Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dojazd do pracy

IP: *.wci.univ.szczecin.pl 05.04.06, 09:55
    jak jestem z innej miejscowości jak zakład pracy to słyszałem, ze mam inne
    koszty uzyskania przychodu - dostanę więcej miesięcznie czy to raczej inaczej
    się rozlicza?
    Obserwuj wątek
      • Gość: bozienia Re: dojazd do pracy IP: *.maldyty.sdi.tpnet.pl 05.04.06, 17:31
        możesz złożyć w zakładzie pismo o podwyższenie kosztów uzyskania i zapłacisz
        mniejszy podatek lub sam na koniec roku w rozliczeniu rocznym wpisać zwiekszone
        koszty i tym samym US zwróci ci róznicę
        • annajustyna Re: dojazd do pracy 05.04.06, 17:38
          Ja tylko dodam, ze jest to roznica malusienka...
          • Gość: precyzyjny Re: dojazd do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 17:41
            annajustyna napisała:

> Ja tylko dodam, ze jest to roznica malusienka...

...a precyzyjniej możesz określić?
            Procentowo lub np. kwotowo na przykładzie średniego (średnia krajowa)
            wynagrodzenia.
            Będę wdzięczny.
      • Gość: foczka Re: dojazd do pracy IP: 80.51.47.* 05.04.06, 18:04
        nie wiem która wersja Ciebie dotyczy.
        Koszty uzyskania przychodu są takie:
        -1533 zł 84 gr (miesięcznie 127,82zł, jeżeli miejsce stałego lub czasowego
        zamieszkania podatnika w roku podatkowym było położone poza miejscowością, w
        której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę

-2.300 zł 94gr, jeżeli podatnik w roku podatkowym uzyskiwał przychody
        równocześnie od wiecej niż jednego zakładu pracy, a miejsce stałego lub
        czasowego zamieszkania podatnika w roku podatkowym było położone poza
        miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał
        dodatku za rozłąkę
        • Gość: foczka Re: dojazd do pracy IP: 80.51.47.* 05.04.06, 18:07
          dodam jeszcze ze najczęściej ludzie, którzy mieszkają w tej miejscowości co
          zakład koszty wyliczają wg zasady:

-1.227zł (miesięcznie 102zł 25 gr), jeżeli podatnik w roku podatkowym uzyskiwał
          przychody z jednego zakładu pracy
        • Gość: foczka Re: dojazd do pracy IP: 80.51.47.* 05.04.06, 18:09
          Jeszcze mi sie przypomniało że możesz odliczyć sobie jeszcze większe koszty,
          jeśli masz dokumenty, że takowe poniosłeś i masz imienne bilety okresowe.
          • Gość: Ewka Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 20:26
            ja tez zaczęłam pracę wczoraj i dojeźdzam 30 km. Czy zakład automatycznie
            naliczy mi te koszta w wyższej wysokości? Na razie jeźdzę autem. Korzystniej
            będzie autobusem i bilety??
            • billy.the.kid Re: dojazd do pracy 05.04.06, 20:31
              jakoś tak jest ze te koszty czesto zakłady wliczaja w swoich pitach. a za ryj
              chamów.
            • Gość: bozienia Re: dojazd do pracy IP: *.maldyty.sdi.tpnet.pl 05.04.06, 20:32
              zakład automatycznie sam nie nalicza, póki nie ma twojej zgody
              • Gość: ... Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 20:40
                Myslałam, że jesli jestem z innej miejscowości to to oczywiste.. to co mam
                zrobić??
                • Gość: Tom Re: dojazd do pracy IP: *.wci.univ.szczecin.pl 06.04.06, 07:53
                  Ja też tak będę mieć - zaczynam ponoć w poniedziałek, dojeżdzam 40 km autem,
                  ale jesli korzystniej dla mnie będzie mieć miesięczny na pociąg i autobus to
                  wolę to. Jak to jest?
          • Gość: foczka Re: dojazd do pracy IP: 80.51.47.* 06.04.06, 10:28
            Podaję cytat, w którym mowa o odliczaniu tych wyższych od podanego przeze mnie
            limitu kosztów:

"Jeżeli wyżej wymienione koszty uzyskania przychodów ze stosunku służbowego,
            stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej są niższe
            od wydatków poniesionych przez podatnika na dojazd do zakładu lub zakładów
            pracy środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji
            miejskiej, w zeznaniu koszty te mogą być przyjęte - zamiast wyżej wymienionych
            wydatków faktycznie poniesionych, udokumentowanych wyłącznie imiennymi biletami
            okresowymi".
            • Gość: Ja Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 22:56
              A ja nie wiem co mam robić.
              Dojeżdzam do pracy autem 50 km. Mam to komuś zgłosić? Ile zyskam? Mozna tak
              prościej?
              • Gość: Ja Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 15:06
                Ktoś to przechodził już? i co zrobiliście? Nic? Czy gdzieś coś zgłaszaliście?
                • Gość: foczka Re: dojazd do pracy IP: 80.51.47.* 09.04.06, 16:13
                  obawiam się, że Ty akurat wyższych kosztów nie możesz sobie odliczyć
                  • Gość: Ja Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 18:59
                    ale dlaczego? ja tego nie rozumiem. moglibyście mi tak jasno wytłumaczyć.
                    Zamiast samochodem lepiej jeździć autobusem? A jak jadę samochodem to oni sami
                    mi te większe koszta naliczają czy musze się zgłosić? I ile miesięcznie zyskuję
                    za to że dojeźdzam? normalnie na gaz tracę 300 zł. transport autobusowy i bilet
                    miesięczny + miejski autobus = tez 300 zł.
                    • Gość: Ja Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 18:50
                      Potraficie napisać tak żeby mozna było zrozumieć? Bo ja normalnie totalny
                      mętlik mam.. a nie chcę czegoś przegapić..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka