Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

umowa przedwstępna

06.06.06, 23:19
    Jezu ale kanał!!! W mojej firmie (duża międzynarodowa) nie miałam perspektyw
    rozwoju więc znalazłam nową pracę w małej firmie będacej filią innej
    korporacji ale w sumie mało znanej u nas. Podpisałam warunki zatrudnienia na
    młodszego specjalistę i wyobrażcie sobie ku mojemu zaskoczeniu moja firma
    przebiła tą ofertę jak złożyłam wymówienie. Dostałam to samo stanowisko ale
    jako "starszy" specjalista z wynagrodzeniem wyższym o 20%. Wstępnie odmówiłam
    bo juz sie zdecydowałam tam ale powoli sie łamię. Do takiej pensji
    i "starszego" dojdę w minimum rok ale realnie w dwa. W końcu w starej firmie
    mam wyższe stanowisko, wyższą pensję i umowę na czas nieokreślony. A w tamtej
    najpierw na rok. Ale jest mi teraz tak strasznie głupio się wykręcić!!!!
    Poradźcie co mam zrobić? Jest mi tak głupio zadzwonić do nich i odmówić!!!
    Już podpisałam i przyrzekłam że nie zrezygnuję w razie kontroferty.
    Obserwuj wątek
      • Gość: miminek Re: umowa przedwstępna IP: *.acn.waw.pl 07.06.06, 08:31
        Wynegocjuj w nowej firmie jeszcze lepsze warunki, wtedy nie będziesz miała
        wątpliwości. Niby dlaczego nowa firma proponuje umowę tylko na rok? Jeżeli nie
        ograniczasz im możliwości dowiedzenia się o swojej przeszłości zawodowej
        (referencje), naprawdę nie ma powodu dla proponowania jedynie rocznej umowy.

Nie traktuj negocjacji o pracę zbyt osobiście - firma na pewno nie dotrzymałaby
        przyrzeczenia o przedłużeniu umowy po roku, jeżeli po roku nie okaże się to dla
        niej opłacalne.
      • kotek1977 Re: umowa przedwstępna 08.06.06, 08:40
        takie jest życie, własnie zmieniam pracę

dogadałem się z jedną firmą - zaczynam pracę za niedługo - nic jeszcze nie
        podpisałem - tak zwana umowa dżentelmeńska :) i chociaż od tej pory dzwoniło
        juz kilka innych firm - nie zmienie juz decyzji - kwestia jakie kto ma zasady -
        ja przestrzegam umowy - nawet ustnej

co nie zmienia faktu że jak bede przedłużał umowę - zawsze to moze być karta
        przetargowa
      • Gość: Claus Re: umowa przedwstępna IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.06, 11:53
        bywa też i tak, że jestes uczciwa i lojalna do czasu ... nie przedłużenia umowy
        lub zwolnienia w nowej firmie ...
        I wtedy przychodzi żal, że podjęłaś decyzje złą lub zbyt szybko. A na tym
        tracisz tylko ty (i rodzina jak jest).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka