Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pracy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 04:13
    Trzeba ufać obywatelowi - to mi się podoba. Trąci to liberalizmem w stylu
    anglosaskim. Nie spodziewałem się tego po PiSie.

A jesli chodzi o meritum to korzyśc będzie ewidentna. Jaka jest różnica między
    oświadczeniem a zaświadczeniem? Zaświadczenia tworzą tylko niebezpieczne
    pozory, że wszystko co tam zostało stwierdzone jest prawdą, podczas gdy każdy,
    w kazdej chwili można je załatwić sobie na lewo. Oświadczenia i tak będa mogły
    być weryfikowane, a PUP-om przynajmniej ubędzie zbednej biurokratycznej roboty.

Tak dalej!
    Obserwuj wątek
      • Gość: koloratura1 Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.06, 06:01
        Z tym zaufaniem do obywatela "w stylu anglosaskim", to byłabym ostrożna.
        Niestety, nasze społeczeństwo pod tym względem wielce się różni od
        anglosaskiego, niestety...
        Z drugiej strony - ja też się nie łudzę, że zaświadczenia rozwiązują sprawę.
        Ale nie bardzo mi się podoba objęcie bezpłatną opieką lekarską wszystkich, bez
        wyjątku, obywateli polskich. Chodzi mi o takich, którzy - mając status
        bezrobotnego - pracują na czarno i wogóle się nie kwapią do podjęcia oficjalnej
        pracy, którą im się proponuje (znam takie przypadki) nawet zgodnej z
        kwalifikacjami (bądź ich brakiem!), bo im się nie opłaca. Uważam, że taki ktoś
        nie powinien być objęty bezpłatną opieką lekarską.
        • lambert77 Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 07:59
          Problem w tym że jak nie spojrzysz na ustawę to w ten czy inny sposób każdy ma
          zapewnioną darmową opiekę zdrowotną... wszystko zależy od tego czy ktoś Ci
          wystawi właściwe zaświadczenie.
        • Gość: Paweł Kierski Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.arcabit.com 20.04.06, 09:43
          Problemem jest tak naprawdę to, że przy prostych (mało płatnych) pracach
          naprawdę nie opłaca się.
          Potrzebne trzy rzeczy do zrobienia:
          - zasiłek odpowiednio mniejszy/krótszy/ostrożniej rozdawany - okazałoby się,
          że pracować bardziej się opłaca
          - obciążenie pracy, zwłaszcza niskopłatnej, powinno być niższe. Choćby za
          pomocą kwoty wolnej od podatku na poziomie pensji minimalnej. Owszem - trzeba
          by podnieść stawki podatkowe ponad obecne 20,25/31,25/41,25 (to nie pomyłka -
          "składka" zdrowotna tak zwiększa podatek, nie dajcie się oszukać!).
          - łatwiejsze zwalnianie, które paradoksalnie przyczynia się do łatwiejszego
          zatrudniania, czyli zmiana w kodeksie pracy.

Takimi ruchami można zmusić ludzi do pracy, bo bezrobocie w jakiejś tam części
          w Polsce wynika z lenistwa - proszę popatrzeć na wskaźnik bezrobocia wg BAEL.
          • tomek.lysakowski Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 15:21
            Gość portalu: Paweł Kierski napisał(a):
            > - obciążenie pracy, zwłaszcza niskopłatnej, powinno być niższe. Choćby za
            > pomocą kwoty wolnej od podatku na poziomie pensji minimalnej. Owszem - trzeba
            > by podnieść stawki podatkowe ponad obecne 20,25/31,25/41,25

Nie jestem pewien, czy ktokolwiek przełknie następne podwyzszenie podatków na
            okoliczność walki z bezrobociem, i czy nie dorżnie nam to już całkiem
            gospodarki. Weźmy pod uwagę, że wszyscy płacimy już niemal wszędzie 22-
            procentowy VAT, zatem realna stopa naszego opodatkowania to od 60 do 80 procent
            tego, co zarabiamy.
            Dla mnie jest jasne, że kluczowe tutaj są oszczedności. Po sprywatyzowaniu
            służby zdrowia, likwidacji składek, rozpedzeniu bezrobotnej biurokracji, nawet
            przy zachowaniu obecnych składek nasze zobowiązania wobec fiskusa spadłyby o
            połowę - i moze by się zaczęło w Polsce opłacić pracować.

> - łatwiejsze zwalnianie, które paradoksalnie przyczynia się do łatwiejszego
            > zatrudniania, czyli zmiana w kodeksie pracy.
            Z tym się zgadzam w pełni. Zwłaszcza że już teraz na standardową umowę o pracę
            niemal się nie zatrudnia. Nawet rodziny.
          • Gość: jiiiha Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 19:47
            > - zasiłek odpowiednio mniejszy/krótszy/ostrożniej rozdawany - okazałoby się,
            > że pracować bardziej się opłaca

a co teraz jest duży?
            po 3 latach pracy ponad 300 po 6-ciu ponad 600, ale tylko przez pół roku.

po co głos zabierasz, jak o niczym nie masz pojęcia?
            jiiiha.
        • Gość: kasiulek70 Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.netis.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 10:58
          Ale nie bardzo mi się podoba objęcie bezpłatną opieką lekarską wszystkich, bez
          > wyjątku, obywateli polskich. Chodzi mi o takich, którzy - mając status
          > bezrobotnego - pracują na czarno i wogóle się nie kwapią do podjęcia
          oficjalnej
          > pracy, którą im się proponuje (znam takie przypadki) nawet zgodnej z
          > kwalifikacjami (bądź ich brakiem!), bo im się nie opłaca. Uważam, że taki ktoś
          > nie powinien być objęty bezpłatną opieką lekarską.
          Sprobuję krotko. Jestem osobą "bezrobotną" od 2000r.Kiedy zawieszałam swoją DG
          poszłam do ZUS z zapytaniem w jaki sposob i na jakim blankiecie mam opłacac
          składkę na ubezpieczenie zdrowotne tak by je kontynłowac i pozostac osobą ktora
          ma dostep do bezpłatnej służby zdrowia ,ponieważ nie mogłam i nie mogę
          zarejestrowac się w UP bo moja DG jest tylko zawieszona a nie zlikwidowana .I
          wiesz co- to jest nie możliwe .Dla mnie to jest absurd !!! Dobrowolnie chciałam
          płacic ,na dzis jest to około 160zł za miesiąc ale to jest nie możliwe, w tym
          kraju nie masz wyjscia z takiej sytuacji ,albo płacic cały ZUS (dzis około750zł
          miesięcznie)pomimo że nie zarabiasz albo zapiszesz się do UP po to by państwo
          cię objeło takim ubezpiczeniem czyli nie musisz się przejmowac tylko z tego
          korzystac tak długo jak się da .Aby byłosmieszniej to kiedys miałam okazję
          oglądac druczek z UP swojego znajomego na bezrobociu bez prawa do zasiłku i
          kwota jaka tam widnieje a ktora przeznaczona jest na jego bezpłatna opiekę
          zdrowotną jest kilkadziesiąt razy mniejsza od kwoty ktorą ja chciałam ZUS-owi
          zapłacic za siebie a ktorej nie chciano.
          Więc nie pisz o tych nie ubezpieczony bo nie zawsze to co na wierzchu to cała
          prawda .Ja dzis dorywczo pracuję i dlatego jestem w szarej strefie bo tu nie
          rządzi logika tylko głupota ,nie zarabiam tak dużo by wznowic DG ani tak mało
          by pojsc do UP ale mogłabym zapłacic swoją częsc na składkę zdrowotną ale NIKT
          JEJ NIE CHCE (I w ten sposob korzystam z prywatnych gabinetow a jak wydarzy
          sie cos powaznego to zapłaci niestety na własne życzenie budżet tego chorego
          kraju czyli wszyscy płacący skłatkę zdrowotą -SMUTNE ALE PRAWDZIWE)

--------------------------------------------------------------------------------
          • Gość: Tomek Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 12:49
            Nie chcę cytować całego poprzedniego listu, bo długi. Ale generalnie nie jest to
            prawda, o czym piszesz. Ja byłem w identycznej sytuacji - zawiesiłem
            działalnośc, wypisałem się z ZUS ale ubezpieczyłem dobrowolnie w NFZ. Składka
            jest taka sama jak w ZUS (który i tak przekazuje kasę do NFZ), powiększona o ok.
            20 zł. Płaciłem tak przez kilka miesięcy, dopóki nie znalazłem pracy (wtedy w
            ogóle zrezygnowałem z prowadzenia DG).
            Tak więc można zawiesić działalność i być ubezpieczonym zdrowotnie za stosunkowo
            nieduże pieniądze. Wszystkie niezbędne informacje dostałem w ZUSie, jak
            składałem papiery zawieszające działalność.
            • kasiulek70 Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 13:08
              Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Nie chcę cytować całego poprzedniego listu, bo długi. Ale generalnie nie jest
              t
              > o
              > prawda, o czym piszesz. Ja byłem w identycznej sytuacji - zawiesiłem
              > działalnośc, wypisałem się z ZUS ale ubezpieczyłem dobrowolnie w NFZ. Składka
              > jest taka sama jak w ZUS (który i tak przekazuje kasę do NFZ), powiększona o
              ok
              > .
              > 20 zł. Płaciłem tak przez kilka miesięcy, dopóki nie znalazłem pracy (wtedy w
              > ogóle zrezygnowałem z prowadzenia DG).
              > Tak więc można zawiesić działalność i być ubezpieczonym zdrowotnie za
              stosunkow
              > o
              > nieduże pieniądze. Wszystkie niezbędne informacje dostałem w ZUSie, jak
              > składałem papiery zawieszające działalność.

Widac co zus to inne informacje a i owszem mogłam dobrowolnie ubezpieczyc sie w
              NFZ (oddział Sląski) koszt 200% najniższego ubezpieczenia zdrowotnego z DG co
              uważam za zdzierstwo w porownaniu ze składkami za bezrobotnych ,jestem naprawdę
              ciekawa jak to zrobiłes jesli można spytac jaki rejon polski
              • Gość: mn Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.06, 23:48
                > Widac co zus to inne informacje a i owszem mogłam dobrowolnie ubezpieczyc sie w
                > NFZ (oddział Sląski) koszt 200% najniższego ubezpieczenia zdrowotnego z DG co

No nie, znowu bzdury. Jakie 200% ? 33% więcej. Dobrowolne jest liczone od
                średniej płacy, a dla DG jest od 75% tej średniej.
          • Gość: Maciej J Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 15:47
            To mi się w PISie podoba. Reforma jak za starego dobrego PO. (Z Maciejem Płażyńskim). Bezrobotni nie powinni oświadczać że takimi są, tylko pokazywać papier że mają ubezpieczenie zdrowotne. I wilk syty i owca cała. W ogule przydał by się centralny system komputerowy. Wtedy opieka społeczna bez papierów by wiedziała z kim ma do czynnienia. To kosztuje, ale bardzo się opłaca. Np. że nie będzie wyłudzeń. Nareszcie urzędnicy zamiast walić stęple jak maszyna będą się ralizować twórczo.
            • Gość: urz. Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 16:49
              Taki centralny program jest tworzony i prace nad nim są dość zaawansowane. nie
              pamiętam kiedy ma się rozpocząć jego wdrażenie (jako całości, bo poszczególne
              komponenty to w tym roku bodajże).
              Pozdrawiam.
          • Gość: senqa Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.chello.pl 21.04.06, 13:39
            Do kasiulek 70:
            jeśli chodzi o opiekę lekarską, to nie do końca chodzi o ZUS, a raczej o NFZ.
            Możesz podpisać z nimi umowę o dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne:
            www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443
            ale uwaga: zedrą z Ciebie jakieś dodatkowe (duuuże) opłaty za to, że przez
            pewien czas nie opłacałaś składki (jeśli, jak zrozumiałam z Twojego posta, nie
            opłacałaś takowej)
            pozdrawiam
        • Gość: marek Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 14:35
          A bylas kiedys bezrobotna? Takich glupot jak w toim poscie nie chce sie czytac.
          Jesli myslisz tak to wspolczuje twojej rodzinie. bez pozdrowien
        • Gość: faktor Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.lhsystems.pl / *.lhsystems.pl 20.04.06, 19:01
          a wlasnie ze powinien !
          taki mamy teraz system i konstytucje ze kazdy obywatel Polski ma do tego
          prawo !
          a to ze pracuje na czarno ?
          wazne ze pracuje !!!

a tak wogole to recepta jest prosta

zlikwidowac obowiazkowe ubezpieczenia spoleczne, zdrowotne, ulgi podatkowe,
          podatek vat, certyfikaty, akcyzy zezwolenia, zasilki socjalne, panstwowe
          fundacje,
          wprowadzic jeden obowiazkowy podatek dla kazdego doroslego obywatela wplacany
          do wladz lokalnych aby utrzymac wojsko i policje - wladze lokalne niech
          utrzymuja z kolei sady i urzedasow - ktorych i tak w tym ukladzie bedzie
          znikoma ilosc

gwarantowany boom gospodarczy !!!

• Gość: Kisiello Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.red-62-57-58.user.auna.net 20.04.06, 20:51
          No to zależy co rozumiemy przez podstawową opiekę zdrowotną. Ogólnie uważam, że
          jak pracujący na czarno mają mieć takie możliwości jak teraz, to przyłapani na
          pracy na czarno powinni być karani na przykład pracami społecznymi... niech to
          nawet będzie zamiatanie, odśnieżanie, koszenie trawy, grabienie liści... niech
          ich ktoś rozlicza i niech odpracują to co dostali od państwa. Nie ma tu takiego
          problemu jak z więźniami, ze trzeba by ich było pilnować w czasie pracy. Po
          pracy przyjeżdza urzędnik, odchacza, że co miało być zrobione jest zrobione i
          cała filozofia... to może być sprawdzone nawet następnego dnia.
      • Gość: marqr ja nie ufam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 06:54
        Ja nie ufam PiSowi. Patrz co ZROBILI do tej pory a co OBIECALI ze zrobia.
        Z dobrego pomyslu ostanie sie tylko zwiekszenie zatrudnienia. Dla swoich.
        • Gość: Ja Słuszna uwaga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:16
        • jerzy_w11 Groteska 20.04.06, 12:53
          "Planowane przez resort pracy zmiany - po konsultacjach społecznych - mają być
          wprowadzone za kilka miesięcy. Ale już za kilka dni zacznie się przyjmowanie
          pierwszych osób, które zajmą się poszukiwaniem pracy dla bezrobotnych."

Groteska. Jakbym oglądał kronikę filmową z 1949. Warto sobie to wydrukować i
          przypomnieć za 20, no może 30 lat.

• Gość: LMB Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.icpnet.pl 20.04.06, 07:55
        > Trzeba ufać obywatelowi - to mi się podoba. Trąci to liberalizmem w stylu
        > anglosaskim.

Tylko że w "liberaliźmie anglosaskim" za oszustwa idzie się siedzieć, a
        dokumenty sprawdza się w bazie danych.
        • Gość: m Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 19:49
          a teraz nie można oszukiawać?
          Taki paierak - zaśwaidczenia każdy sam może sobie zrobić na drukarce.
          jiiiha
      • Gość: chomsky No i przy okazji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 08:04
        bedzie sie mozna wyspowiadac...
      • Gość: bezrobotny Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.elpos.net / *.elpos.net 20.04.06, 08:19
        No i dobrze po jaką cholerę tam chodzić .Aby złożyć tylko autograf .
      • Gość: maciej Trzeba ufać obywatelowi, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 08:19
        dzięki temu urzędnik zyska więcej czasu na pożyteczne zajęcia - mówi Irena
        Wóycicka. Taaa..., zaufać Polakowi, który za honor poczytuje sobie "wykiwanie"
        każdej władzy już od kilkuset lat. Koń by się usmiał.
      • Gość: pracownik .UP inicjatywa godna pochwały . IP: *.promax.media.pl 20.04.06, 08:21
        W UP pracuje zdeecydowanie za duzo ludzi, widac to za kazdym razem ,gdy tam
        sie bywa . Szefostwo nie panuje nad dyscyplina tam zatrudnionych . Podobnie jest
        w starostwach powiatowych, nalezy przypuiszczac- nie bywam tam- , ze w urzadach
        wojewódzkich równiez jest tak samo. A jak wyglada sprawa w ministerstwach ?- a
        jak w KRRitv - tam równiez pracuje masa urzędasów - nierobów ....
        • mariuszdz Fascynujące,tyle młodych kobiet ma pracę w U.P 20.04.06, 09:55
          Gość portalu: pracownik .UP napisał(a):

> W UP pracuje zdeecydowanie za duzo ludzi, widac to za kazdym razem ,gdy tam
          > sie bywa . Szefostwo nie panuje nad dyscyplina tam zatrudnionych . Podobnie jes
          > t
          > w starostwach powiatowych, nalezy przypuiszczac- nie bywam tam- , ze w urzadach
          > wojewódzkich równiez jest tak samo. A jak wyglada sprawa w ministerstwach ?- a
          > jak w KRRitv - tam równiez pracuje masa urzędasów - nierobów ....

Ktoś widział ogłoszenie : Zatrudnię w Urzędzie Pracy
          • Gość: BillyBob Ha, Ha!! IP: 195.205.200.* 20.04.06, 12:08
            Ogłaszają przyjęcia w Biuletynie Służby Cywilnej ale jest to fikcja bo i tak przyjmują plecaków. A plecakom woda sodowa udzerza do głów i nie dogadasz się z nimi w ogóle. Takie małolaty mają zapewniony łatwy start w dorosłość, pod taką robotę można założyć bezpiecznie rodzinę, i tak się najczęściej dzieje. Plery, plery i jeszcze raz plery!!!
            • Gość: tu Re: Ha, Ha!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 14:23
              szkoda komentowac co wy wogule gadacie, zakladac rodzine z wynagrodzeniem 700-
              800 zl ?, wiecej zarabiaja osoby pracujace fizycznie bez zadnego wyksztalcenia!
              Mowie szczerze ze pracuje w UP i nie widze tutaj swojej przyszlosci bo ciezko
              tutaj zarobic dobrego grosza! Mam wyzsze wyksztalcenie i nawet studia
              podyplomowe, caly czas sie szkole i wymagam cos wiecej od swojej pracy wiec
              naprawde mowie wam w UP nie ma zadnych kokosów!
              • mariuszdz Re: Ha, Ha!! 20.04.06, 14:31
                Gość portalu: tu napisał(a):

> szkoda komentowac co wy wogule gadacie, zakladac rodzine z wynagrodzeniem 700-
                > 800 zl ?, wiecej zarabiaja osoby pracujace fizycznie bez zadnego wyksztalcenia!
                > Mowie szczerze ze pracuje w UP i nie widze tutaj swojej przyszlosci bo ciezko
                > tutaj zarobic dobrego grosza! Mam wyzsze wyksztalcenie i nawet studia
                > podyplomowe, caly czas sie szkole i wymagam cos wiecej od swojej pracy wiec
                > naprawde mowie wam w UP nie ma zadnych kokosów!

Zwykłe marudzenie,na pewno są jakieś plusy z pracy w urzędzie pracy.
                np. Kawka ,herbatka ,ploteczki no i te ponętne laseczki
              • Gość: PP Re: Ha, Ha!! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.04.06, 21:32
                Boze, toz to przerazajace - wyzsze wyksztalcenie, studia podyplomowe i TAKIE
                BLEDY JEZYKOWE????!!! co sie dzieje z nasza edukacja??? ja bym sie nie
                przyznawala...
      • trug Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 08:21
        Błąd za błędem. Urzędy pracy są niepotrzebne. Wydaje mi się, że świetnie swoją
        rolę pełnią firmy rekrutacyjne.
        17,5 tys. urzędników, którzy piją kawę. Policzmy zatem: 17,5 x 2,5 brutto
        (minimum) = 43 750 000 złociszy. A do tego doliczmy 13, premie, nagrody,
        wyprawki, prezenty, komputery, stołki, biurka, itd. To są potężne pieniądze
        wyrzucane w błoto.
        A ministerstwo pracy? Tam zarobki już sięgają minumum 5000. Ile tam siedzi od
        rana urzędników? Po jaką cholerę podatnik na to płaci?
        • Gość: Hymmm Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: .1P1D* / *.tnt.com 20.04.06, 08:43
          Wszystko ładnie pięknie, ale pomysl co zrobi te 17.5 tys ludzi jak zostaną
          zwolnieni. Czy to nie zwiekszy bezrobocia, nie spowoduje powiększenia się
          biedy, nie zmniejszy zakupu towarów i usług a co za tym idzie spowolnienia
          gospodarki. Tak jest we wszystkich sferach jezeli chcesz zwalniać to muisz
          organizować prace gdzie indziej poniweaż inne rozwiazanie jest bezsensu.
          • trug Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 08:57
            Rolą Państwa nie jest organizowanie pracy. Zrozum.
            Rolą w tym względzie jest np. stwarzanie takich warunków osobom, firmom,
            przedsiębiorcom, by im się opłacało zatrudnić. (W dużym skrócie)
            • Gość: Hymmm Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: .1P1D* / *.tnt.com 20.04.06, 10:09
              Wiem że nie, ale przyjmnij do swojego rozumku ze wypieprzając duża liczbe ludzi
              na zbity pysk to ... a zresztą jedz na Sląsk i zobacz skutki takich mądrych
              ruchów sam cud, miód i cukierki.
              • Gość: mariusz A może przenieść U.P do W.Brytanii i Irlandii ? IP: *.pl 20.04.06, 10:33
                milion wyjechało ,a więc tam są potrzebne usługi związane z nawiązywaniem
                kontaktów pracodawca == pracownik
          • Gość: yofujita Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 09:05
            Spróbuj znaleść kogoś do pracy we Wrocławiu. Trzy razy wystawiałem oferty pracy
            na stanowiska robotnicze w Oławie Św.Katarzynie i we Wrocławiu. Nie płace 895 PLN.
            Miałem jeden telefon od mamusi bezrobotnej córki.
            • mariuszdz Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 10:03
              Gość portalu: yofujita napisał(a):

> Spróbuj znaleść kogoś do pracy we Wrocławiu. Trzy razy wystawiałem oferty pracy
              > na stanowiska robotnicze w Oławie Św.Katarzynie i we Wrocławiu. Nie płace 895 P
              > LN.
              > Miałem jeden telefon od mamusi bezrobotnej córki.

No,jeżeli szukałeś przez Urząd Pracy ,to wiedz o tym ,że tam pracuje ponad 20
              tys ludzi ,musisz swoje odstać ,zanim twoja fiszka z ofertą przejdzie przez
              każdego to ho ho sporo czasu minie ,a czasem fiszki do marmelady się
              przyklejają !
          • Gość: gość Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.era.pl 20.04.06, 14:28
            W ten sposób można zlikwidować bezrobocie w 1 dzień, dając wszystkim
            bezrobotnym łopaty i kazac im przesypywać piasek z jednej kupki na drugą,
            wypłacajac im pieniadze zabrane nam w formie podatków. Dodatkowo, nakręci sie
            koniunktura na produkcje łopat.
          • Gość: sabinka Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: 83.168.96.* 20.04.06, 20:17
            Odpowiadasz na :
            Gość portalu: Hymmm napisał(a):

> Wszystko ładnie pięknie, ale pomysl co zrobi te 17.5 tys ludzi jak zostaną
            > zwolnieni. Czy to nie zwiekszy bezrobocia, nie spowoduje powiększenia się
            > biedy, nie zmniejszy zakupu towarów i usług a co za tym idzie spowolnienia
            > gospodarki. Tak jest we wszystkich sferach jezeli chcesz zwalniać to muisz
            > organizować prace gdzie indziej poniweaż inne rozwiazanie jest bezsensu.

To może przynajmniej sobie znajdą pracę. Wszak są przy korycie

• Gość: pełna podziwu Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.profiline.pl 20.04.06, 08:40
        W pełni akceptuję ustalenia rządowe.Nareszcie Urzędy przestaną być
        niedostepnymi instytucjami.Wiele lat byłam osobą bezrobotną i nic,szkolenia
        nawet sobie sama załatwiałam.Chciałam również sama uruchomić własną działalnośc
        gospodarczą /biuro nieruchomości/,to p.kier.urzędu pracy wezwała mnie na
        przesłuchanie ,tak tak na przesłuchanie i skutecznie ,podnosząc głos wybijała
        mi mój pomysł z głowy,aczkolwie miałam ukończony /z wyróżnieniem/ kurs w
        zakresie obrotu nieruchomościami.Bardzo to wszystko przeżyłam i cieszę sie że
        nareszcie rząd podjął tak skuteczne metody z pracą tych urzędów.Do roboty
        drogie panie urzędniczki,do roboty, bo jesteście zwichrowanymi,nieczułymi na
        ludzkie nieszczeście urzędasami
        • trug Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 08:50
          Naiwna jesteś i za mało żyjesz w tym kraju. Może jeszcze jesteś za młodą osobą,
          by wierzyć w te plany. Wyobraź sobie babę 50 letnią, która idzie szukać pracy
          dla swego klienta? Gdzie ona idzie szukać? Gdzie jest ta praca? Do lasu, czy
          może na główną ulicę w mieście, gminie, itd.
          Jeśli dana firma szuka pracownika, to sobie go znajdzie sama. Zarówno firma
          zatrudniająca 5 pracowników jak i firma z 500 pracownikami. Są firmy
          rekrutacyjne, prasa z ogłoszeniami, internet chociażby. I aby znależć pracę nie
          potrzeba nikomu baby za biurkiem z kawą w ręku.
          Likwidacja tych urzędów to jest jedyne wyjście. Te babska na bruk i tyle. Skoro
          tam pracują to umieją znależć pracę i sobie ją znajdą, nie mam żadnych
          wątpliwości w tym względzie.
          • Gość: urz. Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 14:10
            W kwestii jednej jestem płci męskiej:) I jestem urzędnikiem w Up. Może
            prosiłbym tak nie ogólniać. Co do likwidacji UP to może proszę poczytac jak to
            wygląda w krajach UE. Jakoś tam nie polikwidowali. Może warto zadać sobie
            pytanie dlaczego. Acha o pracę czy stołek się nie martwię. Ze wzgledu na
            specjalizację spokojnie znajdę lepszą.
            Pozdrawiam
            • kasiulek70 Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 14:17
              Gość portalu: urz. napisał(a):

> W kwestii jednej jestem płci męskiej:) I jestem urzędnikiem w Up. Może
              > prosiłbym tak nie ogólniać. Co do likwidacji UP to może proszę poczytac jak
              to
              > wygląda w krajach UE. Jakoś tam nie polikwidowali. Może warto zadać sobie
              > pytanie dlaczego. Acha o pracę czy stołek się nie martwię. Ze wzgledu na
              > specjalizację spokojnie znajdę lepszą.
              > Pozdrawiam

Tak w kwesti formalnej już po pracy w domciu????
              • Gość: urz. Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 14:36
                W kwestii formalnej w pracy jeszcze.
                Pozdrawiam
            • losiu4 Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 14:54
              Gość portalu: urz. napisał(a):

> Co do likwidacji UP to może proszę poczytac jak to
              > wygląda w krajach UE. Jakoś tam nie polikwidowali. Może warto zadać sobie
              > pytanie dlaczego.

nie wiem... Może mają za dużo pieniędzy?

Pozdrawiam

Losiu
              • Gość: urz. Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 14:58
                Nie. Nie ma takiego pojęcia wg mnie jak za dużo pieniędzy. Zawsze mozna
                przeznaczyć przecież je na coś innego np. inwestycje.
                Pozdrawiam
                • losiu4 Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 15:14
                  tu masz racje. Nie ma takich pieniędzy, których by machina urzędnicza nie mogła
                  pochłonąć :) to chyba jedyny taki cud we wszechświecie :)

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: baba lat 50 Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 23:57
            Taki jesteś mądry?
            Zobaczymy jak będziesz miał 50 lati wywalą Cie na zbity pysk z pracy. Czy
            naprawdę znajdziesz tak łatwo pracę. Mam 50 lat i od 2 szukam i mimo wyższego
            wykształcenia i doświadczenia, wielozawodowości i dezpozycyjności klepię biedę.
            Tylko dlatego, ze zechciało mi się pewnego dnia kwietniwego w 2000 roku
            zachorować na raka i po 9 miesiacach chemii rzygania i wyłysieniu ZUS łaskawca
            przyznał mi rentę na trzy lata. Nie zdechłam bo chyba na to liczyli, zabrali mi
            rentę i stwierdzili, że jestem zdrowa i zostałam na lodzie. Teraz psa z kulawa
            nogę nie interesuje robaczywa baba z półwieczem na karku. Do dupy to wszystko
            kamień i do Wisły!
        • Gość: jiiiha Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 20:01
          Gość portalu: pełna podziwu napisał(a):

> W pełni akceptuję ustalenia rządowe.Nareszcie Urzędy przestaną być
          > niedostepnymi instytucjami.Wiele lat byłam osobą bezrobotną i nic,szkolenia
          > nawet sobie sama załatwiałam.Chciałam również sama uruchomić własną
          działalnośc
          >
          > gospodarczą /biuro nieruchomości/,to p.kier.urzędu pracy wezwała mnie na
          > przesłuchanie ,tak tak na przesłuchanie i skutecznie ,podnosząc głos wybijała
          > mi mój pomysł z głowy,aczkolwie miałam ukończony /z wyróżnieniem/ kurs w
          > zakresie obrotu nieruchomościami.Bardzo to wszystko przeżyłam i cieszę sie że
          > nareszcie rząd podjął tak skuteczne metody z pracą tych urzędów.Do roboty
          > drogie panie urzędniczki,do roboty, bo jesteście zwichrowanymi,nieczułymi na
          > ludzkie nieszczeście urzędasami

a to jeszcze nic - ja miałem 3 przesłuchania: kierownik, kierowniczka, jakaś
          kobita opiniująca oraz 4 razy wzywała mnie jeszcze jakaś siksa, która cały czas
          się wydzierała.
      • dorn Re: Oj panie Ambroziak 20.04.06, 08:58
        Pan Ambroziak wszędzie widzi leni, to już gruba przesada. Ja mam pytanie do pana
        Ambroziaka: Jaka grupa społeczna w Polsce wykorzystuje wysoki stan bezrobocia i
        ma z tego kolosalną korzyść i czy w związku z tym jest zainteresowana poprawą w
        tej dziedzinie? Od razu odpowiem. Jest to grupa do której należy pan Ambroziak i
        która nie jest zainteresowana poprawą na rynku pracy bo straci tanią siłę
        roboczą. To ta grupa ludzi stworzyła warunki do rozpanoszenia się feudalnych
        stosunków w pracy! Przyszło jej to o tyle łatwo że wielu posłów również należy
        do tej grupy więc nawet nie trzeba było mocno lobbować!
        • Gość: Paweł Kierski Re: Oj panie Ambroziak IP: *.arcabit.com 20.04.06, 09:48
          Siła robocza w Polsce jest koszmarnie droga. A ściślej - koszmarnie
          opodatkowana. Gdyby choćby chleb był tak opodatkowany jak praca, to płaciłbyś
          za niego przynajmniej 1/4 więcej. A pewnie o połowę.
      • Gość: rb łódź Czy ci ludzie będą potrafili coś zrobić ? IP: *.lze.lodz.pl 20.04.06, 09:18
        Tak - tylko,że w tych Urzędach pracują rodziny i pociotki urzędasów z
        administracji i urzędów miast , gmin i in. miejscowości. Czy ci ludzie naprawde
        bedą potrafili coś zrobić ? Chyba, że wprowadzimy DOTKLIWĄ DLA NICH
        ODPOWIEDZIALNOŚĆ za nieudolność !!!
        • Gość: wk Re: Czy ci ludzie będą potrafili coś zrobić ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 09:27
          tak nie są potrzebni, Oni tylko rejestrują bezrobotnych a nic nie proponują,
        • kasiulek70 Re: Czy ci ludzie będą potrafili coś zrobić ? 20.04.06, 10:29
          I tu jak nic pasuje skecz Kabaretu Młodych Panow z Rybnika opisujący scenkę z
          UP jak będziecie mieli okazję to koniecznie posłuchajcie lub obejżyjcie!!!

• ezavv Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 09:28
        Witam,
        zmiany są potrzebne, urzędy muszą przestać być instytucjami fasadowymi. Bierzmy
        przykład z sąsiadów. Tam rozwinięta biurokracja (system) nie biurokratyzm jest
        skuteczna. Ludzie mają pracę. My idźmy dalej w nurt liberalnej rzeczki -
        refomujmy, tj. zamykajmy wszystko. Wtedy nie będzie bezrobotnych - nikt nie
        będzie miał pracy (niestety demagogia). Ostatni zgasi świało. Poprawa warunków
        pracy, zarówno od strony technicznej (nadzór i ochrona), jak i ekonomicznej
        (płace i koszty pracy) jest konieczna. Nie możemy w 21 wieku żyć wustroju
        przypominającym neo 19 wiek.
        • trug Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra 20.04.06, 09:35
          Przykro mi, ale będziemy musieli przez to przejść. Wcześniej, czy później.
          I nie pomogą żadne kontrole i miliony urzędników z pensjami ponad 2500+premie.

Wyjaśnij, bo nie załapałem: >Poprawa warunków
          > pracy, zarówno od strony technicznej (nadzór i ochrona), jak i ekonomicznej
          > (płace i koszty pracy) jest konieczna.

Co chcesz kontrolować i kto to ma robić, pytam o (płace i koszty pracy)?
          Urzędnik?
      • Gość: quba to banalnie proste; placic urzednikom za ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 09:46
        ZNALEZIENIE nowego miejsca pracy, czyli placement, tak jak to jest w prywatnych
        agencjach pracy!!! BANALNE!! Administrowac to urzednicy moga sobie w domku lub
        orgodku!
        • zapytaniaznak Re: to banalnie proste; placic urzednikom za ... 20.04.06, 09:59
          Gość portalu: quba napisał(a):

> ZNALEZIENIE nowego miejsca pracy, czyli placement, tak jak to jest w prywatnych
          > agencjach pracy!!! BANALNE!! Administrowac to urzednicy moga sobie w domku lub
          > orgodku!

To się WYDAJE proste. Szybko byś się przekonał, że "znalezień" jest dużo, ale
          bezrobotnych de facto nie ubywa.
          • Gość: Homoeconomicus Nie pisz takich rzeczy bo cię wsadzą do więziena! IP: 195.205.200.* 20.04.06, 12:01
            Stary to by zaczeli strajkować, a presja na ministerstwo była by tak duża że musiało by się ugiąć w Ministerstwie Pracy. Tam się idzie do pracy żeby odpoczywać od zajęć domowych, męża, dzieci, po plotkować itd.
            • Gość: jiiiha Re: Nie pisz takich rzeczy bo cię wsadzą do więzi IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 19:53
              tak, a poza tym chciałem zwrócić uwagę, że jest praca i praca.
              niby są ogłoszenia na tablicy w PUPIE czy targach pracy oferty, ale jakie?
              Strasznie specjalistyczne albo dla murarzy z pięcioletnim doświadczeniem.
        • droch Re: to banalnie proste; placic urzednikom za ... 20.04.06, 13:12
          No jasne, za pieniądze pracujących będziemy szukać bezrobotnym pracy.
          A "bezrobotny" może łaskawie zgodzi się podjąć pracę. A może się nie zgodzi.
          Bez urazy, ale ktoś z koniem na głowy się zamienił...
          • Gość: bezpracy praca urzednika nie powinna polegac na odsiedzeniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 18:14
            8 godzin i plotkach i herbatkach ale na wykananiu powiezonych zadan!! Zadaneim
            urzwedu pracy jest danie ludziom prace!! Jeeli pracy nie ma to nie powinno tez
            byc urzedow pracy bo sa zbedne!! Szkoda kasy, naszej kasy, bledne kolo
      • Gość: Bigos70 Panstwowe posrednictwo nie ma sensu IP: 84.245.179.* 20.04.06, 09:46
        Co z tego ze w Niemczech na 1 posrednika wg. statystyki "Gazety" 180
        bezrobotnych przypada. Ci posdrednicy i tak to kompletne nieroby i nic dla ludzi
        nie robia poza wysylaniem ich na jakies bezsensowne - i dla podatnika bardzo
        drogie - kursy aby moc skreslic ich ze statystyki na kilka miesiecy. Prawie
        zaden pracodawca nie przyjmuje tu ludzi z Arbeitsamtu, wlasna inicjatywa jest
        NAJWAZNIEJSZA.

Wiec kopiowanie takich kiepskich rozwiazan jest glupie i drogie.
      • Gość: lachu Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 09:50
        Trzeba ufać obywatelowi..... halo, tu Ziemia:)
      • zapytaniaznak Jeden na 100 20.04.06, 09:56
        W Polsce mamy około 2 mln bezrobotnych. Mam na myśli zarejestrowanych (wiadomo,
        że część pracuje na czarno, lub za granicą).
        Mamy też ok. 20 000 urzędników w urzędach pracy.

Wychodzi 1 urzędnik na 100 bezrobotnych. W prywatnej firmie znałbym "swoich"
        bezrobotnych z imienia i nazwiska. Do każdego dzwoniłbym raz na tydzień, żeby
        zaproponować pracę, lub zapytać o zdrowie.
        W banku detalicznym przypada mniej niż jeden zatrudniony na tysiąc klientów.

ZGROZA!
        • Gość: BIEDA Tak, tak, podwyżki płac dla urzędników! IP: 195.205.200.* 20.04.06, 12:28
          Podobno płaca urzędnika PUP jest zbyt niska aby wydajnie pracować, gdyby podnieść to od biedy wzieli by się do roboty i poznali swych bezrobotnych oraz pracodawców z imienia i nazwiska!
      • Gość: mirek Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 10:04
        Zgadzam sie z tobą w 100%. Tylko agencje rekrutacyjne mogą pomóc bezrobotnym w
        znalezieniu pracy - a nie jakieś Urzędy Pracy organizujące nie wiadomo po co
        kursy przekwalifikowania /które i tak się bezrobotnym do niczego nie przydają/.
        Prawda jest bowiem taka, że osoby bezrobotne nie mają pojęcia gdzie szukać
        pracy. Ofery UP są w 80% albo nieaktualne z chwilą ich ogłoszenia, albo po
        prostu nieprawdziwe /że dana firma szuka pracownika/.
        Schemat działania takiej agencji rekrutacyjnej wygląda następująco: Osoba
        bezrobotna rejestruje się w agencji podaje dziedzinę/y/, w której/ych/
        chciałaby pracować. Po zarejestrowaniu nie czekamy na ich telefon. Odwiedzamy
        ich co kilka dni i w końcu nam coś znajdą /bez konieczności przechodzenia tych
        kursów/.
        Firma, gdy szuka nowego/ych/ pracownika/ów/, to nie zamieszcza ogłoszenia w
        prasie, tylko zgłasza to w agencji. Przez to ma pewność że agencja nie przyśle
        jej jakiegoś obiboka. Bo jeśli tak sie stanie, firma zgłosi sie do innej
        agencji.
        Sam szukałem pracy w Londynie. Zajęło mi to DWA TYGODNIE. Pracę znalazła mi
        agencja rekrutacyjna na drugi dzien po zarejestrowaniu.
      • Gość: zyta Tym samym spadnie oficjalne bezrobocie! IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 20.04.06, 10:14
        W Kluczborskim PUP pracują tylko działacze PSL, jeśli jeszcze nie zapisałeś się
        do ludowców to zrób to jak najszybciej dostaniesz posadę pośrednika pracy. A i
        będziesz musiał wystartować w zbliżających się wyborach, bo starosta Rakoczy
        liczy na twoich znajomych rodzinne, bo mamy przecież ordynacje większościową.
      • Gość: z boku Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.obora / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.06, 10:17
        Ja myślę, że to my Polacy jako naród jesteśmy do niczego: najpierw wybieramy
        partię do rządzenia, a już za chwilę odwracamy się od niej i głaszczemy tych co
        za wszelką cenę próbują wszystko dyskredytować co ta partia próbuje zrobić
        zanim to jeszcze wejdzie w życie. Mam tu oczywiście na myśli PO, która
        zapewniła sobie niezłe dietki za totalną negację na wygodnych fotelikach
        opozycji. Dlaczego ich wyborcy ich nie rozliczą? To przecież zwykłe darmozjady,
        które doprowadziły Lepperów, Giertychów itp. do władzy. Nie czarujmy się, gdyby
        PO zechciała łaskawie wejść do koalicji Lepper, Giertych byliby bardzo, bardzo
        malutcy. TOTALNA NEGACJA RZĄDZĄCYCH TO ULUBIONE ZAJĘCIE POLAKÓW.
      • kowal6661 Czasem i Kaczory coś fajnego wymyślą 20.04.06, 10:17
        To chyba przypadek...
      • Gość: bezrobotny Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.man.rsk.pl 20.04.06, 10:18
        Urzędy Pracy należało już dawno rozwiązać oni tylko przechowują tam
        swoich,jeszcze nigdy i nikt tam nie znalazł pracy to fikcja
        • Gość: Pawel Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:01
          Całkowicie się z Tobą zgadzam jak masz znajomości w urzędzie pracy to dostajesz
          inne oferty (specjalne) :)
      • bratek40 Reforma w urzędach pracy??? 20.04.06, 10:32
        To jest taki pic na wode i granie pod publike. Ludzie pracującu w Urzedach
        Pracy sa niereformowalni (powtarzam niereformowalni). Aby to zmienić nalezałoby
        wybrac olbrzymia ekipę z ludzi, którzy sa na bezrobotnym z przyczyny upadłości
        zakładów pracy, czy też z powodu tzw., restrukturyzacji zakładów i dopiero
        wtedy ci własnie ludzi, którzy maja pojecie i wiedze co to jest być bez pracy a
        przetrwać w obecnej rzeczywistości mogliby wprowadzić to co zamierza nowy rząd
        w życie. Bez takiej restrukturyzacji w urzedach pracy to wszystko umrze
        smiercia naturalna lub na atak serca i bedzie tak jak było tzn. petent
        bezrobotny w urzedzie bedzie jak zło niechciane i zatruwacz powietrza.
      • Gość: gosc Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 10:58
        Buahaha - kolejne wydatki, niech zrobią podatki takie jak trzeba to spadnie
        liczba bezrobotnych i osób na jednego urzędnika. Ciekawi mnie skąd nowi
        urzędnicy wezmą pracodawców :)
      • Gość: :) Re: Rząd planuje radykalną reformę w urzędach pra IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 20.04.06, 10:59
        w koncu ktos ruszy te grube babska, które jak nie jedzą to piją kawę....Podoba
        mnie sie ten pomysł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka