Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Od lutego można będzie tanio studiować podyplomowo

• Gość: Johnmclain UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 09:56
        jak zawsze ubezpiecza tyly i jak zawsze wszystko co by mialo go kosztowac to
        odstawia na swietego nigdy!!nienaawidze tej uczelni, nienawidze wydzial uprawa
        i adm, na ktorym jest w sumie 10 tys studnentow traktowanych przez wladz ejako
        dojne krowy. szlak by trafil ta cala strukture i ten caly wydzial, ten clay
        burdel ktory smie sie nazywac uniwersytetem
        • Gość: beata Re: UMCS IP: 217.97.141.* 10.01.06, 10:42
          UMCS to fatalna uczlnia!!! Nigdy nic tam się nie zmieni - jedyną zmianą jest
          nowy rektor. Wydział Prawa to raczej bezprawie - wiem bo skończyłam.
          Nie ma co liczyć na w/w. Polecam WSPA - skończyłam podyplomowe ZZL - uczelnia
          przyjazna, nauczyciele solidni i przygotowani do prowadzenia zajęć.
          Szkoda, że nasz Lublin znowu okazał się zaściankiem.
          • Gość: I Re: UMCS IP: *.devs.futuro.pl 11.01.06, 17:54
            UMCS ma podyplomowe z dotacją EFS. Trzeba tylko wejść na stronę uczelni i sobie
            poszukać. Ale to tylko nauczycielskie kierunki.
      • Gość: Blanka I co z tego? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 10:05
        Ja juz mam skonczone (naprawde!)
        1. Uniwersytet Wroclawski, Wydzial Prawa i Administracji,
        2. Uniwersytet Wroclawski, podyplomowe studia Psychologia Zarzadzania w
        Gospodarce
        3. Politechnika Wroclawska, podyplomowe studia Zarzadzanie Projektami Unii
        Europejskiej.
        Do tego prawo jazdy, 2 jezyki (moze niezbyt dobrze, ale nie staram sie o prace
        tlumacza).
        Mam tez wszystkie inne cechy, ktore sa rzekomo obecnie bardzo potrzebne
        kandydatom (rzetelnosc, solidnosc, dyspozycyjnosc itd)
        Efekt: kiedys pracowalam w handlu, w czasach jak handel byl handlem a nie
        wsciekłą akwizycja praca mi sie podobala. Teraz juz naprawde nie wiem co moge
        jeszcze zrobic, aby pracodawcy nie widzieli we mnie wylacznie akwizytora!!
        Od roku jestem bezrobotna, wyslalam ponad 50 aplikacji odnosnie funduszy
        unijnych i jak do tej pory cisza.
        Puenta: Studia nawet najlepsze niewiele daja, jak fizycznie nie ma miejsc
        pracy. Mam wrazenie, ze pracodawcy wrecz boja sie wyksztalconego personelu.
        Samej konczy mi sie juz zasilek i coz - nie chcem ale muszem zalozyc jednak
        swoja firme, bo kilka lat do emerytury jeszcze mi zostalo.
      • Gość: euroentuzjastka Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.crowley.pl 10.01.06, 10:41
        Nie ma co sugerować się akurat tym artykułem.
        Trzeba usiąść przy neciku i poszukać informacji bezpośrednio u źródła. Połazić
        po stronach uczelni, napisać kilka maili itd

w chwili obecnej praktycznie większość szkół, instytucji szkoleniowych itp.
        realizuje studia, szkolenia czy np. naukę języków finansowane lub
        współfinansowane ze środków UE.

Beneficjentami ostatecznymi są prawie wszystkie grupy społeczne tzn.
        bezrobotni, pracujący, niepełnosprawni, samotnie wychowujący dzieci itp.
        Trzeba tylko poszukać, niestety nie zawsze można szybko znaleźć interesujące
        informacje.

W chwili obecnej chodzę na angielski i na szkolenie z zakresu pisania projektów
        UE, niedługo rozpocznę studia podyplomowe i kolejne interesujące szkolenia.
        Wszystko bezpłatnie bo za pieniądze UE, teraz jedynym problemem jest dla mnie
        czas a w zasadzie jego brak. Nie poszłam na niemiecki i hiszpański bo nie mam
        już na to czasu. Ofert podnoszenia kwalifikacji jest wiele tylko trzeba umieć
        je znależć.

Proponuję udać się osobiście do interesującej nas uczelni i zapytać się w
        sekretariacie, w dziekanacie, popatrzeć na tablice ogłoszeń itp.
        Ważne: jak sprzątaczka, woźna czy inny pracownik powie że nic na ten temat nie
        słyszał i wogóle pierwsze słyszy o takich projektach to proszę nie traktować
        tych informacji jako wiarygodne. Nie wszyscy pracownicy wiedzą co się dzieje w
        danej placówce. Najlepiej znależć osobę, która wie o co pytacie i jest Wam w
        stanie udzielić informacji czy instytucja coś takiego prowadzi lub czy będzie
        prowadziła a jeżeli nie to dlaczego nic takiego nie robią?

pozdrawiam i życzą owocnych poszukiwań

• Gość: euroentuzjastka Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.crowley.pl 11.01.06, 12:44

informacje.

je znależć.

• Gość: zdziwiona podwójni Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.icpnet.pl 10.01.06, 11:03
        Akademia Ekonomiczna w Poznaniu uczestniczy w EFS, na razie z dofinansowania
        korzysta MBA Poznań-Atlanta i dwa studia podyplomowe (europeistyka i
        zarządzania jakością). Problem w niedoinformowaniu redaktorów, którzy pisza te
        artykuliki. Pisza tylko o tych szkołach, które maja układy, ewentualnie
        zamieszczą słono opłacona reklamę. LUDZIE przejrzyjcie na oczy.
        • Gość: jacobs Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.brda.net 11.01.06, 01:50
          I przejrzyjcie na oczy po raz drugi, bo kto nie nauczyl sie zdobywac oraz
          doskonalic samodzielnie wiedzy w liceum i na studiach, ten idzie na studia
          podyplomowe.
      • Gość: aga Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.icpnet.pl 10.01.06, 20:34
        rozumiem że w poznaniu mieszkają krezusi finansowi i stać ich na opłacanie
        podyplomówki
      • Gość: fotott Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: 212.244.79.* 11.01.06, 11:00
        uczastnicza tylko nie wszystkie sie ujawniaja przez GW !
      • Gość: euroentuzjastka Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.crowley.pl 11.01.06, 12:46
        a ja podniosę

informacje.

je znależć.

• Gość: pikikiki Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:12
        Brzmi rewelacyjnie, poza tym, że w tym wszystkim maczał paluchy pan Lesław
        Piecuch, którego osobiście miałem okazję w czasie moich studiów poznać...
        zawsze mnie zastanawia jak niektóre osoby, które posiadają tą cechę, że maja
        dwie lewe ręce znajdują sobie miejsce w świecie i ciepłe posadki...
        • Gość: gk Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:42
          mój syn skończył dwie podyplomówki, no i co z tego, zarabia 1200,-zł.
          drugi skończył jedną i papierek leży w biurko, pojechał do Anglii.
      • Gość: Elwira Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:33
        Kto tworzył listę tych uczelni?Dlaczego prawie wszystkie znajdują się na połódniu?To wydaje się jakieś stronnicze.
        • dziustynka Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl 13.01.06, 13:53
          polecam poszperać tutaj

www.edp.org.pl/studies.php
      • Gość: GosiaW Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.itelekom.pl 14.01.06, 20:58
        Informacja o studiach podyplomiowych oferowanych przez Stowarzyszenie EDP nie
        jest rzetelna! Artykuł sugeruje, że jest to jedyny projekt tego typu w Polsce,
        a uczelnie, które w nim nie uczestniczą są "za słabe". Nic bardziej błędnego.
        Istnieje szereg innych uczelni z całej Polski, które realizują podobne projekty
        od kilku miesięcy, a nie od grudnia 2005 r. Pełne informacje o uczelniach
        realizujących studia podyplomowe dla przedsiębiorców ze środków EFS znaleźć
        można na stronach PARP. Autorowi artykułu radzę śledzenie tych stron, aby
        przekazywane informacje nie siały fermentu na rynku edukacyjnym!
        • Gość: Kujawianka A dlaczego nie Toruń...Bydgoszcz???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 08:35
      • kasia-k bezpłatne szkolenia to dochód??? 16.01.06, 08:50
        Ostatnio otrzymałam informację że MF traktuje szkolenia z EFS jako dochód i
        trzeba od tych szkoleń uiścić podatek.
        Czy ktoś coś wie na ten temat???

Poniżej treść informacji - chyba z Wirtualnej Polski

"Darmowe szkolenia to dochód?

Wojciech Pelowski 04-01-2006 , ostatnia aktualizacja 04-01-2006 20:42

Szkoliłeś się za unijne pieniądze? Zapłacisz podatek! - twierdzi Ministerstwo
        Finansów. - To kuriozum! Tak nie ma nigdzie w Europie! - podkreślają firmy
        szkoleniowe

Zdezorientowani są przedsiębiorcy, zdezorientowani są i ci, którzy korzystali z
        kursów. - Ktoś chyba wprowadził mnie świadomie w błąd. Nie miałem pojęcia, że
        będę musiał płacić jakiś podatek! - przyznaje Sebastian Chwalibogowski z
        Inspekcji Transportu Drogowego w Krakowie, który w ubiegłym roku uczył się
        angielskiego, był na kursach psychologicznych i pisania wniosków o unijne
        pieniądze. Wszystko w ramach EFS - Europejskich Funduszy Społecznych.

Dzięki EFS do Polski trafić ma w latach 2004-07 ponad 2 mld euro. Te pieniądze
        mają poprawić konkurencyjność naszych pracowników. Za darmo (lub prawie za
        darmo) szkolić mogą się m.in. bezrobotni (to kursy typu "jak znaleźć
        pracę", "jak otworzyć własną firmę"), kobiety (chodzi o wyrównywanie szans na
        rynku pracy), rolnicy (głównie ci, którzy podejmują decyzję o odejściu z
        rolnictwa).

Jednak spora część tych pieniędzy może zostać niewykorzystana i przepaść. I to
        nie tylko - na co skarżą się firmy szkoleniowe - przez brak powszechnej
        informacji o kursach.

Fiskus chce podatek

Ostatnio zamieszanie spowodowała wykładnia przepisów podatkowych Ministerstwa
        Finansów. Dariusz Niestrzębski, p.o. zastępcy dyrektora departamentu podatków
        bezpośrednich MF o szkoleniach napisał: "Należy stwierdzić, iż przepisy ustawy
        o podatku dochodowym od osób fizycznych nie przewidują zwolnienia ich od
        podatku. Stąd też świadczenia te podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym
        od osób fizycznych. U osoby otrzymującej powstaje przychód z innych źródeł".

Taką interpretację do wojewódzkich urzędów pracy i urzędów marszałkowskich
        rozesłało w listopadzie Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. I rozpętała się
        burza.

- Jestem zszokowany. Jak można płacić podatek od szkoleń? Kiedy organizowaliśmy
        kursy, nikt nam o tym nie wspominał. Miały być bezpłatne i w ten sposób o nich
        informowaliśmy - zaznacza Krzysztof Poręba, kierownik szkoleń fundacji Instytut
        Karpacki w Starym Sączu. - Teraz klienci będą mieć pretensje do nas.

- To będą głównie obciążenia dla najuboższych, którzy przyszli się szkolić, bo
        było za darmo. Wcześniej nie mieli takiej szansy - dodaje Małgorzata Jantos,
        właściciel kilku krakowskich szkół.

W małopolskim urzędzie marszałkowskim przedstawiono nam nawet wstępne
        wyliczenie o wysokości podatku. - To nie będą małe pieniądze. Jeśli koszt kursu
        dla 30 osób wynosił np. 250 tys. zł, to w przeliczeniu na osobę wychodzi ponad
        8 tys. zł. Od takiej kwoty trzeba zapłacić podatek - usłyszeliśmy. Zwykle
        podatek to 19 proc.

Sebastian Chwalibogowski swoją daninę dla fiskusa wylicza na mniej więcej
        tysiąc złotych. - To będzie koniec szkoleń dla mnie - podsumowuje.

Interpretatorów dwóch

Co więcej, w resorcie finansów najwyraźniej panuje bałagan. Dlaczego? -
        Interpretacja MF, na którą powołują się przedsiębiorcy, nie jest jedyną, jaka
        istnieje - tłumaczy Andrzej Martynuska, dyrektor Małopolskiego Urzędu
        Wojewódzkiego. - Na początku listopada dostaliśmy pismo od innego z dyrektorów
        z MF z informacją, że osoby korzystające z EFS podatku płacić nie będą. Kilka
        dni później przyszło odwrotne zalecenie.

Martynuska zwrócił się więc do resortu o uzgodnienie wersji, ale na odpowiedź
        wciąż czeka. - Nakładanie podatków na unijną pomoc dla szkolących się byłoby
        zwykłą biurokracją i głupotą. Ludziom przez ten bałagan odechciewa się starać o
        cokolwiek - dodaje.

Przedsiębiorcy chcą założyć stowarzyszenie (forma prawna działania organizacji
        jest w tej chwili uzgadniana) broniące ich interesów przed rządem. Agnieszka
        Leszczyńska, prezes Małopolskiej Grupy Doradczej: - Unijne pieniądze mają
        poprawiać konkurencyjność naszej gospodarki, a napędzają biurokrację. Powołamy
        organizację, która zjednoczy rozproszone dziś instytucje korzystające z unijnej
        pomocy.

Jeśli podatek płacić trzeba, do końca lutego firmy powinny przesłać do
        kursantów PIT-y z wyliczonym podatkiem. - Po nich nie ma co liczyć, że jeszcze
        ktoś będzie chciał skorzystać z EFS - ocenia Krzysztof Poręba. Na wyjaśnienia
        Ministerstwa Finansów czekamy od wtorku.

Dla Gazety

Piotr Piasecki

prezes Polskiej Izby Firm Szkoleniowych

Trudno mi zrozumieć motywy ministerstw. Unia Europejska przeznacza dla nas
        pieniądze, przez które za grosze lub za darmo można nauczyć się angielskiego,
        księgowości czy jak prowadzić własną firmę. Mało kto o tym wie, bo brakuje
        ogólnopolskiej promocji, o której zresztą mógłby pomyśleć rząd. A tymczasem
        nasi urzędnicy komplikują procedurę, jak mogą. Choć Unia żadnych komplikacji
        nie wymaga. Potem dziwimy się, że przepadają duże fundusze.

Sprawą ostatniej interpretacji przepisów podatkowych zajmują się już prawnicy -
        trudno mi uwierzyć, że będzie obowiązująca, bo jeśli tak - możemy zapomnieć o
        EFS."

• Gość: jacobs Re: bezpłatne szkolenia to dochód??? IP: *.brda.net 18.01.06, 12:47
          Dlaczego wierzysz gazetom, skoro masz tu wykladnie prawa:
          www.mrr.gov.pl/Aktualnosci/strona_glowna/Szkolenia+EFS+wolne+od+podatku.htm
          Na studiach podyplomowych powinni w pierwszej kolejnosci uczyc tego, ze
          dziennikarze zarabiaja na sianiu zametu oraz nieufnosci i szukaniu tanich sensacji.
          • kasia-k Re: bezpłatne szkolenia to dochód??? 19.01.06, 12:34
            niestety co do interpretacji tych przepisów to nie tylko gazety siały zamęt ale
            nawet prawnicy w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego

nie ma co się bulwersować.........
      • Gość: ksajdek Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.chello.pl 18.01.06, 10:30
        szkoda ze nie podajecie drzewka dalej to znaczy jakie to studia
      • elzbietapoznan Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl 18.01.06, 23:03
        NO WLASNIE!!! TEZ MNIE TO ZASTANAWIA!!!
      • Gość: jakuboff Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.ATRADIUS.com 22.01.06, 14:35
        AE Kraków tez chyba sie wypieła - bo potzrzebuje sama kroic Kasę !!!
      • Gość: kielczanin Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: 82.139.11.* 23.01.06, 11:29
        NO ale gdzie sie podzialy kieleckie uczelnie?? Hehe, proszę o konieczne
        dopisanie ich do listy.
      • Gość: joanna Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 12:28
        A co jesli w ciagu studiow pracownik zostanie zwolniony lub sam odejdzie?
      • Gość: iwona Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.sieci.fonet.pl / 217.98.102.* 23.01.06, 16:49
        szkoda, ze nie ma żadnej uczelni w północno-wschodnij Polsce. Czyżby POlska C?
      • Gość: iwa Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 12:36
        To super, że warunkiem taniego studiowania jest posiadanie pracy. Co mają
        zrobić ludzie, którzy nie mają pracy, chcą zapisać się na studia aby podnieść
        swoje kwalifikacje a nie stać ich. Unia o nich nie pomyślała??? Ach, przecież
        tam jest małe bezrobocie!
        Pozdrawiam!
      • Gość: connie Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:05
        Zadnej uczelni z Poznania??? :(((
      • Gość: Hejek INFO !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 14:10
        Ludzie, nie martwcie się, te studnia do tylko część z tych dofinansowanych. Od
        września ruszają kolejne studia, i na pewno będą tam studia na SGH, więc myślę,
        że też z innych uczelni.

Pozdrawiam
      • pink-gazeta Inne uczelnie i miasta-nie wymienione- dopisujcie! 09.03.06, 16:31
        Proszę dopisujcie uczelnie i miasta, które uczestnicza w progranimie a nie sa
        wymienione w spisie tych 15. Jest ich sporo więcej tylko z dziwnych powodów nie
        sa zamieszczone na stronie www.edp.org.pl
        Ja znalazłem np:

1 )Wyzsza Szkołę Finansów i Bankowości www.wsub.waw.pl/ w Warszawie
        • Gość: student Re: Inne uczelnie i miasta-nie wymienione- dopisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 08:29
          Czytajcie ze zrozumieniem. Wymienione s a uczelnie zrzeszone w edp. Każda
          uczelnia może też starać odrębnie o dofinansowanie co też wiele robi.
      • Gość: monika Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.03.06, 20:51
        ano właśnie pracodawca wysyła na nie a jak sie nie ma pracy i pracodawcy a chce
        sie dokształcić to trzeba płacić? tylko za co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka