Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kara nagany a świadectwo pracy

21.06.06, 19:11
    witam!
    jestem kilka dni po otrzymaniu kary nagany od pracowawcy za "podjęcie błędnej
    decyzji , która doprowadziła do postoju produkcji" do czego oczywiście się nie
    przyznaje, a niepodjęcie przezemnie decyzji zaowocowało by jeszcze gorszymi
    konsekwencjami - o czym szanowny pracodawca nie chce słyszeć tiwedząc że to
    "gdybanie". nie chce mi się po sądach biegać i odwoływać się od kary, bo to i
    tak niczego nie zmieni. Sytuacja w zakładzie jest delikatnie mówiąc nieznośna
    i wszyscy kierownicy działów mają już dość, ja mam na tyle dość że chcem
    odejść i moje pytanie brzmi:
    Czy na świadectwie pracy jest adnotacja o takiej karze?
    p.s. szukałem na formum znalazłem stary wątek ale bez szczegółów...
    i jeszcze jedno pytanie: czy jeżeli nie ma zapisu w treści nagany, że
    przysługuje mi odwołanie to ze zględów formalnych mogę taką karę "obalić"?
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: kara nagany a świadectwo pracy IP: *.chello.pl 21.06.06, 20:17
        a podpisales sie pod ta nagana?
        • iw78 Re: kara nagany a świadectwo pracy 21.06.06, 20:34
          Nie ma znaczenia czy się podpisze pod nią czy też nie. Jeśli pracodawca
          poinformuje pracownika o karze nagany w obecnosci osób trzecich, wystarczy ze
          zrobi adnotacje, ze pracownik wie o naganie i tyle.

Natomiast jeśli chodzi o adnotacje o otrzymanej naganie na świadectwie
          pracy...pracodawcy nie wolno takiej informacji udzielić na świadectwie. Gdyby
          coś takiego zrobił, masz prawo iść z takim swiadectwem do sadu pracy i pewną
          masz wygraną. Nie wolno tego rodzaju inf zamieszczac na swiadectwie.

O ile się nie myle, nagana jest wazna rok... dzieki temu pracodawca moze nie
          brac ciebie pod uwage gdybys chciał np podwyżke itp. Wiadomo tez, ze im wiecej
          nagan, to moze byc podstawa do tego aby cie tez szybko zwolnic z pracy
          • dj_dlugi Re: kara nagany a świadectwo pracy 21.06.06, 21:29
            czyli jak dobrze rozumiem to kara pożądkowa obowiązuje jedynie w zakładzie
            pracy, w którym ją otrzymałem?
            • Gość: iw78 Re: kara nagany a świadectwo pracy IP: *.centertel.pl 21.06.06, 22:29
              Tak.
      • Gość: ggmarquez Re: kara nagany a świadectwo pracy IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.06.06, 23:53
        kara porzadkowa ma pewien tryb, jesli pracodawca go nie przestrzega, mozna
        uchylic kare na drodze sadowej. a wiec przed wreczeniem nagany trzeba formalnie
        go wysluchac. dopiero po wysluchaniu mozna wreczyc dokument. dodatkowo warto
        sprawdzic, czy pracodawca przestrzegal terminow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka