Gość: Sankozi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 08:04 Brzmi sensownie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eltalon Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: 193.201.167.* 17.01.06, 08:15 Zgadza się. Szczególnie zwolnienia. Czyżby pierwsze dobre działanie naszego rządu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.mcon.pl 17.01.06, 08:51 Kolejne mydlenie oczu. Policja jest zepsuta przez polityków i samych "policjantów" na górze.Policjanci w cudzysłowie bo na górze nie ma policjantów.Podnosi się larum, że nie ma policjantów, że usprawnienie - jak pisze i podaje za darmo biorący pieniądze Biedziak i jego koledzy nieroby od mediów - zabrać policji konwoje. A kto ma je wykonywać sanitariusze? Należy zabrać etaty policyjne z logistyki - np. technik w łączności który przez cały czas podłącza telefony jest policjnatem i dostenie emeryture policyjną, że tzw rzecznicy prasowi nic nie robią tylko czytają gazety i podają nieprawdę do mediów, te etaty powinny być zlikwidowane jako policyjne, nadmierne rozbudowania w KGP i komendach wojewódzkich np. Rzeszów z chwilą gdy pozostawał K.W. miał około 300 etatów a teraz ma ich 700 - to są ludzie zabrani z ulicy, to jest prawdziwa bieda policji, bo to co w KW robi komputer to jeszcze trzeba napisać ręcznie bo SBecja,która opanowała najlepsze stołki w policji, jest zbyt twarda i musi mieć napisane,to te zespoły prasowe , marnotrastwo, podczas gdy są wydziały prezydialne, itp. podległe komendantowi i tam wyznaczyć policjanta do kontaktów z mediami, oprócz oczywiście tego co wykonuje na codzień. Jest to temat znany policjantom, ale nie tym co opiniują te akty i rozmawiają z prasą. I jak po raz kolejny skończy się na gadaniu, bo obecna ekipa, czy następna także będzie zabiegać o to by "powsadzać" swoich do KGP, KWP, a komendanci z tych jednostek wystraszeni o swoje stołki nic nie będą robić bo nie wypada, jedynie ścigać się z innymi w przywatyzowaniu policji poprzez obdzielanie siebie i "swoich" wysokimi dodatkami, wskaźnikami, itp. A obraz Policji mają w tzw.d. I tak jest szczególnie w tym molochu nierobów zwanym KGP i nikt tego w tym kraju i nigdy nie zmieni.No ale redaktorzy mają się czym pobawić a zwykli ludzie powiedzą, no narzeszcie wzięli sie za ta policje, nie wiedząc biedni, że to kolejnie krętactwo, matactwo i oszustwo rodem z PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek138 Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.01.06, 09:35 Powiedział, co wiedział. Faktem jest, że w jednostkach nadrzędnych powinni pracować ludzie, którzy b. dobrze znają pracę jednostek podległych. Przyjście do pracy z tzw. ulicy faktycznie powoduje marną znajomość pracy w terenie i pogarsza współdziałanie obu instytucji. Co do rzeczników, w wielu komendach są to ludzie obarczeni wieloma dodatkowymi obowiązkami i nie zajmują się tylko czytaniem prasy. W zmienianej ustawie brakuje mi zwolnienia lekarskiego zrównanego z wypadkiem przy pracy, czy pobytem w szpitalu, a wynikającego z czasowej niezdolności do pracy z powodu szczególnych warunków służby, np. silny stres psychiczny, praca wykonywana w trudnych warunkach atmosferycznych itp. Zastanawia mnie jednak fakt, jak Policja może być zepsuta przez polityków? Co ma z polityką wspólnego policjant zatrudniony nawet w KGP, owszem jest paru, którzy ściśle współpracują z określonymi politykami, ale pozostali zasuwają codzienną robotę i o polityce wiedzą tyle, co przeczytają w prasie, lub usłyszą w TV. To już drogówka ma lepsze kontakty z politykami niż pozostali, ale wcale im tego nie zazdroszczę i na pewno nie są zepsuci z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lance Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.kapelusz.pl / 194.126.164.* 17.01.06, 17:09 Bravo kolego myślę tylko że ten tekst powinieneś posłać do Pana Premiera albo i do braci K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: 80.54.251.* 17.01.06, 09:34 "wiceszefami komendy głównej i komend wojewódzkich odpowiedzialnymi za logistykę mogą zostawać tylko cywile" no to zacznie sie walka miedzy partiami politycznymi (nowy stolek do obsadzenia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.wns.uni.wroc.pl 17.01.06, 10:10 a wyjdzie jak zawsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.mcon.pl 17.01.06, 11:06 W nawiązaniu do rzacznika rzeczników prasowych w komendach to również potwierdzam, że oni tylko czytają gazety. Ale wydaje mi się, że tu nie chodzi o to co kto robi tylko o to, że rzecznik , technik łączności,księgowy, informatyk, magazynier i Bóg jeden wie kto jeszcze w Policji nie powinien być na etacie POLICJANTA bo pomiedzy POLICJANTEM a tymi którzy są PRZY Policji i na niej żerują jest kolosalna różnica.Powinni oni być na etatach służby cywilnej a rzecznikami np. na 1/2 etatu emerytowani policjanci.A nie zabierać etaty i tworzyć je dla swoich znajomych,krewnych,synów,córek itp.. Policja pozbawiona jest zewnętrznej cywilnej kontroli i stąd nie ma ludzi na ulicy, stąd nie wykryte sprawy i przez to bandyci na wolności, stąd wiele tam jest złego o czym nie wiadomo, bo nie mogą mówić nawet jak są na emeryturach.Ale zgadzam się z ogólnym odczuciem, że to i tak nic nie zmieni bo w tym chorym, skorumpowanym państwie nikt nie podejmie się zrobienia czegoś dla res publico a jedynie dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glina Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.dnet.pl / 87.239.0.* 17.01.06, 22:25 > W nawiązaniu do rzacznika rzeczników prasowych w komendach to również > potwierdzam, że oni tylko czytają gazety. Ale wydaje mi się, że tu nie chodzi > to co kto robi tylko o to, że rzecznik , technik łączności,księgowy, > informatyk, magazynier i Bóg jeden wie kto jeszcze w Policji nie powinien być > na etacie POLICJANTA bo pomiedzy POLICJANTEM a tymi którzy są PRZY Policji i > na niej żerują jest kolosalna różnica.Powinni oni być na etatach służby > cywilnej a rzecznikami np. na 1/2 etatu emerytowani policjanci. I tak sie jakoś dziwnie składa, że ci "policjanci" mają wyższe dodatki, mnożniki w najmniejszym calu nie bedąc narazeni na to co policjant pracujący w pierwszej linii, mało tego jeszcze mają często tych ludzi prawdziwych w pogardzie. A z tym rzecznikiem to masz rację - znam takiego jednego .... eeech przemilczę jakim prawem takim "policjantom" nadają stopnie - nie rozumiem - nie przepracował ani dnia jako policjant. Ale takie mamy czasy co nowy komendant nowa wizja, co nowa wizja mniej policjantów do roboty więcej do nadzoru i gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 15:12 Policja nowelizuje?? A kto się nas o coś pytał ? Jedynie co to potrafią nas tylko straszyć i zabierac dodatki i nie mówię tu o politykach a o naszych przełożonych którzy się panoszą jak szare gęsi nieroby jedne.Nie mówię tu o wszystkich ale sa tacy ,że na sama myśl o nich człowiek juz ma dosc tej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lance Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.kapelusz.pl / 194.126.164.* 17.01.06, 17:04 ok też mnie denerwują wiecznie chorzy ale skoro 80% za zwolnienie lekarskie to bardzo proszę o dodatki za nadgodziny, za pracę w dni ustawowo wolne od pracy oraz za służbę w nocy. W końcu mamy PRAWO i SPRAWIEDLIWOŚĆ NIE!!?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryka Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.kapelusz.pl / 194.126.164.* 19.01.06, 10:32 Jacku zgadzam sie z Toba, naciagaja nas na nadgodzinach, dniach swiatecznych, dniach wolnych itp, itd. Tak mamy prawo i sprawiedliwosc ale rowna i rowniejsza jest ona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel P. Sami sobie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:43 Piotr Machajski napisał: (nieopatrznie) " ... Bo po raz pierwszy ktoś zapytał o zdanie samych policjantów. " Po pierwsze to nieprawda, bo policja zawsze miała znaczny udział w tworzeniu ustaw ją dotyczących, a po drugie to nie jest dobrze, kiedy stanowi sie prawo (lub choćby wywiera na nie znaczący wpływ) dla samego siebie. Policja jest od stosowania prawa, a nie jego formułowania, bo zawsze będzie dążyła do tego aby stworzyć je w kształcie wygodnym dla siebie, nie zaś dla społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hes Re: Sami sobie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:49 W pełni się zgadzam z tobą. Mamy już bardzo znamienne przykłady praw, które dla samyuch siebie potworzyli prawnicy - sędziowie, prokuratorzy, radcy, adwokaci, notariusze. Ani tknąć te święte krowy, nawet jak powodują wypadki drogowe ewidentnie zawinione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 18:13 zgadzam się z Lance.Ja mam większośc służb nocnych,pracuje w nocy w takie dni jak święta,sylwestra itp więc dlaczego nie należy mi się dodatek za pracę w nocy ? I nie zgadzam się na owe 80 % /jeśli w ogóle ktoś mnie zapyta o zdanie/ dlatego,że wtedy większość policjantów nie będzie sie narażało aby zachorować i stracic na poborach ,więc zamiast np w deszczu czy zimie patrolować pieszo ulice będą się chować w różnych miejscach , nie wspomne już o np pościgach gdzie sobie można "zwichnąć nogę "a potem będzie trzeba prosić kogoś i starać się aby zakwalifikował to jako wypadek w pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glina Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.dnet.pl / 87.239.0.* 17.01.06, 22:11 Brzmi bezsensownie! W takim razie nalezy w konsekwencji tych zmian zacząć płacić policjantom innaczej za prace w nadgodzinach, za słuzby nocne,w świeta i dni dodatkowo wolne od pracy. Tego policjanci są pozbawieni. Każdy pracownik ma zagwarantowaną przynajmniej jedna sobote z niedzielą wolne policjanci nie. I wiele wiele innych uprawnień wynikających z Kodeksu Pracy których policjanci są pozbawieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r_58 Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 23:18 Witam, nie do końca jest tak, że nikt w KWP nie rozumie pracy policjanta Komendy Miejskiej, Powiatowej czy Komisariatu. Mogę o sobie powiedzieć, że mimo to, iż obecnie jestem pracownikiem KWP czuję i rozumiem pracę policjantów "z terenu". Wynika to z tego, że sam przed laty byłem takim policjantem, jeździłem na zdarzenia, patrolowałem podległy teren, przeżyłem to. Niejedną mroźną noc na ulicy także. Co do zarobków, w całej rozciągłości zgadzam się z tym, że policjanci wykonujący czysto policyjną robotę zarabiają za mało, są przeważnie na niskich grupach, mają niskie mnożniki. Nie powinno być regułą, że płace niższe są w jednostkach podległych, a wyższe w nadrzędnych. Regułę powinno stanowić to, że policjant, który bierze bezpośredni udział w pracy operacyjnej, prewencyjnej, wykrywczej, czyli ten, który jest na pierwszej linii, linii styku ze światem przestępczym powinien mieć wyższe pobory. System płac powinien być motywujący do tego, aby nikt nie chciał pracować w wydziałach logistycznych, a jeśli tak, to za znacząco niższe pieniądze. Kwestia wyboru. O konieczności zmiany systemu płac w policji słyszę od 20 lat. Póki co, bez zmian. Zarobki powinny motywować do roboty policyjnej, i to bez względu na to, czy jest ona wykonywana z pozycji KWP czy jakiejś jednostki podległej. Nie należy przy tym wszystkim stracić z oczu wyspecjalizowanych dziedzin pracy policyjnej (kryminalistyka, technika operacyjna), bez tego oręża będziemy jak ślepe kocięta. Ale także tym ludziom, żeby nie zapomnieli jak wygląda bańdzior raz na jakiś czas można zafundować służbę na ulicy. Może to między innymi pozwoli niektórym z nich nabrać większego szacunku (jeśli go nie mają) dla kolegów z konwoju czy też patrolu. Pozdrawiam wszystkie podkarpackie gliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.icpnet.pl 18.01.06, 09:13 a czy beda zmiany w ustawie o zaopatrzeniu emerytalnym,czy w dalszym ciagu beda na nagonki na emerytow czy komendant glowny wie ze wypowiedzi jego odnosnie emerytow nie sluza nikomu tz,mylenie milicjantow z policjantami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkadiusz Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.kapelusz.pl / 194.126.164.* 19.01.06, 10:26 A czy Policjanci po tej nowelizacji będą otrzymywać tak jak inni dodatki za nocną zmianę oraz pracę w dni świąteczne, tak jak to jest w innych zakładach pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gulon Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 17:44 Policjanci kłócą się z policjantami - kto jest lepszy, komu się więcej należy. Ja Wam mówię, że to jest droga do nikąd. Emerytury mamy tylko do 75 %. Tak miało być lecz przy założeniu, że mamy rewaloryzację płacową, a nie cenową. Teraz dadzą nam 80 % za chorobowe. A my dalej będziemy się kłócić, kłócić i kłócić kto jest lepszy. Wnet zabiorą nam wszystko. W imię zasad, odwetu - nie wiadomo jeszcze za co. Miast dodawać, by było lepiej, to odbierają, by było gorzej. Komuś na tym bardzo zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medyk Re: Policja nowelizuje swoją ustawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 22:21 Brawo Gulon.Ale to powiedz mi kto to ma powiedzieć GŁOŚNO i w grupie komu trzeba?ja?? prosty policjant który już 15 lat pracuje bezpośrednio na ulicy i ma najmniejszą wypłatę wśród policjantów?Bo każdy zza biurka ma większą...Rzygać się chce i nie wiadomo komu tu wierzyć..Poprostu wszyscy maja nas /panowie z ulicy/głęboko w d.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś