Gość: Kasik IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 17:18 Czy ktoś wie o możliwości legalnej pracy dla studentów w Szwajcarii w okresie letnim lub zimowym (w gastronomii lub hotelarstwie??)? Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bf Re: Legalna praca w Szwajcarii? 21.10.01, 22:20 Od ponad roku pracuje legalnie w Szwajcarii. Kolo Luzerny jest centrala mojej firmy - dlatego udalo mi sie dostac papiery. Pracy w Szwajcarii jest duzo, a bezrobocie nie siega 3%. Jednak stosunek Szwajcarow do zagranicznych pracownikow jest dosc skomplikowany. Kilka lat temu dawali tzw. Permit "A". Czyli pozwolenie na prace sezonowa. Teraz ponoc daja tylko, tzw. Permit "B" - pozwolenie na rok. Rzecz jasna "Permit B" wymaga wiele zachodu i czasu. Polecam Ci jednak dwa zrodla informacji: 1. Ambasade Szwajcarii w Warszawie (adres znajdziesz w ksiazce telefonicznej) - napisz do nich z pytaniem jakie warunki musisz spelnic, aby miec pozwolenie na prace sezsonowa; 2. Ambasade RP w Bernie (adres + e-mail znajdziesz na www.msz.gov.pl) - zapytaj czy znaja przypadki Polakow dostajacych papiery na prace sezonowa. Jesli masz wiecej pytan na pisz smialo, Bernard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Legalna praca w Szwajcarii? IP: *.*.*.* 03.11.01, 01:13 praca w szwajcari dla polaka jest nie osiagalna szwajc to typ czlowieka ktorego narodowym obowiazkiem jest doniesc na sasiada ktory zatrudnilnp.pola-/polaka/ kara za/pomoc wynosi ok.30.000 sf,/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Legalna praca w Szwajcarii? IP: 212.249.46.* 03.11.01, 12:30 Nie wypisuj tu takich glupot. Pracuje legalnie w Szwajcarii tak jak ok. 20 moich znajomych. Wiec chyba jest to do 'osiagniecia' ???? Odpowiedz Link Zgłoś
bf Re: Legalna praca w Szwajcarii? 09.11.01, 16:57 Kasik pytala o legalna prace wiec po co mieszac do tego watek donosicielstwa? Odpowiedz Link Zgłoś