Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile czasu na znalezienie pracy?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 16:49
    Chcialabym zapytac o wasze doswiadczenia w szukaniu pracy a dokladnie o czas
    poszukiwania. Ja szukam od dwoch miesiecy w tym czasie wyslalam ok 10
    aplikacji, szukam w Warszawie i Lodzi. Jestem tuz po studiach. Jezeli nie
    znajde pracy to zamierzam wyjechac za granice, ile dac sobie jeszcze czasu na
    szukanie???
    Obserwuj wątek
      • Gość: miś Re: Ile czasu na znalezienie pracy? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 19.02.06, 16:54
        To mało, 10 podań?:), to jakis żart?
        Pomyśl, na te 10 miejsc jest przeciętnie 15-do35 osób, jeśli fajne stanowisko.
        Dlaczego mialiby wziąść ciebie?
        Ja wysłałem 47podań w dwa miesiące byłem na 10 rozmowach i dupa, sie nie łamie
        i dalej wysyłam,a le zadow. jestem chciaż bo te 10 to napr. najlepsze firmy na
        rynku - fakt wysoko mierze i może dlatego bede zmuszony dłużej szukać, ale te
        twoje 10 to żenada.
      • Gość: Marusia Za mało IP: *.acn.waw.pl 19.02.06, 16:56
        10 aplikacji w ciagu dnia czy 3 godzin?

Każde CV pod kontem konkretnej oferty, atakuj tez instytucje państwowe oraz czasem warto uderzać osobiście. Jeśli nie masz doświadczenia 10 aplikacji przez 2 miesiące to nic. MAsz ok 00.2 % szans wyślij 200 conajmniej na miesiąc.

Pozdrawiam
        • Gość: miś Re: Za mało IP: *.kom / *.os1.kn.pl 19.02.06, 16:58
          200 co najmienij na miesiąc:), dobre:)))))))))), napr. dobre:))))))))))))), dać
          jej wódki:)
          • Gość: Marusia Re: Za mało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 17:13
            Dzieki za odzew widze ze musze zabrac sie "do roboty". Mma pytanie do osoby
            ktora napisala ze warto uderzac osobiscie - co przez to rozumiesz? Sory za moze
            banalne pytanie ale jestem poczatkujaca wiec takie lopatologiczne rady
            przydadza mi sie :)
            • Gość: miś Re: Za mało IP: *.kom / *.os1.kn.pl 19.02.06, 17:26
              no ze trzeba samemu iśc do firmy i zanieść osobiście podanie, ja tego nie
              praktykuje - moim zdaniem to lipa!!!!
              • billy.the.kid Re: Za mało 19.02.06, 17:34
                czy wy uważacie że to normalne?
                • Gość: cp? Re: Za mało IP: *.kom / *.os1.kn.pl 19.02.06, 17:55
                  co?
                  • Gość: Kuba Re: Za mało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 18:17
                    Czy wysylanie 200 podan jest normalne? Lub 10 na godzine? Mysle ze nie pewnie
                    wysylasz te podania hurtem nawet nie zmieniajac nic w liscie motywacyjnym he he
                    ciekawe kto zwroci uwage na takie cos?
      • korkix78 Re: Ile czasu na znalezienie pracy? 19.02.06, 19:07
        Na moim przykladzie:

Po studiach zaczalem podobnie jak Ty wysylac/roznosic CV-ki w wiekszosci z
        listami motywacyjnymi. Jako ze list motywacyjny mija sie z celem gdy pisze sie
        w nim cos w stylu "Szukam pracy, gdyz nie mam co robic " to stwierdzilem,ze
        trzeba kazde pisac indywidualnie do konretnego miejsca na konkretny typ
        stanowiska. Czasami zmiany moga byc niewielkie,ale jednak sa konieczne. To
        oczywiscie uniemozliwia bzdurne wysylanie papierow gdzie sie da i podbijanie
        wynikow do im wiecej na miesiac tym lepiej typu 200/miesiac jak tu ktos z
        poprzednikow bezsensownie sugeruje.
        Ale 10 na 2 miesiace to tez troche jednak niewiele, wydaje mi sie,ze jesli w
        ciagu miesiaca rozeslesz przemyslane profesjonalne kilka-kilkanascie zestawow
        dokumentow w miejsca, w ktorych naprawde chcialabys pracowac to bedzie to
        przyzwoity wysilek.
        Niemniej w moim przypadku, poszukiwanie pracy (nie byle jakiej,tylko takiej
        ktora chcialbym wykonywac,wiec odpadali sprzedawcy w
        spozywczaku/magazynierzy/wykladowcy na polkach) trwalo 9-10 miesiecy, po czym
        tak jak i Ty bierzesz pod uwage, zdecydowalem sie wyjechac na zachod.
        Tu znalazlem prace w pierwszym tygodniu pobytu. Bylo to 2 lata temu.
        Powodzenia
      • Gość: mbanaszk Re: Ile czasu na znalezienie pracy? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.06, 19:13
        W ciagu trzech tygodni wysłałem 42 aplikacje, cała Polska.

Pierwszy odzew po 2 tygodniach od wysłania pierwszej. Na 42 zgłoszenia na
        rozmowy zaprosiło mnie 10 pracodawców, trzech zaproponowało wspólpracę.

Efekt - praca znaleziona po niespełna miesiacu
        • skorpionica11 Re: Ile czasu na znalezienie pracy? 19.02.06, 19:18
          jezeli masz okazje to wyjedz zagranice napewno tam sa lepsze zarobki.
          Ja juz szukam pracy stalej z ponad pol roku, oczywiscie miedzy czasie mialam z
          2 dorywcze prace.
          • Gość: pietruszka282 Re: Ile czasu na znalezienie pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 15:47
            Zależy czego szukasz, jakie stanowisko. Bo nie jest sztuką wysyłać mega ilości
            typu: 200 aplikacji. ja też wysyłam, ale tylko tam, gdzie mi odpowiadają i
            warunki i charakter. Ale mam ten komfort, że mam pracę, tyle że chcę zmienić.
      • Gość: m Re: Ile czasu na znalezienie pracy? IP: *.atol.com.pl 20.02.06, 17:02
        ja też szukam pracy i wysyłam dużo podań. wysyałabym więcej tylko niema
        ogłoszeń które mnie interesują.czasami dostaję obłędu bo niewiem co mam pisać w
        CV do czego się przyznać a do czego nie. Mama dobre wykształcenie i wiele razy
        po rozmowie pracodawca gratuluje mi wykształcenia . Sam ma kiepskie i ja jestem
        chyba dla niego zagrożeniem. co o tym myslicie?
        • Gość: Marusia Re: Ile czasu na znalezienie pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 18:09
          Skad wiesz jakie wyksztalcenie ma osoba ktora cie rekrutuje??? Zloz podanie do
          jakiejs renomowanej firmy skoro masz takie wysokie kwalifikacje przynajmniej
          bedziesz miala pewnosc ze osoby z ktorymi rozmawiasz sa "na twoim poziomie " he
          he
        • Gość: tirowiec Re: Ile czasu na znalezienie pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 23:18
          Masz chyba rację. Szef boi się że sam straci robote jak cię zatrudni.
          Wykształcenie może i masz lepsze od niego, ale błędów toś od hu... zrobił w tym
          poście i dlatego pewnie cie nigdzie nie chcą.
      • Gość: swiezy pracownik Re: Ile czasu na znalezienie pracy? IP: *.e-wro.net.pl 20.02.06, 20:44
        Ja w tych "chorych" czasach dwa razy zmieniałem pracę. Za pierwszym razem prawie 3 lata temu wysłałem chyba z 5 aplikacji odezwali się z dwóch, u jednego pracodawcy zacząłem pracę. Miesiąc temu postanowiłem zmienić pracę. Wysłałem może z 10 aplikacji byłem na 4 rozmowach. Potem ja wybierałem z dwóch ofert co lepsze dla mnie. Dziś byłem pierwszy raz w nowej pracy. Praca od 7.00 do 15.00 za biurkiem z wychodzeniem w teren. Dodam że mam 36 lat, średnie wykształcenie budowlane, bez znajomości ang. Jestem z Wrocławia
        • Gość: Rafał korkix78 ale bzdury mowisz, szkoda słów IP: *.acn.waw.pl 20.02.06, 21:20
          Ponieważ z pracą jest taj jak z reklamą, jesli nikt o tobie się niedowie to jej nie znajdziesz. Żeby mieć konfort i wybierac trzeba mieć z czego. Słusznie robia wysyłając 200 jeśli sa modyfikowane i inne od pozostałych. NIe napisali że 200 takich samych wiec naucz sie myśleć.

A w Stanach co robisz?
          Wykłądasz Chemię >?

chyba w Tesco
          • Gość: tirowiec Re: korkix78 ale bzdury mowisz, szkoda słów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 23:09
          • korkix78 Re: korkix78 ale bzdury mowisz, szkoda słów 21.02.06, 21:12
            Zeby moc cos zareklamowac trzeba miec co :
            Niedawno widzialem sie z 2 kolegami w Polsce, wyslali po doslownie kilka
            starannie przygotowanych aplikacji i w ciagu 2 tygodni mieli kilka rozmow , i
            to oni zastanawiali sie ktora firme wybrac. Dlaczego? Bo mieli co wpisac w CV,
            bo maja kilkuletnie doswiadczenie zwiazane z controllingiem.
            Ja uwazam ze trzeba stawiac na jakosc a nie na ilosc.
            Ale zalezy co kto lubi: jesli wedlug Ciebie otrzymanie pracy jakiejkolwiek jest
            miernikiem sukcesu (podejscie : "hurrra mam prace, tragiczna, nie lubie jej,
            poniewieraja mna w niej, atmosfera beznadziejna, nie wyplacaja duzej czesci
            wyplaty,ale: MAM PRACE).

Ja nie jestem w USA, moze Cie to zaskoczy ale zachod nie konczy sie na Stanach
            Zjednoczonych.
            Ani nie wykłądam chemii.
            • Gość: AniaS Re: korkix78 IP: *.tkchopin.pl / 85.219.162.* 21.02.06, 21:28
              Oooooo, są polskie znaki. Twoja klawiatura ma więcej możliwości niż myślałej.
              Jak ja "lubię" takie mądrale.
              • Gość: AniaS Re: korkix78 IP: *.tkchopin.pl / 85.219.162.* 21.02.06, 21:29
                Przepraszam "myślałeś" z ś na końcu.
      • Gość: zdziwiony Re: Ile czasu na znalezienie pracy? IP: *.atol.com.pl 21.02.06, 12:29
        skąd wy bierzecie ogłoszenia?
        • Gość: Iwona Re: Ile czasu na znalezienie pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 14:30
          > skąd wy bierzecie ogłoszenia?

Też się nad tym zastanawiam, bo chyba nie wysyłacie na wszystkie ogłoszenia
          (bez różnicy jakie stanowisko itp)jakie się ukazują.
          • qbexus Re: Ile czasu na znalezienie pracy? 21.02.06, 20:24
            6 miesiecy temu mialem ten sam problem. Najgorsze jest to ze pochodze z malego
            miasteczka a tu ciezko o oferty pracy. Sprobuj tu poczytac
            zatrudnienie.zlotemysli.pl/eporadniki.php mi pomoglo. Zycze powodzenia.
      • gocha221 Re: Ile czasu na znalezienie pracy? 21.02.06, 21:35
        Ale autorka niekoniecznie musi byc leniuszkiem, tylko może jest niewiele
        ogłoszeń odpowiadających jej kwalifikacjom.
        Ja pracy szukałam w trakcie V roku, uważam ze czekanie na obrone i odbiór
        dyplomu jest troche marnowaniem czasu. Wysyłałam oczywiscie tam, gdzie wymagali
        wyższego i nie było problemu.
        Pracę znalazłam w 2,5 miesiaca, ale muszę przyznac, ze wysłalam tylko na takie
        stanowiska, które mi w 100% odpowiadaly i w ciekawych firmach z niezłymi
        lokalizacjami (tak zeby nie marnowac pól dnia na dojazdy).
        Gdyby to się nie udało, to wysyłalabym do większej ilości firm, bez takiego
        przesiewu:) mOgłam sobie na to pozwolić, bo zaczełam w grudniu na piatym roku.
        No i zaczynam za kilka dni pracę, a studia kończę w czerwcu.
        Moim zdaniem najwaznieższy jest dobry, indywidualnie napisany list motywacyjny.
        Taki hurt 10 na godzine to marnowanie czasu swojego i pracodawcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka