Gość: Anna Podatek IP: 80.73.222.* 23.07.07, 16:40 Hej Damian! Sprawa jest taka ze pracowalam w zeszym roku w Anglii (terytorium zalezne od Anglii- wyspa), w Polsce sie nie rozliczylam z tych zarobkow , w ogle nie wysalam pita chodz w polsce mialam dochodu za rok 2006 ok 1000 zl- wiem teraz ze glupio zrobilam. ubiegam sie o zwrot podatku tu a Anglii, a oni mnie prosza o pisemko z polskiego urzedu poswiadczajace czy mialam w 2006 roku jakies dochody w polsce. nie wiem co robic, isc do US po to pisemko ( ale przeciez wystawia mi ze sie nie rozliczalam), ja wolalabym unikac kontakowania ze swoba tych dwoch urzedow. chodzi o zwrot ok 3 tys zl, ale w tym roku wiecej zabrabiam i zwort bylby wiekszy (tak apropos). co myslisz?. Dzieki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_doradca 5,3 mld zł do odzyskania - raport specjalny 05.04.13, 00:22 Euro-Tax.pl Sp. z o.o. przygotowała raport na temat emigracji XXI wieku. Wynika z niego, że Polacy pracujący za granicą mogą zasilić rodzimą gospodarkę zastrzykiem w postaci 5,3 mld złotych. Aż 5,3 mld złotych wart jest rynek zwrotu nadpłaconego za granicą podatku dochodowego. Z raportu firmy Euro-Tax.pl Sp. z o.o. wynika również, że tylko w ciągu ostatnich trzech lat polscy emigranci zasilili naszą gospodarkę o min. 500 milionów złotych, tyle bowiem już otrzymali zwrotu podatku dochodowego z zagranicznych urzędów skarbowych. Do odzyskania jest jednak znacznie więcej, bo ponad 5 mld złotych. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości rynku nadpłaconego podatku oraz profilu polskiego emigranta zachęcamy do zapoznania się z pełnym raportem. Raport Euro-tax.pl nt. Emigracji XXI wieku znajdziecie Państwo tu: euroads.hti.pl/raporty/Emigranci_XXI_wieku_raport_Euro-Tax_pl.pdf Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_doradca Euro-tax.pl 01.05.13, 08:42 Witam, Jesteśmy największą polską firmą zajmującą się doradztwem w zakresie zwrotu podatku oraz innych usług związanych z legalną pracą za granicą. Do tej pory pomogliśmy odzyskać ponad 100 mln zł podatków dla ponad 100 tysięcy Polaków pracujących poza granicami Polski. I wierzymy, że uda nam się pomóc jeszcze większej liczbie osób. Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Euro-Tax.pl - w nowej odsłonie. Znajdą tam Państwo wszelkie niezbędne informacje o wymogach, przepisach i sposobach rozliczenia podatków zagranicznych. Oraz szczegółową ofertę Euro-Tax.pl doradztwa w zakresie zwrotu podatku oraz innych usług związanych z legalną pracą za granicą. Niezmiennie pozostaję do Waszej dyspozycji. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_doradca Przewodnik migranta i pomocne gadżety dla wyjeżdza 13.06.13, 23:12 Przewodnik migranta i pomocne gadżety dla wyjeżdzających za granicę. DARMOWE KARTY SIM DLA OSOB WYJEŻDŻAJĄCYCH ZA GRANICĘ Pierwsze kroki w pracy za granicą nie należą do najłatwiejszych. Dobrze o tym wiemy, dlatego postaramy się udzielać Wam porad i wskazówek dotyczących pracy i życia w obcym kraju. Dostarczymy Wam przydatnych informacji oraz realia życia i pracy za granicą. Zapraszamy do odwiedzin naszej strony na Facebooku. Https://www.facebook.com/jadezagranice Wszystkich, którzy wybierają się do pracy na obczyźnie zapraszamy także po odbiór prezentu – zestawu starterów telefonicznych, które pomogą Wam komunikować się z bliskimi. Http://www.euro-tax.pl/kampania/lp/ Pozdrawiam, -------------------- Marcin, Doradca online Euro-tax.pl Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_doradca Opóźnienia w Urzędzie Holenderskim 21.08.13, 20:25 Opóźnienia w Urzędzie Holenderskim. Z informacji uzyskanych z Belastingsdienst, z działu zajmującego się procedurami skarbowymi w Holandii wynika, że w tym roku nie wszystkie deklaracje 2012 zostaną rozpatrzone na czas. Poniżej przedstawiamy wypowiedź jednego z przedstawicieli urzędu skarbowego: „Dziś otrzymaliśmy informacje, że część osób, które złożyły swoje deklaracje podatkowe 2012 do 01.04.2013 nie otrzymało decyzji do 01.07.2013. Sprawdzamy ten problem i postaramy się go możliwie szybko rozwiązać. Nie ma możliwości wysłania nowej deklaracji podatkowej i otrzymania decyzji wstępnej. Proszę poinformować klientów, że rozwiązanie tego problemu zajmie trochę czasu. Każdy otrzyma decyzję w sprawie swojej deklaracji podatkowej, natomiast nie wiemy kiedy to nastąpi.” Jeśli zechcieliby Państwo potwierdzić powyższe informacje podajemy nr telefonu pod którym można skontaktować się z urzędem skarbowym Belastingdienst pod numerem 0031 555 385 385. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monior Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 11:02 Witam, A jak jest gdy pracuję na umowę zlecenie dla firmy amerykańskiej, pracę wykonuję w Polsce (grafika komputerowa). Jak się rozliczać z tego pod koniec roku? Oni placa tam caly podatek od mojego wynagrodzenia, ale musze miec jakis dokument od nich zeby w urzedzie pokazac, prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
martuskam Re: A co z podatkiem za 2007? 15.10.07, 10:19 Fiskus będzie dalej ściągał podwójny podatek (Gazeta Wyborcza, pb/15.10.2007) Ministerstwo Finansów pracuje nad zmianą niekorzystnych dla emigrantów umów o unikaniu podwójnego opodatkowania. Jednak tylko nowa umowa z Austrią ma szansę wejść w życie z początkiem 2008 r. - czytamy w "Gazecie Wyborczej". Minister pracy Joanna Kluzik-Rostkowska dopiero co z wielką pompą ogłosiła założenia programu "Powrót". Ogłoszony w trakcie kampanii wyborczej program ma zachęcać emigrantów, by wrócili do kraju. W resorcie finansów dowiedzieliśmy się, że "obecnie prowadzone są prace mające na celu zawarcie protokołów do umów zawartych przez Polskę z Austrią, Danią, Holandią, Islandią oraz Belgią, a także mające na celu zawarcie nowej umowy z Finlandią". W uproszczeniu chodzi o taką zmianę przepisów, żeby Polacy pracujący w tych krajach (ich liczba osiąga dziesiątki tysięcy) tylko tam płacili podatki. Po powrocie do kraju naszemu fiskusowi nie byliby nic winni. Taką umowę Polska ma z Irlandią i wieloma innymi krajami. Niestety, do finału zbliżają się tylko prace nad zmianą umowy z Austrią. Zmienioną umowę musi ratyfikować parlament. Sejm i Senat zbiorą się po wyborach dopiero w listopadzie i nie wiadomo, czy zdążą uchwalić nowe przepisy na tyle szybko, by mogły obowiązywać od początku przyszłego roku. Jeszcze gorzej ma się sprawa zmiany pozostałych umów niekorzystnych dla emigrantów. Nawet samo rozpoczęcie renegocjacji w tym roku jest mało prawdopodobne - informuje Ministerstwo Finansów. Polskie władze nie zdecydowały się na kolejny krok - abolicję podatkową. Nie zrezygnowały więc z zaległych za poprzednie lata podatków od emigrantów. Więcej w "Gazecie Wyborczej" Mój mąż cały ten rok przepracuje w Anglii, w zwiazku z tym mam pytanie, czy w 2008 roku będzie musiał sie z fiskusem w Polsce czy nie? Bo z cytowanego artykułu wynika że tak , a przecież była podpisana umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania z Wielka Brytanią, która miała obowiazywać od tego roku. Juz nic z tego nie rozumiem, prosze o odpowiedź bo mam mątlik w głowie.Zazanaczam ,iz mąż pracuje legalnie od listopada 2006, za okres pobytu ( 2 m-ce) rozliczył sie w Polsce (dopłata 200 zł)i teraz nie wiem czy dobrze zrobilismy składając PIT z dochodami zagranicznymi.Chyba nie waro być uczciwym w tym kraju,bo tak to teraz nie miałambym problemu,US by nie wiedział że mąż pracował za granica a tak podał sie sam na talerzu.Pozdrawiam naiwniaków takich jak MY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toffi Re: Prosze o pomoc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 09:04 Witam mam pytanie odnosnie rozliczenia z dunskim urzedem skarbowym.Chcialabym sie rozliczyc z dochodow osiagnietych w danii z tamtejszym urzedem skarbowym szukam od miesiaca biur rachunkowych zajmujacych sie takimi rozliczeniami i nic nie moge znalesc:( Gdzie moge znalesc takie biura???? Odpowiedz Link Zgłoś
przyimek Re: A co z podatkiem za 2007? 27.11.07, 16:34 w Euro-tax odzyskują nadpłacone podatki i nie ma się czym przejmować. A MF na pewno się z tą sprawą upora jak tylko zaczną się przygotowania do następnych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.dominiak Raj podatkowy - pomoz Damian 20.10.07, 22:56 Chce wrocic do Polski po kilku latach pobytu w "raju podatkowym", ktory nie nalezy do UE. Odezwij sie prosze na maila lub odpowiedz tutaj prosze jak sie ma do tego US? POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagranicajestzla Pytanie! IP: *.autocom.pl 23.10.07, 19:07 Ja mam pytanie. Slyszalem o firmie euro-tax pomagajacej w rozliczeniu. Ona pomogla mojemu kumplowi, fakt, strona ma ladny, przejrzysty charakter, ale chcialbym poznac innych zadowolonych klientow. Zna ktos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sirkaga@o2.pl Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.pkobp.pl 25.10.07, 09:14 mam pytanie jakie formalnosci muszę załatwić żeby odzyskać częściowo podatek zapłacony za pracę za granicą-chodzi o 2m-ce przepracowane legalnie w Anglii na farmie> jaka jest kolejność schodów urzędowych,sakrbowych itp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDYTA Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: 77.223.236.* 24.11.07, 14:30 WITAM! MAM PYTANIE : MĄZ OD MAJA TEGO ROKU PRACUJE W GRECJI , CZY MUSI ROZLICZYC SIĘ W POLSCE? W ROKU 2007 NIE UZYSKAŁ W KRAJU ŻADNYCH DOCHODÓW I NADAL JEST W KRAJU ZAMELDOWANY. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emmp1 Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.93.48.80.easy-com.pl 07.01.08, 20:11 Witam!Jeśli mogę skorzystać z Pana pomocy,to chętnie to czynię.Mój mąż przea 3-lata pracował w Irlandi,tam tez płacił podatki.W polsce się nie rozliczał,czy jest to zgodne z prawem!we wrzesniu tego roku wrócił na stałe czy musi się rozliczać,ijak ma to zrobić(wypełnić pit zerowy)?.I co ma zrobić osoba która,nie miała dochodów,a nieodprowadziła pitu zerowego.Z góry dziękuj!!!!!!,i przepraszam za chaos w liście.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.nyc.res.rr.com 28.01.08, 06:34 witam.......mieszkam od 3 lat w usa, tu mam swoj osrodek interesow zyciowych i rozumiem ze tylko w usa dotyczy mnie obowiazek podatkowy. Co jednak jesli w Polsce planuje inwestycje? np sprzedaz samochodu sprowadzonego z usa. zdaje sobie sprawe ze olacenie cła, akczyzy i vatu jest konieczne, ale co z podatkiem dochodowym w momencie sprzedazy samochodu?? musze to gdzies ujac?..i jak jesli roczne rozliczenie mnie nie obowiazuje? Odpowiedz Link Zgłoś
akaaneczka Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod 28.01.08, 20:14 witam.......mieszkam od 3 lat w usa, tu mam swoj osrodek interesow zyciowych i rozumiem ze tylko w usa dotyczy mnie obowiazek podatkowy. Co jednak jesli w Polsce planuje inwestycje? np sprzedaz samochodu sprowadzonego z usa. zdaje sobie sprawe ze oplacenie cła, akczyzy i vatu jest konieczne, ale co z podatkiem dochodowym w momencie sprzedazy samochodu?? musze to gdzies ujac?..i jak jesli roczne rozliczenie mnie nie obowiazuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.euro-net.pl 03.04.08, 10:17 mam pytanie odlacznie podatu w usa a dokladnie w stanie massachussets normalnie okres koncowy skladania dokumetow jest do 15 kwietnia czy mozna go przekroczyc czy bede jakies powazne konsekwecje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: 212.182.84.* 03.02.10, 20:22 mam problem odnosnie rozliczenia sie z podatku. pracowałam półtora miesiaca w Holandi w roku 2009 w wakacje . Jestem studentka i zarobiłam 7500 zł . Nie mam innych dochodów oprócz stypendium w wysokości 430 zł. czy powinnam sie rozliczyc z tego ? Jak tak to gdzie ? w Polsce ? w Holandi? czy i tu i tu ? jak zrobic by jak najkorzystniej na tym wyjśc a przynajmniej nic nie dopłacac ? Odpowiedz Link Zgłoś
aldora_podatki Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod 04.04.10, 21:27 Gość portalu: Aska napisał(a): > mam problem odnosnie rozliczenia sie z podatku. pracowałam półtora miesiaca w > Holandi w roku 2009 w wakacje . Jestem studentka i zarobiłam 7500 zł . Nie mam > innych dochodów oprócz stypendium w wysokości 430 zł. czy powinnam sie rozliczy > c > z tego ? Jak tak to gdzie ? w Polsce ? w Holandi? czy i tu i tu ? jak zrobic by > jak najkorzystniej na tym wyjśc a przynajmniej nic nie dopłacac ? Z US w Holandii dobrze jest się rozliczyć, bo dostaniesz zapewne całkowity zwrot. Zalezy to oczywiscie od dochodów i zapłaconego podatku. Natomiast w Polsce powinnaś się rozliczyć PIT-36 i załącznik ZG, jeżeli korzystasz z Internetu zawsze można odliczyć ulgę. Pozdrawiam. Takie rozliczenie kosztuje u nas 100zł Odpowiedz Link Zgłoś
doradca_euro-tax Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem podatku 25.08.10, 11:33 Witajcie, Jestem doradcą online firmy Euro-Tax, zajmującej się doradztwem w zakresie zwrotu podatku płaconego za granicą. Chciałbym poznać Wasze opinie na temat naszej firmy, świadczonych przez nią usług, a także procedur zwrotu podatku, czy problemów z nim związanych. Jestem tu także po to żeby służyć moją wiedzą i pomocą w kłopotliwych dla Państwa zagadnieniach związanych ze zwrotem podatku zza granicy. Zapraszam do dyskusji w tym temacie. Jestem do Waszej dyspozycji. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juanaer Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.ip.attu.pl 12.03.13, 12:05 Dzień dobry, Jeśli pracowało się przez wakacje w Anglii i tam był ściągany olbrzymi podatek, to czy trzeba ponadto rozliczać się z tego w Polsce? Chciałabym ubiegać się o zwrot podatku, ale nie wiem jak to ma się do fiskusa w Polsce. Dodam tylko, że w danym roku nie pracowałam w Polsce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_doradca Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod 05.04.13, 00:15 Witam, Osoby, które pracowały w Wielkiej Brytanii po roku 2006, nie muszą rozliczać się z fiskusem w Polsce z odzyskanego podatku za pracę w Anglii. Na mocy konwencji w sprawie unikania podwójnego opodatkowania zawartej pomiędzy Polską a Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii, dochody z pracy najmnej osiągnięte na terytorium Wielkiej Brytanii są zwolnione z opodatkowania w Polsce - analogicznie podatek zapłacony (i odzyskany) w Wielkiej Brytanii nie podlega rozliczeniu w Polsce. Pozdrawiam, -------------- Marcin, Doradca online Euro-tax.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.range109-155.btcentralplus.com 12.03.13, 18:32 pracowalem 10 miesiecy w polsce i 2 w anglii. chce rozliczyc sie z podatku w Polsce. Policzylem wszystko ladnie (30 dni x 30% diety, kursy NBP itd) i wyszlo 600zł podatku do zaplaty. Moje pytanie: Co z płaconym NATIONAL INSURANCE w UK? Czy moge je poprzeliczac odpowiednimi kursami z danego dnia tygodnia i uwzglednic w PIT-37 jako zagraniczne skaldki na ubzepiecznie... (jakie? spoleczne?/ zdrowotne?)? W Polsce je uwzgledniamy od polskich dochodow a jak z tymi skladkami z UK postepowac? Powinno byc analogicznie bo inaczej trzeba placic kilka stów. Wg mnie tez powinny byc uwzglednione i jak je uwzglednie to mi sie 600zł praktycznie zeruje. Gdy ich nigdzie nie uwzglednie w PIT-37 to mam 600zł do zaplaty - tyle ile NI zaplacilem w funtach. Prosze o pomoc bo nie wiem czy jest sens informowac US w PL skoro jest to nieoplacalne a w przypadku gdy nie mozna uwzglednic NI - nielogiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_doradca Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod 05.04.13, 00:14 Witam, Dochody zagraniczne bez względu na kraj ich uzyskania rozlicza się na formularzu PIT-36 z załącznikiem ZG, a nie na PIT-37. Niestety składki ubezpieczeniowe zapłacone w UK nie będą podlegały odliczeniu w Polsce. Na mocy art. 22 ust. 2 pkt a, konwencji z 2006 r. w sprawie unikania podwójnego opodatkowania zawartej pomiędzy Polską a Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii, dochody z pracy najmniej osiągnięte na terytorium Wielkiej Brytanii zwalnia się z opodatkowania w Polsce. Natomiast ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych owszem zezwala na odliczenie składek zapłaconych do zagranicznych systemów ubezpieczeniowych, będących odpowiednikiem naszych składek ZUS, ale składki te nie mogą : 1. dotyczyć przychodów/dochodów zwolnionych od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, których stroną jest Rzeczpospolita (art.26 ust.13 b punkt 1 oraz art. 27b ust.4 pkt 1 ustawy o PIT) 2. zostać uprzednio odliczone od dochodu (przychodu) lub podatku za granicą (art.26.ust.13 pkt 2 oraz art.27b ust.4 pkt 2) Ponadto należy pamiętać, że osoba, która jest polskim rezydentem podatkowym ma obowiązek rozliczenia się w polskim urzędzie skarbowym ze swoich ogólnoświatowych dochodów (art.3 ust.1 w związku z art.3 ust. 1a ustawy o PIT), oczywiście z zachowaniem praw wynikających z międzynarodowych umów o unikaniu podwójnego opodatkowania. Dodam tylko, że wszelkie konwencje i umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania zawierają artykuł (zazwyczaj art.26) dotyczący wymiany informacji pomiędzy państwami umawiającymi się, więc chyba lepiej żeby Pan sam wykazał dochody zagraniczne w polskim urzędzie skarbowym, niż gdyby później miała Pana spotkać przykra "niespodzianka". Pozdrawiam, -------------- Marcin, Doradca online Euro-tax.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.range86-176.btcentralplus.com 05.04.13, 08:57 Dziekuje za odpowiedz i za numery artykułów. Jak ktos chce sobie sam przeczytac ustawe to prosze: pit.wieszjak.pl/ustawa-pit/212669,Ustawa-o-podatku-dochodowym-od-osob-fizycznych-art-2630e.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolanta Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: 93.175.83.* 09.04.13, 22:11 Witam, mam pytanie mój mąż pracuje w Niemczech, od jego dochodów odprowadzany jest podatek do US w Niemczech, natomiast składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne odprowadzane są do polskiego ZUS. Chciałam się dowiedzieć, czy przy rozliczeniu PIT-u w Polsce wspólnie z małżonkiem, może odliczyć od podatku składki na ubezpieczenie zdrowotne /na ubezpieczenie społeczne nie ma od czego odliczyć/. Nadmieniam, że staramy się również o zwrot podatku z Niemiec. Obawiam się, czy w tym przypadku składki nie zostaną odliczone podwójnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_doradca Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod 01.07.13, 01:04 Witam, Rozliczając się w niemieckim urzędzie skarbowym, odzyskiwany jest tylko nadpłacony podatek (dochodowy, solidarnościowy, kościelny). Nie ma możliwości odliczania składek zdrowotnych/społecznych. Oczywiście wpływają one pozytywnie/negatywnie na samą kwotę zwrotu podatku. Jeżeli dobrze zrozumiałem, wszelkie Pani składki są odprowadzane na terenie Polski, dlatego nie będą one miały wpływu na rozliczenie. Pozdrawiam, ------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Andrys.... Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.13, 13:28 Polecam bardzo, sprawdzone biuro prawne w Zielonej Górze "Trans-Euroservice" (oddział w Polsce) 65-536 Zielona Góra, www.transeuroservice.pl Tel. 601 767554, które zajmuje sie min. rozliczeniami i zwrotem nadpłaconego podatku niemieckiego. Ku memu zdziwieniu, procedura trwala raptem 4 tygodnie, a co najważniejsze, złoźyłam niewiele załączników. Zwrot podatku nastąpił bezposrednio na moje konto z komp. urzędu skarbowego/finanzamtu w Niemczech. W/w biuro nie jest posrednikiem, w Polsce majaą tylko swoje przedstawicielstwo, procedury wykonywane są zatem bezposrednio z Niemiec. (siedziba biura miesci sie w Berlinie i Hamburgu) Pozdrawiam wszystkich podatkowiczów i polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adanowak Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 18:24 Witam, mam kilka pytań odnośnie rozliczenia podatkowego 2012. W ubiegłym roku pracowałam na początku roku w Polsce na umowę zlecenie plus na ostatnie 3,5 miesiące wyjechałam do Norwegii gdzie byłam zatrudniona na umowę o pracę. Moje rozliczenie nie jest zbyt skomplikowane, ponieważ nie mam męża, dzieci, nieruchomości oraz nie przysługują mi żadne ulgi, odliczenia itd. itp., a sam dochód też nie jest zbyt duży Przeczytałam wiele informacji w necie, wiem że podlegam nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce, że rozliczam się z tutaj osiągniętych dochodów plus wykazuje dochód z Norwegii. Wiem, że trzeba odliczyć odpowiednie diety za każdy dzień pobytu, przeliczyć na zł wg określonego kursu, odjąć kup a potem wyliczenia metodą wyłączenie z progresją plus potrzebny mi pit zg i pit 36. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach Gdy przysiadłam do swojego przypadku narodziły mi się następujące pytania: a) w 2013 r. zmieniła się wysokość diet m.in. dla Norwegii na 451 nok, ale za rok podatkowy 2012 obowiązuje mnie poprzednia wysokość? Tylko nigdzie nie mogę znaleźć czy za 2012 to będzie 401 nok? Tzn. wiem, że tak było w latach poprzednich a w międzyczasie nie ma jakieś wzmianki o aktualizacji b) w wstępnym zeznaniu z Norwegii mam kolumnę tą podstawową wynagrodzenie 2.1 Lønn og tilsvarende ytelser oraz 2.1.1 Lønn, i zaliczke pobraną przez platnika Forskuddstrekk (trukket av oppgavegiver mv.) (mam b. mały dochód oraz innych wyliczeń tam nie ma) – to przyjmuje do dalszych wyliczeń ten dochód z 2.1? c) jeśli pracowałam np. 15.09 – 15.11 to przy wyliczaniu kup biorę to za 3 miesiące (jako wrzesień, październik, listopad)? jeśli wypłata za listopad była w 10 dniu grudnia to grudzień liczę także do kup? d) Jeśli początkowo umowa obejmowała 15.09 – 15.12, a z powodu małej ilości pracy ukończyłam ją wcześniej oraz do norweskiego urzędu są podane także 2 miesiące to diety należy rozliczyć za 3 miesiące wskazane w umowie czy 2 miesiące faktycznej pracy? Dodam, że byłam tam 3 miesiące, lecz nie mam żadnych biletów promowych ani niczego co mogło by to potwierdzić, a boję się że przy 3 miesięcznym rozliczeniu diet nasz urząd się doczepi że wg norweskiego urzędu pracowałam 2 miechy a ten 1 mam jeszcze udowodnić, że tam byłam (a nie mam jak) e) Wg informacji necie gdy kwota odliczenia diet przewyższy dochód za granicy wtedy go nie wykazujemy – czyli wypełniam zwykły pit 37 czy jednak pit 36 z jakąś adnotacją? Nie wiem jak to moje wyliczenie będzie dokładnie wyglądać, ale taka sytuacja również może się zdarzyć f) w Norwegii przysługuje mi całkowity zwrot zaliczki pobranej przez płatnika czy w tym przypadku wynagrodzenie z zagranicy też rozliczam w Polsce? Dzięki z góry za każdą odpowiedź, jest to pierwsze takie rozliczenie dlatego będę wdzięczna za wskazówki :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_doradca Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod 01.05.13, 08:45 Witam, wiele z Pani pytań jest bardzo indywidualnych i specyficznych, aby nie powodować zamieszania na forum, i nie ryzykować przedstawienia Pani prywatnych spraw szerszemu gronu, proponuję aby skontaktowała się Pani ze mną poprzez mail doradca.online@euro-tax.pl, i wtedy postaram się dokładnie udzielić Pani informacji. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 16:19 Witam bardzo serdecznie i od razu zapytam: chcialabym wyslac mojej corce spora ilosc pieniedzy (funty) i zastanawiam sie czy ona bedzie musiala zaplacic podatek od tej sumy.Nie mam pojecia jak to wyglada od strony prawnej w UK.Sa to jej pieniadze uzyskane ze sprzedazy jej mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: *.prudnik.net.pl 12.01.14, 20:27 Czy jesli pracowalem 3 miesiace w Londynie self employed i szef potracal mi codziennie 12funtow nalezy mi sie zwrot podatku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irena Re: Odpowiem na pyt. w związku z rozliczaniem pod IP: 82.113.121.* 11.04.14, 13:36 Firma zleciła mi wyjazd złuzbowy(umowa zlecenie) do niemiec i wypłacała mi dietę za każdy dzien pracy za granicą 24,66euro .Na informacji podatkowej nie jest nic wykazane o mojej diecie.Czy zapłace od takiej sumy podatek?Czy powinnam prosic firmę o korektę deklaracji? Bedę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedż..pozdr Odpowiedz Link Zgłoś