Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

płaca w kancelariach prawnych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 17:25
    Mam prośbę do sekretarek i asystentek pracujących w kancelariach prawnych
    (duże miasta)o pochwalenie się ile zarabiają. Zostałam zaproszona na rozmowę
    i nie wiem jaką podać kwotę. Podam za dużo to wiadomo co będzie. Dodam,że nie
    pracowałam wcześniej na tym stanowisku,ale 7 lat w biurze obsługi
    klienta.Znajomość obsługi komputera- b.dobra,angielski-dobry.
    Jeszcze raz proszę o informację.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ula Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:03
        Panie sekretarki i asystentki jeszcze w pracy.
      • Gość: po pracy Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 18:09
        ja na samodzielnym stanowisku "młodszy specjalista ds. prawnych" w kancelarii
        radcy prawnego z siedzibą w samym centrum Warszawy zarabiałam 1000zł netto.
        Żenująca stawka. Dlatego już mnie tam nie ma.
      • Gość: up! Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 19:29
        up! up! up!
      • Gość: ula Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 21:58
        Proszę o więcej informacji bo dalej nie wiem jaką podać kwotę.
      • Gość: monika Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 22:32
        poniżej 1700 netto nie ma co schodzić.
      • Gość: ula Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 09:43
        Może się jeszcze ktoś odezwie. Koleżanka aplikowała na stanowisko sekretarki i
        zaproponowali jej 1000 zł netto.Usłyszała,że jeżeli nie ona to znajdą taką co
        za tą kwotę będzie pracowała jeszcze im będzie codziennie dziękowała.
        • garraretka Re: płaca w kancelariach prawnych 30.03.06, 12:31
          > zaproponowali jej 1000 zł netto.Usłyszała,że jeżeli nie ona to znajdą taką co
          > za tą kwotę będzie pracowała jeszcze im będzie codziennie dziękowała.

w takich momentach się po prostu wstaje i wychodzi ze spotkania. A oni niech
          szukają - powodzenia. Albo chcą mieć pracownika dobrego albo taniego.
      • emiso1 Re: płaca w kancelariach prawnych 30.03.06, 09:59
        We wrocku w kancelarii finansowej sekretarka ma 1500-1800 netto.
        • Gość: ula Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 11:33
          > We wrocku w kancelarii finansowej sekretarka ma 1500-1800 netto.
          Tylko czy tyle zarabia od początku zatrudnienia, czy miała podwyżki?
          • gosia05 Re: płaca w kancelariach prawnych 30.03.06, 12:20
            Jak kiedyś (z pól roku temu) aplikowałam - proponowali mi w znanej kancelarii 2
            koła na rękę.
          • emiso1 Re: płaca w kancelariach prawnych 30.03.06, 12:39
            Do tego dochodzi premia uznaniowa 300-500zł i czasami premia
            tzw.reprezentacyjna 500zl/pół roku. Kancelaria jest nowa więc pewnie z czasem
            będzie podwyzka.
      • kali1974 Re: płaca w kancelariach prawnych 30.03.06, 12:30
        w dobrej kancelarii w stolicy asystentka z doświadczeniem dostanie ok. 3,500
        netto
        • Gość: Aga Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.vlan.euronet.net.pl 30.03.06, 14:10
          az jakim wyksztalceniem mozan ubiegac sie o etat sekretarki takiej kancelarii?
          • Gość: mamaady Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 17:26
            też by mnie taka praca interesowała :) ...chociaż jestem ...polonistą :)? mam
            szansę?????
            • kali1974 Re: płaca w kancelariach prawnych 31.03.06, 14:01
              Gość portalu: mamaady napisał(a):

> też by mnie taka praca interesowała :) ...chociaż jestem ...polonistą :)? mam
              > szansę?????

świetny angielski, kilkuletnie doświadczenie - najlepiej jako asystentka w
              międzynarodowej firmie, bardzo dobrze opanowany MS Office.
      • Gość: ula Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 16:37
        Dziękuję za podpowiedzi trochę mi pomogły.
        • Gość: mamaady Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 17:28
          muszę szukc pracy poza szkola...bo nas niz dopadł:( czy jako polonista-mam
          szanśę? Podpowiedzcie, proszę
      • Gość: mamaady Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 19:09
        przepraszam za " literówki" :)
        • Gość: mireczka Re: płaca w kancelariach prawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 19:17
          każdy ma szansę, 3500 netto to sekretarki zarabiają w międzynarodowych firmach
          i to też nie wszystkich, a w kancelariach nie słyszałem, zeby ktoś tyle
          zarabiał, zwykle stanowisko asystentki sekretarki jest nisko postrzegane
          prestiżowo, szczególnie w takich kanceleriach, że mają skończone prestiżowe
          prawo.

ps. tak powiedzieli, że za 1000 jeszcze będzie codziennie dziękować, a może
          jeszcze codziennie chodzić do kościoła i być im dozgonnie wdziecznym, bez
          sensu, sami by nie chcieli pracować za 1000 zł, kapitaliści.
          • kali1974 Re: płaca w kancelariach prawnych 31.03.06, 14:05
            Gość portalu: mireczka napisał(a):

> każdy ma szansę, 3500 netto to sekretarki zarabiają w międzynarodowych
            firmach
            > i to też nie wszystkich,

wydaje mi się, że np. amerykańska kancelaria to jest międzynarodowa firma, nie?

a w kancelariach nie słyszałem, zeby ktoś tyle zarabiał,

a ja pracowałam i zarabiałam, i w większości konkurencyjnych kancelarii też
            byly takie zarobki; dziewczyny z nadgodzinami kasowały dwa razy tyle.

zwykle stanowisko asystentki sekretarki jest nisko postrzegane
            > prestiżowo,

no i co z tego, osobom z perfect angielskim i kilkuletnim doświadczeniem i tak
            trzeba zapłacić sensowne pieniądze, i nie muszą być managerami

szczególnie w takich kanceleriach, że mają skończone prestiżowe
            > prawo.

a tego to nie rozumiem... kto ma skończone?

• Gość: inka Poznań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 13:31
        styd przyznać - 800zł
        jestem tu kilka miesięcy, przyjęłam tą pracę bo miałam nóż na gardle i proces z
        poprzednim wieloletnim pracodawcą o sprostowanie świadectwa pracy
        proces trwa ale jakkolwiek się skończy to szukam czegoś innego
        wymagania wielkie, odpowiedzialność też duża, trzeba być asystentką,
        sekreatrką, gońcem, zaopatrzeniowcem, informatykiem i sprzątaczką...
        nie ma to jak szefowa bezdzietna stara panna z psem
        • alicjja2 Re: Kraków 31.03.06, 14:29
          Ja niedawno byłam na takiej rozmowie w sprawie pracy na stnowisku sekretarki w
          kancelarii prawnej. Mam doświadczenie, znam dwa języki obce(obydwa w stopniu
          zaawansowanym)w dodatku ukończyłam studia na wydziale prawa i administracji,
          więc wydaje mi się że byłam dla nich bardzo dobrym kandydatem na takie
          stanowisko, ale jak powiedziałam stawkę 1200 netto to ucięli szybko rozmowę i mi
          podziekowali.
          Boze Swiety, czy 1200 netto mieszkając,żyjąc i utrzymując się w Krakowie to jest
          jakas wygórowana stawka???Zwłaszcza za siedzenie codziennie po 9-10 h
          (oczywiscie nadgodziny nie sa u nich platne)
          Tak więc podejrzewam ,że oni byli mi skłonni zapłacić jakies 900-1000 netto.
          Słów mi brakuje...
          • Gość: karolina Re: Kraków IP: *.chello.pl 31.03.06, 15:27
            po pierwsze - wszystko zalezy od tego jaka kancelaria prawna, jedno - czy
            dwuosobowa nie równa się nawet ze spółka partnerką i in. (choćby pod względem
            zatrudionych osób i ilości prowadzonych spraw)

po drugie - nie wierzę Alicjjo, że zrezygowali z Ciebie tylko ze względów
            finansowych, 1,2 tyś w Krakowie to naprawdę niewiele, tym bardziej, że masz
            wykształceie (quasi?)prawnicze. musiały być inne powody, niestety.
            • Gość: Kasia Re: Kraków IP: *.tvk.torun.pl 31.03.06, 20:06
              A zgadnijcie, ile w kancelariach zarabia aplikant, który biega do sądu i pisze wszystkie pisma procesowe, podsuwając je tylko szefowi do podpisu??? A edukacja podstawowa (aplikacja) kosztuje ponad 5.000 zł.
              Nie chodzi mi o "tycie" kancelarie warszawskie tylko te całkiem spore poza ną...
          • Gość: ula Re: Kraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 15:58
            Możesz podać, w której kancelarii prawnej byłaś? Zgadzam się z Tobą ,że nie
            zatrudniają tych z doświadczeniem tylko tych tanich.Aplikowałam do jednej z
            firm krakowskich,patrząc na wymagania odpowiadałam idealnie.Nie przyjęli mnie
            bo jak się tłumaczyli pracują w jedną sobotę w miesiącu a ja chcę zrobić studia
            zaoczne uzupełniające.Może być taka sytuacja,że akurat w moją sobotę wypadną
            zajęcia i będzie problem.Dowiedziałam się później całkiem przez przypadek od
            kadrowej tej firmy,że powodem nie zatrudnienia mnie było
            wynagrodzenie.Osoba,która została przyjęta(bez takiego doświadczenia i
            umiejętności jakie posiadam ja) zarabia 200 zł mniej niż ja proponowałam. Czy
            to nie jest chore.
            • alicjja2 Re: Kraków 01.04.06, 19:30
              Witaj Ula,
              napisałam Ci na priv, żeby nikt się nie poczuł urażony:)
              A takie tłumaczenie Karoliny w ogóle do mnie nie przemawia. Właściwie pokrywa
              się ono całkowicie z tym, do jakiego uciekają się pracodawcy, którzy nie chcą
              zatrudniać doświadczonych i wykaształconych sekretarek/asystentek. Ale wydaje mi
              się że to wszystko zależy od specyfiki stanowiska jakie ma zajmować przyszły
              pracownik. Jeżeli chodzi o zwykłe odbieranie tel.,segregowanie poczty i
              podawanie kawy to powiedzmy sobie szczerze,że do tego nie potrzebne są inne
              wyższe studia. Ktoś kto zainwestował w swój rozwój zawodowy (studia, udział w
              licznych projektach,szkolenie za granicą,znajomość języków obcych) posiada
              potencjał, który może zostać efektywnie wykorzystany na stanowisku pracy.
              Żeby tylko jescze pracodawcom na tym zależało..
              Widocznie coraz częściej liczą się inne kwestie.
              • Gość: Karolina Re: Kraków IP: *.chello.pl 01.04.06, 19:57
                Dorga Alicjjo,
                w dalszym ciągu uważam, że jesteś w błędzie. Dla kogoś, kto zainwestował w
                naukę języków i szkolenia zagraniczne, a przy tym ma wyszktałcenie prawniczne
                (o którym wcześniej wspomniałaś) praca w kancelarii na stanowisku sekretarki
                jest czymś poniżej jego kwalifikacji, frustrujące i nijak nie pozwala na
                efektywne wykorzystanie "potencjału".
                Kwestia finansowa może być decydująca w sytuacji gdy rozpiętość sugerowanego
                wynagrodzenia jest dość znacząca. 200 zł w kancelarii to śmieszna kwota (pewnie
                godzina pracy prawnika) i jeśli dana sekretarka/asystentka jest ok i wyróżnia
                się na tle pozostałych kandydatek, to pewnie dadzą jej to parę złotych więcej.
                Sta też wg mnie nie jest to czynnik decydujący przy wyborze odpowiedniej
                kandydatki.

PS. w kwestii formalnej - (jestem ostatnio niezwykle podejrzliwa): jak
                odpisałaś Uli na priv skoro nie była zalogowania i nigdzie nie podała swego
                adresu?
                :-)
                • Gość: alicja Re: Kraków IP: *.compower.pl 02.04.06, 16:18
                  Rzeczywiście jesteś Karolino niezwykle podejrzliwa, powinnas zatem wpaść na
                  pomys, w jaki sposób mogłam odpisać jej na jakieś prywatne konto. To chyba nie
                  jest takie trudne:)
                  • Gość: ula Re: Kraków/Alicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 10:17
                    Nie mogę odszukać Twojej informacji,niestety nie znam wszystkich możliwości
                    obsługi tego forum.Jeżeli możesz podaj dodatkowe wskazówki.
                    • Gość: Karolina Re: Kraków/Alicja IP: *.chello.pl 06.04.06, 15:36
                      Alicjo, hop, hop :-))
      • Gość: pepe a propos płac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.06, 16:52
        ładowacz śmieci w moim małym mieście z podstawowym wykształceniem zero
        odpowiedzialności i ogólnie zero-zarabia netto 1400zł, ja w jedenej mojej pracy
        z wyzszym, podyplomówką, stres i odpowiedzialnośc- o 100 mniej :-D
        • Gość: gośc Re: a propos płac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 20:09
          o ile wiem, to ładowacze śmieci zarabiali zawsze mało czyli niemało, bo rzadko
          kto chce to robić
        • Gość: Do goscia PEPE [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:32
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: mamaady Re: a propos płac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:47
            masz rację :0 gośc PEPe nie myśli :) zostaw go z tym problemem:) niech sie
            potapla...
            a moim zdaniem nie możesz go traktować nawet jak przysłowiowego powietrza, bo
            ono jest Tobie potrzebne do oddychania, a Pepe? Po cóż ci PEPe
            pozdro ale nie dla PEPE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka