Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

psychologowie/psycholodzy- ile zarabiacie i gdzie?

IP: *.it-net.pl 01.05.06, 20:15
    korzystając z długiego weekendu naszła mnie taka refleksja- jak wyceniany jest zawód psychologa? ja pracuję w poradni w dużym mieście, pełny etat [czyli praca non stop 8 godzin dziennie, bo osoby są umawiane na konkretne godziny, przerwy 10-15minutowe] to po 5 latach studiów i 4 latach pracy zarobki rzędu 1400 PLN. a jak jest u was?
    Obserwuj wątek
      • Gość: psycholog Re: psychologowie/psycholodzy- ile zarabiacie i g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 13:29
        Prawie rok po studiach, praca w dużym mieście, 800 PLN netto.....Wstyd:(
        • Gość: qwerty SWPS :) przykro .... IP: *.acn.waw.pl 02.05.06, 14:09
          Pracy w zawodzie nie znalazłem, przekwalifikowałem się na informatyka. 3 k netto + jako wolny strzelec jako head hunter +1400 netto. Wstyd bo potężna wiedza troche się marnuje. Konmputerami bawiłem się jako moja pasją której jak ja zaczynałem nikt nie akceptował./ O ku.. ale wyobcowane dziecko - tak kiedyś koledzy mowili. Na psychologię poszedłem dla siebie, warsztaty i inne prace empiryczne fajne + kupa innych fakultetów, oraz wymarzona praca magistarska o portalu internetowym - a w miedzyczasie staże i praktyki w instytucjach - gov, IT i PR i TV.

Po studiach rzeczywistość - na co jest zapotrzebowanie ! acha IT, so sorry Winetu robimy to za co zapłacą. Co nie zmienia faktu że badania i publikacje robię ale dla siebie.

ale patrząc na kolegów i kolezanki, pare osób po znajomosciach do gov, nikt oprócz mnie do IT, jedna osoba do telecom a reszta losowo.

Najgorszą plagą w naszym zawodzie jest kasta już aktualnych profesorów którzy blokują dostep do stanowisk młodym. Jak nie jesteś synkiem albo córeczką pani psycholog to cienko z wbiciem sie, oczywiscie zostają nam kadry i reklama lub pr.

średnio 1200-1400 netto mają moi znajomi, niektórzy wiecej niektórzy mniej.
          Prawda jest taka: Dzięki Czpińskiemu co wszędzie wpycha swoją facjatę i samsonowi co nam reputację szargał, nasz zawod jest traktowany na rowni z zawodem wróżki czy też kolesia czytającego z wypatroszonej ryby.

Kasa nigdy nie była w naszym zawodzie czymś normalnym. Do tego dochodzi debilna ustawa o zawodzie psychologa która nakazuje 6 miesieczne praktyki - darmowe by moc pomagac. Na szczescie prawo nie działa wstecz i ja moge bez tego.

Ogólnie - nie masz cioci czy wojka to traktuj to jako dodatkową umiekjetność czy wiedzę, i ucz sie rzeczy naprawde przydatnych.

By the way - to samo jest z prawnikami - nepotyzm na potęgę!

Pozdrawiam Serdecznie
      • Gość: rok po obronie Re: psychologowie/psycholodzy- ile zarabiacie i g IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.06, 16:56
        2500-5000 netto w zalezności od miesiąca
        (Warszawa)
      • Gość: ;)) Re: psychologowie/psycholodzy- ile zarabiacie i g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 19:52
        Między 5-15 tyś. Róźnie ;)
        Praca w zawodzie, 7lat po studiach.
        W-wa
      • Gość: up Re: psychologowie/psycholodzy- ile zarabiacie i g IP: *.it-net.pl 09.05.06, 19:08
        up
      • Gość: Ania Re: psychologowie/psycholodzy- ile zarabiacie i g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 20:32
        Zarobki w zawodzie są liche, chyba, że w biznesie (to rzeczywiście od 5 tyś)
        np. trener zewnętrzny dobrej firmy szkoleniowej ale po pierwsze wiedza
        psychologiczna powinna być poparta doświadczeniem w biznesie a po drugie praca
        czasem odbiega od pewnej wizji, którą się żyło na studiach (wymagania klientów
        są przecież różne), nie mówiąc o tym, że poświęcenie jest pełne. Sama zarabiam
        1300 netto ale pracuję dopiero rok w zawodzie i aktualnie zmieniam pracę
        (również w zawodzie psychologa), podobno lepiej płatną ale ile to się jeszcze
        przekonam (nie liczę na więcej niż 1500 netto). Tak więc większość psychologów
        utrzymywana jest przed swoje drugie połówki, wtedy mogą żyć swoją pasją :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka