Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Emerytura dla kobiet. Cykl "Gazety" i ZUS-u

11.07.06, 16:07
    jestem w trakcie oczekiwania na wcześniejszą emeryturę, tzn. muszę dopracować
    do lutego 2007, ponieważ mam zaliczone tylko 29 lat i 1 mies./wiek 58 lat/

wydaje mi się, że w artukule jest błędna info, 55 lat /wiek/ i 20 lat /staż/

ZUS podał mi : 55 lat/wiek/ i 30 lat/staż/ potrzebne jest do wcześniejszej
    emerytury, a może coś się zmieniło???
    pozdrawiam barbara
    Obserwuj wątek
      • Gość: elawroblewska6 Re: Emerytura dla kobiet. Cykl "Gazety" i ZUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 21:26
        jeżeli zaginęły dokumenty płacowe w zakładzie pracy, czy angaże są także dowodem
        o zarobkach?
        • Gość: alicja Re: Emerytura dla kobiet. Cykl "Gazety" i ZUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 15:04
          Tak, angaże mogą potwierdzić stałe składniki wynagrodzenia.
      • Gość: Maria Re: Emerytura dla kobiet. Cykl "Gazety" i ZUS-u IP: *.domena.pl / *.zgora.dialog.net.pl 15.07.06, 12:39
        "jeśli byłaś na urlopie wychowawczym, a kapitał wyliczono ci przed 1 lipca 2004
        r. (i okresy wychowywania dzieci miałaś ograniczone do jednej trzeciej okresów
        składkowych), wystąp o przeliczenie - teraz obowiązują korzystniejsze
        przepisy".

Byłam na urlopie wychowawczym od 1983-1986. Kapitał wyliczono mi w kwietniu
        2004, a w grudniu była korekta, jednak po korekcie wychowawczy także traktowano
        jako nieskładkowy, czy mam szansę na korzystniejsze przeliczenie? Czy w moim
        przypadu ten wychowawczy można traktować jako składkowy? Znajdzie się dobra
        duszyczka, która mi odpowie?
      • Gość: Przyszła emerytka Re: Emerytura dla kobiet. Cykl "Gazety" i ZUS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 08:57
        rząd za swoje pomysły emerytalne na białe niedźwiedzie. parlamentarzystom
        przyznać tylko wynagrodzenie w najniższej wysokości emerytury, niech wiedzą jak
        z tego wyżyć. z pewnością z oszczędności chcą dla siebie przyznać emerytury
        szczególne, co jestdraństwem i kretyńskim pomysłem. Wiwat IV Rzeczpospolita i
        tanie państwo. A forsy i tak nie ma.
      • Gość: emerytka Re: Emerytura dla kobiet. Cykl "Gazety" i ZUS-u IP: *.sanetja.pl 04.08.06, 12:01
        W tym roku skoncze 60 lat, jestem na wczesniejszej emeryturze, to znaczy
        przeszlam na emeryture w wieku 55 lat po przepracowaniu 36 lat. Chcialabym
        zapytac, czy powinnam zlozyc wniosek do ZUS-u o ponowne naliczenie emerytury
        (jako 60-cio latka) oraz z tytulu nowych przepisow zwiazanych z urlopem
        wychowawczym (na ktorym bylam w latach 1980-83). Jesli ktos kompetentny moze mi
        na te pytania odpowiedziec, to prosze na adres e-mail: Ninka0@poczta.onet.pl
        • Gość: domcia81 Re: Emerytura dla kobiet. Cykl "Gazety" i ZUS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 23:54
          up do gory!

Mam taka samą sytuację jak emerytka z moją mamą. Też się zastanawiam czy pisać
          do ZUSu. Dodam, że na wcześniejszej emeryturze mama już nie pracowała.
          • Gość: madzia Do 04121948b 11 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.06, 19:40
            www.zus.pl/swiadcze/emer005.htm#_odn1

Emerytury wcześniejsze

Osoby z tej grupy wiekowej zachowują uprawnienia do tzw. wcześniejszej
            emerytury, tj. przed osiągnięciem powszechnie obowiązującego wieku
            emerytalnego.
            Ubezpieczeni mogą przejść na emeryturę:

- kobiety:

po osiągnięciu 55 lat, jeżeli udowodniły co najmniej 30-letni okres składkowy i
            nieskładkowy albo
            po osiągnięciu 55 lat, jeżeli udowodniły co najmniej 20-letni okres składkowy i
            nieskładkowy oraz jednocześnie zostały uznane za całkowicie niezdolne do pracy,

- mężczyźni:

po osiągnięciu 60 lat, jeżeli udowodnili co najmniej 25-letni okres składkowy i
            nieskładkowy oraz zostali uznani za całkowicie niezdolnych do pracy.

Osoba piszaca artykul nie potrzebnie wplatala wczesniejsz emeryture pomiedzy
            starą i stad mozna odczytac jako 20 lat stazu dla wczesniejszej,zwykle
            niechlujstwo!
            Polecam link do strony zusu,tam wszystko jest!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka