Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mam 19 lat i bogate cv

IP: *.*.*.* 28.10.01, 22:30
    Witam !
    Mam 19 lat i mialem okazje pozbierac juz troche punktow do cv.
    Kariere zawodowa :-) zaczalem w kwietniu tego roku, z zamiarem bycia kelnerem
    ogrodkowym w najlepszej restauracji w Krakowie. Z pewnych wzgledow zostalem
    recepjonista w tym miejscu, a po tygodniu trafilem do dzialu marketingu, gdzie
    zaczalem prace, z poczatku na umowe zlecenie, pozniej na etat. Pracowalem 3
    miesiace.
    Jako jedyny w zespole (ludzie po zarzadzaniu i marketingu )udokumentowalem
    zyski dzieki moim inicjatywom, pomyslom itp. Odszedlem sam z koncem czerwca, bo
    mi sie tak po prostu znudzilo wykonywanie rutynowych dzialan.

W Lipcu pokonalem 60 kandydatow na rozmowie kwalifikacyjnej, ktora prowadzona
    byla w jezyku angielskim w pewnym swietnym hotelu, rowniez w Krakowie.
    Dostalem z miejsca wysoka pensje 3000 PLN jako specjalista ds. marketingu, oraz
    ciekawy procent od zyskow.

Popracowalem sobie tam 3 miesiace, spedzajac miesiecznie 320 godzin w pracy.
    Poznalem bardzo duzo ciekawych ludzi, szczegolnie z show biznesu. Wszyscy byli
    ze mnie bardzo zadowoleni, wrogow prawie nie mialem (nie liczac jednego
    pomocnika kucharza :-) ). We pazdzierniku postanowilem odejsc, bo zaczely sie
    me studia.
    Obecnie zostaje wlasnie zatrudniony w duzej firmie dzialajacej w branzy
    informatycznej, na stanowisku dyrektora marketingu, ba pokonalem tylko 120 osob
    na rozmowie.
    Co mi dolega? Bo to przeciez nie jest normalne, aby czlowiek w moim wieku, mial
    tyle szczescia...
    Pozdrawiam
    Murarz Tynkarz Akrobata

Chetnie podyskutuje via e-mail : ecantona@poczta.wp.pl
    Obserwuj wątek
      • Gość: panjanek Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.icenter.net 29.10.01, 06:29
        Gratulacje! Musze przyznac ze mialem podobne szczescie. Rok temu udalo mi sie dostac prace w
        banku na wakacje. Jedna rozmowa i pracowalem juz dwa dni pozniej. Potem sie dowiedzialem ze w
        sumie bylo tylko trzech kandydatow na to miejsce, ale tylko ja studiuje marketing i zarzadzanie. W
        czerwcu zglosilem sie do nowo powstajacej spolki polsko-niemieckiej. Prace dostalem od reki.
        Kolejne trzy miesiace pracy na stanowisku konsultanta. Moglem zostac na dluzej ale nie chcialem
        robic przerwy w szkole.
        Nie rozumiem was ludzie jak wy mozecie miec problemy ze zdobyciem doswiadczenia i praktyki.
        Nawet w takim miescie jak Olsztyn (studiuje w Olsztynie) nie jest tak trudno znalezc prace. Na
        rozmowie kwalifikacyjnej mowcie im to co oni chca uslyszec i macie ich w reku. Pozdrowienia! Janek
        z Olsztyna.
        • Gość: ja Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 10:16
          trudności siedzą w głowie, rzeczywistość jest jednak inna, a ludzie tracą bo
          sie boją, bo tylko mówią że szukają...
        • Gość: Azawa Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.acn.waw.pl 30.10.01, 20:17
          Nie rozumiesz bo masz pomiedzy nogami..., pracodawca nie obawia sie, ze zaraz
          bedziesz w ciazy, albo jestes poprostu blondynka z IQ 70, mimo, ze oglada
          prace, ktore mu sie podobaja. A poza tym jestem rdzenna Warszawianka, a moje
          miasto zostalo "zalane" przez mnostwo cwaniakow z prowincji (bez urazy), ktorzy
          mimo braku umiejetnosci maja ogromny tupet, ida na taka rozmowe, robia z siebie
          niewiadomo kogo, i zostaja zatrudnieni, przez tak samo dobrze wyksztalconych
          (szowinistycznych dodajmy) szefow.

Graficzka z Warszawy

"Nie rozumiem was ludzie jak wy mozecie miec problemy ze zdobyciem
          doswiadczenia i praktyki.
          Nawet w takim miescie jak Olsztyn (studiuje w Olsztynie) nie jest tak trudno
          znalezc prace. Na
          rozmowie kwalifikacyjnej mowcie im to co oni chca uslyszec i macie ich w reku.
          Pozdrowienia! Janek
          z Olsztyna."

• Gość: Hanys Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.piekary.oho.com.pl 03.11.01, 01:38
            heheheheh hahahaha dawno takiego kwasu nie czytalem !

> A poza tym jestem rdzenna Warszawianka,

heheh a ja sie nazywam Zamoyski i chce to cholerne miasto z powrotem! ;)
            kochanie, bycie od 17tu pokolen ze stolycy jeszcze nie daje punktow w pracy!

> a moje miasto zostalo "zalane" przez mnostwo cwaniakow z prowincji (bez
            urazy),ktorzy mimo braku umiejetnosci maja ogromny tupet, ida na taka rozmowe,
            robia z siebie niewiadomo kogo, i zostaja zatrudnieni, przez tak samo dobrze
            wyksztalconych (szowinistycznych dodajmy) szefow...

... pokonujac niedorobione i sfrustrowane panienki z W-wy (bez urazy), ktore
            siedzac na coraz wiekszych pupkach trwaja na swoich wspanialych stanowiskach w
            stolycy z mozliwoscia wstecznego awansu, wlaczenia do grupy mobilnej,
            zracjonalizowania zasobow ludzkich, itp - poczytaj Dilberta o zwolnieniach!

• Gość: hanys Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.piekary.oho.com.pl 03.11.01, 01:41
              jeszcze raz ja.

Gratulacje dla inicjatora forum i jemu podobnych! Ludzie, trzeba sie troszke
              ruszyc a nie siedziec i biadolic!

Wreszcie jakies pozytywne forum (oprocz powyzszej kolezanki z W-wy oczywiscie)

pozdrawiam i powodzenia na przyszlosc
            • Gość: magia Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.matrix.pl 28.12.01, 09:05
              Meska szowinistyczna swinia. Uwazam, ze kazdy facet powinien przez rok pobyc
              kobieta. Ciekawe jak poradzilbys sobie na dyrektorskim stanowisku majac 19 lat,
              gdyby kazdy uwazal, ze zdobyles je tylko dlatego, ze przespales sie z szefem.
              Bo niestety o kazdej kobiecie tak by pomysleli, dlatego nie ma 19-letnich pan
              dyrektorow.
        • Gość: Ann Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: 213.17.164.* 05.11.01, 11:24
          Gość portalu: panjanek napisał(a):

> Gratulacje! Musze przyznac ze mialem podobne szczescie. Rok temu udalo mi sie
          > dostac prace w
          > banku na wakacje. Jedna rozmowa i pracowalem juz dwa dni pozniej. Potem sie d
          > owiedzialem ze w
          > sumie bylo tylko trzech kandydatow na to miejsce, ale tylko ja studiuje marketi
          > ng i zarzadzanie. W
          > czerwcu zglosilem sie do nowo powstajacej spolki polsko-niemieckiej. Prace dos
          > talem od reki.
          > Kolejne trzy miesiace pracy na stanowisku konsultanta. Moglem zostac na dluzej
          > ale nie chcialem
          > robic przerwy w szkole.
          > Nie rozumiem was ludzie jak wy mozecie miec problemy ze zdobyciem doswiadczenia
          > i praktyki.

Bo widzisz w takim Olsztynie jak ktos ma wyzsze wyksztalcenie to jest panisko i
          wszyscy go cenia, a w Warszawie to jest tylko standard, tak jak w Olsztynie
          srednie;

> Nawet w takim miescie jak Olsztyn (studiuje w Olsztynie) nie jest tak trudno zn
          > alezc prace.

W Warszawie szukalam pracy ponad trzy miesiace i bezskutecznie, a w Piasecznie,
          gdzie pracuje, zajelo mi to godzine - byl wakat, poszlam i mnie przyjeli nawet
          bez okresu probnego;

> Na rozmowie kwalifikacyjnej mowcie im to co oni chca uslyszec i macie ich w
          reku.

Nie wiesz co oni chca uslyszec, albo jestes dobrym kandydatem, albo nie; jesli
          masz szczescie...
          > Pozdrowienia! Janek
          > z Olsztyna.

• Gość: magia Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.matrix.pl 28.12.01, 09:00
          Moiwc im to co chca uslyszec?? hmm... wiesz, nie kazdy umie klamac. A znam
          takich, co mowili im to co chcieli uslyszec i teraz sa wlasnie zwalniali, bo
          okazalo sie, ze to co mowili, nie bylo tak do konca prawda...
      • Gość: Secretc@ Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.01, 13:39
        Bywa i tak, gratulacje.Mysle ze to nie jest szczescie, bo szczescia nie ma-maz
        go tyle na ile sobie zapracujesz.Poza tym masz 19 lat i wtedy ma sie wieksza
        motywacje do zdobywania swiata, pozniej to zanika samoczynnie i trzeba samemu
        to pielegnowac. Uwazam wiec ze trzeba wczescnie uparcie dzialac w kierunku
        doswiadczenia zawodowego.
      • Gość: Eryk Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.01, 15:12
        Wnioskuje z twojej historii ze zaczynales jako kelner, dostales sie po jakims
        czasie do dzialu marketingu pracowales tam 3 miesiace, nastepnie w innej firmie
        3 miesiace. Zrezygnowales ze wzgledu na studia i teraz podejmujesz prace na
        studiach. Historie szybkich mlodych karier slyszalem nie raz, czesto one
        zdazaly na poczatku nowego ustroju w Polsce. Wtedy bylo inaczej po prostu
        latwiej, lecz te mlode osoby ktore wtedy zdobyly tak wiele teraz maja problemy
        np. czesto nie dokonczaly studiow i teraz za wszelka cene je jakos chca
        dokonczyc, niektorzy przyzwyczajeni do latwych "zdobyczy" pracy popadly w
        samozachwyt i przestaly sie rozwijac' efektu latwo sie domyslec.Wiem o tym mam
        24 lata dokladnie pamietam jak to bylo mam wielu warszawskich znajomych okolo
        30 roku zycia i cos moge o tym powiedziec. Duzo z nich ciagnie sukces ale
        musialo zupelnie zmienic tok myslenia. Twoja historia jest ciekawa, mysle ze
        masz sie z czego cieszyc, mysle tez ze mogles ja troche ubarwic ale to nie
        wazne, jezeli zlapales wiatr to idz za ciosem nie marnuj szansy bo dobra passa
        sie kiedys(jak wszystko)sie konczy. Jezeli sytuacja w naszym wiecznie biednym
        kraju bedzie taka zla to niedlugo szanse najwieksze beda mialy te osoby ktore
        chodza teraz do liceow, naprawde sie chca uczyc, chodza na 2 kursy jezykowe i
        przyzwyczajone sa do stalej pracy. Nie znaczy to ze starsi to wszyscy olewusy
        chodzi o to ze bylismy wychowani w innym podejsciu i pewne rzeczy ciezko
        zmienic.Ja tez ide jakas droga caly czas do przodu i mam jakies sukcesy ale nie
        tak szybkie i spektakularne, wiem jednak gdzie isc i na pewno nie dam sie
        wytracic z kursu, z realistycznego podejscia. I natym polega szukanie pracy w
        takich czasach: szukac ciagle, rozwijac sie, nie narzekac i nie wsluchiwac sie
        w lamenty ze jest tak zle, robic swoje i co wazne nie zapatrywac sie i nie
        zazdroscic tym co sie udaje lecz brac z tego mozliwa nauke. To nie jest wina
        szukajacych ze nie ma pracy to efekt sytuacji w jakim jest nasz kraj, widzialem
        w Anglii jak latwo tam znalezc prace po jakich kolwiek studiach. Moja kolezanka
        pojechala do Irlandii, oni teraz maja tam bardzo dobra sytuacje na rynku pracy,
        emigracja do USA bardzo spada, mowila ze latwo jest zdobyc pozwolenie na prace
        z wyzszym wyksztalceniem-chetnym polecam cos na ten temat sie dowiedziec.
        • Gość: doc Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.01, 22:40
          Jeśli chodzi o pozwolenia o pracę w UK dla osób z wyższym wykształceniem polecam
          www.entryclearance.com,www.workpermit-recruitment.com

> w Anglii jak latwo tam znalezc prace po jakich kolwiek studiach. Moja kolezanka
          >
          > pojechala do Irlandii, oni teraz maja tam bardzo dobra sytuacje na rynku pracy,
          >
          > emigracja do USA bardzo spada, mowila ze latwo jest zdobyc pozwolenie na prace
          > z wyzszym wyksztalceniem-chetnym polecam cos na ten temat sie dowiedziec.

• Gość: MadDog Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.mw.mediaone.net 25.12.01, 00:33
            O, nastepny amator literatury fantastycznej...
        • Gość: MadDog Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.mw.mediaone.net 25.12.01, 00:32
          Kolezanka mowila nieprawde, chociaz to zalezy w jakim zawodzie pracuje...
      • marcin.balcerzak Re: Mam 19 lat i bogate cv 06.11.01, 11:29
        Witam,

Gratuluję, nie słyszałem jeszcze o przypadku, by ktoś został Dyrektorem
        Marketingu w dużej firmie IT w wieku 19 lat, w dodatku nie mając prawie żadnej
        praktyki zawodowej. Czy może Pan opisać, co wyróżniało Pana spośród rzeszy
        kandydatów (jak wyglądały rozmowy kwalifikacyjne) i na czym polegały
        inicjatywy, które Pan podejmował w pierwszych miejscach pracy?
        Chodzi mi tu oczywiście o walory dydaktyczne, których poszukują wszyscy
        kandydaci do pracy...

Pozdrawiam,

MB

Gość portalu: djzvw napisał(a):

> > Obecnie zostaje wlasnie zatrudniony w duzej firmie dzialajacej w branzy
        > informatycznej, na stanowisku dyrektora marketingu, ba pokonalem tylko 120
        osob
        >
        > na rozmowie.
        > Co mi dolega? Bo to przeciez nie jest normalne, aby czlowiek w moim wieku,
        mial
        >
        > tyle szczescia...
        > Pozdrawiam
        • __jw Re: Mam 19 lat i bogate cv 04.02.02, 15:06
          marcin.balcerzak napisał(a):

> Witam,
          >
          > Gratuluję, nie słyszałem jeszcze o przypadku, by ktoś został Dyrektorem
          > Marketingu w dużej firmie IT w wieku 19 lat, w dodatku nie mając prawie żadnej
          > praktyki zawodowej. Czy może Pan opisać, co wyróżniało Pana spośród rzeszy
          > kandydatów (jak wyglądały rozmowy kwalifikacyjne) i na czym polegały
          > inicjatywy, które Pan podejmował w pierwszych miejscach pracy?
          > Chodzi mi tu oczywiście o walory dydaktyczne, których poszukują wszyscy
          > kandydaci do pracy...

Panie Marcinie... nikt nie słyszał... śmiem twierdzić że powyższy post to
          poprostu nieprawda.
      • piotr_a_m Re: Mam 19 lat i bogate cv 19.12.01, 14:52
        uff !!
        19 lat, wykształcenie średnie, sadząc po przebiegu kariery zawodowej (hotele,
        show-business) niewielka znajomosc informatyki i branzy IT i posada dyrektora
        marketingu w dużej firmie IT. Nie trzymaj nas dłużej w niepewnosci- jaka firma
        jest takim frajerem?
        pozdrawiam
      • Gość: MadDog Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.mw.mediaone.net 25.12.01, 00:54
        Nasz ekspert ma naprawde wspaniale poczucie humoru i wysoka inteligencje.

Czytam i czekam az ktos nazwie sprawe po imieniu. Troche sie ozywilem jak
        przeczytalem o blondynie i cos tam (domyslilem sie o co chodzi!) miedzy
        nogami... No pewnie, ze blondynka moze miec nawet IQ 70 i to i tak za duzo. Sam
        bym ja zaraz zatrudnil. A jak ma wiecej, to jeszcze lepiej - dla niej.
        Ale ten 19-letni hot dog, djzvw, nie jest blondynka. A wiec sa dwie mozliwosci:

1. Jest atrakcjnym gejem, tzn. waskie spodnie, obcisle ubranko, i troche
        kolorkow. Bo mlody, potem sie bedzie maskowal. Ten kucharz go nie lubial nie
        bez powodu...

2. Firma nalezala do przyjaciela tatusia z dawnych, moze milicyjnych, czasow.

Zaden z powyzszych powodow 'znalezienia' pracy nie jest zly, co najwyzej moze
        byc niemoralny, ale co komu do tego.

Zauwazcie sposob w jaki on skakal z pracy do pracy? Wyraznie widac, ze cos go
        tam wyraznie swedzialo, ze tak szybko zmienial... Rynkowosc, co sie szumnie
        dzis nazywa marketingiem, jest taka dziedzina pracy ktora jest dosyc luzna w
        obyczajach i pelno tam gejow. W zasadzie mozna sie obyc bez wiekszych
        kwalifikacji, ale trzeba dac sie lubic...

W cuda nie wierze. Jezeli to wszystko sam wymyslil, no to powinien sie zajac
        dziennikarstwem

PS Nie mam na mysli obrazania prawdziwych znawcow rynkowosci(marketingu),
        takich co wiedza jak zmierzy rynek, wypracowac liczby i potwierdzic
        rezultatami. Takich jest malo i do tego wymaga sie prawdziwej wiedzy.
        • Gość: Hanys Re: Mam 19 lat i bogate cv IP: *.wschod.piekary-sl.net 25.12.01, 15:10
          heh jasne stary - wszyscy sa gejami i dlatego masz taka prace, jaka masz, bo
          jestes hetero. Idz zapisz sie do Ligi Polskich Rodzin, tam Cie docenia ...

A teraz powaznie - moze rzeczywiscie kolo co nieco podkoloryzowal, bo jakos po
          chwili zastanowienia ciezko uwiezyc, ze gosc bez zadnego doswiadczenia w IT
          moze zostac szefem od marketingu.

Tez czekam na jakies dalsze wyjasnienia od goscia, ktory rozpoczal watek. Z
          drugiej jednak strony moge powiedziec, ze rzeczywiscie na tym forum wiekszosc
          osob stanowia frustraci, ktorzy wszedzie czaja podstep, uklady, wujkow z UB
          zalatwiajacych prace itp. Ciezko uwiezyc, ze pomimo recesji mozna szybko
          awansowac, miec ciekawa prace za rozsadne pienadze? Co powiesz na moja
          historie: nadal nie skonczylem studiow, na studiach sie nie wyroznialem
          ocenami, pracowalem troche w jednej organizacji studenckiej, pojechalem na
          jedna praktyke za granice (w tzw. Znanej Firmie), teraz jestem na drugiej w
          Niemczech (obecnie przerwa swiateczna), zapewne zaproponuja mi prace (juz mi
          przedluzyli praktyke), nie wiem czy z tego skorzystam, bo mam opcje na praktyke
          a potem prace w doradztwie strategicznym rowniez w Niemczech. Coz, mozna
          powiedziec, ze kariera Nikodema Dyzmy (sam czasem tak twierdze), ze szczescie,
          itp. Owszem, szczescie pomaga, ale podstawa to pewna zdolnosc wyszukiwania
          okazji, ktora jak mi sie wydaje czlowiek, ktory rozpoczal ten watek posiadl.
          • drapieznik Re: NieMam 19 lat i bogate cv 25.12.01, 18:13
            Kazdy ma w zyciu jedna szanse a niektorzy nawet wiecej. Napisalem o tym w innym
            watku. Kariera Nikodema? Swiat jest pelen takich Nikodemow, szkoda, ze nie moge
            ci powiedziec jakim ja jestem Nikodemem...

Twoja sytuacja jest inna niz tego 19-latka. Ty nie masz 19 lat i twoja historia
            jest bardziej prawdopodobna. Ty nie zmieniales pracy jak on, no i nie miales
            zatargow z czlowiekiem-pracy-kucharzem... Jak rowniez nie zasze byles tak
            bardzo lubiany jak on no i nie pokonales tych setek konkurentow.

Masz dobry start a to, ze mowisz, ze nie wyrozniales sie na studiach to
            swiadczy bardzo pozytywnie o tobie i pewnie dlatego odnosisz (na razie) te
            sukcesy). Ja studia olewalem do ostatecznosci, komisy to byla regula, ale co w
            czasie uzylem, poznalem i zwiedzilem, to moje. A wiedza ze studiow w tym czasie
            i tak sie zdewaluaowala i jest np. zero zapotrzebowania na facetow co opanowali
            technologie prozniowa. Ale i tak udalo mi sie pokonczyc kilka studiow
            uniwersyteckich na zachodzie, lacznie z doktoratem, ktorego niestety nie
            uzywam, bo nie mozna po tym pracy znalezc...

A jak sie to wszystko zaczelo? Od jednej dobrej popijawy i czekania na
            taksowke... Kleska zawsze wchodzi przez glowne drzwi z wielkim halasem, a
            sukces przemyka sie od tylu, cichutko, tak, ze jak sie go uzyska to nawet nie
            wiadowmo kiedy to sie stalo i sam sie czlowiek potem dziwi, czy ja jestem az
            taki genialny?

I nie ma zwiazku pomiedzy sukcesem na studiach a sukcesem w zyciu - to tylko
            media te opinie kreuja. Pamietaj, 99% milionerow amerykanskich nie ma nawet
            ukonczonej podstawowki.

Pozdrawiam i zycze dalszego szczesliwego lawirowania.

PS Te numery mozna robic jak sie jest samotnym. Dodakowy plus. Minusem jest, ze
            samotnych pierwszych wyrzucaja.
      • karolka23 Re: Mam 19 lat i bogate cv 30.01.02, 14:52
        Uważam, że nie masz racji mówiąc, że sami sobie jesteśmy winni braku pracy.
        Widocznie Ty miałeś dużo szczęścia... Ja od jakiegoś czasu robię co mogę by
        znaleźć pracę i nic... Więc skoro jesteś tak doświadczony, to może powiesz jak
        jej szukać, by rzeczywiście ją znaleźć!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka