Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Inzynier z USA

14.07.06, 00:47
    Czy jest ktos z dyplomem Bachelor w civil engineering i pracuje w Polsce.
    Zamierzam wlasnie po zdobyciu dyplomu leciec do Polski. Bede wdzieczny jesli
    ktos obeznany opisze mi, czy ciezko bedzie dostac wszelkie papiery i prace w
    Polsce. Wiem, ze zapewne bede musial zdac jakies testy czy tam certyfikaty.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: Inzynier z USA IP: *.chello.pl 14.07.06, 06:05
        w Polsce masz cos takiego jak uprawnienia,k tore musisz zdobyc pracujac i
        wykonujac dane czynnosci w tejze Polsce. Masz tylko licencjat? - mowie tylko,
        bo widzisz u nas jest nadprodukcja magistrow inzynierow...
        • Gość: waluta Re: Inzynier z USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:48
          He he nadprodukcja inżynierów? Może jeszcze niedawno była jak studia techniczne
          kończyło dużo (no w miarę) ludzi,teraz są one małopopularne (chętnych na
          politechnikę jest nawet do 10 razy mniej niż było to około 5 lat temu i mam te
          informacje prosto od pracujących tam a nie wyssane z palca). Moi znajomi co
          pokończyli rok temu studia magisterskie konkretnie automatyka co najwyżej
          miesiąc nie mieli żadbnej oferty p[racy, z płacami nadaL ZA CIEKAWIE NIE
          JEST,ale mój facio miał szczęście bo naprawdę nieźle zarabia,lepiej ode mnie
          (mam wyższe ekonomiczne wykształcenie)-ma pensję 2 razy większą ode mnie mimoże
          krócej ode mnie pracuje.Praca inżynierów jest w Polsce najbardziej doceniana,
          jeszce z dobrą znajomością angielskiego nie powinieneś mieć kłopotów tylko nie
          gódź się od razu na jakąkolwiek pracę bo jeśli naprawdę umiesz a nie jesteś
          inżynierem tylko na papierku to możesz liczyć na dużo.
          • Gość: waluta Re: Inzynier z USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:51
            Jeszcze dodam,że te uprawnienia nie są tak konieczne żebyś się o nie starał na
            własną rękę, ponieważ większość firm same organizuje szkolenia,żeby zdać
            egzaminy państwowe (które podobno zresztą są śmiesznie łatwe)po których
            otzrymasz uprawnienia.
            • reindeer86 Re: Inzynier z USA 14.07.06, 14:06
              Dzieki za odpowiedzi :).
              Tak wlasnie myslalem, ze wiekszosc firm organizuje szkolenia i inne tam papierki
              dla pracownikow. Inzyniera jeszcze nie mam. Ale zastanawiam sie, czy jak bede
              mial juz to wrocic do Polski, czy moze sobie robic magistra.
              pozdrawiam
              • Gość: walutka Re: Inzynier z USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 15:02
                Nie ma sprawy. Może jeszcze będę w stanie na coś Ci odpowiedzieć. Mam trochę
                znajomych po polibudzie i wiem,że ich sytuacja nieźle wygląda no nie biorąc pod
                uwagę leni. Życze powodzenia na obronach:).choć może ta pierwsza jeszcze
                daleko:).
                • reindeer86 Re: Inzynier z USA 14.07.06, 16:13
                  > Życze powodzenia na obronach:).choć może ta pierwsza jeszcze daleko:).
                  Mowia, zeby nie dziekowac :)). To sie usmiechne tylko: ;))
                  Troche jeszcze zostalo do tej pierwszej. Wiem, ze w USA inzynierom bardzo dobrze
                  sie powodzi... ale mnie to raczej nie zatrzyma...
                  pozdrawiam :)
                  • Gość: abc Re: Inzynier z USA IP: *.chello.pl 14.07.06, 20:48
                    uprawnien w budowlance bez wykazanego stazu nie zrobisz i tyle, nic do tego nie
                    maja szkolenia. Egzamin masz dopiero jak masz praktyke papierem poparta. Sam po
                    inzynierii ladowej nie jestem, ale mam mase znajomych ktorzy owych uprawnien
                    mimo checi zrobic nie moga...
            • Gość: abc Re: Inzynier z USA IP: *.chello.pl 14.07.06, 20:49
              o uprawnieniach w budownictwie za duzo nie wiesz, sadzac po:

> egzaminy państwowe (które podobno zresztą są śmiesznie łatwe)po których
              > otzrymasz uprawnienia.

najpierw muisz miec praktyke w wielce szanownej polskiej firmie aby zdobyc
              uprawnienia projektowe badz wykonawcze
          • Gość: abc Re: Inzynier z USA IP: *.chello.pl 14.07.06, 20:51
            sam jestem po mechanicznym i na prace nie nazekam, aczkolwiek zawsze moze byc
            lepiej ;); co do papierka, papierek jest wazny dla Pani w HR ktora dokonuje
            selekcje CV i zaprasza na rozmowe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka