Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Błędy rekruterów

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.06.06, 15:31
    1. Brak przedstawienia się- nazwisko i rodzaj stanowiska w firmie.
    2. Nie dbanie o komfort psychiczny kandydta:
    - podczas rozmowy w pokoju są inne osoby;
    - brak zaproponowania "czegoś do picia";
    - od razu przystępowanie do rozmowy, bez pozostawienia czasu na tzw.
    odetchnięcie i zapoznanie się z sytuacją;
    3. Nieadekwatny ubiór rekrutera np. poczas upałów koszulka na ramiączkach i
    klapki.
    4. Nieznajomość danych z cv kandydata.
    5. Rozmowa przypomina przesłuchanie a nie rozmowę.
    6. Brak przekazu na temat szczegółowych informacji dotyczących stanowiska
    (np. zakres obowiązków, wynagrodzenie itp.).
    7. Brak szczegółowych informacji na temat samego procesu rekrutacji np. ilość
    i forma etapów.
    8. Brak elastyczności co do ustalania terminów spotkań, nawet gdy spotkania
    odbywają się w znacznej odległości od miejsca zamieszkania kandydata.
    9. Brak feed-backu co do odrzucenia danej kandydtury, nawet wtedy gdy
    kandydat odpadl w ostatnim etapie.

Znacie inne błędy? Właśnie chodze na rozmowy- i to są moje doświadczenia.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ela Re: Błędy rekruterów IP: *.chello.pl 27.06.06, 16:26
        Oczywiście z różnymi błędami można się spotkać, ale ciekawi mnie to czy komuś
        rekrutujący wmawiał, że się spóźnił na rozmowę? Ja tak miałam , byłam umówina na
        12, byłam minutę wcześniej, a rekrutujący powiedział , że jest 12:10 ;) i że
        sie spóżniłam!!! Był arogancki! No comment powiedziałam żeby nastawił sobie
        zegarek i wyszłam!!!
        • annajustyna Re: Błędy rekruterów 27.06.06, 18:30
          Bo to chyba mial byc test psychologiczny. Taki z tych ponizej pasa: Nie uwaza
          pani, ze jest za gruba??? Trzeba bylo sie slodko usmiechnac i zripostowac, ze
          nastawiasz zegarek z hejnalem, i zeby pamietal, ze techniczne wynalazki nie sa
          wieczne, wiec moze by sobie kupil nowy...Taki Machiawel:)))). A w ogole to
          wspolczuje...Pzdr!
          • Gość: qwerty Re: Błędy rekruterów IP: *.acn.waw.pl 27.06.06, 19:33
            Przykładów na pęczki: Randstad - proźba o usuni ecie moich danych osobowych.....odmówiła mi babka, musiałem ją GIODO postraszyć.

Dalej...90 % rozmów - rekrutjący nie zna danych kandydata, pytanie się o rzeczy z CV. Ale nie pytają się o to by coś więcej si dowiedzieć ale dokładnie o te same rzeczy które były podane w CV. Kolejny błąd -brak szacunku dla kandydata.
            Prosiłem o coś do picia 30 stopni upał, byłem w garniturze a daleko miałem na rozmowę, ??? babka powiedziała mi, że nie mają a wogóle że jestem niepoważny [ciekawe podejście do sprawy]. "czytanie z kartki" pytań po angielsku? !! by oczywiście sprawdzić moją umiejetność posługiwania się tym językiem. Opusciłem salę jak na zadane przezemnie proste pytanie - babka niepotrafiła odpowiedzieć.

Niepowazne.

Kolejne błędy - szablonowe pytania,
            • Gość: aga Re: Błędy rekruterów IP: *.echostar.pl 04.07.06, 10:23
              a co miales na mysli pisac szablonowe pytania. pzreciesz rekrutujac musisz
              dowiediec sie podstawowych reczy - pytania musza dotyczyc doswiadczenia,
              motywacji, osobowosci. niektorych pytan nei da sie uniknac, musza pasc podczas
              rozmowy. Jestem przeciwniczka zadawania udziwnionych pytan - niektorzy
              kandydaci nie rozumieja takich pytan.
            • Gość: ksw Re: Błędy rekruterów IP: *.pl / *.pronets.pl 04.07.06, 17:56
              Zastanawia mnie jak Panienka po Psychologii może rekrutować Inżyniera
              elektryka????
            • bambi7 Re: Błędy rekruterów 04.07.06, 19:09
              > Dalej...90 % rozmów - rekrutjący nie zna danych kandydata, pytanie się o
              > rzeczy z CV

i bardzo dobrze że Ciebie sprawdza - czasami moze sie okazać, że piszący CV nie
              wie co sam napisał (albo nie pamięta)
        • bambi7 Re: Błędy rekruterów 04.07.06, 19:06
          może miał racje, bo czas jest pojęciem wzglednym - w sumie sie nie dziwie, że
          wyszłaś, bo ja bym też z taką babą nie wytrzymał hehehe.... więcej cierpliwości
          następnym razem

zawsze dokładnie nastawiaj swój zegarek
      • Gość: ksw Re: Błędy rekruterów IP: *.pl / *.pronets.pl 04.07.06, 17:49
        Raz panienka z HR pyta mnie się: "czy Pan sie denerwuje"??? Ja odpowiadam
        owszem trochę się denerwuję, a ona mi na to: a dla czego???? Już wiedząc, że
        mam przechlapane powiedziałem "bo Pani mnie onieśmiela" he he!!! No cóz nie
        dostałem tej pracy he he!!
      • bambi7 Re: Błędy rekruterów 04.07.06, 19:23
        Przestań marudzić - odbyłem niejedną rozmowę kwalifikacyjną i nie zauważyłem
        nawet połowy niedociągnięć o których tutaj napisałaś. A pojedyncze wpadki
        każdemu sie zdarzają, "idealna kobieto".

PS. Jak sie idzie byle gdzie na rozmowe, to i takie są efekty jak u Ciebie...
        bez obrazy.
        • sirtalent Re: Błędy rekruterów 04.07.06, 19:53
          rekruterzy to też ludzie. też mogą być zmęczeni, mieć kłopoty lub po prostu zły
          dzień. błędy zdarzają się każdemu normalnemu człowiekowi, osobiście nie
          chciałbym pracować z nieomylnym cyborgiem. niektóre zachowania, typu np.
          irytujące pytania są celowe - można dyskutować nad skutecznością lub etyczną
          poprawnością ich stosowania ale niektórzy zawsze będą je stosować - takie są
          realia. zamiast wpadać na rozmowę o czasie, proponowałbym 5 min. przed - wtedy
          z pewnością nikt nie zarzuci spóźnienia, będzie też czas aby ochłonąć i poczuć
          się pewniej w nowym otoczeniu. owszem, rektuter powinien znać z grubsza dane z
          cv. ale to nie znaczy że nie będzie pytał o zawarte w nim informacje. poza tym
          pod presją czasu często niestety nie ma możliwości zapoznać się z każdym cv.
          jeszcze raz przed samą rozmową. próbowaliście kiedyś zapamiętać dane z 10-15
          aplikacji, w dodatku dość do siebie podobnych ?
          choć fakt faktem, że sam miałem podobną sytuację. panienka w jednej
          z "renomowanych" agencji doradztwa na powitanie uraczyła mnie jednym z
          najbardziej popularnych testów osobowości, choć w cv. stało czarno na białym że
          jestem psychologiem (czyli tak znany test w moim przypadku nie ma
          zastosowania). ewidentny błąd w sztuce świadczący o tym, że nie czytała cv.
          • absolwencina Re: Błędy rekruterów 04.07.06, 22:34
            ja odbyłem parę rozmów, podczas których pytano się mnie wyłącznie o to, co
            napisałem w CV;

wystarczyło tylko zakuć, wyrecytować i po rozmowie kwalifikacyjnej;

przypomniały mi się czasy podstawówki, kiedy kazali nam na blachę zakuć Pana
            Tadeusza;
          • r.richelieu Re: Błędy rekruterów 04.07.06, 22:38
            Rekruter ma moc skazywania na dalsze bezrobocie, stąd przyzwalanie na
            notoryczne ich błędy jest śmieszne
      • leeloo2002 Re: Błędy rekruterów 07.07.06, 14:37
        Jestes tak bardzo krytyczna, ze chyba predko nie dostaniesz pracy..
        Ja bym mogla wymienic nagminne bledy kandydatow:
        - arogancja/zbytnia pewnosc siebie
        - niestawianie sie na umowione spotkania
        - zbyt wygorowane oczekiwania finansowe w stosunku do umiejetnosci
        - nieszczerosc
        - niemoznosc umowienia sie na spotkanie (niedostepnosc pod komorka,
        mailem, "wyznaczanie" dziwnych terminow spotkan np o 7.00 lub po 20, w soboty i
        niedziele)
        • Gość: Bumelant Re: Błędy rekruterów IP: *.pl / *.pronets.pl 10.07.06, 14:09
          No nie sądzę aby w firmie produkcyjnej jako Logistyk miał bym "wygórowane
          wymagania finannsowe" czyli 3000 netto, dodam, że mam 7 letni staż i jestem
          przed 30-ką!!! A ty jako HR-owiec nie masz przypadkiem zawysokiej pensji he????
          Może tak za 1500 netto popracował byś co??? Pewnie jesteś z wykształcenia
          zarozumiałym Humanistą, który dostał robótkę po znajomym i wciska brednie.
          A "wasza" znajomość języków obcych jest załosna he he!! Pozatym wszyscy HR-owcy
          to nieudacznicy z którymi nie ma nawet o czym pogadać na rozmowie, no bo jak
          możesz rekrutować np Inżyniera co???? Jak ja szukałem pracy to nigdy ale to
          nigdy nie chodzilem na spotkania do amatorów HR-owców tylko akceptowałem
          rozmowy z moim ewentualnym przełożonym w siedzibie firmy, i wiecie co??? Nawet
          1/10 informacji o moich umiejętnościach zawodowych nie wyciągnęli byście po 5
          godzinach rozmowy ze mną w porónaniu co mógł zrobić mój rozmówca w 20 minut!! I
          to chodzi o umiejętność zadawania pytań fachowych a nie gadki "o dupie maryni"
          co wam wychodzi z kolei perfekcyjnie!! Raz byłem na spotkaniu w firmie HR-
          owskiej i koleś oczywiście zadawał mi debilne pytania ale ja jako fachowiec w
          swojej dziedzinie stwierdzam, że on nie miał zielonego pojęcia o planowaniu
          produkcji i dostawach!!!! A w czasie rozmowy po Angielsku zadalem mu proste
          pytanie a on sie zmieszał, no cóż wyszedłem wkurzony, że palant zmarnowal mi
          mój cenny zcas!!
          • Gość: kika Re: Błędy rekruterów IP: *.pap / 217.153.186.* 10.07.06, 16:44
            A ty jako HR-owiec nie masz przypadkiem zawysokiej pensji he????
            >
            > Może tak za 1500 netto popracował byś co???

Zdziwiłbyś się ale w niektórych firmach harowskich, zarabia się mniej niż 1500,
            nie gadaj o dupie maryni
            • Gość: Bumelant Re: Błędy rekruterów IP: *.pl / *.pronets.pl 10.07.06, 19:05
              Z czym do Ludzi "Kika" no z czym?????
              • Gość: kika Re: Błędy rekruterów IP: *.pap / 217.153.186.* 11.07.06, 14:17
                W zasadzie to cie zacytowałam (dupa maryni)i sprotstowałam towje wyobrażenie o
                zarobkach. Wiec o co ci chodzi?
                • Gość: Bumelant Re: Błędy rekruterów IP: *.pl / *.pronets.pl 12.07.06, 17:28
                  HE HE!!!
      • Gość: Anarchista Re: Błędy rekruterów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 15:00
        Jezeli szukajacy prace toleruja "profesjonalizm" rekruterow to ci ostatni nigdy
        nie wyjda poza zasciankowosc PiS owskich moherowych beretow.

Inne bledy? Sa to bledy jakie ty popelnilas.
        Po interview moglas zwrocic uwage "profesjonaliscie".Wygarnac wszystko.
        Czy jestes tak zdesperowana,gotowa do pracy w takiej
        "profesjonalnej" firmie?

Czy w innych sytuacjach zyciowych tez jedynie zalisz sie na forum?

• k_madame Re: Błędy rekruterów 10.07.06, 16:04
        Witam
        sama jestem rekruterem w znanej firmie i przyznam szczerze , że zdarzają się
        nam błędy. Wynika to np z tego że na rekrutację mam 15 osób dziennie i nie
        jestem w stanie zapamietac wszystkich danych ze wszystkich CV. Każdy Kandydat
        zasługuje na to , żeby potraktować go indywidualnie , ale pewien obszar pytań (
        doswiadczenie , aspiracje na przyszłość , preferencje zawodowe) musi sie
        powtarzac , aby rakrutacja była sprawiedliwa dla wszystkich Kandydatów.
        Na szczęście zawsze proponuję kandydatom wodę , kawę lub herbate i staram się
        żeby czuli się dobrze na rozmowie.
        ja też przecież kiedyś byłam po drugiej stronie na rozmowie o pracę:)
        • szymszon76 Re: Błędy rekruterów 11.07.06, 16:21
          czasem tak jest ze sie zmienia strony za biurkiem ... i czasem sie zastanawiam
          czy jestesmy tacy jak wczesniej czy juz patrzymy troche z innej perspektywy :))

pozdro
      • q_vw Re: Błędy rekruterów 11.07.06, 18:31
        Z rekruterami jak z lekarzami i pielęgniarkami w książce Sołżenicyna, kiedy
        pielęgniarka powiedziała, że czas położyć się do łóżka jako pacjent, bo własnie
        pacjenci ją denerwują... Tak samo jest z rekruterami... Miałem okazję być na
        kilku takich rozmowach, które były zwyczajnie męczące, bo rekruterzy nie byli
        kompletnie przygotowani do rozmowy...

Pracę dostałem z rekomendacji, komuś się przypomniało w rozmowie z kimś, że zna
        kogoś, kto szuka pracy... rozmówca z kolei od pół roku szukał fachowca... ale
        to stare czasy, teraz jestem na swoim i zawsze wolę osobiście rozmawiać, wiem
        kogo szukam i o co pytać...
        • agentmb Re: Błędy rekruterów 13.07.06, 12:51

A mnie ciekawi czy macie jakieś swoje sposoby na rekrutujących? Coś co można
          wykorzystać, żeby łątwiej zdobyć pracę? Albo jakiś spoób na wykorzystanie błedów
          rekruterów?
      • Gość: da Re: Błędy rekruterów IP: *.acn.waw.pl 13.07.06, 12:55
        ja to miałam rozmowe i juz dwa razy powiedzieli ze jesli nie przyjmą mnei to
        czy ta czy tak zadzownią i do tej pory nic. To poco to gadanie, dno...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka