać.
          • lilithh Re: delegacje służbowe 16.12.05, 10:35
            Fakt - zarówno ja jak i inne osoby wypowiadajace sie, nie wzięłyśmy pod uwagę
            że to staż z UP. Osobiście przepraszam. Ale mam wrażenie ze sam tez sie trochę
            na wyrost wymądrzesz - bo chyba nie znasz dokładnie tresci tej konkretnej umowy
            o staż? (jesli znasz, to zwracam honor...).
            Byś moze jest tam klauzula o zabranianiu wysyłania w delegację. Ja osobiście
            sie z czymś takim nie zetknęłam. Ale moze jest.

Ponadto:
            1/ obowiazek nieprzekraczania 40 pracy godzin tygodniowo (jeśli nawet takowy
            jest zapisany w umowie - tego nie wiem), w zaden sposób nie kłóci sie z np. 12
            godzinna delegacją jednego dnia, czyż nie?

2/ zwrot kosztów przejazdu oraz diety - ależ oczywiscie, pracodawca ZAWSZE ma
            obowiazek zwrócić takie koszty, nie tylko stażyście.

A co do meritum wypowiedzi Agulhy: well, może i stażysta jest dla niektórych
            pracodawców darmowym jeleniem. Ale jeśli się spodoba to moze liczyc na pracę
            (sama w ten sposób zatrudniłam niedawno na stałe byłą stażystkę, chociaż
            jeleniem u mnie nie była - poza dopłątą z UP dostawała pensję).

Ale skoro stażysta juz na starcie kręci nosem na jakiekolwiek dodatkowe
            obowiązki??? Ukamieniujcie mnie, ale dla mnie to nie jest dobry materiał na
            pracownika, w którego chciałabym inwestować pieniądze, szkolenia, plany rozwoju
            kariery...

• Gość: Marek Re: delegacje służbowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 10:57
              "poza dopłątą z UP dostawała pensję"
              Tez chyba złamałaś tym umowę, bo stażysta, ciągle formalnie zarejestrowany jako
              bezrobotny, nie może pobierać innego dochodu. Jednak zapewne były
              topieniądze 'spod stołu" co podziwiam u ciebie jako pracodawcy, bo większość
              firm biorących stażystów nie płaci kompletnie nic, a ma często pracownika
              dokładnie takiego, za jakiego w innym przypadku musiałyby zapłacić ZUS i pensję.
              • Gość: lilithh Re: delegacje służbowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 12:03
                Ech, czasami chciałoby się mieć mozliwość takiego "podstołowego" załatwiania
                różnych rzeczy ;-)
                a tu figa, bo firma porzadna i praworzadna ;-(

Nie, nie płaciłam "pod stołem" - czy ja gdziekolwiek napisałam ze to była
                stażystka zatrudniona w ramach aktualnie obowiazujących przepisów dotyczących
                stażów absolwenckich???
                A o różnych programach pomocowych słyszał? O cześciowym zwracaniu kosztów
                zatrudniania absolwentów? (szkoda że wiekszosc juz nieaktualna...)
                pozdrawiam
            • Gość: stazysta Re: delegacje służbowe IP: *.intermedia.net.pl / *.intermedia.net.pl 16.12.05, 12:07
              Pracownikiem jestem dobrym, zreszta slyszalem to kilka razy od szefa, co mnie
              bardzo cieszy. A jezeli chodzi o delegacje to juz tez kilka razy jechalem i nic
              nie mowilem, chcialem porostu sie dowiedziec jak to tak naprawde jest. A na
              stazu z UP nie mozna uzyskiwac innych dochodow bo umowa o staz zostaje
              automatycznie rozwiazana, takze ciekawe jak to zrobilas?:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka