Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

płaca początkowa w hp

10.04.06, 10:02
    Witam, skończyłam prawie studia i za kilka dni mam rozmowe w hp. Czy wie ktos
    ile na poczatku zarabia tam absolwent?
    Obserwuj wątek
      • Gość: hpusa Re: płaca początkowa w hp IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 10.04.06, 10:05
        6000pln/miesiecznie
        • londyn2000 Re: płaca początkowa w hp 10.04.06, 10:08
          Mowie o studencie w POLSCE z 2 jezykami obcymi...
          • Gość: Karrrrramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 00:03
            wlasnie, czy ktos wie??
            • Gość: upupup Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 09:41
              w gore
              • Gość: , Re: płaca początkowa w hp IP: *.e-wro.net.pl 19.05.06, 11:19
                około 1000 zł netto, czyli 1500 zł brutto + opieka medyczna
                w koncu hp wybrał Polskę , bo tu mam być tanio, bardzo tanio , w porównaniu z
                prawdziwą Europą
                • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 11:22
                  Na poczatek okolo 71000 Jenów Japońskich + opieka lekarska + szkolenia
                  (przeliczcie sobie, mowie prawde, tylko podaje, zebyscie sie troche wytezyli).
                  Niezly jest ten gosc z 1000 netto. Sorry to jakas pomylka.

AgentBristow
                  • Gość: mariola 2006 Re: płaca początkowa w hp IP: *.058.dsl.mel.iprimus.net.au 19.05.06, 11:25
                    www.xe.com/ucc/convert.cgi
                    to wcale nie tak wspaniale
                    • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 11:27
                      Jak na pierwsza prace, calkiem fajnie. Idac, to tej firmy nie idzie sie po to
                      zeby zarabiac miliony, tylko zeby sie zawodowo opierzyc. Super nie jest, ale to
                      nie pensja sie przeciez na poczatek liczy, szczegolnie dla absolwenta.

AgentBristow
                  • Gość: , Re: płaca początkowa w hp IP: *.e-wro.net.pl 19.05.06, 11:36
                    ty podałes około 1900zł brutto czyli 1300zł netto.
                    czy uważasz ze różnica pomiedzy 1300 zł a 1000zł , to róznica która pozwoli
                    absolwentowi z 2 jezykami usamodzielnić się, czyli kupić(oczywiście na kredyt):
                    mieszkanie , albo dom, samochód, meble , itp.?
                    czy trzeba przez następne 5-10 lat wierzyć w "nieograniczone możliwości rozwoju
                    w międzynarodowym środowisku"?
                    • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 11:40
                      Nie. Tak kwota, ktora podalem to 71000 Jenow Japonskich NETTO. Zadne brutto.
                      A poza tym czy to jest kopalnia wegla kamiennego, zeby tam 10 lat pracowac?
                      Pare lat i sie zmienia stanowisko, czy tez firme. Na poczatek mozna mieszkanie
                      wynajmowac. Samochod? We Wroclawiu? Lepiej na piechote, szkoda nerwow.

Ludzie obudzcie sie. Rozwoj w takiej firmie jest, ale trzeba chciec, a nie od
                      razu przychodzic i myslec, ze do konca zycia sie bedzie tam pracowac. Absolwent
                      popracuje pare miesiecy, zobacza ze sie stara to dostanie podwyzke.

AgentBristow
                      • Gość: , Re: płaca początkowa w hp IP: *.e-wro.net.pl 19.05.06, 12:01
                        tak samo mówią kapitaliści do parobków w Chinach czy Indiach, którzy pracują
                        pod szyldami Nike , czy REEBOK
                        samochód? po co ,... wystarczy rower, a najlepiej dobre , tanie buty
                        mieszkanie? po co ,... można wynajmować np. 1 pokój w 3 osoby
                        jedzenie mięsa? po co ,... wystarczy miska ryżu
                        5 lat w jednej firmie? przecież po 2 latach można zmienić siekierke na kijek,
                        tyle jest dobrze płatnych stanowisk w Polsce, że zawsze się coś znajdzie:)
                        • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 12:08
                          W Polsce jest duzo pracy, masz racje. Zawsze sie cos znajdzie;) Ja (jeszcze)
                          nie jestem kapitalista. Dopiero niedawno co studia skonczylem. A mieszkajac we
                          Wroclawiu, wiem, ze samochod mi do niczego na razie niepotrzebny. Jesli pokoj
                          mialby byc 3 osobowy, to chetnie zamieszkam z kumplami. Rodziny jeszcze nie
                          zakladam. 5 lat w jednej firmie? Przeciez po 2-3 latach mozna zmienic siekierke
                          na Kettensäge, MUAHAHA.

AgentBristow
                          • Gość: karrramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 13:50
                            serio tak kiepsko placa w HP???
                            pytam sie , bo mieszkam w innym miescie, wiec to sie wiaze z przeprowadzka...
                            a jak to sie ma do innych firm, np IBM? podobne zarobki?
                            • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 14:35
                              Najpierw sie dostan. A pozniej bedziesz myslal, czy sie przeprowadzic. Jestes
                              absolwentem? Jak jestes z Wawy, to wiadomo, ze bedzie dla Ciebie nisko.
                              Pieniadze, ktore sie dostaje na poczatek, sa jak najbardziej ok

IBM, to nie to miasto. W Kraku, pewnie inaczej to wyglada, ale nie ze znowu
                              lepiej

AgentBristow
                              • Gość: Karrramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 14:44
                                jestem z Gdanska i zastanawiam, sie czy udawac sie w ogole w podroz (7h
                                pociagiem) tak daleko na ta rozmowe kwalifikacyjna;)
                                jestem absolwentka:)
                                czy w IBM moge liczyc na lepsze warunki? w sumie tez trzeba sie przeprowadzic,
                                tylko ze do Krakowa (akurat jest mi to obojetne gdzie)....
                                • Gość: Karrramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 14:47
                                  Ps a warunki w HP na starcie moze i dobre, ale raczej nie dla kogos, kto
                                  musialby sie przeprowadzac, wynajmowac mieszkanie...bo na miejscu mam
                                  mieszkanie, tylko pracy tu nie ma:(
                                  • Gość: gość Re: płaca początkowa w hp IP: 213.77.35.* 19.05.06, 14:54
                                    ale dużo osob tak zaczyna w W-wie, niektórzy potem zarabiają więcej a niektórzy
                                    małe kwoty zarabiają
                                  • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 15:00
                                    Ja sie tak przeprowadzilem, wynajmuje pokoj (jak na razie). I dam rade. Sie
                                    jeste mlodym, trzeba sie ruszac! Do boju.

AgentBristow
                                • Gość: Karramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 14:59
                                  hmmm ale czy ktos sie orientuje, gdzie mopzna spodziewac sie lepszych
                                  perspektyw i lepszego startu HP Wroclaw czy IBM Krakow?? Czy moze sa one
                                  porownywalne?
                                • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 15:03
                                  To daleko...? Hehe, ja na odleglosc nigdy nie lookalem, jak chodzilo o
                                  obiecujaca prace. A co bys chciala robic generalnie, i czego jestes absolwentka?

AgentBristow

Jak chcesz pogadac o szczegolach to pisz agentbristow@gazeta.pl
                                  • Gość: Karramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 15:15
                                    no wlasnie tylko czy to aby obiecujaca praca?
                                    jeszcze jest to IBM w Krakowie, o ktorym nie mam zielonego pojecia jesli chodzi
                                    o place, mozliwosci rozwoju itp itd;)
                                    • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 15:53
                                      JAKIE MASZ WYKSZTALCENIE? Czemu nie masz pojecia o IBM? Radze sie oczytac, bo
                                      bez tego to raczej nie ma co szukac w takich firmach. Place, mozliwosci rozwoju
                                      w firmach z zachodnim kapitalem sa dosc atrakcyjne, tylko kwestia co Ty soba
                                      wnosisz do firmy, zeby stawiac wymagania? Napisz co wg Ciebie jest obiecujaca
                                      praca? Znasz 2 jezyki?

AgentBristow
                    • Gość: d Re: płaca początkowa w hp IP: 62.148.83.* 19.05.06, 15:19
                      Gość portalu: , napisał(a):

> ty podałes około 1900zł brutto czyli 1300zł netto.
                      > czy uważasz ze różnica pomiedzy 1300 zł a 1000zł , to róznica która pozwoli
                      > absolwentowi z 2 jezykami usamodzielnić się, czyli kupić(oczywiście na
                      kredyt):
                      >
                      > mieszkanie , albo dom, samochód, meble , itp.?

Żeby więcej zarabiać absolwent musi popracować jakiś czas za mniejszą kasę.
                      Po studiach tak naprawdę jesteś tylko materiałem na dobrego programistę
                      > czy trzeba przez następne 5-10 lat wierzyć w "nieograniczone możliwości
                      rozwoju
                      >
                      > w międzynarodowym środowisku"?

• Gość: junkers Re: płaca początkowa w hp IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 19.05.06, 16:07
                        W HP we Wroclawiu?
                        W dziale finansowym mozesz liczyc na 3500 brutto
                        • Gość: Karrramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 16:23
                          AgentBristow - ja nie mam super wymagan, tylko nie jestem z tych, co do
                          kaeriery po trupach...w sensie mam prywatne plany, a one sie wiaza z zakupem
                          badz tez wzieciem kredytu na wlasne mieszkanie...chce ocenic czy wyjezdzajac z
                          rodzinnego miasta, w ktorym mam mieszkanie, ale ofert pracy raczej nie, moge
                          liczyc na spelnienie planow osobistych;)
                          znam 2 jezyki, w sumie 3, bo wyksztalcenie mam filologiczne...zaaplikowalam nie
                          spodziewajac sie odzewu stad moja niewiedza dotyczaca np IBM...ogolnie wiem, co
                          to za firma, ale chodzilo mi o szczegoly...
                          • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 16:45
                            Karramba. Ja tez nie z tych co do kariery po trupach;)

Sama sobie odpowiadasz, ze jesli w Gdansku nie ma pracy, a chcesz wziac kredyt,
                            to bedziesz prawdopodobnie "zmuszona" wyjechac. Zalezy tez, co Twoje plany
                            osobiste obejmuja? Chcesz szybko wyjsc za maz? Zalozyc rodzine i miec dom?
                            Dziwne, ze znajac 3 jezyki, nie mozesz znalezc pracy, blisko Skandynawii, i w
                            ogole. O wszystkim sie dowiesz, ruszajac sie z miejsca. Rozmowy w IBM tudziez w
                            HP, beda Cie kosztowac troche czasu i pieniedzy na pociag, ale bedziesz
                            bogatsza o doswiadczenia. Z 2 jezykami, to mialem ponad 1200 miesiecznie za
                            korepetycje, i na studiach zeby dorobic wystarczalo. W Gdansku tez pewnie
                            korepetycji udzielalas, jak to w trakcie/po filologii, ale na dluzsza mete
                            korki sa meczace. A szkoly jezykowej nie probowalas zalozyc wlasnej?Albo w
                            takowej pracowac? Tez idzie dobrze zarobic, jak juz totalnie nie chcesz sie
                            przemieszczac.

AgentBristow
                            • Gość: Karramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 16:59
                              hmm tylko wiesz co Agencie Bristow?
                              czuje, ze bardzo bym chciala zaczac cos nowego (pol zycia spedzilam przy
                              jezykach), korci mnie, zeby zrobic zwrot o 180stopni np i zaczac kariere
                              wlasnie pseudoekonomiczna;) (no bo wiem, ze na poczatek, nie bylaby to zadna
                              super skomplikowana ekonomia czy ksiegowosc;))...jakos te korki czy szkoly
                              jezykowe do mnie nie przemawiaja (poza tym jak wiesz szkoly jezykowe wola
                              zatrudniac studentow, zeby nie placic ZUSu, no a korki cale zycie udzielac? hmm
                              nieciekawie)

a z ta praca w Gdansku to jest naprawde kiepsko:(
                              a moje plany nie sa jakies bardzo zobowiazujace i naglace - po prostu zalezy mi
                              tez i na sferze prywatnej (mieszkanko, w bliskiej przyszlosci, ale tez nie na
                              gwalt slub)
                              bardzo jestem zapalona do rozpoczecia pracy wlasnie w czyms, co by bylo
                              polaczeniem wykorzystania znajomosci jezykow oraz czegos zupelnie nowego:) a z
                              tego co dobrze zrozumialam to HP czy tez IBM taka wlasnie prace oferuje:)

nie wiem, na ktora firme ewentualnie stawic (chociaz jeszcze jestem przed
                              rozmowami, wiec poki co sobie gdybam;)
                              • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 17:10
                                Ja tez pol zycia spedzilem przy jezykach, nawet troche wiecej, i to chyba o
                                czyms swiadczy;) Lubie to po prostu. Ale przydaje sie tez inna wiedza, zeby
                                jezyki nie byly celem, tylko po prostu narzedziem. Z tego co sie orientuje to
                                IBM jest bardziej hardocorowe ekonomicznie niz HP, tak dochodzily mnie sluchy,
                                ale nie dam glowy. Pojedz do dwoch firm i zobacz, ktora sprawi lepsze wrazenie
                                na Tobie. Mi osobiscie sie Wroclaw bardziej podoba jako miasto niz Krakow. Zeby
                                zadecydowac musisz pojechad do obu miast. Liczy sie tez nastawienie, zebys
                                miala zainteresowanie roznymi dziedzinami wiecej lub mniej zwiazanymi z
                                ekonomia (polecam regularne czytanie Economista, BusinessWeeka, Wired.com)
                                jakies kursy ksiegowosci. Najwazniejsze jest zaangazowanie. Ja jestem tez
                                jestem filologiem, ale zawsze "ciemna strona mocy"=ekonomia;) mnie kusila, i
                                przez cale studia filologiczne, tak caly czas, na boku sie z tej ekonomii
                                obczytywalem. Tak wiec zwrot 180 stopni, jest jak najbardziej mozliwy.

Koncz gdybanie, i ruszaj w kraj.

AgentBristow
                                • Gość: Karramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 17:15
                                  dzieki Agencie Bristow:)

Tak tez zrobie, niedlugo wyruszam:)

Co do miast - to ja lubie Krakow bardzo, a we Wroclawiu hmmm wstyd sie
                                  przyznac - nigdy nie bylam. Do tego jeszcze dochodza koszty wynajmu, ktore z
                                  moich dotychczasowych obserwacji we Wroclawiu sa dosc spore jak na kawalerke
                                  dla 1 osoby (znajomych nie mam tam, zebym mogla na spolke wynajmowac)...

Pozdrawiam:)
                                  • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 17:21
                                    Jak to nie masz znajomych?;) Mozemy sie zgadac :] Kawalerke chcesz wynajmowac
                                    od razu? To troche Cie obciazy, polecam stancje.

Anyway, powodzenia!

pozdro:)
                                    AgentBristow

• Gość: Karramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 17:32
                                      wlasnie myslalam o wynajeciu jakiejs najmniejszej z najmniejszych kawalerek;)
                                      niekoniecznie w poblizu centrum, moze byc chocby w kamienicy z 1930;)
                                      a wszystko to 'komplikuja' plany osobiste:] predzej czy pozniej znalazlby sie
                                      lokator, ktory dzielilby moje koszty;) no ale ten 'lokator' musi tez znalezc
                                      prace tam gdzie ja:] i cos mi sie zdaje, ze jednak w Krakowie taniej by nas to
                                      wynioslo....

zycie po studiach nie jest takie proste niestety;)
                                      • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 17:37
                                        Najmniejsza z najmniejszych to taka klatka juz. A czemu ten lokator musi
                                        znalezc prace tam gdzie Ty?:) Chodzi Ci o miasto czy ta sama firme? Popatrz na
                                        perspektywy dalsze, bo 50-100 zl roznicy, to czasem nie jest az tak duzo.

AgentBristow
                                        • Gość: Karramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 17:43
                                          heh 'lokator' dobrze by bylo zeby znalazl prace w tym samym miescie, co ja, bo
                                          wtedy mamy szanse na spelnienie naszych planow...na odleglosc byloby ciezko;)
                                          Naprawde w Gdansku sa male mozliwosci, nie tylko dla filologow...
                                          Tutaj jest duzo malych firemek i na tym koniec:( Inne miasta w Polsce
                                          prezentuja o wiele wiecej ofert pracy. Rzadko kto po moim kierunku zostaje na
                                          miejscu...
                                          Zawsze uwazalam Gdansk za fajne miasto:) Natomiast jak doszlo do szukania pracy
                                          tak na powaznie to troche zmienilam zdanie;)
                                          • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 17:48
                                            Rozumiem pojecie 'lokatora' ;) Ale kto wie, po drodze mozna miec
                                            wielu 'lokatorow' :DD To jedz do Kraka i do Wrocka, a pozniej podejmij 'meska'
                                            decyzje. Ja lece, bo mam 'korki' za 15 minut, hehe.

vaya con dios,
                                            AgentBristow
                                          • Gość: Karramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 17:49
                                            a wracajac jeszcze do tematu to jednak cos w tym HP musi byc, ze ludzie tak do
                                            niego lgna;) nie ja pierwsza z absolwentow mojego kierunku ubiegam sie tam o
                                            prace:] ale o tym calym uroku HP przekonam sie pewnie za tydzien:]
                                            • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 17:51
                                              Hehe;) A po jakim wlasciwie kierunku jestes?

AgentBristow
                                              • Gość: Karramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 17:55
                                                az strach sie przyznac;) nie wiadomo ilu tam 'nas' wlasciwie pracuje, jeszcze
                                                sie okaze, ze osoba, z ktora mam rozmowe kwalifikacyjna tez jest jednym
                                                z 'nas';) skandynawistyka:]
                                                • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 18:01
                                                  Nie, nie to sie chyba raczej nie zdarzy, hehe. Przygotuj sie dobrze!

Hoppas du klarar jobbintervjun;)

hade bra
                                                  AgentBristow
                                                  • Gość: Karramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 18:04
                                                    hmm zaczelam sie bac;)

z czego powinnam sie przygotowac?;)
                                                    • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 18:11
                                                      Beda prawdodobnie przeprowadzac rozmowe po nie-szwedzku. W drugim jezyku, nie
                                                      wiem co zadeklarowalas, moze angielski moze niemiecki. Szwedzki sprawdzi
                                                      Ci 'osoba' przez telefon. Badz na luzie, w miare pewna siebie, tam mlodzi
                                                      ludzie pracuja, nikt nie szuka na sile powaznych. Na pewno musisz znac dobrze
                                                      swoje CV, bo zdarzaja sie tacy, co nie pamietaja co robili. Troche
                                                      skandynawistow sie po Polsce kreci (dunskiego,norweskiego,no i troche mniej z
                                                      finskiego) wiec szansa, ze bedziesz rywalizowac ze znajomymi, jest dosc duza;)

AgentBristow
                                                    • Gość: Karramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 18:16
                                                      jezyki to juz mi testowali telefonicznie:)
                                                      aczkolwiek z mila checia porozmawiam sobie w jakims znanym mi jezyku
                                                      germanskim:)
                                                      cokolwiek by sie tam nie stalo zawsze to dobra okazja, zeby zwiedzic Wroclaw po
                                                      raz pierwszy w zyciu:) tym bardziej, ze pociagi w strone Gdanska nie jezdza
                                                      zbyt czesto, a wiec bede miala mnostwo czasu:)

dziekuje Ci za informacje Agencie Bristow, domyslam sie,ze prawdopodobnie tez
                                                      jestes skandynawista;)
                                                    • agentbristow Re: płaca początkowa w hp 19.05.06, 18:20
                                                      No dokladnie, warto pozwiedzac;) A ja jestem anglista, tylko szwedzki to moja
                                                      druga milosc;)Da znac jak juz bedziesz po, na tym watku albo napisz maila.

AgentBristow
                                                    • Gość: Karramba Re: płaca początkowa w hp IP: *.crowley.pl 19.05.06, 18:25
                                                      heh co za zbieg okolicznosci;) ja jestem skandynawistka, a z kolei angielski to
                                                      moja wielka milosc, w sumie pierwsza:) oczywiscie dam znak:]
                                                      jesli chodzi o kadre to faktycznie z tych licznych rozmow telefonicznych
                                                      wynika, ze sympatyczni mlodzi ludzie tam pracuja:]

no nic, przygotuje sie na starcie z HP next week:]
                                                      dziekuje za mila rozmowe tutaj:]
                                                    • Gość: :-)) Re: płaca początkowa w hp IP: *.chello.pl 20.05.06, 10:09
                                                      Mialam okazje spotkac kilka osob pracujacych w HP, w tym osobe, ktora zajmuje
                                                      sie rekrutacja. Jezeli sa tacy mili rowniez w pracy, to warto tam pracowac.
                                                      Poza tym pracuja tam glownie mlodzi ludzie.
                            • Gość: Tommek Re: płaca początkowa w hp IP: *.chello.pl 19.05.06, 22:26
                              w Gdańsku jest Prokom, Coltex, Atena, Koma-nord , SoftBank itp
                              jest w czym wybierać.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka