Gość: John IP: *.wci.univ.szczecin.pl 05.04.06, 09:55 jak jestem z innej miejscowości jak zakład pracy to słyszałem, ze mam inne koszty uzyskania przychodu - dostanę więcej miesięcznie czy to raczej inaczej się rozlicza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bozienia Re: dojazd do pracy IP: *.maldyty.sdi.tpnet.pl 05.04.06, 17:31 możesz złożyć w zakładzie pismo o podwyższenie kosztów uzyskania i zapłacisz mniejszy podatek lub sam na koniec roku w rozliczeniu rocznym wpisać zwiekszone koszty i tym samym US zwróci ci róznicę Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: dojazd do pracy 05.04.06, 17:38 Ja tylko dodam, ze jest to roznica malusienka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precyzyjny Re: dojazd do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 17:41 annajustyna napisała: > Ja tylko dodam, ze jest to roznica malusienka... ...a precyzyjniej możesz określić? Procentowo lub np. kwotowo na przykładzie średniego (średnia krajowa) wynagrodzenia. Będę wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foczka Re: dojazd do pracy IP: 80.51.47.* 05.04.06, 18:04 nie wiem która wersja Ciebie dotyczy. Koszty uzyskania przychodu są takie: -1533 zł 84 gr (miesięcznie 127,82zł, jeżeli miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika w roku podatkowym było położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę -2.300 zł 94gr, jeżeli podatnik w roku podatkowym uzyskiwał przychody równocześnie od wiecej niż jednego zakładu pracy, a miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika w roku podatkowym było położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foczka Re: dojazd do pracy IP: 80.51.47.* 05.04.06, 18:07 dodam jeszcze ze najczęściej ludzie, którzy mieszkają w tej miejscowości co zakład koszty wyliczają wg zasady: -1.227zł (miesięcznie 102zł 25 gr), jeżeli podatnik w roku podatkowym uzyskiwał przychody z jednego zakładu pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foczka Re: dojazd do pracy IP: 80.51.47.* 05.04.06, 18:09 Jeszcze mi sie przypomniało że możesz odliczyć sobie jeszcze większe koszty, jeśli masz dokumenty, że takowe poniosłeś i masz imienne bilety okresowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 20:26 ja tez zaczęłam pracę wczoraj i dojeźdzam 30 km. Czy zakład automatycznie naliczy mi te koszta w wyższej wysokości? Na razie jeźdzę autem. Korzystniej będzie autobusem i bilety?? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: dojazd do pracy 05.04.06, 20:31 jakoś tak jest ze te koszty czesto zakłady wliczaja w swoich pitach. a za ryj chamów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozienia Re: dojazd do pracy IP: *.maldyty.sdi.tpnet.pl 05.04.06, 20:32 zakład automatycznie sam nie nalicza, póki nie ma twojej zgody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 20:40 Myslałam, że jesli jestem z innej miejscowości to to oczywiste.. to co mam zrobić?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: dojazd do pracy IP: *.wci.univ.szczecin.pl 06.04.06, 07:53 Ja też tak będę mieć - zaczynam ponoć w poniedziałek, dojeżdzam 40 km autem, ale jesli korzystniej dla mnie będzie mieć miesięczny na pociąg i autobus to wolę to. Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foczka Re: dojazd do pracy IP: 80.51.47.* 06.04.06, 10:28 Podaję cytat, w którym mowa o odliczaniu tych wyższych od podanego przeze mnie limitu kosztów: "Jeżeli wyżej wymienione koszty uzyskania przychodów ze stosunku służbowego, stosunku pracy, spółdzielczego stosunku pracy oraz pracy nakładczej są niższe od wydatków poniesionych przez podatnika na dojazd do zakładu lub zakładów pracy środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji miejskiej, w zeznaniu koszty te mogą być przyjęte - zamiast wyżej wymienionych wydatków faktycznie poniesionych, udokumentowanych wyłącznie imiennymi biletami okresowymi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 22:56 A ja nie wiem co mam robić. Dojeżdzam do pracy autem 50 km. Mam to komuś zgłosić? Ile zyskam? Mozna tak prościej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 15:06 Ktoś to przechodził już? i co zrobiliście? Nic? Czy gdzieś coś zgłaszaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foczka Re: dojazd do pracy IP: 80.51.47.* 09.04.06, 16:13 obawiam się, że Ty akurat wyższych kosztów nie możesz sobie odliczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 18:59 ale dlaczego? ja tego nie rozumiem. moglibyście mi tak jasno wytłumaczyć. Zamiast samochodem lepiej jeździć autobusem? A jak jadę samochodem to oni sami mi te większe koszta naliczają czy musze się zgłosić? I ile miesięcznie zyskuję za to że dojeźdzam? normalnie na gaz tracę 300 zł. transport autobusowy i bilet miesięczny + miejski autobus = tez 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: dojazd do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 18:50 Potraficie napisać tak żeby mozna było zrozumieć? Bo ja normalnie totalny mętlik mam.. a nie chcę czegoś przegapić.. Odpowiedz Link Zgłoś