Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

IBM-Rekrutacja

IP: 62.121.135.* 07.07.06, 09:07
    Witam wszystkich,bardzo prosze o informacje od tych z Was, ktorzy byli juz na
    pierwszej rozmowie rekrutacyjnej w IBM (Kraków)na stanowisko mlodszy ksiegowy
    z francuskim-bardzo licze na Wasza pomoc-jak to wyglada,czy tak samo jak w
    Capgemini(tam bylam na testach, rozmowie w Creyf's i ostatniej rozmowie w
    siedzibie Capa i nic...)bardzo prosze napiszcie o co Was pytali, na ile
    sprawdzali angielski, itp. dzieki!
    Obserwuj wątek
      • Gość: sis Re: IBM-Rekrutacja IP: *.broker.com.pl 07.07.06, 10:56
        nie mam co prawda zadnego odezwu od IBM (a szkoda, bo bardzo mnie ta firma
        interesuje), ale mialam identyczna przygodę (hehe) z firmą Capgemini - 3 razy
        tracilam czas na rozne glupie testy i spotkania a na koncu zamilkli...
        beznadzieja i brak profesjonalizmu
        • Gość: mirabu Re: IBM-Rekrutacja IP: *.lama.pl 18.07.06, 21:44
          hehe, dokladnie mialam to samo z Capem, 3 etapy i cisza :(

Moze tworza jakies mega zaplecze rezerwistów, bo jak inaczej wytlumaczyc takie
          marnowanie kasy i czasu? ;)
        • magmisia Re: IBM-Rekrutacja 19.08.06, 22:35
          Tak w ogole to nie słyszałam dobrych wieści o pracy w IBM. Zarabia się mało,
          ludzie, nawet ci na wyższych stanowiskach, są mało kompetentni, generalnie chaos
          i bałagan. Ponadto praca, jak praca, w pewnym momencie człowiek dostaje szału bo
          ile można wklepywać faktury do komputera? Ale to są opowieści znanych mi osób,
          które niestety nie chwalą sobie pracy w tej firmie. Więc jesli Was nie
          zapraszają na rozmowy, to moze i lepiej...
        • Gość: iiii Re: IBM-Rekrutacja IP: 194.106.193.* 22.08.06, 13:14
          jesli chodzi o capgemini to podam mój przykład: na 3 etapach byłam w
          pazdzierniku 2004. Potem bardzo długo ciiiiiiiisza. Zadzwonili w Sylwestra i
          zaproponowali prace od stycznia 2005. Moze sie do ciebie jeszcze odezwa.
          • Gość: aaa Re: IBM-Rekrutacja IP: 195.33.166.* 23.08.06, 07:31
            Chciałam zapytać czy zarpoponowali Ci prace od poczatku stycznia czy musialas
            jeszcze czekac na zatrudnienie?
      • Gość: kasia Re: IBM-Rekrutacja IP: 217.96.0.* 18.07.06, 15:11
        A po jakim czasie sie do Ciebie odezwali z IBM Kraków? Wczoraj wyslalam CV i
        jestem ciekawa jak dlugo trwa analiza dokumentow aplikacyjnych..
      • tylko-slowa Re: IBM-Rekrutacja 18.07.06, 16:36
        do mnie z IBM-u odezwali się po trzech miesiącach....więc życzę cierpliwości:)
        • Gość: sis Re: IBM-Rekrutacja IP: *.broker.com.pl 18.07.06, 21:01
          o boze, bo ja juz trace nadzieje....
        • Gość: kasia Re: IBM-Rekrutacja IP: 217.96.0.* 19.07.06, 09:57
          to oł maj gad :)
        • effi Re: IBM-Rekrutacja 18.08.06, 16:50
          a do mnie po 2 dniach :)
      • tylko-slowa Re: IBM-Rekrutacja 18.07.06, 21:49
        w IBM zmieniają sie co chwile osoby zajmujące sie rekrutacją, byłam 3 razy i zawsze rozmawialam z inna osoba. Za ostatnim razem okazało sie że osoba z którą byłam umówiona zapomniała o tym.....
        Z Capu średnio raz na dwa miesiące dzwonią do mnie i umawiają sie na rozmowę telefoniczną kwalifikacyjną poczym nie dzwonią......
      • Gość: kasia Re: IBM-Rekrutacja IP: 217.96.0.* 19.07.06, 10:02
        Na którejś ze stron dot. IBM na tutejszym forum znalazłam, że młodszy księgowy
        zarabia tam 3000 brutto. Prawda to?
        • Gość: effi Re: IBM-Rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 21:30
          to chyba nie chodzilo o ksiegowego tylko o informatyka. a nawet na pewno :)
        • Gość: blebisia Re: IBM-Rekrutacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 09:41
          Nie przesadzajmy, 3000 brutto jako młodszy księgowy, bez doświadczenia????
          Chyba was pogięło.
          Najpierw trzeba zdobyć doświadczenie a potem dopiero rościć sobie prawo do
          wysokich zarobków
        • Gość: marta Re: IBM-Rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:22
          nie prawda - zarabia połowę z tego
          • Gość: nika Re: IBM-Rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 17:16
            az tak jest zle???? polowe czyli 1500 brutto? w to tez nie wierze.
            • Gość: IBM-kandydat Re: IBM-Rekrutacja IP: *.play-internet.pl 20.08.13, 13:03
              jesli znasz obcy jezyk, to mozliwe, ze dadza Ci nawet 3000 zł, jako mlodszemu ksiegowemu (czyli bez doswiadczenia). Tutaj atutem jest znajomosc jezyka. Szybciej naczuczyc kogos podstaw ksiegowosci, niz obcego jezyka. Stad takie place. Ja na szczescie mialem rozmowe kwalifikacyjna przez telefon i tez nikt potem do mnie nie oddzwonil. A kobieta mowila, ze w ciagu dwoch tygodni oddzwonia i to bez wzgledu na wynik: czy przechodze, czy tez nie. To mnie troszke denerwuje, bo nie wiem, czy ja gdzies nie pasuje, czy po prostu ktos podchodzi do tematu nieprofesjonalnie...
      • Gość: kasia Re: IBM-Rekrutacja IP: 217.96.0.* 21.07.06, 10:27
        I co? I nikt nie skomentuje? :(
      • Gość: poszukiwacz pracy ciekawe jak rekrutacja informatyków do IBM IP: 80.51.231.* 21.07.06, 13:38
        Ciekawi mnie jak wygląda rekrutacja informatyków do IBM. I jak dobrze trzeba
        mówić po angielsku żeby przejść rozmowę kwalifikacyjną.
        • Gość: mas Re: ciekawe jak rekrutacja informatyków do IBM IP: *.in-addr.btopenworld.com 21.07.06, 17:03
          Widze ze osoby ktore wlaczyly sie do watku sa bardzo pomocne.
          Prosba zostala przedstawiona bardzo jasno: czy tak trudno odpowiedziec na kilka
          prostych pytan??!!
          Widze droga zalozycielko tego tematu ze ludzie nie sa zbyt przychylni i nie
          wydaje mi sie abys mogla liczyc na jakakolwiek pomoc. Przeciez jestes ich
          konkurentka w wyscigu po prace!
          Alez to napawa optymizmem
          • Gość: kasia Re: ciekawe jak rekrutacja informatyków do IBM IP: 217.96.0.* 24.07.06, 09:42
            Co racja to racja :) Nie ma to jak się powszechnie wspierać hihihihi
            • Gość: poszukiwacz pracy Re: ciekawe jak rekrutacja informatyków do IBM IP: 80.51.231.* 24.07.06, 11:42
              Jestem informatykiem i byłem na rozmowach do kilku firm międzynarodowych. Tam
              robią testy psychologiczne, językowe i z wiedzy oraz umiejętności.
              Rekrutacjązajmująsięgłownie łowcy głow. Moim zdaniem pracę dostaje tylko jeden
              na stu. Potrzeba im ludzi wybitnych. Perzciętny absolwent moim zdaniem będzie
              miał problemy z przejściem tych wszystkich testów. Ja ich nie przeszedłem. Do
              IBM nie startowałem ale innym życzę powodzenia.
              • Gość: effi Re: ciekawe jak rekrutacja informatyków do IBM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 21:32
                chyba troche przesadziles :)
                • Gość: poszukiwacz pracy Re: ciekawe jak rekrutacja informatyków do IBM IP: 80.51.231.* 26.08.06, 10:43
                  z czym przesadziłem?
                  • Gość: jedennastu Re: ciekawe jak rekrutacja informatyków do IBM IP: *.aster.pl 27.08.06, 16:01
                    Przesadziles. Moze lepiej, ze nie trafiles do takiej firmy.
                    Te cwaniaczki jezdzilyby po Tobie az milo

Moze nawet pracowalbys za darmo. W zamian za przyjemnosc obcowania
                    z wybitnymi jednostkami
                    • poszukiwacz_pracy Re: ciekawe jak rekrutacja informatyków do IBM 27.08.06, 16:09
                      :) Praca za darmo? hahaha
                      Dzięki nie skorzystam
              • Gość: brrrr Re: ciekawe jak rekrutacja informatyków do IBM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:39
                Wybitnych to moze nie, ale jednak z jakims doswiadczeniem, bo przeciez i na
                studiach mozne je uzyskac. W IBM jako programista pracuje sie rewelacyjnie,
                znajomosc angielskie niezbedna, bo inaczej trudno ruszyc z miejsca /wszytsko po
                ang, nawet na szefa anglojezycznego mozesz trafic/. Zarobki b dobre, atmosfera
                fajna. Warto!
                • poszukiwacz_pracy Re: ciekawe jak rekrutacja informatyków do IBM 31.08.06, 15:27
                  to może złożę podanko do IBM
      • Gość: moja rozmowa Re: IBM-Rekrutacja IP: *.crowley.pl 19.08.06, 00:11
        moja rozmowa w IBM byla dosc krotka (ok 15-20min), bez testow zadnych
        ale odzewu zero :(
        • Gość: Maja Re: IBM-Rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 00:23
          Zaproszona zostałam następnego dnia po wysłaniu maila.
          Rozmowa trwała ok 20 minut. Sprawdzano znajomość angielskiego. Niestety - a może
          stety - nie udało się przejść dalej :)
          • komalo Re: IBM-Rekrutacja 28.08.06, 13:42
            Wszyscy piszecie o IBM BTO a nie o IBM. To jest oddzielna firma powołana do
            obsługi księgowej innych firm (tzw. outsourcing finansowy). Praca w IBM BTO
            jest zupełnie inna niż w samym IBM. To tak jakby porównać pracę w księgowości w
            dużej firmie handlowej z pracą w firmie programistycznej lub konsultingowej.
            Zarobki w IBM BTO są znacznie niższe niż w IBM bo tam wymagane są inne
            kwalifikacje, nie jest potrzeba wiedza specjalistyczna, wystarczy podstawową
            znajomość księgowości, bardzo dobra znajomość języka/języków i gotowość do
            szybkiego nauczenia się nowych obowiązków (choć managerowie nie zarabiają tam
            źle :-). Co wcale nie umniejsza ani nie dyskredytuje pracowników IBM BTO - żeby
            ktoś mnie źle nie zrozumiał.

A jeśli chodzi o zasady rekrutacji - zależy czy przeprowadza ją sam manager
            szukający do swojego działu czy też przechodzi to przez dział HR. Na różnych
            stanowiskach wymagane są różne umiejętności. Raz się robi testy a raz wystarczy
            rozmowa i dobre CV.

Odpowiedzi na oferty pracy przychodzi masa, z czego część odpada bo nie spełnia
            wymagań (merytorycznych lub innych). Nikt nie odpisuje na CV bo nie ma na to
            czasu. Zdarza się, że ktoś zapamięta jakieś CV i nawet po paru miesiącach może
            na nie odpowiedzieć. Nie należy się również myśleć 'wysłałem moje CV tydzień
            temu więc napewno wezmą mnie pod uwagę również na tę ofertę pracy, którą
            właśnie przeczytałem' - nikt nie ma na to czasu. Trzeba odpowiadać na każde
            ogłoszenie indywidualnie, uwypuklając oczywiście które kwalifikacje
            predestynują mnie na dane stanowisko (raz może to być perfect english, raz
            znajomość księgowości itp.).

Niestety taka jest prawda. Sami dobrze wiecie, że czasem trzeb wysłać 100 CV,
            żeby ktoś na jedno odpowiedział. Nawet jeśli te 100 CV wyślecie do tej samej
            firmy :-).
          • Gość: nika Re: IBM-Rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 17:18
            milo, przyjemnie na rozmowie - ale ja rowniez nie dostalam pracy. fajny byl
            menedzer :)
            • Gość: nika Re: IBM-Rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:40
              i test z jezyka - banalny. duzo latwiejszy niz w capie.
              • poszukiwacz_pracy Re: IBM-Rekrutacja 31.08.06, 15:26
                Jaki poziom angielskiego wymagany jest?
                • Gość: nika Re: IBM-Rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:09
                  nie wiem. ja startowalam z niemieckim :)
                • Gość: kiosk Re: IBM-Rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 14:23
                  Musisz swobodnie rozmawiac i tyle
      • Gość: Meggi Re: IBM-Rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 18:04
        Czesc,

W sierpniu byłam na rozmowie kwalifikacyjnej do IBM na stanowisko młodszej
        ksiegowej w ramach programu holenderskiego. Rozmowa ta miala miejsce nie
        bezposrednio w IBM a w Creyf's. Trwala ponad 2 h ( skladala sie z ponad
        godzinnej rozmowy z bardzo miłą Panią z Creyf's a potem byl test z angielskiego
        i ze znajomosci Excela). Test z angielskiego napewno trudniejszy niz w Capgemini
        poniewaz w Cap pisalam dzisiaj i byl NIESAMOWICIE łatwy, Excela tez myslalam ze
        umię perfekt ( w przeciagu ostatnich 2 lat codziennie uzywalam tego programu
        przez klka godzin wiec wydawalo mi sie ze znam wiekszosc z jego funkcji itp.)ale
        niestety po tescie w Creyf's zmienilam zdanie. Zastanawia mnie czy wy tez
        pierwsza rozmowe mieliscie w Creyf's oraz ile czekaliscie na odpowiedz co do
        przejscia do dalszego etapu rekrutacji. Ja juz troche czekam i zaczynam sie
        powoli denerwowac.
        Pozdrawiam,
        Meggi
        • morska_trawa Re: IBM-Rekrutacja 01.09.06, 21:16
          umię????!!!! ludzie skąd wam się bierze to umię, rozumię???? Umiem, rozumiem. Do
          zapamiętania.
        • Gość: Ola Re: IBM-Rekrutacja IP: *.org 06.09.06, 14:44
          Czesc :)

Rowniez bralam udzial w procesie rekrutacyjnym odnośnie projektu holenderskiego
          do IBM . Po 2 dniach od pierwszego etapu w firmie Creyf's ibm zaprosil mnie na
          rozmowe. Rozmowa trwala okolo 10 minut . Mieli dac odpowiedz w ciagu 3 dni,
          niestety do dzisiaj nie odezwali sie :(((

pozdrowionka OLA
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka