Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kilka pytań do kadrowych

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 18:40
    Witam, chciałbym dowiedzieć się następujących kwestii:
    1. W obecnym zakładzie pracuję od 1.10.2005, umowa na czas nie okreslony, a
    ogółem staż pracy- 5 lat, ile wynosi mój okres wypowiedzenia?- 1 miesiąc? -
    zgodnie z art.36 &1
    2. Czy do wysługi lat zalicza się czas, kiedy byłem zarejestrowany w PUP i
    pobierałem zasiłek dla bezrobotnych?
    3. i ostatnia kwestia- najprawdopodobniej wyjadę za granicę do pracy i teraz
    mam takie warianty:
    a) podanie o urlop bezpłatny, zakładając, ze dyrektor wyrazi zdodę - i
    wyjazd, i co w sytuacji, kiedy tam mi będą odpowiadały warunki? w trakcie
    urlopu piszę o rozwiązanie umowy o pracę - z ustawowym okresem wypowiedzenia-
    jeśli miesiąc (patrz punkt 1)albo z konkretnym dniem?
    b) ile dni uropu przysługuje mi w tym roku do dnia 31.07. /ogólem przysługuje
    mi 26. bo chciałbym najpierw wybrać ten płatny, a póżniej bezpłatny.
    to tyle - trochę poszperałem w internecie, ale jednak każdy ma przypadek
    jednostkowy i wolałem napisać- dziękuję za infromacje.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ms Re: Kilka pytań do kadrowych IP: *.net.autocom.pl 25.06.06, 20:32
        Gość portalu: Arek napisał(a):

> Witam, chciałbym dowiedzieć się następujących kwestii:
        > 1. W obecnym zakładzie pracuję od 1.10.2005, umowa na czas nie okreslony, a
        > ogółem staż pracy- 5 lat, ile wynosi mój okres wypowiedzenia?- 1 miesiąc? -
        > zgodnie z art.36 &1

moim zdaniem 3 miesiące, sprawdź zapis w umowie. Powinien być tam ustalony przez
        obie strony okres wypowiedzenia umowy.

> b) ile dni uropu przysługuje mi w tym roku do dnia 31.07. /ogólem przysługuje
        > mi 26. bo chciałbym najpierw wybrać ten płatny, a póżniej bezpłatny.

Możesz wykorzystać 26 dni na poczet przyszlych miesiecy pod warunkiem, ze zgode
        wyrazi przelozony. Wykorzystanie takiego urlopu w przypadku zmiany pracodawcy do
        konca roku, w ktorym wykorzystano caly przyslugujacy urlop skutkuje brakiem
        urlopu wlasnie u tego drugiego pracodawcy (zostanie to odnotowane na świadectwie
        pracy od aktualnego pracodawcy).
        • Gość: iw78 Re: Kilka pytań do kadrowych IP: *.centertel.pl 25.06.06, 20:57
          Gość portalu: ms napisał(a):

> Gość portalu: Arek napisał(a):
          >
          > > Witam, chciałbym dowiedzieć się następujących kwestii:
          > > 1. W obecnym zakładzie pracuję od 1.10.2005, umowa na czas nie okreslony,
          > a
          > > ogółem staż pracy- 5 lat, ile wynosi mój okres wypowiedzenia?- 1 miesiąc?
          > -
          > > zgodnie z art.36 &1
          >
          > moim zdaniem 3 miesiące, sprawdź zapis w umowie. Powinien być tam ustalony
          prze
          > z
          > obie strony okres wypowiedzenia umowy.

Arek napisał, ze u obecnego pracodawcy jest zatrudniony od 1.10.2005 co
          oznacza, ze jest to wiecej niż 6 miesięcy ale też nie więcej jak 3 lata.
          Przy umowie na czas niekoreslony jesli pracujesz więcej niż 6 m-cy ale mniej
          niz 3 lata obowiązuje miesięczny okres wypowiedzenia. Gdyby u obecnego
          pracodawcy pracował juz 3 lata bądż więcej wtedy faktycznie obowiązywałby go 3-
          miesięczny okres wypowiedzenia.

Ja zrozumiałam, że jego ogólny staż pracy, nie tylko u obecnego pracodawcy ale
          łącznie z pracą w innych firmach wynosi 5 lat.
          Ale jeśli faktycznie te 5 lat dotyczy obecnego pracodawcy to okres
          wypowiedzenia jest 3-miesięczny.

:):):) hmm...chyba nie namieszałam :) jesli tak to sorki :):):) obiecuje, że
          sie to juz nie powtórzy
          • Gość: ms Re: Kilka pytań do kadrowych IP: *.net.autocom.pl 25.06.06, 21:00
            ja zasugerowałem sie tymi 5 latami :)
            • iw78 Re: Kilka pytań do kadrowych 25.06.06, 21:44
              Gość portalu: ms napisał(a):

> ja zasugerowałem sie tymi 5 latami :)

Wiem :):)
      • Gość: iw78 Re: Kilka pytań do kadrowych IP: *.centertel.pl 25.06.06, 20:48
        1) okres wypowiedzenia : 1 miesiąc
        2) tak
        3)zakładając, że szef wyrazi zgode na urlop bezpłatny ( co oznacza ze nie
        składasz wypowiedzenia), pytanie tez na ile chcesz wziąć tego urlopu
        bezpłatnego. Biorąc urlop bezpłatny, a mając jednoczesnie urlop wypoczynkowy
        płatny, musisz pamiętać, ze urlop płatny przez to ulega zmniejszeniu.
        Jesli chodzi o urlop wypoczynkowy...do 31.07. przysługuje ci 16 dni ( bo jak
        rozumiem, jesteś pewny ze 26 dni przysługuje ci na rok), przy załozeniu ze w
        biezącym roku nie byłes ani razu na urlopie ( mało prawdopodobne ale mozliwe)
        no i nie wiem czy miałes do wykorzystania urlop z poprzedniego roku. W każdym
        bądź razie sam to sobie mozesz policzyć : od tych 16 dni odejmij ilośc dni
        urlopu jaki juz wykorzystałeś. Co ci zostanie, to jeszcze Twoje :)
        • Gość: Arek Re: Kilka pytań do kadrowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 21:59
          bardzo dziękuję za odpowiedzi, może rzeczywiście trochę namieszałem w tych
          pytaniach, ale:
          1. u obecnego pracodawcy od 1.10.05 - i tak myślałem, ze miesiąc wynosi okres
          wypowiedzenia

i odpowiedż do iw78:
          chcę urlopu bezpłatnego 3 miesiące, a ponieważ praca za granicą jest pewna, mam
          tam mieszkanie i myślę, że od sierpnia się zatrudnię, niewykluczone, że będę
          się chciał zwolnić, więc chciałbym tutaj być " na czysto", stąd pytanie o ilość
          urlopu płatnego, do tej pory wykorzystałem 1 dzień, urlop z ubiegłego roku
          wykorzystałem.

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
          • annajustyna Re: Kilka pytań do kadrowych 25.06.06, 22:03
            Czyli masz prawo do 25 dni urlopu (prawo to nabyles 01.01)...
            • Gość: ms Re: Kilka pytań do kadrowych IP: *.net.autocom.pl 25.06.06, 22:37
              I upewnij się czy nabyłeś już prawo do 26 dni urlopu, czy wisisz jeszcze na 20:)
              • Gość: Arek Re: Kilka pytań do kadrowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 21:59
                dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi, mam już 26 dni urlopu, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka