Gość: Johnmclain UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 09:56 jak zawsze ubezpiecza tyly i jak zawsze wszystko co by mialo go kosztowac to odstawia na swietego nigdy!!nienaawidze tej uczelni, nienawidze wydzial uprawa i adm, na ktorym jest w sumie 10 tys studnentow traktowanych przez wladz ejako dojne krowy. szlak by trafil ta cala strukture i ten caly wydzial, ten clay burdel ktory smie sie nazywac uniwersytetem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: UMCS IP: 217.97.141.* 10.01.06, 10:42 UMCS to fatalna uczlnia!!! Nigdy nic tam się nie zmieni - jedyną zmianą jest nowy rektor. Wydział Prawa to raczej bezprawie - wiem bo skończyłam. Nie ma co liczyć na w/w. Polecam WSPA - skończyłam podyplomowe ZZL - uczelnia przyjazna, nauczyciele solidni i przygotowani do prowadzenia zajęć. Szkoda, że nasz Lublin znowu okazał się zaściankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I Re: UMCS IP: *.devs.futuro.pl 11.01.06, 17:54 UMCS ma podyplomowe z dotacją EFS. Trzeba tylko wejść na stronę uczelni i sobie poszukać. Ale to tylko nauczycielskie kierunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blanka I co z tego? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 10:05 Ja juz mam skonczone (naprawde!) 1. Uniwersytet Wroclawski, Wydzial Prawa i Administracji, 2. Uniwersytet Wroclawski, podyplomowe studia Psychologia Zarzadzania w Gospodarce 3. Politechnika Wroclawska, podyplomowe studia Zarzadzanie Projektami Unii Europejskiej. Do tego prawo jazdy, 2 jezyki (moze niezbyt dobrze, ale nie staram sie o prace tlumacza). Mam tez wszystkie inne cechy, ktore sa rzekomo obecnie bardzo potrzebne kandydatom (rzetelnosc, solidnosc, dyspozycyjnosc itd) Efekt: kiedys pracowalam w handlu, w czasach jak handel byl handlem a nie wsciekłą akwizycja praca mi sie podobala. Teraz juz naprawde nie wiem co moge jeszcze zrobic, aby pracodawcy nie widzieli we mnie wylacznie akwizytora!! Od roku jestem bezrobotna, wyslalam ponad 50 aplikacji odnosnie funduszy unijnych i jak do tej pory cisza. Puenta: Studia nawet najlepsze niewiele daja, jak fizycznie nie ma miejsc pracy. Mam wrazenie, ze pracodawcy wrecz boja sie wyksztalconego personelu. Samej konczy mi sie juz zasilek i coz - nie chcem ale muszem zalozyc jednak swoja firme, bo kilka lat do emerytury jeszcze mi zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euroentuzjastka Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.crowley.pl 10.01.06, 10:41 Nie ma co sugerować się akurat tym artykułem. Trzeba usiąść przy neciku i poszukać informacji bezpośrednio u źródła. Połazić po stronach uczelni, napisać kilka maili itd w chwili obecnej praktycznie większość szkół, instytucji szkoleniowych itp. realizuje studia, szkolenia czy np. naukę języków finansowane lub współfinansowane ze środków UE. Beneficjentami ostatecznymi są prawie wszystkie grupy społeczne tzn. bezrobotni, pracujący, niepełnosprawni, samotnie wychowujący dzieci itp. Trzeba tylko poszukać, niestety nie zawsze można szybko znaleźć interesujące informacje. W chwili obecnej chodzę na angielski i na szkolenie z zakresu pisania projektów UE, niedługo rozpocznę studia podyplomowe i kolejne interesujące szkolenia. Wszystko bezpłatnie bo za pieniądze UE, teraz jedynym problemem jest dla mnie czas a w zasadzie jego brak. Nie poszłam na niemiecki i hiszpański bo nie mam już na to czasu. Ofert podnoszenia kwalifikacji jest wiele tylko trzeba umieć je znależć. Proponuję udać się osobiście do interesującej nas uczelni i zapytać się w sekretariacie, w dziekanacie, popatrzeć na tablice ogłoszeń itp. Ważne: jak sprzątaczka, woźna czy inny pracownik powie że nic na ten temat nie słyszał i wogóle pierwsze słyszy o takich projektach to proszę nie traktować tych informacji jako wiarygodne. Nie wszyscy pracownicy wiedzą co się dzieje w danej placówce. Najlepiej znależć osobę, która wie o co pytacie i jest Wam w stanie udzielić informacji czy instytucja coś takiego prowadzi lub czy będzie prowadziła a jeżeli nie to dlaczego nic takiego nie robią? pozdrawiam i życzą owocnych poszukiwań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euroentuzjastka Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.crowley.pl 11.01.06, 12:44 Nie ma co sugerować się akurat tym artykułem. Trzeba usiąść przy neciku i poszukać informacji bezpośrednio u źródła. Połazić po stronach uczelni, napisać kilka maili itd w chwili obecnej praktycznie większość szkół, instytucji szkoleniowych itp. realizuje studia, szkolenia czy np. naukę języków finansowane lub współfinansowane ze środków UE. Beneficjentami ostatecznymi są prawie wszystkie grupy społeczne tzn. bezrobotni, pracujący, niepełnosprawni, samotnie wychowujący dzieci itp. Trzeba tylko poszukać, niestety nie zawsze można szybko znaleźć interesujące informacje. W chwili obecnej chodzę na angielski i na szkolenie z zakresu pisania projektów UE, niedługo rozpocznę studia podyplomowe i kolejne interesujące szkolenia. Wszystko bezpłatnie bo za pieniądze UE, teraz jedynym problemem jest dla mnie czas a w zasadzie jego brak. Nie poszłam na niemiecki i hiszpański bo nie mam już na to czasu. Ofert podnoszenia kwalifikacji jest wiele tylko trzeba umieć je znależć. Proponuję udać się osobiście do interesującej nas uczelni i zapytać się w sekretariacie, w dziekanacie, popatrzeć na tablice ogłoszeń itp. Ważne: jak sprzątaczka, woźna czy inny pracownik powie że nic na ten temat nie słyszał i wogóle pierwsze słyszy o takich projektach to proszę nie traktować tych informacji jako wiarygodne. Nie wszyscy pracownicy wiedzą co się dzieje w danej placówce. Najlepiej znależć osobę, która wie o co pytacie i jest Wam w stanie udzielić informacji czy instytucja coś takiego prowadzi lub czy będzie prowadziła a jeżeli nie to dlaczego nic takiego nie robią? pozdrawiam i życzą owocnych poszukiwań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona podwójni Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.icpnet.pl 10.01.06, 11:03 Akademia Ekonomiczna w Poznaniu uczestniczy w EFS, na razie z dofinansowania korzysta MBA Poznań-Atlanta i dwa studia podyplomowe (europeistyka i zarządzania jakością). Problem w niedoinformowaniu redaktorów, którzy pisza te artykuliki. Pisza tylko o tych szkołach, które maja układy, ewentualnie zamieszczą słono opłacona reklamę. LUDZIE przejrzyjcie na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.brda.net 11.01.06, 01:50 I przejrzyjcie na oczy po raz drugi, bo kto nie nauczyl sie zdobywac oraz doskonalic samodzielnie wiedzy w liceum i na studiach, ten idzie na studia podyplomowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.icpnet.pl 10.01.06, 20:34 rozumiem że w poznaniu mieszkają krezusi finansowi i stać ich na opłacanie podyplomówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotott Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: 212.244.79.* 11.01.06, 11:00 uczastnicza tylko nie wszystkie sie ujawniaja przez GW ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euroentuzjastka Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.crowley.pl 11.01.06, 12:46 a ja podniosę Nie ma co sugerować się akurat tym artykułem. Trzeba usiąść przy neciku i poszukać informacji bezpośrednio u źródła. Połazić po stronach uczelni, napisać kilka maili itd w chwili obecnej praktycznie większość szkół, instytucji szkoleniowych itp. realizuje studia, szkolenia czy np. naukę języków finansowane lub współfinansowane ze środków UE. Beneficjentami ostatecznymi są prawie wszystkie grupy społeczne tzn. bezrobotni, pracujący, niepełnosprawni, samotnie wychowujący dzieci itp. Trzeba tylko poszukać, niestety nie zawsze można szybko znaleźć interesujące informacje. W chwili obecnej chodzę na angielski i na szkolenie z zakresu pisania projektów UE, niedługo rozpocznę studia podyplomowe i kolejne interesujące szkolenia. Wszystko bezpłatnie bo za pieniądze UE, teraz jedynym problemem jest dla mnie czas a w zasadzie jego brak. Nie poszłam na niemiecki i hiszpański bo nie mam już na to czasu. Ofert podnoszenia kwalifikacji jest wiele tylko trzeba umieć je znależć. Proponuję udać się osobiście do interesującej nas uczelni i zapytać się w sekretariacie, w dziekanacie, popatrzeć na tablice ogłoszeń itp. Ważne: jak sprzątaczka, woźna czy inny pracownik powie że nic na ten temat nie słyszał i wogóle pierwsze słyszy o takich projektach to proszę nie traktować tych informacji jako wiarygodne. Nie wszyscy pracownicy wiedzą co się dzieje w danej placówce. Najlepiej znależć osobę, która wie o co pytacie i jest Wam w stanie udzielić informacji czy instytucja coś takiego prowadzi lub czy będzie prowadziła a jeżeli nie to dlaczego nic takiego nie robią? pozdrawiam i życzą owocnych poszukiwań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikikiki Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:12 Brzmi rewelacyjnie, poza tym, że w tym wszystkim maczał paluchy pan Lesław Piecuch, którego osobiście miałem okazję w czasie moich studiów poznać... zawsze mnie zastanawia jak niektóre osoby, które posiadają tą cechę, że maja dwie lewe ręce znajdują sobie miejsce w świecie i ciepłe posadki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:42 mój syn skończył dwie podyplomówki, no i co z tego, zarabia 1200,-zł. drugi skończył jedną i papierek leży w biurko, pojechał do Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elwira Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 22:33 Kto tworzył listę tych uczelni?Dlaczego prawie wszystkie znajdują się na połódniu?To wydaje się jakieś stronnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
dziustynka Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl 13.01.06, 13:53 polecam poszperać tutaj www.edp.org.pl/studies.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GosiaW Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.itelekom.pl 14.01.06, 20:58 Informacja o studiach podyplomiowych oferowanych przez Stowarzyszenie EDP nie jest rzetelna! Artykuł sugeruje, że jest to jedyny projekt tego typu w Polsce, a uczelnie, które w nim nie uczestniczą są "za słabe". Nic bardziej błędnego. Istnieje szereg innych uczelni z całej Polski, które realizują podobne projekty od kilku miesięcy, a nie od grudnia 2005 r. Pełne informacje o uczelniach realizujących studia podyplomowe dla przedsiębiorców ze środków EFS znaleźć można na stronach PARP. Autorowi artykułu radzę śledzenie tych stron, aby przekazywane informacje nie siały fermentu na rynku edukacyjnym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kujawianka A dlaczego nie Toruń...Bydgoszcz???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 08:35 Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k bezpłatne szkolenia to dochód??? 16.01.06, 08:50 Ostatnio otrzymałam informację że MF traktuje szkolenia z EFS jako dochód i trzeba od tych szkoleń uiścić podatek. Czy ktoś coś wie na ten temat??? Poniżej treść informacji - chyba z Wirtualnej Polski "Darmowe szkolenia to dochód? Wojciech Pelowski 04-01-2006 , ostatnia aktualizacja 04-01-2006 20:42 Szkoliłeś się za unijne pieniądze? Zapłacisz podatek! - twierdzi Ministerstwo Finansów. - To kuriozum! Tak nie ma nigdzie w Europie! - podkreślają firmy szkoleniowe Zdezorientowani są przedsiębiorcy, zdezorientowani są i ci, którzy korzystali z kursów. - Ktoś chyba wprowadził mnie świadomie w błąd. Nie miałem pojęcia, że będę musiał płacić jakiś podatek! - przyznaje Sebastian Chwalibogowski z Inspekcji Transportu Drogowego w Krakowie, który w ubiegłym roku uczył się angielskiego, był na kursach psychologicznych i pisania wniosków o unijne pieniądze. Wszystko w ramach EFS - Europejskich Funduszy Społecznych. Dzięki EFS do Polski trafić ma w latach 2004-07 ponad 2 mld euro. Te pieniądze mają poprawić konkurencyjność naszych pracowników. Za darmo (lub prawie za darmo) szkolić mogą się m.in. bezrobotni (to kursy typu "jak znaleźć pracę", "jak otworzyć własną firmę"), kobiety (chodzi o wyrównywanie szans na rynku pracy), rolnicy (głównie ci, którzy podejmują decyzję o odejściu z rolnictwa). Jednak spora część tych pieniędzy może zostać niewykorzystana i przepaść. I to nie tylko - na co skarżą się firmy szkoleniowe - przez brak powszechnej informacji o kursach. Fiskus chce podatek Ostatnio zamieszanie spowodowała wykładnia przepisów podatkowych Ministerstwa Finansów. Dariusz Niestrzębski, p.o. zastępcy dyrektora departamentu podatków bezpośrednich MF o szkoleniach napisał: "Należy stwierdzić, iż przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych nie przewidują zwolnienia ich od podatku. Stąd też świadczenia te podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. U osoby otrzymującej powstaje przychód z innych źródeł". Taką interpretację do wojewódzkich urzędów pracy i urzędów marszałkowskich rozesłało w listopadzie Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. I rozpętała się burza. - Jestem zszokowany. Jak można płacić podatek od szkoleń? Kiedy organizowaliśmy kursy, nikt nam o tym nie wspominał. Miały być bezpłatne i w ten sposób o nich informowaliśmy - zaznacza Krzysztof Poręba, kierownik szkoleń fundacji Instytut Karpacki w Starym Sączu. - Teraz klienci będą mieć pretensje do nas. - To będą głównie obciążenia dla najuboższych, którzy przyszli się szkolić, bo było za darmo. Wcześniej nie mieli takiej szansy - dodaje Małgorzata Jantos, właściciel kilku krakowskich szkół. W małopolskim urzędzie marszałkowskim przedstawiono nam nawet wstępne wyliczenie o wysokości podatku. - To nie będą małe pieniądze. Jeśli koszt kursu dla 30 osób wynosił np. 250 tys. zł, to w przeliczeniu na osobę wychodzi ponad 8 tys. zł. Od takiej kwoty trzeba zapłacić podatek - usłyszeliśmy. Zwykle podatek to 19 proc. Sebastian Chwalibogowski swoją daninę dla fiskusa wylicza na mniej więcej tysiąc złotych. - To będzie koniec szkoleń dla mnie - podsumowuje. Interpretatorów dwóch Co więcej, w resorcie finansów najwyraźniej panuje bałagan. Dlaczego? - Interpretacja MF, na którą powołują się przedsiębiorcy, nie jest jedyną, jaka istnieje - tłumaczy Andrzej Martynuska, dyrektor Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego. - Na początku listopada dostaliśmy pismo od innego z dyrektorów z MF z informacją, że osoby korzystające z EFS podatku płacić nie będą. Kilka dni później przyszło odwrotne zalecenie. Martynuska zwrócił się więc do resortu o uzgodnienie wersji, ale na odpowiedź wciąż czeka. - Nakładanie podatków na unijną pomoc dla szkolących się byłoby zwykłą biurokracją i głupotą. Ludziom przez ten bałagan odechciewa się starać o cokolwiek - dodaje. Przedsiębiorcy chcą założyć stowarzyszenie (forma prawna działania organizacji jest w tej chwili uzgadniana) broniące ich interesów przed rządem. Agnieszka Leszczyńska, prezes Małopolskiej Grupy Doradczej: - Unijne pieniądze mają poprawiać konkurencyjność naszej gospodarki, a napędzają biurokrację. Powołamy organizację, która zjednoczy rozproszone dziś instytucje korzystające z unijnej pomocy. Jeśli podatek płacić trzeba, do końca lutego firmy powinny przesłać do kursantów PIT-y z wyliczonym podatkiem. - Po nich nie ma co liczyć, że jeszcze ktoś będzie chciał skorzystać z EFS - ocenia Krzysztof Poręba. Na wyjaśnienia Ministerstwa Finansów czekamy od wtorku. Dla Gazety Piotr Piasecki prezes Polskiej Izby Firm Szkoleniowych Trudno mi zrozumieć motywy ministerstw. Unia Europejska przeznacza dla nas pieniądze, przez które za grosze lub za darmo można nauczyć się angielskiego, księgowości czy jak prowadzić własną firmę. Mało kto o tym wie, bo brakuje ogólnopolskiej promocji, o której zresztą mógłby pomyśleć rząd. A tymczasem nasi urzędnicy komplikują procedurę, jak mogą. Choć Unia żadnych komplikacji nie wymaga. Potem dziwimy się, że przepadają duże fundusze. Sprawą ostatniej interpretacji przepisów podatkowych zajmują się już prawnicy - trudno mi uwierzyć, że będzie obowiązująca, bo jeśli tak - możemy zapomnieć o EFS." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacobs Re: bezpłatne szkolenia to dochód??? IP: *.brda.net 18.01.06, 12:47 Dlaczego wierzysz gazetom, skoro masz tu wykladnie prawa: www.mrr.gov.pl/Aktualnosci/strona_glowna/Szkolenia+EFS+wolne+od+podatku.htm Na studiach podyplomowych powinni w pierwszej kolejnosci uczyc tego, ze dziennikarze zarabiaja na sianiu zametu oraz nieufnosci i szukaniu tanich sensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: bezpłatne szkolenia to dochód??? 19.01.06, 12:34 niestety co do interpretacji tych przepisów to nie tylko gazety siały zamęt ale nawet prawnicy w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego nie ma co się bulwersować......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksajdek Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.chello.pl 18.01.06, 10:30 szkoda ze nie podajecie drzewka dalej to znaczy jakie to studia Odpowiedz Link Zgłoś
elzbietapoznan Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl 18.01.06, 23:03 NO WLASNIE!!! TEZ MNIE TO ZASTANAWIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakuboff Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.ATRADIUS.com 22.01.06, 14:35 AE Kraków tez chyba sie wypieła - bo potzrzebuje sama kroic Kasę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: 82.139.11.* 23.01.06, 11:29 NO ale gdzie sie podzialy kieleckie uczelnie?? Hehe, proszę o konieczne dopisanie ich do listy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 12:28 A co jesli w ciagu studiow pracownik zostanie zwolniony lub sam odejdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.sieci.fonet.pl / 217.98.102.* 23.01.06, 16:49 szkoda, ze nie ma żadnej uczelni w północno-wschodnij Polsce. Czyżby POlska C? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 12:36 To super, że warunkiem taniego studiowania jest posiadanie pracy. Co mają zrobić ludzie, którzy nie mają pracy, chcą zapisać się na studia aby podnieść swoje kwalifikacje a nie stać ich. Unia o nich nie pomyślała??? Ach, przecież tam jest małe bezrobocie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: connie Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 10:05 Zadnej uczelni z Poznania??? :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hejek INFO !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 14:10 Ludzie, nie martwcie się, te studnia do tylko część z tych dofinansowanych. Od września ruszają kolejne studia, i na pewno będą tam studia na SGH, więc myślę, że też z innych uczelni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pink-gazeta Inne uczelnie i miasta-nie wymienione- dopisujcie! 09.03.06, 16:31 Proszę dopisujcie uczelnie i miasta, które uczestnicza w progranimie a nie sa wymienione w spisie tych 15. Jest ich sporo więcej tylko z dziwnych powodów nie sa zamieszczone na stronie www.edp.org.pl Ja znalazłem np: 1 )Wyzsza Szkołę Finansów i Bankowości www.wsub.waw.pl/ w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Inne uczelnie i miasta-nie wymienione- dopisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 08:29 Czytajcie ze zrozumieniem. Wymienione s a uczelnie zrzeszone w edp. Każda uczelnia może też starać odrębnie o dofinansowanie co też wiele robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Od lutego można będzie tanio studiować podypl IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.03.06, 20:51 ano właśnie pracodawca wysyła na nie a jak sie nie ma pracy i pracodawcy a chce sie dokształcić to trzeba płacić? tylko za co? Odpowiedz Link Zgłoś