Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Biuletyn Sluzby Cywilnej

IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 05.11.02, 17:41
    W jakim stopniu rownosc dostepu do Sluzby Cywilnej stanowi fikcje. Czlowiek "z zewnatrz" na jaki, wyrazony %
    lut szczescia moze liczyc?? Prosze w szczegolnosci o opinie osob, ktore odpowiadaly na ogloszenia w ww.
    biuletynie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: derec Re: Biuletyn Sluzby Cywilnej IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 21:16
        che, che, che....
        jesli nie masz znajomosci to ZAPOMNIJ!!!!

Skladalem kilka podan w urzedzie wojewodzkim (nie napisze
        gdzie) odbylem jedna rozmowe. I tu uwaga, byla to
        najkrotsza z dotychczasowych bo az 7 min trwala!!! (sic!)
        Z czego mi udalo sie jedno zdanie powiedziec, a tak to
        bylem "gnojony" za "niewiedze"...
        Nie, nie, nie... po prostu bez znajomosci nie ma sznas!!!!
        • Gość: Maksym Re: Biuletyn Sluzby Cywilnej IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 05.11.02, 21:22
          Gość portalu: derec napisał(a):

> che, che, che....
          > jesli nie masz znajomosci to ZAPOMNIJ!!!!
          >
          > Skladalem kilka podan w urzedzie wojewodzkim (nie napisze
          > gdzie) odbylem jedna rozmowe. I tu uwaga, byla to
          > najkrotsza z dotychczasowych bo az 7 min trwala!!! (sic!)
          > Z czego mi udalo sie jedno zdanie powiedziec, a tak to
          > bylem "gnojony" za "niewiedze"...
          > Nie, nie, nie... po prostu bez znajomosci nie ma sznas!!!!

Szkoda. A ja juz sobie marzylem o karierze w MSZcie ...:)))) A opinie innych osob? Pozdr.
      • jotembi Re: Biuletyn Sluzby Cywilnej 06.11.02, 11:09
        ty tak poważnie pytasz? wiesz chyba, że odpowiedzą ci odrzuceni, a w takim
        razie na obiektywizm wypowiedzi nie masz co liczyć...
        • Gość: człowieczek Re: Biuletyn Sluzby Cywilnej IP: *.osiedle.you-net.com 06.11.02, 11:34
          odpowiedzą odrzuceni czyli brak obiektywizmu- bardzo ciekawe podejście,
          szczególnie jeśli chodzi o ogłoszenia w bsc....A ci szczęśliwcy z ciocią, mamą
          itp. w urzędzie którzy tam siedzą, nic nie robią, i śmieją się z tych ogłoszeń
          to będą obiektywni tak? TE OGŁOSZENAI TO FIKCJA, BEZ UKŁADÓW ZAPOMNIJ,WIĘKSZOŚĆ
          JEST OBSADZONA JUŻ W TRAKCIE ZAMIESZCZANIA W BSC!!!!!
          • jotembi Re: Biuletyn Sluzby Cywilnej 06.11.02, 11:43
            ci szczęśliwcy NIE ODPOWIEDZĄ. proste...
      • Gość: Maksym Re: Biuletyn Sluzby Cywilnej IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 06.11.02, 14:16
        Zatem potwierdzone zostalo, to co przypuszczalem:) Tak swoja droga, bodaj w
        przeostatniej Polityce ukazal sie artykul J. Paradowskiej dotyczacy nepotyzmu w SC,
        wg ktorego, o poczatku konca tej sluzby, mozna mowic wraz z
        rzadem "milosciwie nam panujacego L.M." Smutne to, lecz potwierdzajace tylko
        moje przekonanie, iz w tym kraju musi sie naprawde jeszcze wiele zmnienic.
        Pytanie tylko ile czasu musi uplynac, aby Polska dopracowala sie n.p. standardow
        funkcjonowania kadry urzedniczej, chociazby Niemiec?? Najgorsze jest
        jednak to, ze ja nie mam czasu, aby czekac, az to nastapi.
        Odpowie na te kilka ogloszen, ktore zainteresowaly mnie w BSC i chetnie
        wezme udzial, w chocby pro forma rozmowach o prace, poniewaz jestem mlody
        i naiwny:)))
        P.s. Miesiac temu ukazalo sie, ogloszenie w GW pewnej fundacji utworzonej,
        przez rzady Polski i Niemiec. Ciekaw jestem, czy i w tego typu instytucjach
        obowiazuja opisywane przez nas mechanizmy doboru wspopracownikow ...
        Za okolo dwa tygodnie sie, o tym przekonam:)))
        • forward Re: Biuletyn Sluzby Cywilnej 06.11.02, 17:10
          Maksym a co ty wczoraj się urodziłeś? praca w policji, urzędach skarbowych,
          celnych, administracji państwowej i samorządowej jest tylko i wyłącznie po
          znajomości. Bez wtyków nawet nie dojdziesz do etapu rozmowy kwalifikacyjnej,
          wiesz dlaczego?, bo to są jedyne stabilne etaty w tym kraju.

Forward
          • Gość: Maksym Re: Biuletyn Sluzby Cywilnej IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 06.11.02, 20:26
            forward napisał:

> Maksym a co ty wczoraj się urodziłeś? praca w policji, urzędach skarbowych,
            > celnych, administracji państwowej i samorządowej jest tylko i wyłącznie po
            > znajomości. Bez wtyków nawet nie dojdziesz do etapu rozmowy kwalifikacyjnej,
            > wiesz dlaczego?, bo to są jedyne stabilne etaty w tym kraju.
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            > Forward

Nie, po prostu znam kilka osob, ktore dostaly prace w SC, tylko i wylacznie z uwagi na swoje kwalifikacjie. Inna
            sprawa, iz byl to poczatek lat 90-tych... Pozdr.
            • Gość: jusone Re: Biuletyn Sluzby Cywilnej IP: *.kbn.gov.pl 07.11.02, 09:28
              Dostałam się do pracy ok 2 lat temu do urzędu... właśnie z Buletynu i dodam ze
              nie mialam żadnych znajomości a stanowisko które się ubiegałam nie wymagało
              żdnych konkretnych kwalifikacji - bez doświadczenia i skończonych studiów
              wyższych ale niestety jak szybko się zorienowalam takich sytuacji było nie
              wiele wszystko zależy od stanowiska im mniej wymagań tym bardziej stanowisko
              jest obsadzone- bo przecież każdy ma jakiegoś znajomego ze średnim
              wykształceniem bez pracy. Im wyższe kwalifikacje np studia, doświadczennie paro
              letnie i języki tym większa możliwość dostania się tam. Czasmi zdarzają się
              ogłoszenia pisane pod kogoś znajomego i można to dość łatwo wychwycić ze wględu
              na dziwne kwalifkacje. Powodzenia
              • Gość: OSKAR Re: Biuletyn Sluzby Cywilnej IP: *.c.hartwig.pl 07.11.02, 09:55
                Wysłałem swoją aplikację, w ubiegłym miesiącu odpowiadając na ogłoszenie z
                biuletynu SC, i jestem bardzo ciekawy czy się odezwą. Mam dokładnie takie
                szczegółowe kwalifikacje jakie sobie życzyli,wykształcenie,staż pracy, itp,
                nawet więcej- certyfikat umiejętności zawodowych wskazany na tym stanowisku.Co
                ciekawe posiadanie takiego certyfikatu było podane w tym ogłoszeniu na
                marginesie- tzn jedynym wymaganiem na to stanowisko jest wykształcenie wyższe.
                Obecnie pracuję na takim samym stanowisku w prywatnej firmie (szykują się
                zwolnienia)i wiem jak konieczna jest fachowa wiedza w tym zawodzie poparta
                szkoleniami. Śledząc ogłoszenia z urzędów publicznych można zauważyć że
                bardziej istotny u "kandydata" do pracy jest "staż pracy w administracji
                publicznej" a nie umiejętności i wykształcenie co jednoznacznie sugeruje jak
                jest prowadzona rekrutacja jeżeli w ogóle jest. Słyszałem historię że w pewnym
                urzędzie ogłoszono konkurs na pewne stnowisko, a pokój z tabliczką imienną dla
                pewnego pana już czekał.Myślę że szanse są żadne żeby dostać pracę z "ulicy"
                nawet na stanowisku referenta. Pozdrawiam,
                • naturella Re: Biuletyn Sluzby Cywilnej 07.11.02, 11:46
                  Ja dostałam pracę w administracji rządowej właśnie z biuletynu. Bez zabsolutnie
                  żdnych znajomości. Nie jest tak źle, jak piszą niektórzy. Nie przesadzajmy.
                  Inna sprawa, że wiele konkursów jest ustawionych na początku. Podobnie zresztą
                  jak w prywatnych firmach... tam tez trzeba liczyć na łut szczęścia. Tak że nie
                  wydaje mi się, żeby sytuacja w korpusie sc była inna... a gadania o ciociach,
                  wujkach itp można między bajki włozyć. Liczą się układy partyjne i polityczne,
                  a nie żadne tam koneksje rodzinne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka