Gość: Joanna IP: *.fbx.proxad.net 16.12.05, 19:29 Kilka razy spotkalam sie na forum z wyrazeniem "godne zycie". Co ono dla Ciebie oznacza ? Ile trzeba zarabiac, aby godnie zyc ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlotyrybek Re: Godne zycie 16.12.05, 20:31 Godne życie to takie, kiedy: *jak chcę pójść do teatru to jedynym problemem jest fakt, że bilety są wykupione *nie wiem ile kosztuje jedzenie *dzieci są ubrane i wykształcone oraz wyjeżdżają na ferie i wakacje *nie stoję w kolejkach do lekarza z chorym dzieckiem *jak mam ochote kupić kolejne buty czy garsonkę - to kupuję *zmieniamy samochody max. co 4 lata. *nie martwię się czy ZUS zbankrtuje jak przyjdzie mój czas na emeryturę P.S. Jeszcze mnie nie stać na wakacje na Malediwach (chyba), ale Chorwacja jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Godne zycie IP: *.fbx.proxad.net 16.12.05, 20:45 A wiec godne to dostatnie zycie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halo Re: Godne zycie IP: *.ols.vectranet.pl 16.12.05, 22:41 Nie godne to godne ,dostatek to mocno "podkręcone" godne.Moi rodzice pracują oboje w budżetówce (fakt dość wysokie stanowiska ale nie w jakiś wielkich urzędach) Mają domek, 3 samochody (jeden kupili siostrze) i co roku jeżdżą na wakacje za granice może nie na malediwy:) ale na upartego na to też by odłożyli.Chodzi nie o kwestie bogactwa -bo bogaci nie są-tylko że wchodząc do sklepu nie szukasz najtańszego produktu itd.Razem maja około 5-6 tys. m- cznie.Nie wiem czy to super czy średnio im wystarcza i więcej nie potrzebują. P/S ja z wykształceniem średnim zarabiam tyle samo co oni razem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamar Re: Godne zycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 20:44 tyle, żeby zachować własną godność, dla każdego to jest inna kwota... Odpowiedz Link Zgłoś
zlotyrybek Re: Godne zycie- zapomniałam 16.12.05, 20:59 To jest również wtedy,gdy nie musze pracować z debilami, chamami i prostakami. NIe jest to takie łatwe, ale łatwiejsze wtedy, gy mogę w każdej chwili odunąć krzesło, wyłączyć komputer, zabrać kubek i wyjść. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starsza pani Re: Godne zycie IP: *.pronet.lublin.pl 16.12.05, 21:34 dla mnie godne zycie to wtedy gdy nie musze sie podcierac gazeta lub tez papierem toaletowym ktory podkradam z supermaketowej ubikacji lub przy okazji wizyty u kolezanki. Godne zycie to wtedy gdy nie musze udawac ze nie czuje jak ludzie wykrecaja sie ode mnie poniewaz puszczam bąki bo ostatni tydzien zywilam sie ziemniakami.I wtedy jeszcze moge godnie zyc - gdy nie musze kupowac codziennie tych kurczakow zarazonych grypa,bo kosztuja grosze - i modle sie wtedy do naszego swietego Papieaza zeby zrobil cud i zeby ta zaraze jak najdluzej utrzymal bo w przeciwnym razie kurczka juz wiecej przez pare miesiacy - NIE ZOBACZE! Odpowiedz Link Zgłoś
kierunek_zachod Re: Godne zycie 16.12.05, 22:34 Mocne i prawdziwe. Szczere slowa szacunku. Mimo ze do garnka ich wlozyc nie mozna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Godne zycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 23:08 ech, dajmy juz spokoj z ta licytacja moze. Calkowicie sie zgadzam z punktami wymienionymi przez przedmowce zlotyrybka. Przez prawie caly czas tak wlasnie me zycie wyglada ale... przyszedl raz taki ciezszy moment i ech, od tego momentu wlasnie zaczelam sie orientowac ile kosztuje jedzenie! ;-) I od tego czasu jakos juz zwracam na to uwage, w sensie takim, ze denerwuje mnie dlaczego w mojej okolicy jest najdrozej!;-) A co do godnosci, to tez do tej pory zawsze stac mnie bylo na to zeby wstac, wylaczyc komputer i wyjsc z tym kubkiem ulubionym.. Coz, chyba moge tylko dziekowac opatrznosci. ps jeszcze taki, ze w moim pojeciu godne zycie jest tez wowczas kiedy wlasnie wybiore owo wyjscie z kubkiem i ewentualne zwracanie przez jakis czas na ceny niz pozostanie wbrew sobie dla paru groszy wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Godne zycie IP: *.us.infonet.com 16.12.05, 23:13 Szczerze ubolewam nad Pani sytuacja, jezeli jest tak jak Pani opisuje. Jezeli jednak moge udzielic jakiejs rady w kwestii jedzenia to prosze zastanowic sie nad zmiana przyzwyczajen. Symbolem luksusu nie jest mozliwosc pozwolenia sobie na kurczaki. Odzywianie sie warzywami, warzywami straczkowymi, makaronami, ryzem, soja + przyprawy, nie jest drogie, a przynajmniej zdrowe. Takie jedzenie moze byc naprawde tanie. Nie musi Pani jesc samych ziemniakow, moze Pani zjesc ryz wymieszany z marchewka, groszkiem, selerem i innymi tanimi warzywami (jakie tylko przyjda do glowy), doprawiony tymiankiem, albo czyms rownie smakowitym. Takie danie sa b. odzywcze i energetyczne - duzo zdrowsze i TANSZE od kurczakow i innego miecha. A makaron z sosem pomidorowym i oregano? A mieszanka warzyw typu cukinia, cebulka, ziemniaczki + ryz? To wszystko jest b. tanie, duzo tansze od przecenionych kurczakow. Potrzeba tylko wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Godne zycie IP: *.brda.net 17.12.05, 01:02 > Odzywianie sie warzywami, warzywami > straczkowymi, makaronami, ryzem, soja + przyprawy, nie jest drogie, a > przynajmniej zdrowe. Takie jedzenie moze byc naprawde tanie. Moze i takie jedzenie moze byc tanie, ale poki co jest drozsze od ziemniakow, ale byc moze nie wszedzie w Polsce. Inne podane skladniki pozywienia trzeba zjadac w wiekszych ilosciach, zeby sie najesc, w porownaniu z miesem. W ogole ceny dziwnie sie splaszczyly. Nabial zaczal kosztowac tyle co mieso. W przypadku samego miesa roznice w cenach miedzy np. pasztetowa a wedlina sa takze zaskakujaco niewielkie. Najwidoczniej to takie angielskie zarty polskich handlowcow polegajace na tym, zeby wszystkie produkty mniej wiecej tyle samo kosztowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Godne zycie 17.12.05, 11:28 Dla mnie byłoby dobrze gdybym mogła przynieść pensję do domu (dołożyć mężowską) i podzielić te pieniądze na części: to na świadczenia miesięczne, to na wyżywienie, chemię, kosmetyki, to na ubranie, to na rozrywkę, to na odłożenie na konto. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby mi starczyło na wszystko jak trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Godne zycie IP: *.nycmny.east.verizon.net 17.12.05, 23:59 > Moze i takie jedzenie moze byc tanie, ale poki co jest drozsze od ziemniakow, > ale byc moze nie wszedzie w Polsce. Inne podane skladniki pozywienia trzeba > zjadac w wiekszych ilosciach, zeby sie najesc, w porownaniu z miesem. Nieprawda. Mieso nie syci. Chyba, ze jest tluste, bo to tluszcz daje poczucie najedzenia. Glod zaspokajamy weglowodanami, a tych mieso akurat nie ma. Dlatego zjedzenie makaronu z oliwa, czy lyzka masla, bedzie duzo bardziej sycace niz zjedzenie kawalka miecha. I kilkakrotnie tansze. Zamiast zapychac sie kilogramem ziemniakow, lepiej zjesc kilka lyzek ryzu - sycace bedzie to bardziej. I cenowo wcale nie drozsze. Nie prawda jest, ze tylko posilek miesny syci. To jest bzdura. Najbardziej syca (i przez najdluzszy okres czasu) weglowodany zlozone. Dlatego, aby sie najesc wystarczy zjesc makaron, albo kasze gryczana z odrobina tluszczyku. Do tego oczywiscie warzywa, ktore sa b. tanie (zwlaszcza w sezonie, dlatego warto robic mrozonki). Naprawde nie trzeba jesc samych ziemniakow, zeby sie tanio i dobrze odzywiac. Trzeba miec tylko podstawowa wiedze o tym, co daje najwiecej energii. W Polsce mamy nieprzebrane bogactwo kasz - gryczane, jaglane, manne i inne. Wszystkie TANIE. TAnsze od ziemniakow. A kto je same ziemniaki, nie zadal sobie po prostu trudu aby poszukac bardziej wartosciowego jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Godne zycie IP: *.brda.net 18.12.05, 00:23 > Zamiast zapychac sie kilogramem ziemniakow, lepiej zjesc kilka lyzek ryzu - > sycace bedzie to bardziej. I cenowo wcale nie drozsze. Super zdanie, Dosia. Sprawilas mi tyle radosci, dzieki. Wyobrazilem sobie sytuacje, gdy zona wypowiada te slowa do meza wracajacego do domu po pracy fizycznej i czekajacego na mieso. Inne zdania tez sa niezle, ale to podoba mi sie najbardziej. Troche mi przypomnialas ministra Krasińskiego z AE w Poznaniu, który tlumaczyl ludziom jak maja dzielic jedzenie, aby dla wszystkich starczylo kalorii, np. slyne dzielenie jajka na czworo. W zasadzie to dobra mysl i w TVP mogliby ten cykl audycji powtorzyc, byloby jak znalazl na obecne czasy dla wiekszosci Polakow, a w dodatku rozrywkowe. Swoja drogo komunisci wiedzieli jak wkurzac ludzi nie gorzej od kapitalistow. Nie gniewaj sie. Naprawde przypomniales mi tezy starego ministra i bardzo mi sie to spodobalo :). No juz, lzy wytarlem. Ale dzieki nim, bede dluzej zyl :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Godne zycie IP: *.nycmny.east.verizon.net 19.12.05, 07:01 Nie wiem co takiego smiesznego w tym co napisalam. Wez pierwsza lepsza ksiazke o dietetyce i poczytaj sobie... Jak ktos chce zrec miecho, to niech dalej klepie biede - skoro nie chce mu sie pomyslec nad poprawa swojej sytuacji. Ja miesa akurat nie jem, ale nie o miesie tu mowa. Mowa generalnie o sposobie odzywiania. Jem rzeczy tanie. Wydaje na jedzenie b. malo. I zyje. I mam sie dobrze. I nie placze, ze nie mam schabowego na talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot_z_cheshire Re: Godne zycie IP: *.icpnet.pl 19.12.05, 07:17 Uwielbiam, jak foruma zmieniają orientację....Z pracy-kulinaria....Może to metafora?<trudne słowo> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Godne zycie IP: *.brda.net 19.12.05, 18:37 Ta przenosnia powstala w mysl przyslowia: ,,Bez pracy nie ma kolaczy" :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA! Re: Godne zycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 11:19 a czy ty wiesz ile kosztuje marchewka, groszek, makaron i oregano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Godne zycie IP: *.us.infonet.com 19.12.05, 18:09 Owszem, wiem. Danie obiadowe zlozone z ryzu (pol filizanki), jednej marchewki, kawalka selera, groszku (pol puszki konserwowego) i szczypty tymianku (bo oregano akurat do tego nie pasuje) - kosztuje ok. 30 gr (ryz) + 20 gr (marchewka) + 10 gr (seler) + 1,30 (groszek drogi jest...) + 1 gr (oregano) = 1,91. I mozna sie tym najesc. Mozna zaszalec i kupic jeszcze pare innych warzyw i np. pestki slonecznika i dodac kolejna zlotkowke. Maks. 3 zl za obiad. Mozna tez kupic kawalek ryby, ale to juz wydatek ok. 3 zl, wiec to wersja dla "bogatych". W wersji oszczednej (co nie oznacza biednej), daje to 90 zl w ciagu miesiaca. Troche wiecej niz zapewne kosztuje internet ta Pania, ktora je ziemniaki... Wiec jezeli ktos, kto pisze na forum (vide: korzysta z internetu) mowi, ze musi jesc same ziemniaki, bo nie ma nawet 100 zl, zeby zjesc jeden posilek dziennie, to zwyczajnie albo klamie, albo jest leniwy i UMIE jesc tylko ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
robociarz Re: Godne zycie 20.12.05, 15:23 Gość portalu: Dosia napisał(a): "Troche wiecej niz zapewne kosztuje internet ta Pania, ktora je ziemniaki... Wiec jezeli ktos, kto pisze na forum (vide: korzysta z internetu) mowi, ze musi jesc same ziemniaki, bo nie ma nawet 100 zl, zeby zjesc jeden posilek dziennie, to zwyczajnie albo klamie, albo jest leniwy i UMIE jesc tylko ziemniaki." To już jest nadinterpretacja. Nie bierzesz pod uwagę, że niektóre osoby korzystają z internetu w kawiarenkach lub u znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spryciarz Re: Godne zycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 11:23 Powiedziec wam cos ....... ja tez tak myslalem jak wy ..... praca, na poczatku staz za grosze ..... ale zabralem sie za cos innego - - mowie wam kupcie sobie gnata, zbierzcie paru kolesi i mozna robic naprawde swietne interesy - i nie wpieprzac ziemniakow co dzien ale stolowac sie w restauracji pewnie powiecie ze mozna sobie zmarnowac rzycie - - hehehe ja w cciagu 2 lat "zarobilem" ok 800 000 - - przecietnie zarabiajacy polaczek (2500) przez 40 lat charowki jest wart 1 200 000 - pomyslcie o tym ...... i czy naprawde warto byc takim uczciwym fajansiarzem :):):):) hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Godne zycie IP: *.fbx.proxad.net 20.12.05, 16:31 Chesz przez to powiedziec, ze zajmujesz sie praca w ochronie ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: Godne zycie 19.12.05, 11:12 Godnie zyć można w każdej sytuacji i dowolnym zakresem zer na koncie. Mylisz chyba pojęcia - godność i / lub np. beztroska to całkiem odmienne stany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Godne zycie IP: *.fbx.proxad.net 19.12.05, 12:20 Nie, nie myle tych pojec. Pytanie sformulowalam w taki wlasnie sposob po przeczytaniu bardzo wielu postow na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś