Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Active Plus - rekrutacja - sekretarka

IP: *.net.pulawy.pl 24.06.06, 00:10
    W poniedziałek idę na rozmowę do Active Plus, na stanowisko sekretarki. Jakich
    pytań mogę się spodziewać? Jakich zadań w Excelu i w Wordzie? O co mogą mnie
    pytać po angielsku?
    Proszę o pomoc. To moja pierwsza w życiu rozmowa w sprawie pracy i denerwuję
    się okrutnie!

No i jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju.
    Po tym jak zadzwoniono do mnie z zaproszeniem na rozmowę zajrzałam jeszcze raz
    do ogłoszenia. Doczytałam (było małym druczkiem), że wymagane jest
    doświadczenie na takim stanowisku. Ja, jak już wcześniej wspomniałam,
    doswiadczenia żadnego nie mam, ponieważ po raz pierwszy w życiu szukam pracy.
    Oczywiście było to uwzględnione w moim CV (przez pominięcie zupełne tego
    punktu). Pomimo tego zaproszono mnie na tą rozmowę. Czy wobec tego mam duuuużo
    mniejsze szanse na pracę?
    Zdaję sobie sprawę, że szanse mam i tak niewielkie... ale cień nadziei gdzieś
    jest ;)

Proszę o wypowiedzi :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: kt Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 00:44
        active plus to agencja posrednictwa pracy. Ty bedziesz ewentualnie pracowac dla
        nich czy oni cie rekrutuja dla innej firmy? jezeli to tylko rekrutacja dla innej
        firmy, to Cie tylko obejrza i nie beda zadawav niewygodnych pytan. I licz na
        standardowe rzeczy w wordzie i excelu, typu wyszukiwanie fraz jakies podstawowe
        funckje, kopiwanie tworzenie folderów, banały. no i niesmiertelne pyatnie,
        dlaczego akurat ta praca i jakie ma pani umiejetnosci.
        • Gość: zaba Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.net.pulawy.pl 24.06.06, 00:51
          Oni rekrutują dla "jednej z warszawskich firm".

No właśnie, jeszcze jedno pytanie - czy to normalne, że w ogłoszeniu nie podano
          dla jakiej firmy jest przeprowadzana rekrutacja? Nie powiedziano mi tego również
          w trakcie rozmowy telefonicznej...
          • Gość: kt Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 01:51
            zupelnie normalne ze nie powiedzieli dla kogo rekrutują, byc moze ta osoba w tej
            firmie jeszcze nei wie, ze jest na wylocie;) w jakim miescie jest rekrutacja?
            tej rozmowy nie masz sie co bac bo i tak jak sie spodobasz to jest kolejna w
            siedzibie tej "warszawskiej firmy";) w active plusie potwierdzą twoje
            umiejętności oraz to że ci słoma z butów nie wystaje;) byłam na takiej rozmowie
            w activie więc nie masz sie co martwić. poza tym wypytaj sie dobrze o warunki
            umowy i BARDZO dokładnie o to ile będziesz zarabiać, bo z tym są wieeelkie
            problemy,aby wydobyć konkretne info.
            • Gość: zaba Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.net.pulawy.pl 24.06.06, 11:03
              Dziękuję za dobre rady ;)
              Rozmowa jest w Warszawie.
        • ms_kr Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka 26.06.06, 08:54
          Gość portalu: kt napisał(a):

> active plus to agencja posrednictwa pracy.

Agencja Pracy Tmczasowej i Doradztwa Personalnego... Przynajmniej tak wyczytałem
          na ich stronie internetowej, więc nie wprowadzaj w błąd.

Pozdrawiam,
          • Gość: kt Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 19:48
            dla mnie to to samo
      • Gość: zaba Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.net.pulawy.pl 24.06.06, 13:16
        Jeszcze jedno pytanie - jeśli zapytają mnie o oczekiwane wynagrodzenie, jaką
        kwotę mogę podać? Nie chcę przegiąć w żadną stronę.
        Nie mam doświadczenia na takim stanowisku, do tej pory pracowałam tylko dorywczo.
        • Gość: kt Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 01:47
          tyle ile chcesz zarabiac, zwykle na takim stanowisku zarabia się ok 1500-2500
          brutto, ale active zabiera przecxiez połowę i to oni są twoim realnym pracodawcą
          a nie inna firma, a także o szcegoly wu\ynagrodzenia spytaj w siedzibie activa,
          tak bedzie dla ciebie bezpieczniej

• Gość: biu Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 11:13
            Active nie zabiera polowy ani nic.tzn oni podaja Ci ile zarobisz, i z tej sumy
            im nic nie oddajesz. to jest sprawa miedzy tego typu firmami a ich klientem-
            czyli Twoim przyszlym pracodawca.
      • Gość: zaba Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.net.pulawy.pl 25.06.06, 00:00
        Up!
        • Gość: ewka007 Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 11:35
          Jezeli jest to Twoja pierwsza praca to na okresie probnym max na co mozesz
          liczyc to 800 zl na reke, pozniej moze 1200 ale watpie...
          • Gość: hermenegilda_zenia Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: 213.192.80.* 26.06.06, 07:24
            Ludzie, dlaczego dajecie takie denne rady? Dlaczego wmawiacie dziewczynie, że
            800 PLN to szczyt marzeń. Błagam, nauczcie się cenić trochę bardziej i to juz
            na starcie, to może też pracodawcy zaczną się z wami trochę bardziej liczyć.
            Jeśli to ma być praca w Warszawie, nie schodź poniżej 1500 , bo nie wyżyjesz za
            mniej. A jeśli rzeczywiście coś potrafisz, to pracę znajdziesz.
            • kfffiatek Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka 26.06.06, 15:22
              dokładnie- nigdy nie mów mniej niż 1500 netto, chyba że naprawdę płaca poniżej
              jest dla ciebie ok. w activie będziesz miec krótką 15 minutową rozmowę, ze mną
              po angielsku nawet nie rozmawiali, dali tylko kartkę i pięć minut na napisanie
              kilku zdań o sobie i jak widzę swoją przyszłość :) dają też do zrobienia krótką
              prezentację w power poincie (jesli wpisałaś że znasz) - masz na to jakies trzy
              minuty, ale w sumie więcej nie potrzeba :) w sumie agencja bardzo fajna-
              przesyłali mi po tej rozmowie całą masę zaproszeń na rozmowy kwalifikacyjne już
              do konkretnych firm. ale jak jest z płacą to ci nie powiem, bo w końcu znalazłam
              pracę sama.
              • Gość: michał Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 16:04
                szanujcie sie ludzie :)))
                maj racje moji przedmowcy:)
                • annajustyna Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka 27.06.06, 08:56
                  Ludzie szanujcie sie etc...I co, maja siedziec cale zycie na bezrobociu, bo
                  pensje za niskie??? Mnie zatkalo, jak na moich oczach babka bez formalnego
                  wyksztalcenia sekretarskiego (w Niemczech b. wazne) i znajomosci jezykow
                  (sytuacja miala miejsce w Monachium) odmowila pracy, bo za 2500 eur brutto ona
                  pracowac nie bedzie...Tylko dziwne, ze mlody prawnik (tzn. do 5 lat
                  doswiadczenia zawodowego) z jezykami obcymi zarabia duzo mniej...Oczywiscie
                  podalam przyklad ekstremalny, do czego prowadzi nadmiar ambicji i dobrobyt. Ja
                  wzielabym nawet te 1000 zl netto na poczatek, aby zdobyc staz (zakladam, ze
                  mozesz mieszkac u rodzicow lub wynajac na razie pokoik), a potem probuj
                  ambitniej. Mam nadzieje, ze rozmowa wypadla pozytywnie:)))). Daj znac!!!
                  • Gość: hermenegilda_zenia Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: 213.192.80.* 27.06.06, 11:34
                    Tak Annojustyno, podałaś ekstremalny przykład. Otóz żyjemy wprawdzie w kraju
                    wolnej amerykanki na rynku pracy, ale wierz mi jest jeszcze kilku pracodawców,
                    którzy mają do pracowników ludzkie podejście a te wspomniane przez nas 1500 to
                    nie są jakieś wygórowane żądania i nie skazują nikogo na lata bezrobocia. Jak
                    zaczniesz od 1000 to po 3 latach dostaniesz może 100 podwyżki, żeby ci się w
                    głowie nie poprzewracało:) Zaba, nie słuchaj takich rad - jak masz
                    umiejętności, warto się cenić. Pracodawca wbrew obiegowej opinii też nie zawsze
                    jest głupkiem i potrafi poznać wartościowego kandydata. Orientujmy się na
                    dobrych przykładach, zamiast równać w dół.
                    • annajustyna Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka 27.06.06, 13:48
                      Coz, ja probowalam znalezc prace W PL 4 lata temu. Mialam w sumie zaliczonych 6
                      praktyk studenckich. 2 fakultety. Pobyty w 3 krajach Unii. Znajomosc
                      jezykow...Proponowano mi juz wtedy 1000 na reke...Ale startowalam w Szczecinie,
                      w Poznaniu dostalabym z 2 tys...
      • Gość: kasia Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 00:39
        i jak poszło? jak praca i jakie pytania na rozmowie? i jaka kwote podałas?
        warto tam wysłac cv?
      • Gość: ASZ Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 11:19
        Bardzo ciekawe, że coś było napisane małym druczkiem!!! Czytam stale ogłoszenia
        w sprawie pracy i nigdy nie widfziałem, żeby coś było napisane "małym
        druczkiem". Niby po co agencja ma zatajać tak waże informacje. Coś z Tobą nie
        tak, albo koloryzujesz.
        • annajustyna Re: Active Plus - rekrutacja - sekretarka 28.06.06, 11:42
          Swoja droga ciekawe, jak Zaba czyta ogloszenia, ze zobaczyla dopiero po fakcie
          tak wazny wymog...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka