Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca po iberystyce?

10.02.06, 13:59
    Witam,

Interesuja mnie doswiadczenia osob, ktore ukonczyly iberystyke. Nie jestem pewien jak to dokladnie
    w Polsce wyglada, ale interesuje mnie szczegolnie jezyk hiszpanski. Gdzie pracujecie, czy jestescie
    zadowoleni, jakbyscie porownali ten jezyk do innych studiow lingwistycznych jesli chodzi o rynek
    pracy?

I jeszcze jedno, czy w Polsce mozna zawezyc studia do tlumacza/interpretora ze specjalizacja w
    konferencjach. Slowem, mniej literatury a wiecej praktycznych rzeczy?

Dzieki!
    Obserwuj wątek
      • bugsior up 10.02.06, 20:04

• brasilka2 Re: Praca po iberystyce? 11.02.06, 08:52
        Ja skończyłam iberystykę na UW 2 lata temu, pracuję w biurze tłumaczeń jako
        kierownik projektu. Gdyby nie angielski, ta praca by nie wypaliła. Samym
        hiszpańskim, a w moim przypadku portugalskim nic nie da się zwojować. Chyba że
        jesteś tłumaczem przysięgłym i masz dużo zleceń. Ale tłumacz, nawet przysięgły
        hiszpański, w porównaniu z angielskim/niemieckim cienko przędzie.
        Tyle w moim przypadku. Jeśli po studiach dostaniesz dobra pracę w hiszpańskiej
        firmie, może być całkiem nieźle, chociaż i tak sobie tego nie wyobrażam bez
        angielskiego.
        • bugsior Re: Praca po iberystyce? 11.02.06, 16:47
          dzieki :)

pytam, bo moja dziwczyna studiuje hiszpanski w stanach, wiec po angielsku rowniez mowi. 2 lata
          chodzila do szkoly we wloszech no i uczyla sie jeszcze niemieckiego. ale dyplom bedzie miala z
          hiszpanskiego.

w stanach hiszpanski jest podstawowym jezykiem obcym zapotrzebowanie wciaz duze i stale rosnie. ja
          interesuje jednak jakas praca w polsce w dluzszej perspektywie. i niestety tak jak piszesz malo komu
          potrzebny jest w polsce hiszpanski.

poza tym tlumaczem przysieglym tez raczej nie chce byc. bardziej cos w rodzaju interpretor (nie wiem
          jak to sie tlumaczy). czy sa jakies mozliwosci dla tego typu pracy? znasz jakies firmy hiszpanskie
          ulokowane w polsce?

dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka