Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Lekarze wyjeżdżają z Polski

IP: *.bauboden.com / *.aareon.com 14.07.06, 07:04
    IV RP = Polska bez Polaków
    Obserwuj wątek
      • fraglesi67 Gdyby tak politycy wyjeżdżali... 14.07.06, 07:05
        zwłaszcza z Pis'u i prezes jarosław miał problemy z obsadzeniem stanowisk to
        byłbym szczęśliwy
        • gobi03 Re: Gdyby tak polityków powsadzać 14.07.06, 08:44
          żeby tak potraktować uczciwie wszystkich pijaków-kierowców-politykóów, "nagle"
          wzbogaconych urzędników, posłów nie wiedzących ile czego posiadają i gdzie
          zarabiają pieniądze... Nagle ubyłoby konkurencji PiSowi.
          • centrolew Wina jest też po stronie społeczeństwa. 14.07.06, 08:55
            Ja nawet nie będę się czepiał PiS-u, że winne jest tym wyjazdom, choć prawdą
            jest że rząd absolutnie nic w tym kierunku nie robi. Po prostu nie ma
            przyzwolenia społęcznego na zwiększenie nakładów na służbę zdrowia.

Ja sam zrezygnowałem z pracy w zawodzie z m.in. takich powodów:

1. finansowe (za 1100 zł nie da się utrzymać rodziny na przyzwoitym poziomie - w
            tym 2 dziedzi!)

2. możliwość osobistego rozwoju (państwo finansuje 10% specjalizacji - po
            średnio 2-3 miejsca w ciekawszych specjalizacjach na CAŁE województwo. Nie mam
            układów, a łapówek dawać za możliwość specjalizacji w dziedzinie, która mi się
            marzy, nie mam zamiaru!)

3. inne: brak sprzętu w szpitalach, nepotyzm i feudalna struktura na uczelniach
            medycznych, brak pieniędzy na badania naukowe, roszczeniowość pacjentów itd.
            • femur ___Uwolnić dostęp do specjalizacji lekarskich!!!__ 14.07.06, 09:01
              Specjalistów brakuje, ale dla młodych lekarzy nie ma perspektyw - miejsc
              specjalizacyjnych jest tak mało (np. na ginekologię w Dolnośląskim 2 - słownie:
              dwa miejsca). Nie wszyscy chcą być rodzinnymi!!!
              • Gość: Robin Re: ___Uwolnić dostęp do specjalizacji lekarskich IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 09:06
                sejm wolal wydac kase na becikowe. Ciekawe kto bedzie leczyl te dzieci skoro
                nie bedzie pediatrow?
                • femur Re: ___Uwolnić dostęp do specjalizacji lekarskich 14.07.06, 09:13
                  Oczywiście wina też jest po stronie środowiska lekarskiego - kumoterstwo i
                  nepotyzm kwitnie, ale jeśli nie zwiększy się liczby rezydentur to nic się nie
                  zmienii.
                  • Gość: Oliveira Eee tam, lekarze... IP: *.flashnet.pl 14.07.06, 11:04
                    Mamy za to coraz więcej egzorcystów! Po co nam łże-medycy?
                    • almagus Re: Eee tam, lekarze... 17.07.06, 00:16
                      Potrzeba dwóch, aby myśleć, a pomiędzy nimi Polska jak przedziałek.
                      Można myśleć i przedziałkiem , ale to się specjalnie nazywa...
                      Piękne to stworzone w TV SSram?
                      www.youtube.com/watch?v=fCPdo2jd84Y&search=donald%20tusk
                      Świnie, z Polski szambo, a z kościoła robią chlew!
                      Dla nich to szambo brzmi jak poezja, więc im nie żałuję!

Czysta rydzykomoheroina!

Aby zrozumieć, trzeba ćwiczyć rozum!

Dylemat wieków nauka czy wiara,
                      gdzie równowaga, prawda stara!
                      Odurza nas rydzomoheroina!
                      Nauka w kraju konać zaczyna!
                      Wyborczy kołtun IV eRPe
                      z blokiem Leppa w sejmowym WuCe!

Przykłady.

„Wystarczy wam tylko religia w szkole,
                      bez biblioteki, bo książkowe mole
                      zbyt racjonalnie nas weryfikują,
                      dziewictwo Maryji wciąż kwestionują.”

„W unijnej demokracji
                      za przyczyną dewiacji
                      arbuz służy awiacji!”

„Jak w katolickim radiu Marii wieść niesie,
                      kobiety wypoczywają sikając na sedesie,
                      my chłopy mamy obowiązki stojące,
                      wiecznym dziewicom teraz zagrażające!
                      My wszaki jak Bóg i wadza nam pomoże,
                      to nasikamy naszej flocie drogę w morze!"

„Poprzemy, kleryka, buraka,
                      poprzemy wiernego ciemniaka.
                      Niech napisane będzie jak wół.
                      Nie państwo, budujemy kościół!”

Mam pytanie.

Co zrobi PiSiOR jak zabraknie gotówki,
                      skoczy do basenu czy też do gnojówki?
                      Na pusty basen nie trzeba złotówki,
                      więc może skoczą na te mądre główki?

Odpowiedź!

„Jak już podaliśmy w Radiu Maryja,
                      Platforma z basenem z prawdą się mija.
                      PiSWadza mohera troską otoczy,
                      da mu szpitalny, do pełnego skoczy!”

Decyzja.

„To atak łżeelit na IV eRPe.
                      To jakby zająć rządowe WuCe!
                      Wysłać blokadę i zrobić by passy,
                      Nie dopuszczać wolnej łżeprasy.
                      Ubrać biały personel w kamasze.
                      Mają mieć tylko zdanie nasze!”

Moja opowiedź.

Wybudujmy w Toruniu PiSiORa pomnik.
                      Zróbmy z PiSiORa do pomnika odgromnik,
                      jeśli nad Polakami Bóg się ciut zlituje,
                      to w ten PiSiORnik gromem przyładuje!

Aby zrozumieć, trzeba ćwiczyć rozum!
                    • mageillusionist Re: Eee tam, lekarze... 17.07.06, 00:18
                      Gość portalu: Oliveira napisał(a):

> Mamy za to coraz więcej egzorcystów! Po co nam łże-medycy?

Na to sie szykuje niestety :/
                      Kto nie ma moherowego beretu niech idzie do ksiedza..
                  • kja1 Re: ___Uwolnić dostęp do specjalizacji lekarskich 14.07.06, 11:16
                    Przestań juz z tym kumoterstwem i nepotyzmem. Mnie się wydaję, że po prostu o
                    licznie miejsc na dana specjalizację decydują ludzie (tj. konsultanci
                    wojewódzcy) o braku rozeznania w problemach młodych lekarzy. Jeśli konsultant
                    woj. zgłasz 3 miejsca, a póxniej nie pozwala swoim asystentom składać na nie
                    papiery, bo jeszcze powinni poczekać, to ja się pytam na co? Aż im siwa broda
                    wyrośnie?
            • mcgoo Re: Wina jest też po stronie społeczeństwa. 14.07.06, 09:09
              Sprywatyzowac uslugi medyczne i uwolnic rynek medyczny - a studia medyczne
              zrobic platne.
              1. Nie trzeba bedzie placic lapowek z specjalizacje.
              2. Roszczeniowosc pacjentow zostanie ograniczona do zasobnosci ich portfela
              3. Tylko najlepsi pozostana na rynku.
              • 4g63 Re: Wina jest też po stronie społeczeństwa. 14.07.06, 09:22
                no nie, ale wtedy nie będą mogli się leczyć lenie i nieroby bo nie będzie ich na
                to stać, a to przecież oni są najważniejsi w tym państwie, i to przez nich ta
                cała paranoja ... krwi ca strzela na myśl o tym wszystkim, chce się palić na
                stosie i publicznie wieszać tych wszystkich durnych polityków, którzy wymyślają
                te bzdury byle tylko coś było (np nfz), a żeby dało się jak najwięcej wyciągnąć
                dla siebie, przecież to takie oczywiste, banda złodzieii i deb ili a nie politycy
              • Gość: TOYAnin Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 14.07.06, 13:39
                Z pieniędzy polskiego podatnika / budżetu Państwa finansowane są studia w
                znacznym procencie.
                Więc niech zwracają np. połowę kosztów studiów i niech jadą w cholerę!
                Albo niech wyjeżdżają i TAM sobie studiują...

• katastrofa4rp Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! 14.07.06, 16:59
                  No no uwazaj, kaz wrocic za studia Pani na emeryturze tora prowadzi praktyke w
                  Londynie. poza tym lekarze nie wyjezdzaja z samej checi pozegnania sie z
                  Ojczyzna. Powinienes wiedziec ile zarabie sie np. w Szpitalu uniwerysteckim po
                  12 latach pracy z ograniczonym (przez specjaliste krajowego) dostepem do
                  dalszej specjalizacji. Pamietaj, studiowalam 6 lat a Ty pracowales w tym czasie
                  i kosiles kase. Mam 40 lat i otrzymuje jako pediatra 1200 PLN na reke. W tym
                  musze pracowac tak dlugo jak to potzreba zeby moi podopieczni- czyli
                  potencjalnie Ty- byli dobrze zaopiekowani. Pracuje od 7:45 do 17:30, place
                  sobie za kazde szkolenie (a stale sie musze uczyc zeby Ciebie dobrze leczyc...)
                  ciezkie pieniadze. Byl czas (1994 rok)- gdy na dyzurze na ktorym nadzorowalam
                  rowniez prace pielegniarek zarabialam mniej niz najmlodsza z nich. A
                  odpowiedzialnosc za ich eventualny blad ponosilam sama... Dzieci ubieram w
                  Lumpeksie, ale nie biore lapowek. Byc moze uznasz ze jestem glupia (ze nie
                  biore). Nie jestem glupia, Wlasnie wyjechalam. Pracuje tak samo dlugo, trudniej-
                  bo w obcym jezyku, ale moge przynejmnie dziei ubrac w normalne, nowe ciuchy i
                  nie przeraza mnie fakt ze nagle im stopy urosly i trzeba kupic 3 pary butow...
                  Nie zwroce pieniedzy za ukradzione mi z zycia 12 lat.
                  • Gość: lEn Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.leuk.ses-americom.net 16.07.06, 23:28
                    jestem synem lekarza - wiem cos o tym - w noramlnych krajach rodziny lekarze
                    naleza do finansowej klasy sredniej lub wyzszej sredniej - mojej matki nie bylo
                    stac na wiecej par butow dla dzieci niz jedna. oczywiscie odradzala mi pojscie
                    na medycyne, zreszta widzac ten syf i tak bym nie myslal o tym. dzis kilka lat
                    po studiach zarabiam 2 x tyle co matka - lekarz z 3 specjalizacjami wieloletnia
                    praktyka i kierownik osrodka, wiem ze dobrze zrobilem wybierajac inne studia,
                    chyba ze chcialbym pozegnac sie z Polska.
                  • Gość: 1jadbal Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 00:31
                    Nie mówmy o łapówkach od pacjentów, niekiedy zapożyczają sie ostatni grosz
                    wydadzą a pacjent już nie żył.
                    Ale ile dostaje lekarz od firm farmaceutycznych pod stolikiem.
                    Prawdopodobnie za jedną przepisaną pastylkę dostaje 30 gr. to nie jest mało
                    jeżeli w jednym opakowaniu lekarstw znajduje się od 10 do 60 tabletek.
                    Można to szybko obliczyć. Nawet przy najmniejszym opakowaniu to 3 zł, a ile
                    takich wypisuje w ciągu tylko 1 dnia. 20 pacjentów x 5 opakowań po średnio 20
                    tabletek x 22 dni to wychodzi miesięcznie 13 200. Może nie wszyscy po tyle
                    płacą ale i tak jest sporo poza fiskusem.
                    • Gość: lekarz Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.07.06, 01:02
                      zobacz co napisałem a potem bedziesz debilu liczył i le kosztuje wyjazd do
                      polskiego lekarza do Londynyu- tu ich nie bedzie dzięki parszywemu traktowaiu.
                      KONIEC WYZYSKOWI! leczcie sie sami jak sie pluje na lekarzy to trzeba kupić
                      worek pestek z dyni- pomogą na wszystko:-)
                      • Gość: nielekarz Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 06:58
                        To wytłumacz mi debilu skąd lekarz mający 1200 pensji, musi się dokształcać
                        obowiązkowo ma samód wyższej klasy.
                        Ja zarabiam tyle samo nie doksztacam się i nie stać mnie co roku na nowy
                        samochód. A o aferach z przedstawicielami farmaceutycznymi to ja wymyśliłam,
                        ile łapówek od pacjentów żeś nabrał. Policz i dopiero wtedy bedziesz wyzywał od
                        debili wszystkich którzy bie zostali lekarzami-łapówkarzami.
                        • Gość: dziecko lekarza Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 08:45
                          jakos nie zauwazylam, zeby moj ojciec mial co roku nowy samochod. jak na razie
                          jezdzi 10-letnim kupionym na kredyt. mama nie ma zadnego, jezdzi autobusem.

wiec mnie nie wkur...
                        • Gość: Robin nie twoj interes IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 17.07.06, 09:20
                          nie twoj interes. Moze mu babcia kupila albo ukradl - to caly czas nie twoj
                          interes. Lekarz to zawod wymagajacy wysokich kwalifikacji i wszedzie na swiecie
                          jest dobrze platny, w Czechach lekarz po studiach zarabia 3 razy wiecej niz u
                          nas specjalista w szpitalu.
                        • Gość: zdegustowany Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.e-wro.net.pl 17.07.06, 10:47
                          uwielbiam te historie o samochodach zmienianych co rok, willach w każdym krańcu Polski, tylko zawsze boli mnie, że brak w nich rozmachu. Dlaczego co rok? - zmieńmy tą historyjkę z fantazją - niech w naszych opowieściach lekarze zmieniają auta co tydzień, a w miesiącach parzystych - co 4 dni na przykład. Kolega nieco wcześniej wymyślił śliczną historię o tabletkach, które szatańskie koncerny farmaceutyczne wciskają pacjentom rękami diabolicznych lekarzy. Ile to miało być od tabletki? - 30 groszy? Naaa, to nie jest kwota godna prawdziwego bandyty-lekarza, niech w naszej historyjce dostaje 300 zł od tabletki, nie, nie, 400 zł od tabletki - wtedy będzie łatwo wyliczyć dlaczego co tydzień lata własnym samolotem na Haiti.

Eh, jednego mi tylko żal, moja żona jest lekarzem, i codziennie słucham całkiem nudnych, prawdziwych historii z prawdziwego szpitala, dziejących się na oddziałach klinicznych. Pewnie nie macie ochoty ich słuchać, przecież wiadomo, że lekarze to złodzieje, łapownicy, nie leczą a mordują itp itd. - a może jednak chcecie wiedzieć więcej? Opowiem wam o lekarzach - kryminalistach, powinno wam się spodobać.

Duży szpital na południu polski, oddział kliniczny, przypadki z założenia ciężkie. Szpital nie kupuje leków, poza bardzo podstawowymi, nawet gdy jest to wymogiem do kontynuowania leczenia, jednocześnie przepisy zakazują korzystania w szpitalu z leków kupionych przez pacjenta. Szpital powinien kupić leki, szpital nie ma pieniędzy, dyrektor leków nie kupi, lekarz prowadzący wie, że bez nich może patrzeć i podawać herbatkę z miodkiem licząc na cud. Cóż wymyślili nasi lekarze-kryminaliści? - nie, nie żądają łapówki, wbrew temu co sądzicie, nie olewają pacjenta z góry, wzdłuż i w poprzek - opisani lekarze łamią prawo. Szukają leków refundowanych i wypisują na zniżkowych receptach recepty "dla rodziny" a na nich potrzebne leki, które potem podają swoim pacjentom. Pacjent żyje.

Mało ciekawie? Proszę bardzo, inna historia, wciąż z tematem leków w tle, w końcu lubimy te historie o tabletkach, które sprzedawczyk-lekarz wciska w dłonie pacjentów. Ten samo problem - pacjent czekający na leki, RZS w ciężkim stadium, generalnie ciężki przypadek, w zasadzie stan paljatywny, pacjent potrzebuje silnych leków przeciwbólowych 24h/dobę. Cóż jednak za niespodziankę przygotował nam NFZ? - w jego mniemaniu pacjent z chorobą reumatologiczną nie wymaga leków przeciwbólowych, nie i już, refundacji nie ma, leki w pełnej kwocie są poza zasięgiem zakupu dla szpitala. Umieraj w bólu pacjencie, taki twój los. Cóż robią nasi lekarze-kryminaliści? Jedna z lekarek pracuje na onkologii, tam przepisy są nieco mniej obligatoryjne, być może po prostu nie są tak restrykcyjnie przestrzegane - ból i śmierć jest tam codziennie. Pacjenci to często "zawodowcy" - ludzie zmagający się z chorobą od lat, czasem jednak i zawodowcy polegną. Gdy pacjent umiera, często zostawia po sobie szafkę leków. Lekarka po jego śmierci powinna wyrzucić wszystko co tam jest do śmieci. Nie robi tego - przegląda, sprawdza, czy są tam leki które może wykorzystać, (dla szukających sensacji - dotyczy to rzecz jasna głównie sterylnych opakowań z zastrzykami, głównie opiaty) i te które może - podaje swoim pacjentom w stanach paljatywnych. To absolutnie nielegalne, łamanie prawa - kładzie na szali swoje zawodowe życie. Co ma za to? - jej pacjent nie cierpi, wciąż umiera, nikt nie jest w stanie go uratować, ale teraz umiera mniej boleśnie.

Tak, łamią prawo, tak, naginają reguły systemu, obciążając nas kosztami tego wszystkiego i zapewne już niedługo jakiś dzielny reporter z "Pod napięciem" poinformuje publiczność o wykryciu kolejnej afery z diabolicznymi lekarzami w głównej roli. Pani z NFZ opowie, że przecież oni dają na to pieniądze i że obywatel ma prawo. Ta pani zapewne wierzy w to co mówi, a jednocześnie to wierutna bzdura - te pieniądze nigdy nie docierają tam gdzie powinny być. Ziejecie nienawiścią do lekarzy - rzecz jasna są wśród nich zblazowani łapówkarze, jak wszędzie, gdzie system zmusza do kombinowania. Nie zapominajcie jednak o gigantycznej grupie tych, którzy robią wszystko co możliwe by ratować komuś życie - nawet jeśli system zmusza ich do łamania prawa, nawet jeśli większość badań diagnostycznych jest zakazana, gdy trzeba walczyć o podstawowe medykamenty. Mam tych historii dziesiątki w kajeciku mej pamięci i wiecie co? - nie mogę wyjść z podziwu, że wciąż tak wielu ma chęć by wciąż walczyć.

PS. A, moja żona kiepsko sobie radzi, wciąż nie mam czerwonego ferrari, wciąż czekam na willę z basenem i na razie wygląda na to, że będę musiał sam ją sfinansować jeśli wciąż mi się marzy, firmy farmaceutyczne absolutnie się nie spisują.
                        • Gość: myślący Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.echostar.pl 17.07.06, 11:07
                          Widać,że nadal mamy zbyt mało ludzi inteligentnych w kraju by pojeli po co ta
                          cała afera z firmami farmaceutycznymi.PiS wraca do do myśli z lat komunizmu-
                          zniszczyć inteligencję-i jak widać teoria ta nieźle się przyjmuje i w naszych
                          czasach.Człowieku czy ty nie widzisz,że to jest kontra na protesty
                          lekarzyk,żeby pokazać,że wcale im nie jest tak źle,nie widzisz,naciągania tej
                          afery?Myśle,że należysz do osób, które i tak tego nigdy nie dostrzegą.Być może
                          obudzisz się,gdy przyjdzie Ci się uczyć,któregoś ze wszchodnich języków by
                          dogadać się ze swoim lekażem,a na ten czas proponuje Ci leczenie u
                          znachorów.Zrezygnuj z wizyt w przychodni i szpitalu.
                          • lucusia3 Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! 17.07.06, 14:37
                            Ciągle funkcjonuje wbita przez komunistów zasada, że wykształcony=bogaty=zły. Dobrzy są biedni i bez żadnej szkoły, bo im się w głowie nie przewraca. Wykształcona jest z definicji nauczycielka i ona może. Co nie znaczy, że ona ma dużo zarabiać, bo zarabiac to ma ciężko pracująca klasa robotnicza. Nawet jak nie umie pisać.
                        • maretina nielekarz 17.07.06, 13:12
                          1) jak chcesz miec wiecej niz tysiac pln na miesiac, to rusz dupe od komputera
                          i idz po pracy do kolejnej pracy. moj maz tak robi. dlatego mamy samochod i
                          meiszkanie ( na kredyt, ale kredyt splacamy). z pensji nie mielibysmy na chleb,
                          bo pieluchy dla dziecka pochlaniaja 3 stowki miesiecznie.
                          afery, afery... nie kazdy lekarz jest aferzysta, zatem nie uogolniaj,
                          przejsdzmy do szczgolow. nikt nie prosi, zeby aferzystom dawac wiecej kasy.
                          mamy wymiar sprawiedliwosci, niech sciga aferzystow a od uczciwych ludzi sie
                          odczep.
                        • marklips Re:Niech najpierw zwrócą koszty studiów!Bzdura.!!! 19.09.06, 22:22
                          Za lekarzy polskich za granica,Polski Zus ,Polska ma
                          niesmowite,ciche dochody(skarb panstwa i nie tylko)....

Pomyslcie tylko krotko i logicznie.
                          20.000 Firm,jednoosobowych,z Polski,w Berlinie,
                          oficjalnie zarejestrowanych.O.k?
                          20.000 razy tylko na jedno dziecko 154 Euro rodzinnego!!!

Ile co miesiac Polska oszczedza a dzieci maja troche
                          wiecej i iluzji o polskim niewolnictwie:
                          3080000 Euro miesiecznie.....

Przestancie zazdroscic lekarzom w Polsce
                          i bzdury pisac,barbarzyncy
                          od siedmiu bolesci.
                          Gorzej niz w obozie koncentracyjnym.

Niewolnicy sobie sami sa winni.
                          Pozwalaja sobie i soba handlowac na rynku
                          pracy.Fuj.I tacy ludzie maja rodziny i potrafia
                          w Forum pisac.....
                    • Gość: do 1jadbal Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.ats.pl 18.07.06, 20:46
                      aleś ty gł.pi(a) 30 gr za tabletkę? trzeba być ciężkim idiotą by wymyślić coś
                      takiego. A ja jestem lekarzem szpitalnym i wg ciebie zrabiam po trzydzieści gr
                      na połkniętej przez pacjenta tabletce ?
                      Wg mnie musisz bardzo pilnie odwiedzić psychiatrę, a najlepiej położyć się w
                      szpitalu psychiatrycznym, moze ktoś ci pomoże, może ?
                      A lepiej nie idź, nie rokujesz , nic ci nie pomoze !
                      Takich głupot jak twoje przypuszczenia żaden normalny by nie wymyślił. pa.
                    • Gość: martaX Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 21:59
                      woooow!!!!!!!!!! a skąd Ty masz takie rewelacyjne info??? przyślij do mnie tę
                      firme farmaceutyczną, bo ta moja tylko długopisy mi przynosi..........:/
                  • khcl Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! 17.07.06, 14:56
                    No nareszcie ktoś rozsądny ale nie wiem czy to dotrze do matołów rozpisujących
                    się na tym( i nie tylko)forum!!!
                • Gość: Miś Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.chello.pl 14.07.06, 17:45
                  Jes, siur, noł problem.
                  Ein Volk, zwei Katchoren !!!!!!!!!!
                • Gość: fizjoterapeuta Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 18:20
                  > Z pieniędzy polskiego podatnika / budżetu Państwa finansowane są studia w
                  > znacznym procencie.
                  > Więc niech zwracają np. połowę kosztów studiów i niech jadą w cholerę!
                  > Albo niech wyjeżdżają i TAM sobie studiują...
                  Hmm ale czemu taka nagonka na medykow, przeciez wszytskie studia sa finasowane
                  z podatkow... czemu nikt sie nie szczepi, o architektow, informatykow...
                  Swoja droga jada w cholere, np w Raciborzu.... - tzreba bylo zamknac OIOM. Jak
                  neiedajborze przytrafi ci sie koneicznosc skorzytsania z tego oddzialu i
                  sanitariusze pocaluja klameczke, bo personel pojechal w cholere.... to wtedy ci
                  te slowa stana w gardle.... kto wie czy nie beda to ostanie twoje slowa....
                • Gość: lekarz Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.07.06, 00:59
                  mam za sobą 15 lat pracy- czyli 15 lat wyzysku przez polskie Państwo i
                  polskiego pacjenta oraz opluwania przez polskie mass media, 2 stopień
                  specjalizacji, doktorat. Właśnie podpisałem kontrakt z pracodawcą w UK. Będe
                  zarabiał 12 razy więcej! Pocałujcie mnie w D...Szukajcie winnych afery Zyty
                  Gilowskiej, lizcie d...Leppera, dyskutujcie nt zaliczenia matur debilom i
                  nieukom. Mnie to już nie dotyczy!!!! Pozdrawiam:-) lekarz
                • Gość: dymna Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: 213.155.160.* 17.07.06, 01:30
                  Koszty studiów to my kochany zwracamy jak zacznamy pracę, bo wtedy pracuejmy na
                  Twoje dzieci, żeby się mogły w szkole uczyć i na Twoich rodziców, żeby mięli
                  emerytury. Bo emerytura to nie jest coś co sobie człowiek uskłada i to mu leży w
                  szufladzie.Pieniądze sąwirtualne i trzeba je produkować.

Więc właśnie,zaczynając pracę po studiach, produkujemy te pieniądze, na Boga!

Czy mam chcieć,zebyś płacił (teraz lub w przyszłości jeśli nie masz dzieci) za
                  ich naukę w podstawówce a potem w gimnazjum i liceum. A jeśli ktoreś zechce
                  pójść na medycyne? Będziesz płacił?

Poza tym,ze bedziesz musił im kupować cholernie drogie książki, drogie fartuchy,
                  spodnie, buty do szpitala?

Ty myślisz,ze to za darmo miałam? Ksiązki średnio po 100 zł. A na rok potrzeba
                  takich 5.

Poznaj jakiegoś mlodegolekarza, niech Ci wytłumaczy jakiejest naprawdęto życie.

I nie ględź.

Jakie Ty masz wykształcenie? Co robisz w życiu? Zaczyje pieniądze się uczyłeś?
                  (jeśli w ogóle).

• Gość: msd Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.fn.pl 17.07.06, 12:25
                  Wykształciłem się jeszcze w PRL. Pracuję przeszło 20 lat. Myślę,że otrzymując
                  głodowe pensje przez te lata spłaciłem swe studia z nawiązką. I teraz, gdy mam
                  możliwość wyjazdu, mam nadzieję, że tak uczciwy obywatel/ka, jak TY, płacący
                  niewątpliwie wszystkie swoje zobowiązania, zwłaszcza te publiczno-prawne,
                  zwróci mi tę nawiązkę i będziemy kwita. Ja sobie wyjadę, a Ty będziesz
                  szczęśliwy/a w swym poczuciu sprawiedliwości.
                  Zdrowia życzę
                  MSD (dr)
                • Gość: Simon Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.era.pl 17.07.06, 13:18
                  Patrzcie jaki to się podatnik znalazł!!... a może w takim razie należałoby dać
                  prawa wyborcze tylko i wyłącznie podatnikom???.. i to jeszcze proporcjonalnie do
                  wielkości podatków ktore płaca.... zapewniam Cię, że wtedy żaden lekarz z Polski
                  nie musiałby wyjeżdżać.
                  Najwięcej wrzasku robia jak zwykle ci którzy podatków nie płacą bo są jełopami
                  niezdolnymi do pracy bynajmniej nie z powodu kalectwa... chociaż głupotę też
                  należałoby uznać za kalectwo.
                  • Gość: msd Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!!-simon IP: *.fn.pl 17.07.06, 16:08
                    Simon,
                    Nie próbuj komentować tekstu, którego nie zrozumiałeś. Zaczynasz przypominać
                    posła, polemizującego nie na temat. A może jesteś nim naprawdę.
                    msd
                • Gość: student AM Re: Niech najpierw zwrócą koszty studiów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:22
                  Heh moi rodzice tez placa podatki i z tych podatkow prawdopodobnie oplacali
                  Twoja podstawowke(w to,ze jestes(byles) w liceum,czy ewentualnie gdzies wyzej
                  nie uwierze patrzac na to co napisales:)...z reszta co ja tu sie bede w
                  jarmarczne dyskusje wdawal. Powiem tak-najlepsza terapia dla takich ignorantow
                  byloby chociazby postudiowanie na Wydz.Lek.(juz nie wspominam o specjalizacji i
                  pracy w zawodzie lekarza)...fakt-nie kazdy jest w stanie sie na te studia
                  dostac,juz nie mowiac o skonczeniu:)pozdrawiam
            • Gość: Kubuś Re: Wina jest też po stronie społeczeństwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 09:25
              TAK TAK niech Kaczyńscy sobie wymyślą jeszcze jedną ustawe ,jeszcze jedno
              muzeum -świątynie za zycia bo ich jest przeciez dwóch i przeznaczą miliony na
              to zbudzetu państwa a słuzbe zdrowia zostawią na łasce bozej.KACZYŃSKI POWINIEN
              MIEĆ TĄ SRACZKE CONAJMNIEJ PRZEZ MIESIĄC A DOBRE TRZY MIESIĄCE CZEKAĆ DO
              SPECJALISTY MOZE WTEDY UŚWIADOMIŁ BY SOBIE JAK NARÓD SIE LECZY ,JAK CIERPI JUŻ
              NIE MÓWIĄC ILE BUDŻET TRACI -----PAN SWOJE A NARÓD ---WYPIE..J DZIADU
            • stachenka Re: Wina jest też po stronie społeczeństwa. 14.07.06, 12:11
              "Dziedzi"???
              Tak "wykształconych" lekarzy im mniej, tym lepiej.
              Krzyżyk na drogę.
              • Gość: anty stachanowiec Powiem Ci durna jestes IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 17.07.06, 00:10
                i nie podpieraj swego bezsensownego czepialstwa czyjas literowka.
                Idz sprawdzac wypracowania jesli nie masz wiecej do przekazania.
                Ulzylo Ci polonistko z Krowiej Wolki ?
              • Gość: dymna Re: Wina jest też po stronie społeczeństwa. IP: 213.155.160.* 17.07.06, 01:43
                Stachenka, nie zauważyłaś, że to błąd niezamierzony, bo się człowiekowi litery
                nie te wcisnęły?

Musialaść znależć choćby banalny pretekst, żeby się wyżyć,prawda?

Krzyżyk na drogę? Kto Cie będzie leczył?
                Traf kiedyś do mnie, to ja Ci to przypomnę. Oj przypomnę.
              • Gość: Dexter Re: Wina jest też po stronie społeczeństwa. IP: 80.48.255.* 17.07.06, 13:10
                "Stachenka", a wiesz co to netykieta? Jeden z jej punktów stanowi o niewytykaniu
                nikomu błedów pisowni na forach internetowych.
                Przestrzegaj jej. Widać żeś dopiero z przedszkola wylazła i nie umiesz korzystać
                kulturalnie z Internetu
            • Gość: realista Nie podnosic wynagrodzen lekarzom!!! IP: *.deltavista.pl 14.07.06, 12:37
              a nawet obnizyc do pensji minimalnej!!!. Niech wiekszosc pracownikow sluzby
              zdrowia dostanie wyrazny impuls do wyjazdu za granice, a reszta do przejscia do
              prywatnych klinik. Niech sie to wszystko zawali!
              Wtedy wreszcie na gruzach chorej publicznej sluzby zdrowia, bedzie mozna
              zbudowac nowy, normalny system opieki zdrowotnej.

• Gość: umghhh Re: Gdyby tak politycy wyjeżdżali... IP: *.eed.ericsson.se / 212.117.81.* 14.07.06, 11:29
          Moze nieco inny problem albo o nieco innej specyfice niemcy i anglicy mieli juz
          od dawna. Specjalisci nie chca pracowac tam gdzie ich chorzy najbardziej
          potrzebuja bo to sie nie oplaca. Staruch z przewleklymi chorobami jest malo
          oplacalny - nie ma wiec zbyt duzo loklanych lekarzy ktorzy by sie chcieli
          takimi pacjentami zajmowac. Na szczescie WB ma byle kolonie i Polske. Szwedzi i
          niemcz sa w nieco groszym polozeniu ale w Polsce jest wystarczajaco duzo
          lekarzy. Przynajmniej na razie. Musze przyznac ze po obejsciu wielu internistow
          w okolicy (mieszkam pod Akwizgranem) chodze teraz do pani pochodzacej z Ruminii.
          Tam pewno tez maja problem.

Podejzewam zreszta ze faktyczniy problem jest nie tyle finansowy. Finanse sa na
          koncu dlugiego lancucha szykan ze strony biurokratow w rzadzie, kasach chorych i
          w innych organizacjach zajmujacych sie opieka zdrowotna. No i urzedy skarbowe
          pewno tez sie dokladaja do tego - traktowanie obywatela jak zlodzieja nie jest
          moze dla tego obywatela bezposrednia motywacja do emigracji ale konsekwencje
          takiegotraktowania sa takie ze zyje sie ciezej a gospodarka rozwjia sie nie tak
          jak trzeba. Po co sie meczyc kiedy mozna wyjechac i miec (relatywny) spokoj.

W Niemczech i ANglii te problemy sa tez ale poki co moga byc rozwiazane przez
          import taniej sily roboczej z Polski i innych 'tanich' krajow.

//
          • falicja100 Re: Gdyby tak politycy wyjeżdżali... 17.07.06, 17:23
            Nie ma czegos takiego jak 'tani' lekarze z Polski. W UK, NHS - czyli ich
            panstwowa sluzba zdrowia, jest wytyczony zakrez zarobkow z powiedzmy
            dopuszczlnymi wahaniami ok 5% na kazde stanowisko (od sprzataczki w szpitalu do
            dyrektora) - wiem cos o tym, pracyje w firmie, ktora rekrutuje Polski lekarzy!
            (info@polmed.co.uk) Poniewaz jest to kraj prawa jest to przestrzegane.
            Mieszkam w UK od 11 lat, ani razu nie bylam u Angielskiego dentysty. Moj
            pierwszy byl z poludniowej Afryki, nastepny z Australii a teraz moja dentystka
            jest Pani z Iranu - rewelacyjna osoba, wlacza muzyka Chopina, specjalnie dla
            mnie zebym sie zrelaksowala w czasie borowania!

Wyglada na to, ze jezeli kraje takie jak Niemcy lub UK - tzn stare, bogate,
            demokracje maja klopoty ze sluzba zdrowia, to Polska nie jest odosobniona.
            Zyjemy w spoleczenstwie, ktore sie starzeje i coraz mniej nas stac na opieke
            nad tymi ktorzy tego potrzbuja. Co jest smutne, ze taka wazna potrzeba jak
            opieka zdrowotna jest zaniedbana przez panstwo w 21 wieku! Czy lekarze oddadza
            za studia czy nie, czy wyjada czy nie, fakt jest, finance nie trafiaja tam
            gdzie trzeba - czu zjada je przerosnieta administracja???, moze trzeba
            zreformowac caly system...
      • Gość: osa Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 07:14
        Ja też wyjadę za rok :)))
        • Gość: śróba Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.pl 14.07.06, 07:53
          Lekarze jadą zapacjentami
        • Gość: oliva Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:06
          ja musze czekac 16 miesiecy;-(((, ale po tym czasie mam nadzieje nigdy juz tu
          nie wracac.....
          j
        • Gość: Maciek Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.smgr.pl 14.07.06, 14:12
          ja za dwa lata bede miał już moje wymarzone "mgr inż." i nie będe się nawet chwili zastanawiał nad wyjazdem :)
      • Gość: Lek To dopiero początek IP: 195.117.144.* 14.07.06, 07:14
        Wyjeżdżają ci najbardziej uczciwi, bo nie chcą zarabiać w korupcyjny sposób. I
        nie opluwajcie ich , bo to wolny kraj. Czy wiecie jak wyglada lekarz po 30
        latach dyżurów-jest wypalony. Byle burak ma więcej w biurze z klimatyzacją.
        • Gość: dr n. med Re: To dopiero początek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 07:29
          Po 30 latach?
          Ja jestem wypalony już po 5.
          Pojadę do UK albo Irlandii czy Hiszpanii,
          zarobię i wypocznę. Tam jest ściśle
          przestrzegany maksymalny czas pracy
          lekarzy. Im zależy żeby mieć doktorów
          wypoczętych i zadowolonych.
          • kja1 Re: To dopiero początek 14.07.06, 11:19
            I nikt na nich nie urządza nagonki jak chcą walczyć o swoje. I nie napuszcza
            ludzi robiac z nich terrorystów. I nikt nie imputuje, że całe środkowisko jest
            skorumpowane.
        • Gość: tesia Re: To dopiero początek IP: *.168. / 62.69.212.* 14.07.06, 07:35
          Faktycznie niedługo zostanie Polska bez pracujacych polaków . Opluwa sie tych
          co niech w nielegalny sposób robic interesy . Dotyczy to wiekszośc zawodów
          nawet lekarzy . Bedzie zle w naszej Polsce . Najwiecej wyjeżdża osób
          wykształconych w różnych zawodach ; co w polsce brak bedzie : Lekarzy ,
          pilegniarek ,stolarzy , spawaczy , budowlanców , kucharzy , dobrych barmanów ,
          fryzjerów i wiele innych zawodów . Jacy zostaną ; politycy , urzednicy ,
          wojskowi , emeryci i rencisci , bezrobotni (niebieskie ptaszki)itd . co
          oznacza - bedzie żle a potem jeszcze gorzej
          • lealuc Będą prywatne szpitale 14.07.06, 07:41
            Część lekarzy przestaje pracować też "na fundusz".
            Prywatnie też można: komfort pracy większy, czas pracy krótszy.
            Będzie przybywać prywatnych placówek. Ci którzy teraz najwięcej psioczą w razie
            konieczności sami będą szukać lekarzy.
            • Gość: śróba Re: Będą prywatne szpitale IP: *.pl 14.07.06, 09:23
              > Część lekarzy przestaje pracować też "na fundusz".
              > Prywatnie też można: komfort pracy większy, czas pracy krótszy.
              > Będzie przybywać prywatnych placówek. Ci którzy teraz najwięcej psioczą w razie
              >
              > konieczności sami będą szukać lekarzy.

Aj tam, tłumy na studiach medycznych
              • Gość: pf Re: Będą prywatne szpitale IP: *.upc.chello.be 14.07.06, 12:51
                Te tlumy maja juz spakowane walizki, i bilet w jedna strone z data wyjazdu jeden
                dzien po otrzymaniu dyplomu.
          • zygmunte Re: To dopiero początek 14.07.06, 08:44
            Ta - faktycznie jak tak dalej pójdzie to w Polsce zostaną tylko politycy i
            przestępcy - chociaż właściwie to to samo :-D
          • mcgoo Re: To dopiero początek 14.07.06, 09:15
            Tesia twoja katastroficzna wizja jest nieuzasadniona - nigdy nigdzie na swiecie
            nie ma i nie bylo takiego miejsca, ze w miejscu prozni nie wytwarza sie cos
            nowego. Wyjada jedni, to beda inni, zabraknie polakow to przyjda ukraincy.
            Zabraknie lekarzy to rynek sam wymusi prywatyzacje tego sektora - bo Ci co
            pozostana beda mieli wziecie.
            Nie tragizujcie .. zwyczajnie lekarzy jest za duzo w stosunku do zasobnosci
            portfela. Społeczeństwo nie chce placic ale chce korzystac itd itp..
            • Gość: P.S.J. Re: To dopiero początek IP: *.itpp.pl 14.07.06, 09:42
              Polski niedługo nie będzie można porównywać pod względem konkurencyjności z
              Ukrainą, ale raczej z Mołdawią. Może lekarze z Mołdawii daliby się skusić
              naszym zarobkom.
              • Gość: człowiek Re: To dopiero początek IP: 82.146.247.* 16.07.06, 23:04
                szcezrze wątpię, oni mają godziwe zarobki u siebie a u nas dostaną jakiś ochłap..
            • Gość: Robin Re: To dopiero początek IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 09:52
              mozna by mowic ze jest za duzo lekarzy jakby wsrod lekarzy bylo bezrobocie a w
              Polsce problem polega na tym ze narod chce sie leczyc za darmo i uwaza ze bycie
              lekarzem to sluzba a nie praca. a za sluzbe mozna nie placic bo sluzba
              uszlachetnia.
              • Gość: olivve Re: To dopiero początek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:11
                tak tez mi sie cos wydaje, ze mlodzi wyjada, starsi z doswiadczeniem beda
                leczyc prywatnie a NFZ bedzie obsadzany Ukraincami, lub lekarzami z innych
                krajaow ktorzy sie tej pracy podejma. I panstwo im zaplaci za kurs polskiego i
                za relokalizacje;-)))
                j
            • wrojoz Re: To dopiero początek 14.07.06, 09:54
              Kaczory pokażą, co one jeszcze umieją. To doktorzy, podniosą okłamywanie
              Społeczeństwa na najwyższy poziom. A potem spadną.
            • Gość: tesia Re: To dopiero początek IP: *.168. / 62.69.212.* 14.07.06, 10:19
              Może widze czarno a raczej pesymistycznie . Ciekawe kto przyjedzie do
              skorumpowanego i bezprawnego kraju . Polska demokracja dwóch braci Blizniaków u
              steru władzy , itd , Politycy myslacy o sobie i chca dodatkowych podatków lub
              składek , Tu zwieksz sie akcyza tam chca zwiekszyc składki , paliwo do góry ,
              bezrobotni nie chca pracowac , Lekarzy jest za duzo tez bzdura -poprostu brak
              ale wszyscy chca za darmo lub póldarmo . Zreszta płaci sie duze składki
              (Zusy) , a w zamian sie nic nie otrzymuje . Tylko ze składka zdrowotna nim
              trafi do lekarzy jest okrojona przez wszystkich o około 40% .Trzeba reform ,
              reform , zusu i budzetu albo grozi nam rewolucja lub wyjazd -nowy sposob .
              strajkowy .Sprawdz budżet najwiecej polity wydaja na samych siebie a powinno
              byc tylko max 5% wydatków na wszystko , itd Jest tanie drogie państwo z
              bezsensowymi agencjami i wydatki na KK.
            • Gość: dymna Re: To dopiero początek IP: 213.155.160.* 17.07.06, 01:47
              No to ucz sie już mongolskiego, bo stamtąd też przyjadą.

Bobędą tu chwilę i też wyjadą na zachód, bo Polska to nie jest ich miejsce
              docelowe. Dla nich też się tu za mało zarabia.

Mam kikoro takich znajomych z Ukrainy i Białorusi i nikt tu miejsca nie zagrzewa.
              Jadądalej. Wiedziałeś o tym?
        • wissenwertes Zgadzam sie: To dopiero początek 14.07.06, 07:59
          Trzeba szukac narmalnosci. Za wszelka cene.
      • Gość: mpp Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 07:42
        niech WAS leczą górnicy, hutnicy, kolejarze, policjanci i mohery.... na to są pieniądze...
      • Gość: Doktór >>>> Groteska w artykule <<<< IP: *.crowley.pl 14.07.06, 07:47
        Najpierw element humorystyczny:
        "Ilu z nich wyjechało - nie wiadomo. Izby lekarskie szacują, że ponad połowa,
        tj. 203 proc.. "

Czy może mi ktos wytłumaczyc? To jakas wyzsza matematyka...
        A nas minister od edukacji jest przeciwny maturze z matematyki...ech...

A teraz SMIECH I PŁACZ:
        "tłumaczy Paweł Trzciński, rzecznik resortu zdrowia. Nie będziemy robić nic, by
        kogokolwiek specjalnie zatrzymywać. Do pozostania w kraju powinny lekarzy
        przekonać lepsze warunki finansowe i możliwość rozwoju zawodowego. I to chcemy
        zaoferować. Na początek dajemy 30 proc. podwyżki"

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA......
        i to by było na tyle

Dziękuję za uwage
        • sumienie.lk To jest tragiczne, a nie groteskowe 14.07.06, 08:05
          A tym głupkom pisiorkowym, z Lechem i Jarosławem Kaczyńskimi na czele, wydaje
          się, że są najwspanialszymi rządzicielami...
          • 1europejczyk Co wspolnego z tym wszystkim ma PiS ? 16.07.06, 23:01
            Lekarze zarabiaja glodowe pensje od czasow prl-u.Pielegniarki podobnie: sa to
            zawody (miedzy innymi) w ktorych administracja panstwowa zerujac na tak zwanych
            lekarskich ambicjach kariery, ktora zapewnialy panstwowe szpitale i lekarskim
            powolaniu przez dziesieciolecia oszczedzala przeplacajac "bohaterskich" gornikow
            czy holubionych budowlancow (partaczy i nierobow). Taka sytuacje tolerowaly
            poprzednie rzady przymykajac oczy na coraz wieksza korupcje w srodowisku
            lekarskim i bardzo czeste wykorzystywanie stanowisk szpitalnych (ordynatorow,
            kierownikow oddzialow, sal operacyjnych, itd ....) dla prowadzenia wlasnej
            prywatnej praktyki.
            Dziwne, ze wiekszosc postow opluwa PiS ktory nie ma nic wspolnego z obecna
            sytuacja za wyjatkiem tego ze zdecydowal ostatnio o 30 % podwyzce lekarzy
            zgadzajac sie jednoczesnie zrekompensowac to "strate" "bohaterskim" gornikom.
        • Gość: Robin Re: >>>> Groteska w artykule IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 09:05
          zwlaszcza druga czesc jest smieszna :)))) Proponuje zeby gornikom zaplacic 1000
          zl, kazac im pracowac tak przez 20 lat a potem dac im 300 zl podwyzki. Ciekawe
          co zrobia?
        • Gość: at Re: >>>> Groteska w artykule IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 09:31
          Te 203 procent wyliczyli, biorąc pod uwagę wszystkie przyszłe pokolenia
          lekarzy... Jako że lekarz wyjeżdża z rodziną, a dzieci pewnie by wepchnął na
          medycynę (co by intratną praktykę mogły na szpitalnym sprzęcie prowadzić) - a te
          dzieci również będą miały dzieci na medycynie... ;-)

Zamiast się więc śmiać, należy Panu Redaktorowi pogratulować rzetelności - takie
          wyliczenia są dość skomplikowane, a jemu wyszło z taką dokłądnością równiutkie
          203%!
          • Gość: pf Re: >>>> Groteska w artykule IP: *.upc.chello.be 14.07.06, 12:57
            A ja ci odpowiem. Lecz sie sam(a). Dziekuje za uwage. Pozdrowienia z daleka.
        • kja1 Re: >>>> Groteska w artykule 14.07.06, 11:22
          Swoja dorgą, to rzecznik min,. zdrowia też sie urwał z choinki; "Nie będziemy
          robić nic, by kogokolwiek specjalnie zatrzymywać. Do pozostania w kraju powinny
          lekarzy
          > przekonać lepsze warunki finansowe i możliwość rozwoju zawodowego. I to chcemy
          > zaoferować. Na początek dajemy 30 proc. podwyżki". To są lepsze warunki? I o
          jakiej mozliwosci rozwoju zawodowego mówimy, jęsli staże do specjalizacji trwają
          ok 50-80% czasu trwania specjalizacji tj. 18 mies dla specjalizacji 2-3 letnich,
          a dyrektor mówi, że mozesz stażować tylko po 3 mies w roku? Juz nie mówię że an
          wąłsny koszt.
      • sumienie.lk Co na to Pan Religa? Nie wyjedzie, bo nie te lata 14.07.06, 08:02
        Cóż, czas się zbierać i wyjeżdżać, a Kaczyńscy niech rządzą swymi ukochanymi
        mocherami.
        • mcgoo Re: Co na to Pan Religa? Nie wyjedzie, bo nie te 14.07.06, 09:42
          Religa niczego nie zrobi - to figuarant - sytuacje uzdrowi tylko platne uslugi
          medyczne
      • tadeusz_ja O Boże wygoń koczory! 14.07.06, 08:04
        • sanhedryn [...] 14.07.06, 08:08
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Robin Re: O Boże wygoń koczory! IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 08:58
            bo Kaczory zrobia wszystko zeby bylo jak najmniej wyksztalconych ludzi w
            Polsce, bo na PiS glosuja glownie niewyksztalceni.
            • Gość: Atak spawacza Re: O Boże wygoń koczory! IP: *.pl 14.07.06, 09:44
              Tia ,Na profesorów Kaczyńskich głosują tumany ,a inteligenciki głosują na
              malarza kominów pana Tuska
              • Gość: Robin Re: O Boże wygoń koczory! IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 10:02
                to nie opinia tylko fakty - tak glosowali i tyle. Po mianowaniu przez PiS
                Leppera na marszalka wcale sie temu nie dziwie.
                • atak-spawacza Re: O Boże wygoń koczory! 14.07.06, 10:17
                  > to nie opinia tylko fakty - tak glosowali i tyle. Po mianowaniu przez PiS
                  > Leppera na marszalka wcale sie temu nie dziwie.

Ci inteligenci mogliby równie dobrze głosować na inteligentnego murarza,a nie
                  na Tuska .
                  Inteligenci :historycy,biolodzy,socjolodzy,psycholodzy,krajoznawcy i co tam
                  jeszcze itp.,oni nigdy w życiu nie dostaliby pracy w libertyńskiej
                  gospodarce.Wszyscy jak jeden mąż,przekwalifikowaliby sie na kierowców TIR-ów
                  ,albo ochroniarzy posiadłości np. Jana Krzysztofa Bieleckiego ,albo innego
                  obszarnika ,pracowaliby na jego ranczo jako parobki za 600 zł.
                  Tak by się skończło ich głosowanie na libertynów ,wystarczy popatrzec na
                  "rozwój" Meksyku
                  • Gość: Robin Re: O Boże wygoń koczory! IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 17.07.06, 09:21
                    albo Irlandii i Hiszpanii, nie?
        • pawelm20 Re: O Boże wygoń koczory! 14.07.06, 08:10
          I zepsuj tadziowi komputer!
        • jama314 Czas pesymizmu? 14.07.06, 09:00
          Radziłbym na Pana Boga nie liczyć z wielu powodów. Po pierwsze nie masz z Nim
          najlepszych stosunków, a nawet powiem, że według mojej opinii oczywiście, jesteś
          zdeklarowanym ateistą i w Pana Boga nie wierzysz, co z pewną nieśmiałością Ci
          przypominam. Po drugie zaś, co Ci "kaczory" zawiniły w tej sprawie? To nie
          "kaczory" otwarły lekarzom drogę na Zachód, tylko inna ekipa. Po drugie primo
          zaś, to nikt nie uczynił w ciągu ostatnich 17 lat więcej dla tego środowiska niż
          "kaczory", więc trochę nie rozumiem tego "apelu". Pomijam już taki drobiazg jak
          fakt, że w kwestii wygonienia to chyba macie tam jeszcze jakieś siły i środki w
          odwodzie? Słyszałem bardzo dumne i pełne nadziei zapowiedzi... Czyżby zaczął
          dominować w tym środowisku pesymizm?

Dla słabiej znających twórczość naszego literata, króciutki jej przegląd, dalece
          niekompletny:

"Zlodziej rydzyk wasz idol i kacze pokraki są juz na wylocie!
          Katoliku_polski1wasze 5 min.już minęlo
          Kaczyzm trzeba obalić!!!!!
          Niedoczekanie twoje,ta halastra rydzykowa nie pobędzie dlugo!
          Glupku smierdzący pisuarze, dlaczego wszystkich nazywasz agentami, waswz czas
          się już skończyl, ten pokurcz już w piętke goni, jest już po was!
          Bedziemy na was polować,od teraz, czas się liczy, nie damy wam ani na chwilę
          spokoju Pisuary,.A zaczniemy od zlodzieja rydzyka, a skończymy na Kaczyńskich
          ,za sprzedanie Polski rydzykowi!!!!!!!!!! Pamiętajcie czas już gra na naszą
          korzysć!!
          Proszę Państwa! Dziś o 17-j skończyla się Polska!!
          Sluchaj ty pisuarowo wywloko dopadniemy wam do gardeł
          Kaczki do kurnika!!
          Trzesidupy z Episkopatu... Mam nadzieje!sam do tego się przyloże! I zamknie on
          buzię!
          Rydzyk i Ci dwaj bliżniacy to narodowi socjaliści!!
          "Czwarta Kacza" znajdzie w swoje miejsce w Kiblu!!!!
          Przaśny polonizm rozlewa się po Europie,należy zatrzymać ten smród z Polski!
          Jarek K.jest schizofrenikiem […]. Należy też rozważyć próbę usunięcia
          Kaczyńskiego z "tronu" w Palacu Namiestnikowskim, im prędzej tym lepiej dla Polski!
          I będziemy was "krótko" trzymać jako nieobliczlną sforę!
          Przyłączyć Dolny Śląsk do Niemiec.... Nie tylko Sląsk, także Pomorze, a wyjdzie
          to ludziom tam mieszkającym na dobre!"
          Mam w dupie Twoje IMPONDERABILIA CHCĘ BYĆ WOLNYM CZŁOWIEKIEM!
          Ludzie, lekarza na tych pojebów !!!!!
          Przeszkodzimy tym braciszkom w zawłaszczeniu władzy!!!!!!!!!!!!!Szykujemy się
          do tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

»tadeusz_ja" — twórczość forumowa

Gdzie to jest? Pana Boga potrzebujesz teraz? Co z tym obalaniem, polowaniem i
          dopadaniem do gardła! No i pytanie, czy znowu będą musieli Ci ratować tyłek na
          forum?
          • pawelm20 Re: Czas pesymizmu? 14.07.06, 09:09
            Ja mam wrazenie, ze tadzio jest nie do konca rozwinietym pensjonariuszem
            jednego z zakladow zamknietych. Rozumiem tez, ze temat wyjazdu lekarzy
            interesuje go, no bo przeciez kto bedzie kontynuowal terapie, gdy wyjada
            wszyscy psychiatrzy? Chociaz jeszcze nie slyszalem o leczeniu pantofelka. A tak
            szczerze mowiac, jest to jeden z niewielu ludzi ktory kojarzy mi sie z.....No
            nie, nie bede znizal sie do poziomu tadzia (tadzi). Pozdrawiam
            • jama314 Czas nadziei i czas ludzi sumienia... 14.07.06, 09:48
              Powiedziałbym, że się zgadzam, gdyby nie to, że nie przepadam za zwiedzaniem
              korytarzy szpitali psychiatrycznych, mówieniem o nich i "widzeniem" tam
              niektórych forumowiczów. To delikatne sprawy i rozmowy publiczne na te tematy
              uważam za pewien nietakt, żeby nie powiedzieć o naruszaniu tajemnicy
              lekarskiej... Z satysfakcją odnotowuję zaś fakt, że paru "normalnych",
              dostrzegających postać rzeczy, tu jeszcze pozostało.
        • wrojoz Re: O Boże wygoń koczory! 14.07.06, 09:51
          Goń ! Goń ! Goń ! te dwa kaczory, reszta może zostać.
        • Gość: pf Re: O Boże wygoń koczory! IP: *.upc.chello.be 14.07.06, 12:59
          Boze wygon z Polski wszystkich politykow... no chyba Boze ze to twoj plan
          bozy... Postanowiles ukarac to obludne spoleczenstwo i pozbawiles politykow tego
          narodu rozumu...
      • Gość: Adam Sandauer >>taka bieda ....a na medycynę trudno się dostać<< IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 08:05
        Lekarze mówią o masowym exodusie, ministerstwo potwierdza, a prasa przydaje
        temu wiarygodności. Prawdą jest, że do izb lekarskich zgłosiło się kilka
        tysięcy lekarzy o wydanie zezwoleń koniecznych dla praktykowania w Unii
        Europejskiej. Nie oznacza to, że te osóby wyjechały czy że połowa z nich
        wyjechałą. Podobnie jak z wydawaniem międzynarodowego prawa jazdy. Po
        przystąpieniu do UE zgłosiłem się do wydziału komunikacji po międzynarodowe
        prawo jazdy. Nie oznacza to że planuję emigrować, po prostu chce móc prowadzić
        samochód poza Polską. Tak samo jest w przypadku lekarzy. W marcu Minister
        Zdrowia podał w Sejmie, że od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej na
        stałe za granicę wyjechało ok. 1000 lekarzy, co przy ok. 100 000 lekarzy
        stanowi ok. 1%:
        tinyurl.com/g59p2
        Czy więc nie robimy raczej propagandy grozy? W tym samym czasie z Polski
        wyemigrowało, jak podawały media, ok. 2 mln. osób ( stąd spadek bezrobocia ).
        Te 2 miliony osób stanowi ok. 5% naszego 40 milionowego społeczeństwa. Tak więc
        w ciągu ostatnich 2 lat wyjechało ok 1% lekarzy, zaś innych obywateli ok. 5%.

Zdumiewające ze przy takiej biedzie i tak strasznej sytuacji lekarzy w Polsce
        na medycynę trudno się dosrtać bo jest 4 chętnych na jedno miejsce
        • kretu23 Polski lekarz w Holandii 14.07.06, 08:12
          Z mojej grupy studenckiej, rocznik 2000, wyjechało z 14 osób bodajże 5 i o tych
          wiem na pewno bo z resztą nie utrzymywałem kontaktów. Z Zakładu Anatomii
          Prawidłowej z moich rówieśników 5 młodszych asystentów siedzi za granicą. Jak
          mam dostawać na pierwszym roku specjalizacji w Warszawie 968 złotych netto i
          ktoś mi oferuje 30% podwyżki, a mam do wyboru na pierwszym roku specjalizacji w
          Maastricht około 2200 euro netto to mogę z czystym sumieniem powiedzieć,że z
          każdym dniem zwiększa się liczba osób, które mnie mogą pocałować tam gdzie
          światło nie dochodzi.
          • Gość: zbulwersowany to jaki jest sens ksztalcic lekarzy? IP: *.telprojekt.pl / *.devs.futuro.pl 14.07.06, 08:36
            po co ksztalcic w takim razie lekarzy w Polsce dla Anglikow i Niemcow? Moze czas zmienic ten stan rzeczy i sciagac Ukraincow albo lepiej Chinczykow, a uczelnie w Polsce polikwidowac bo wychodzimy na tym jak Zablocki na mydle.
            • Gość: dr.. Re: to jaki jest sens ksztalcic lekarzy? IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 14.07.06, 08:49
              Ukrainiec był juz u nas w szpitalu... ale chciał 3 tys. euro - nie dostał i
              pojechał do Niemiec
              • Gość: zbulwersowany Re: to jaki jest sens ksztalcic lekarzy? IP: *.telprojekt.pl / *.devs.futuro.pl 14.07.06, 08:57
                widze ze Ukraincom juz sie w dupach poprzewracalo :) Pozostaja azjaci ktorzy za pare lat pewnie zaleja swiat
                • Gość: Robin Re: to jaki jest sens ksztalcic lekarzy? IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 09:04
                  w ksenofobicznym polskim spoleczenstwie dlugo miejsca nie zagrzeja.
                  • Gość: śróba Re: to jaki jest sens ksztalcic lekarzy? IP: *.pl 14.07.06, 09:27
                    > w ksenofobicznym polskim spoleczenstwie dlugo miejsca nie zagrzeja.
                    W Polsce trudno przenieść sie do innego miasta,a ty chcesz,żeby tu ktoś
                    przyjechał ,smierć w butach
                • Gość: P.S.J. Re: to jaki jest sens ksztalcic lekarzy? IP: *.itpp.pl 14.07.06, 09:47
                  Nie byłeś w Chinach, to nie wiesz, jakie podejście do białych mają Chińczycy.
                  Myślisz, że wielu naszych lekarzy z chęcią ruszyłoby leczyć afgańskich
                  Pusztunów, nawet gdyby im mieli płacić _odrobinę_ lepiej? Mowimy oczywiście o
                  lekarzach z głębokich prowincji Chin zachodnich. Bo że lekarze z Pekinu,
                  Szanghaju, strefy Shenzhen i innych rejonów "wielkiej dziesiątki" miast
                  zarabiają lepiej, niż nasi, to akurat pewne.
                • Gość: pf Re: to jaki jest sens ksztalcic lekarzy? IP: *.upc.chello.be 14.07.06, 13:08
                  Oni jada do Stanow nie do "jakiejs tam" Polski. do Polski jada jak chca
                  pozwiedzac skansen.
            • Gość: Robin Nie przyjada IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 08:56
              Ukraincy nie przyjada bo w Czechach, Slowacji i na Wegrzech zaplaca im trzy
              razy wiecej niz w Polsce. Chinczycy wola jechac do USA bo tam dostana 30 razy
              wiecej niz u siebie.
              • Gość: zbulwersowany Re: Nie przyjada IP: *.telprojekt.pl / *.devs.futuro.pl 14.07.06, 08:59
                a tak przy okazji to ktos wie jaka liczbe lekarzy jest w stanie wchlonac zachodni rynek?
                • Gość: Robin Re: Nie przyjada IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 09:03
                  to zalezy ktory rynek - np Australia jest w stanie wchlonac kilka tysiecy
                  lekarzy medycyny ratunkowej. Medycyna ratunkowa jako specjalizacja jest dosc
                  nowa w Polsce wiec jak tylko sie mlodzi lekarze wyspecjalizuja to uderza do
                  nich firmy nie tylko z UK czy Niemiec ale wlasnie z Australii - i wtedy bedzie
                  dopiero kiepsko. Lekarz medycyny ratunkowej zarabia zazwyczaj ok 1.5 tys zl i
                  moze najwyzej dorabiac w pogotowiu ale wtedy musi pracowac po 80-100 godzin w
                  tygodniu, a w Australii bedzie pracowal 38 godzin i bedzie go stac na duzy dom
                  z basenem od pierwszego roku pracy. Ciekawe co wybiora?
                  • osmanthus Re: Nie przyjada 14.07.06, 12:22
                    Czy chodzi czy rzeczywiscie o lekarzy czy o paramedics, ktorzy lekarzami nie sa?
                    • Gość: Robin Re: Nie przyjada IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 17.07.06, 09:24
                      lekarzy na oddzialach Emergency a nie w karetkach (tam jezdza ratownicy).
                  • Gość: kuba Re: nie konfabuluj Robin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 12:35
                    Drogi Robinie,
                    Nie konfabuluj iż wielkie ilości lekarzy z Polski zaabsorbuje Australia. Rynek
                    pracy w Australii potrzebuje wszelkich specjalistów, a tylko nieliczni tam
                    jadą ze względu na odległość.
                    • Gość: Robin Re: nie konfabuluj Robin IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 17.07.06, 09:24
                      masz racje. Ale dla lekarza ktory zarabia 1000 zl za pelny etat ratowania zycia
                      odleglosci sie zmniejszaja z kazdym dniem. Jak sie zapcha rynek w Anglii to
                      zacznie sie Australia - ja zna osobiscie 2 osoby ktore wyjezdzaja w tym roku i
                      dwie kolejne, ktore sie przymierzaja do wyjazdu.
                      • Gość: kuba Re: nie konfabuluj Robin i nie pisz bzdur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 05:32
                        oczywiście wedle Ciebie, przystąpienie Polski do UE zezwoli lekarzom z polski
                        na pracę w Australii, bo jak wiadomo Australia to też państwo UE
                • Gość: pf Re: Nie przyjada IP: *.upc.chello.be 14.07.06, 13:11
                  Ok. 500 000 Ale mowa tez o USA
                  • Gość: kuba rewelacja, takiego idiotyzmu dawno nie czytałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 05:35
                    bo wedle pf przystąpienie Polski do UE daje polskim lekarzom prawo pracy w USA
          • Gość: rumak Re: Polski lekarz w Holandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 05:27
            Z informacji pochodzacych od <b>"kretu23"</b>, wynika że z rocznika 2000
            wyjechało ponad 35% osób które ukończyły medycynę. Zdumiewające że przy tej
            skali emigracji, jakoś polskich lekarzy nie widać na świecie. Czy nie
            przesadzasz <b>kretu23</b> z tą propagandą? A może siedzisz w Polsce i tylko
            piszesz jako emigrant?
        • Gość: Robin czesc Adam - jak tam, pijesz jeszcze? IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 08:53
          A moze psychotropy odstawiles? Mi po studiach zaproponowano prace za 600 zl /
          miesiac (doktorat) a moja dziewczyna zarabiala za pelny etat 900 zl/ miesiac.
          Proponuje wiec zebys nie odstawial lekow to zaczniesz rozumiec swiat ktory cie
          otacza.
        • Gość: tesia Re: wyjechało tylko 1000 lekarzy IP: *.168. / 62.69.212.* 14.07.06, 10:47
          czy na pewno 1000 lekarzy chyba nie do końca te 1000 lekarzy to sa osoby po
          specjalizacjach a nie po studiach własnie , czyli nie lekarzy lub bedących a
          raczej doktorów medycyny z I lub II specjalizacja a tych nie jest 100 tys tylko
          o wiele mniej . po drugiej wyjezdzaja studenci bo nie ma pieniedzy na praktyki
          o tym osoba nie wystawiaja zaświadczeń izby lekarskie , Tak to fakt ze na
          studia medyczne jest 4 chetnych na jedno miejsce , do dobrego ogólniaka nawet
          6 i co z tego ,skoro śa wydziały , które sie likwiduje PAM - położnictwo ( na
          położnych ) z braku chętnych . Dodam jeszcze za prlu było 10 chętnych , a teraz
          20% przyjmuje sie zzagranicy . Wtedy miejsc na Polskich uczelniach jest mniej.
          • Gość: kuba za PRL , mieliście lepiej "to se ne wrati" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 12:39
            Jak pacjent nie miał na koperytę to kury nosił, ale PRL nie wróci.
        • Gość: pf Re: >>taka bieda ....a na medycynę trudno IP: *.upc.chello.be 14.07.06, 13:05
          Chce tylko zauwazyc ze dokument wydawany przez izbe lekarska jest wazny tylko 6
          miesiecy...
        • Gość: Konsultant Pozdrowienia z Londynu IP: 62.6.139.* 14.07.06, 13:31
          Pozdrowienia z Londynu Panie Adamie. Ma Pan racje wyjezdzaja ale nie wszyscy.
          Ale tutaj zapotrzebowanie jest coraz wieksze na polskich specjalistow.
          Najwieksza bariera jest jezyk, ale to dotyczy starszych lekarzy, mlodzi jezyk
          znaja i beda wyjezdzali jesli w tym kraju gornikow i politykow (oszolomow) nic
          sie nie zmieni. Ja pracuje w zawodzie. dobrze zarabiam i jestem szanowany i nie
          mam zamiaru czekac na glodowe podwyzki. A co na to chorzy? Niech ich lecza
          politycy.
          • Gość: Cons. Re: Pozdrowienia z Londynu IP: 62.6.139.* 17.07.06, 11:01
            Kolego, masz racje. No, a teraz koncze, bo sie spiesze odebrac nowe brum brum z
            salonu.
        • Gość: jerry60 Re: >>taka bieda ....a na medycynę trudno IP: *.olesnica.sdi.tpnet.pl 14.07.06, 14:16
          Myśle , że zamiast teoretyzowania przemówią do Pana fakty . A fakty są takie ,
          zamknięcie OIOM-u w Raciborzu to dopiero jaskółka , do końca roku takich
          oddziałów będzie znacznie więcej . Odwołuje się planowe zabiegi z powodu braku
          specjalistów , jeśli Pan nie wierzy proszę zapytać dyrektorów , wiceministra a
          najlepiej samych pacjentów . Najfajniej bagatelizować problem , tak jak niedawno
          wiceminister Piecha. Poczekajmy do końca roku .
          P.S.Jeśli chodzi o dzieci zdające na medycynę . Im ciągle się zdaje , że lekarz
          to powołanie . Do momentu szybkego zderzenia z twardą rzeczywistością.
        • sw.patryk Re: >>taka bieda ....a na medycynę trudno 14.07.06, 16:14
          Panie Sandauer ! Moze sie pan powolywac na propagande , ale fakty sa inne . W
          samej tylko Polnocnej Irlandii pracuje juz okolo setki polskich specjalistow
          sprowadzonych przez jedna agencje head-hunterska ., dobra wprawdzie , ale jest
          ich w UK bardzo wiele. W moim szpitalu obecnie pracuje 10 Polakow , a od
          wrzesnia bedzie nas o kolejna dziesiatke wiecej . I czy nadal uwaza Pan , ze to
          malo ? Ja tak nie uwazam , ale nie interesuje mnie juz to ,, co w kraju. Nie
          zamierzam tam wracac , a moja Rodzina jest juz tu . Powodzenia
        • Gość: mlody Re: >>taka bieda ....a na medycynę trudno IP: 82.44.133.* 17.07.06, 15:42
          Mysle, ze rzeczywiscie wyjezdza nie az tak duzo i prawdopodobnie ok. 1% jak
          podaja statystyki, tyle ze... wyjechalo 50% mojej grupy ze studiow (lacznie ze
          mna). Wyjezdzaja mlodzi. Problem pojawi sie za pare lat.
        • Gość: kierowca TIRa Re: >>taka bieda ....a na medycynę trudno IP: *.lodz.msk.pl 18.07.06, 15:31
          > Lekarze mówią o masowym exodusie, ministerstwo potwierdza, a prasa przydaje
          > temu wiarygodności. Prawdą jest, że do izb lekarskich zgłosiło się kilka
          > tysięcy lekarzy o wydanie zezwoleń koniecznych dla praktykowania w Unii
          > Europejskiej. Nie oznacza to, że te osóby wyjechały czy że połowa z nich
          > wyjechałą. Podobnie jak z wydawaniem międzynarodowego prawa jazdy. Po
          > przystąpieniu do UE zgłosiłem się do wydziału komunikacji po międzynarodowe
          > prawo jazdy. Nie oznacza to że planuję emigrować, po prostu chce móc prowadzić
          > samochód poza Polską.

Od kiedy to, durniu, do prowadzenia samochodu poza Polską jest potrzebne
          międzynarodowe prawo jazdy? Chyba, kmiocie, tyłka poza krainę kwitnącego moheru
          nie ruszyłeś.
      • Gość: torbiel W polskich szpitalach brakuje specjalistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 08:13
        Niestety nie tylko w szpitalach. Specjalistow brakuje wszedzie.
        • Gość: Atak Spawacza Re: W polskich szpitalach brakuje specjalistów IP: *.pl 14.07.06, 09:41
          Zwłaszcza spawaczy, nie ;)
        • mcgoo Re: W polskich szpitalach brakuje specjalistów 14.07.06, 09:44
          tylko sie cieszyc ze brakuje specjalistow - znaczy sie rynek zacznie byc
          bardziej chlonny - wieksze szanse na prace, wieksze pieniadze - im mniej
          specjalistow tym wieksze szanse dla mlodych.
        • Gość: kuba nie znam lekarza który wyjechał lub planuje wyjazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 12:42
          Lekarzy znam sporo. Natomiast o wyjazdach przeczytałem dziesiątkim atykułów i
          słyszałem tysiące razy w mediach
          • maretina moge cie zapoznac z mezem i z jego kumplami:) /nt 14.07.06, 13:50

• Gość: martaX Re: nie znam lekarza który wyjechał lub planuje w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 22:45
            nie znasz, bo wyjechali. możesz się zapoznać ze mną, to za rok będziesz mógł się
            pochwalić, że znasz JUŻ jednego;)
      • Gość: Shakin Stivens Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.dwtele.pl 14.07.06, 08:22
        W polsce lekaż jak zapieprza to ma całkiem nieźle. Ale musi pracować po 16 godzin. Mam znajomego który kiedyś przez 3 doby nie schodził z dyżuru. Znam takich co po dniowce idą do swojego gabinetu albo prywatnej kliniki. Nie chciałbym wylądować z jakimś ostrym przypadkiem u lekarza który ledwo stoi. Powinno się wprowadzić 2-3 krotnie wyższe pensje i nakazać ogrniczenie czasu pracy podobnie jak sprawdza sie kierowców samochodów ciężarowych. Ale pewnie to mażenia ściętej głowy.
        Gdyby mądrzy politycy przekalkulowali ile kosztuje wykształcenie medyczne i ile już takiego kapitału wiedzy uciekło nam z kraju to może zrozumieli by że opłaca się dać im więcej.

Ja nie jestem medykiem. Nie mam też jakiegoś specjalistycznego wyksztacenia. Nie mam vipowskiej rodzinki ani nie odziedzicze po tacie firmy. Zwyjkły studencina humanista. Ile będe sie tutaj "dorabiał"? 10-20 lat? Leję na ten kraj, jego bończucznych obywateli i bandyckich polityków. Na jego historię ucisku i mentalność zaścianka. Olewam szarmancką próżność i nowobogackich prostaczków.

Już niebawem. Wierze że właśnie gdzie indziej będę sie czół bardziej "po ludzku".
        • Gość: ed Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.06, 08:38
          Ty naprawdę jesteś studentem - humanistą? Chroń nas Panie przed humanistami
          którzy tak znają ortografię...
        • pawelm20 Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 14.07.06, 08:42
          Gość portalu: Shakin Stivens napisał(a):

> W polsce lekaż jak zapieprza to ma całkiem nieźle. Ale musi pracować po 16
          godz
          > in. Mam znajomego który kiedyś przez 3 doby nie schodził z dyżuru. Znam
          takich
          > co po dniowce idą do swojego gabinetu albo prywatnej kliniki. Nie chciałbym
          wyl
          > ądować z jakimś ostrym przypadkiem u lekarza który ledwo stoi. Powinno się
          wpro
          > wadzić 2-3 krotnie wyższe pensje i nakazać ogrniczenie czasu pracy podobnie
          jak
          > sprawdza sie kierowców samochodów ciężarowych. Ale pewnie to mażenia ściętej g
          > łowy.
          > Gdyby mądrzy politycy przekalkulowali ile kosztuje wykształcenie medyczne i
          ile
          > już takiego kapitału wiedzy uciekło nam z kraju to może zrozumieli by że opłac
          > a się dać im więcej.
          >
          > Ja nie jestem medykiem. Nie mam też jakiegoś specjalistycznego wyksztacenia.
          Ni
          > e mam vipowskiej rodzinki ani nie odziedzicze po tacie firmy. Zwyjkły
          studencin
          > a humanista. Ile będe sie tutaj "dorabiał"? 10-20 lat? Leję na ten kraj, jego
          b
          > ończucznych obywateli i bandyckich polityków. Na jego historię ucisku i
          mentaln
          > ość zaścianka. Olewam szarmancką próżność i nowobogackich prostaczków.
          >
          > Już niebawem. Wierze że właśnie gdzie indziej będę sie czół bardziej "po
          ludzku
          > ".

No zwykly studencina humanista to ty nie jestes...Tyle bykow ortograficznych w
          tekscie to juz dawno nikt nie zrobil. Wiesz co, ja mysle, ze przyczynisz sie do
          rozwoju kultury w tym kraju, jesli rzeczywiscie go olejesz i wyjedziesz. Z tym
          ze z mentalnoscia ciecia i wtornym analfabetyzmem to kariery ty nie zrobisz.
          • Gość: orion_kr Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.autocom.pl 14.07.06, 09:40
            Humanista jest nie tylko polonista, moze nim byc np historyk...
            pozatym zauwaz ze na forach nikt specjalnie sie ortografia nie przejmuje, zamiast podejsc merytorycznie do tekstu skupiasz sie wylacznie na bledach ortograficznych.
            ja jestem informatykiem, szczerze mowiac mniej bledow robie piszac po angielsku , a mimo to w mojej pracy bledy ortograficzne mi nie przeszkadzaja.
            podobnie moze byc z przedmowca, wiec nast razem skorzystaj z mozliwosci aby siedziec cicho,albo odnies sie merytorycznie do tekstu a nie szukaj dziury w calym....
            pozdrawiam.
            • pawelm20 Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 14.07.06, 09:51
              Gość portalu: orion_kr napisał(a):

> Humanista jest nie tylko polonista, moze nim byc np historyk...
              > pozatym zauwaz ze na forach nikt specjalnie sie ortografia nie przejmuje,
              zamia
              > st podejsc merytorycznie do tekstu skupiasz sie wylacznie na bledach
              ortografic
              > znych.
              > ja jestem informatykiem, szczerze mowiac mniej bledow robie piszac po
              angielsku
              > , a mimo to w mojej pracy bledy ortograficzne mi nie przeszkadzaja.
              > podobnie moze byc z przedmowca, wiec nast razem skorzystaj z mozliwosci aby
              sie
              > dziec cicho,albo odnies sie merytorycznie do tekstu a nie szukaj dziury w
              calym
              > ....
              > pozdrawiam.

Jesli u informatyka jestem w stanie przymknac oko na byki, to niestety nie u
              humanisty. Wyobraz sobie, ze taki humanista uczy twoje dzieci. A to, ze nikt
              sie specjalnie gramatyka i forma komunikacji na forach nie przejmuje widac
              codziennie. Niestety. Tez pozdrawiam.
              • Gość: Buazen Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: 217.153.60.* 14.07.06, 10:28
                Bzdury pleciesz - zamiast zmierzyć się z argumentami przyczepiasz się do
                ortografii. Jednocześnie postępujesz wbrew logice. Ze względu na ortografię
                równasz człowieka tekstem "Z tym ze z mentalnoscia ciecia i wtornym
                analfabetyzmem to kariery ty nie zrobisz." jednocześnie pisząc
                wyrazy: "ze", "mentalnoscia" "wtornym", "juz", "tekscie". Podążając twoim
                tokiem rozumowania twoje błędy określają Ciebie jako człowieka z wtórnym
                analfabetyzmem i z mentalnością "ciecia".

p.s. Nie osądzajcie a nie będziecie osądzeni, bo jakim sądem sądzicie, takim i
                was osądzą a jaką miarą mierzycie, taką i wam odmierzą. Obłudniku, usuń
                najpierw belkę z własnego Oka, to będziesz wtedy lepiej widzieć, aby usunąć
                źdźbło (zadrę) z Oka twego brata (siostry)!
                • pawelm20 Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 14.07.06, 10:37
                  Gość portalu: Buazen napisał(a):

> Bzdury pleciesz - zamiast zmierzyć się z argumentami przyczepiasz się do
                  > ortografii. Jednocześnie postępujesz wbrew logice. Ze względu na ortografię
                  > równasz człowieka tekstem "Z tym ze z mentalnoscia ciecia i wtornym
                  > analfabetyzmem to kariery ty nie zrobisz." jednocześnie pisząc
                  > wyrazy: "ze", "mentalnoscia" "wtornym", "juz", "tekscie". Podążając twoim
                  > tokiem rozumowania twoje błędy określają Ciebie jako człowieka z wtórnym
                  > analfabetyzmem i z mentalnością "ciecia".

To sa wedlog ciebie bledy ortograficzne? Ha, ha, ha.
                  "Leję na ten kraj, jego bończucznych obywateli
                  i bandyckich polityków. Na jego historię ucisku i mentalność zaścianka. Olewam
                  szarmancką próżność i nowobogackich prostaczków.

Już niebawem. Wierze że właśnie gdzie indziej będę sie czół bardziej "po
                  ludzku"."

Ja mam dyskutowac na temat powyzej zalaczonych "argumentow"? Polacy zawsze byli
                  tolerancyjni dla chamstwa i dla nieukow. Jestes tego najlepszym przykladem. A
                  jesli masz ochote dyskutowac z cwiercanalfabeta na temat olewania kraju -
                  prosze bardzo. Zycze przy tym duzo satysfakcji.
                  • buazen Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 15.09.06, 09:48
                    Nie nie mam ochoty rozmawiać z analfabetą. Żegnam.
        • Gość: FreakyMisfit Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 14.07.06, 14:56
          Jesteś raczej tumanista - to ja z wykształceniem technicznym nie robię takich błędów jak ty...
      • gobi03 Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 14.07.06, 08:26
        Kto odpowiada za brak dekomunizacji? Dlaczego ci, którzy latami spychali polski
        naród w nędzę mają się dobrze?
        • Gość: zbulwersowany juz sie kaczynskie do tego szukuja IP: *.telprojekt.pl / *.devs.futuro.pl 14.07.06, 09:03
          mam wrazenie ze Kaczynscy nic innego nie robia tylko mysla o komunistach, dekomunizacji, lustracjach i innych pie..ch :) mysle ze jak za pol roku skoncza obsadzanie stanowisk to sie wreszcie za tych komunistow wezma ... tylko co z tego?
          • Gość: Robin nigdy nie skoncza z obsadzaniem stanowisk IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 09:47
            popatrz na Warszawe - to jest probka wladzy PiS: zablokowali wszystkie
            inwestycje, zadnych nowych nie zaczeli, wymienili wszystkich urzednikow i tyle.
            Teraz beda trwac i twierdzic ze jest nie zle bo Warszawa stoi tam gdzie stala.
        • Gość: Robin kto za to odpowiada IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 09:50
          zwlaszcza w Warszawie - dlaczego tam nie rozliczono jeszcze zadnych afer? PiS
          ma wladze od 4 lat, teraz ma tez ministra Ziobro i Wassermanna - i co ????
          Warszawa w korkach, prezydent stwierdzil ze mostow wiecej nie potrzeba (mimo ze
          jest mniej niz we Wroclawiu) po czym szybko zwial na stanowisko prezia Polski.
          • wrojoz Re: kto za to odpowiada 14.07.06, 09:52
            Przysłowiowo to PO. Ale naprawdę to wszyscy wiedzą, że dyktatura Kaczorów.
            Precz z kaczorami.
      • Gość: obserwer Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.wcm.opole.pl 14.07.06, 08:39
        w przypadku lekarzy zawsze podaje sie liczbę starających się o dokumenty, ale
        nigdy liczbę osób, które faktycznie wyjechały z Polski - dlaczego?
        Odpowiedź: bo liczba tych, krórzy wyjechali jest wielokrotnie mniejsza poniżej
        błędu statystycznego!!!
        Inaczej ma się sprzwa z pielęgniarkami i pozostałym personelem - zarabiają tak
        głodowe pensje, że masowo wyjeżdżają co powoduje dramatyczne braki w personelu
        Sejm zatwierdził podniesienie pensji - ciekawe kto dostanie najwięcej? Wątpię by
        pielęgniarki i pozostały personel - pewnie ci najbardziej potrzebujący ...
        którzy mówią w ciągle o wyjezdzie, ale jakoś nie bardzo to tobią, poza pobraniem
        papierów z izb lekarskich, ale to jeszcze o niczym nie świadczy ...
      • Gość: wk Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.hsd1.pa.comcast.net 14.07.06, 08:41
        Dzieki rzadowej koalicji problem strajkow w sluzbie zdrowia zostanie
        rozwiazany. Do konca kadencji rzadu moze nie byc w Polsce ani jednego lekarza
        lub pielegniarki, ktorzy by chcieli strajkowac. Ten rzad wykazuje sie niezwykla
        skutecznoscia w rozwiazywaniu problemow. Hurra!
      • zaczarowany-pierniczek przypomniał mi się żart... 14.07.06, 08:57
        Czym różni się PRL od IV RP? W PRL rząd był w Londynie, a naród w Polsce...
        • Gość: Atak spawacza Re: przypomniał mi się żart... IP: *.pl 14.07.06, 09:51
          > Czym różni się PRL od IV RP? W PRL rząd był w Londynie, a naród w Polsce...

Nie pozwalają pracowac ,żle ,pozwalaja pracować ,też żle
          • zaczarowany-pierniczek Re: przypomniał mi się żart... 14.07.06, 14:07
            Wiesz, pracować jak pracować, ale de facto za darmo po 5, a w przypadku lekarzy
            - po 6 latach studiowania? Jednocześnie urzędas za biurkiem z wykształceniem
            średnim po znajomości dostaje więcej. Też byś się wkurzył i wyjechał.
          • zaczarowany-pierniczek Re: przypomniał mi się żart... 14.07.06, 14:07
            Wiesz, pracować jak pracować, ale de facto za darmo po 5, a w przypadku lekarzy
            - po 6 latach studiowania? Jednocześnie urzędas za biurkiem z wykształceniem
            średnim po znajomości dostaje więcej. Też byś się wkurzył i wyjechał.
      • radiomaryja1 [...] 14.07.06, 09:00
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: ano sprowadzimy szamanów znad Amazonki :) IP: *.smgr.pl 14.07.06, 14:06
          albo będziemy leczyć jak w wojaku Szwejku - lewatywą. no zaawsze jeszcze zostaje wrzucić kogoś na 3 zdrowaśki do pieca. Bez lekarzy można się obyć i nasz minister dobrze o tym wie :P Po za tym im mniej lekarzy tym mniejsze wydatki służby zdrowia...
      • mcgoo Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 14.07.06, 09:04
        uwolnic rynek uslog medycznych wtedy to szwedzi zaczna do nas przyjezdzac :)
        • Gość: Robin jasne IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 14.07.06, 09:53
          bo przecietny Polak z luzem zaplaci 40 tysiecy zlotych za wymiane biodra, nie?
      • Gość: bn jue5t Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.chello.pl 14.07.06, 09:09
        aaale bykow.
        • Gość: kuba nie ma exodusu lekarzy, jest propaganda grozy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 12:45
          Robiona prawdopodobnie przez Izby Lekarskie i ministerstwo zdrowia
          • travel_wawa Re: nie ma exodusu lekarzy, jest propaganda grozy 14.07.06, 13:53
            Tylko zamykane sa OIOMY, bo brakuue anestezjologów i pielęgniarek
            przeszkolonych do pracy w tychże...

Czy dopiero, jak ostatni zgai światło zauważysz problem?

Swoją drogą bardzo dobrze, że zadziałał ten efekt naczyń połączonych po akcesji
            do UE.

Może w sumie dlatego, że jesteśmy w UE, problem, że premierem został ktoś taki,
            jak Kaczyński, dla wielu ludzi jest sprawą drugorzędną...
          • katastrofa4rp Re: nie ma exodusu lekarzy, jest propaganda grozy 14.07.06, 17:03
            Wyjezdzaja, sama widze ilu Polakow dookola zaczyna pracowac. A wyjechalam 5 lat
            temu...
          • Gość: Robin Re: nie ma exodusu lekarzy, jest propaganda grozy IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 17.07.06, 09:33
            tylko przez Izby Lekarskie. I rzeczywiscie nie ma eksodusu lekarzy ale jesli
            wyjedzie jeszcze kilkunastu patologow do Anglii to nie bedzie kto mial robic
            sekcji w tym kraju. Problem w jakosci a nie w ilosci.
      • jary48 Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 14.07.06, 09:20
        "miałeś chamie złoty róg......."
      • Gość: maro18 Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.crowley.pl 14.07.06, 09:21
        a pamiętam wypowiedź jednej pani z ministerstwa zdrowia, która na miesiąc przed
        wejściem Polski do UE pytana o to, jak mają zamiar zatrzymać w kraju
        deklarujących chęć wyjazdu lekarzy, mówiła: "Nie obserwujemy masowych wyjazdów
        lekarzy". Oczywiście idiotka nie pomyślała (albo raczej udawała, że nie
        pomyślała), że do UE wchodzimy za miesiąc i trudno żeby lekarze wyjeżdżali jak
        nie jesteśmy jeszcze członkiem Unii. No i chciałbym żeby się teraz ta pani
        wypowiedziała. "Ups! No rzeczywiście! Wyjeżdżają! Kto by pomyślał!". Pewnie
        podała by się do dymisji albo jej szef. Bo w tym kraju można robić wszystko,
        zachowywać się nakierowniczych stanowiskach jak się chce, niekompetentnie, ze
        szkodą dla państwa, a i tak najczęściej jedyną karą jest utrata stołka...
      • Gość: docencik Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.amwaw.edu.pl 14.07.06, 09:24
        Trzeba ograniczyć Polakom prawo do wyjazdów, wprowadzić karty przekroczenia
        granicy, i pytać się każdego dokąd jedzie, na ile i czy jest lekarzem.
        Jeśli choć o minutę przekoczy zadeklarowany czas pobytu za granicą - karać
        wysokim mandatami.

Albo ustalić, że lekarz może opuścić Polskę najwyżej na tydzień (kontrola
        poprzez cotygodniowe meldowanie się na policji). W końcu można łaskawie
        pozwolić im na dwa wyjazdy w roku do najbliższych sąsiadów.

A najlepiej wszczepić im chipy, jak psom....
      • wrojoz Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 14.07.06, 09:50
        Na miejsce lekarzy dać Zawiszę, on wszystko potrafi. Jak prawdziwy mężczyzna,
        do czego się nie weżmie to s......
      • Gość: inny Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: 62.65.85.* 14.07.06, 09:52
        Ale za to z Kaczynskimi i PiSem.
        • Gość: Emeryt Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.telsten.com / *.telsten.com 14.07.06, 10:14
          Wydaje mi sie,ze z ta emigracja lekarzy to przesada.Ci co wyjechali to juz
          pewnie prawie wszyscy.Teraz nastepni przyhamuja,bo od lekarza wymagana jest
          doskonala znajomosc jezyka a z tym jest wyjatkowo kiepsko w naszym PiS-
          kraju,przyklad daje nasz prezydent.Wystarczy podniesc mlodym lekarzom troche
          zarobki,do przecietnego poziomu a zostana prawie wszyscy.Na zachodzie niema
          takich luksusow jak mogloby sie zdawac.Jednak o tym trzeba przekonac sie
          samemu.Ktos wymienial rozne powody dla ktorych lekarze emigruja.Wymienil miedzy
          innymi postawe roszczeniowa pacjentow.To jest naduzycie w najwyzszym
          stopniu.Jest dokladnie odwrotnie.Bez lapowki niczego nie mozna zalatwic u
          lekarza.Nawet skierowanie na badania raz na 3 lata wymaga "wziatki".To moje
          osobiste doswiadczenie.Moge pokazac palcem tego lekarza.Teraz juz wiem dlaczego
          tak postapil.Jest wlascicielem przychodni i chcial zebym zaplacil za badania w
          jego przychodni a on rozliczylby mnie z na rachunek NFZ,bo ma wszystkie moje
          dane.Podwojny zysk - podwojna radosc,tylko gdzie uczciwosc.Kto kontroluje takie
          zjawiska?Nikt,bo to biznes.Kto decyduje o tym co obowiazany jest lekarz w
          ramach ubezpieczenia NFZ ? Brak umowy to oczywiste pole naduzyc.Dlaczego w
          innych krajch jest to mozliwe? Albo inna sprawa;lekarz zapisuje mi te same
          lekarstwa,ktore dobrze mi sluza.W pewnym momencie zmienia na taki ktory mi
          szkodzi.Dlaczego?To jasne,bo wzial lapowke - wycieczke do Hiszpanii od innej
          firmy farmaceutycznej.
          Niech jada na emigracje wszyscy specjalisci z bozej laski.Moze ci,ktorzy
          zostana beda na tyla glupi,ze nie beda brali lapowek i zaraz zrobi sie lepiej.
          • Gość: H Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.07.06, 10:43
            Za badania płaci zawsze lekarz któty wydał skierowanie. Ten koszt jest
            refundowany przez NFZ w ramach ryczałtu (5 zł/miesięcznie) który lekarz
            rodzinny otrzymuje za każdego zapisanego pacjenta. Gdyby chciał on kierować na
            badania wszystkich którzy tego potrzebują to nie wystarczyłoby mu pieniędzy na
            zapłacenie pensji pielegniarkom, rejestratorkom oraz sobie. Nie mówiąc o takich
            kosztach jak czynsz, prąd, ogrzewanie, śmieci...Stąd na badania kieruje się
            tylko chorych dla których te badania są niezbędne. I tak koszt tych badań
            wynosi ok. 25% całkowitych kosztów utrzymania poradni.
          • sw.patryk Re: Lekarze wyjeżdżają z Polski 14.07.06, 16:24
            zEBYS SIE sTARSZY cZLOWIEKU NIE OBUDZIL Z REKA W NOCNIKU , HA,HA,HA
      • Gość: Rejonowiec Zostana nieuki,lapowkarze i nieudacznicy IP: 62.6.139.* 14.07.06, 10:16
      • Gość: Albin Siwak Niech wyjeżdżają IP: *.adb.pl 14.07.06, 10:21
        Tam nauczą się pracować. Dowiedzą się, że nie ma prywatnych fuch na nieswoim
        sprzęcie, do roboty przychodzi się punktualnie, do domu wraca się o 18:00,
        pacjent to człowiek a nie przedmiot i nikt kopert nie chce dawać. Dobrze
        napisany program komputerowy potrafłby lepiej i taniej zdiagnozować niż polski
        lekarz pierwszego kontaktu, po studiach zdanych za łapówki.
        • maretina Re: Niech wyjeżdżają 14.07.06, 10:42
          Gość portalu: Albin Siwak napisał(a):

> Tam nauczą się pracować. Dowiedzą się, że nie ma prywatnych fuch na nieswoim
          > sprzęcie,
          tam nie musza otwierac prywatnych gabinetow i dorabiac. po pracy wracaja do
          DOMU. sa ojcami, matkami, maja czas i pieniadze na podroze, pasje.
          > do roboty przychodzi się punktualnie, do domu wraca się o 18:00,
          nie, lekarz nie pracuje od 7-18. czas pracy jest przestrzegany( w
          przeciwienstwie do polski), w dodatku z bolacym paluszkiem czy glowka
          pielegniarka nie wpusci cie do lekarza, zebys jego cenny czas i szanowna dupe
          zajmowal, nie wezwiesz sobie tam pogotowia do goraczki czy do bolacej nogi, a
          jak oszukasz z objawami, to zaplacisz taka kase, ze do konca zycia bedziesz
          splacal.
          > pacjent to człowiek a nie przedmiot i nikt kopert nie chce dawać.
          lekarz to czlowiek i pacjenci o tym wiedza. mile traktowanie lekarza=mile
          traktowanie pacjenta.
          > Dobrze
          > napisany program komputerowy potrafłby lepiej i taniej zdiagnozować niż polski
          > lekarz pierwszego kontaktu, po studiach zdanych za łapówki.

no prosze, to popros dorna lubktoregos katrofla o napisanie takiego programyu.
          sadze, ze lekarze cieszyliby sie z takiej pomocy.
          • Gość: Albin Siwak Re: Niech wyjeżdżają IP: *.adb.pl 14.07.06, 11:38
            > przeciwienstwie do polski), w dodatku z bolacym paluszkiem czy glowka
            > pielegniarka nie wpusci cie do lekarza, zebys jego cenny czas i szanowna dupe
            > zajmowal

Ale ja bym chciał normalnie zapłacić za normalną usługę i być normalnie
            obsłużony. W Polsce nie mam takiej możliwości.
            • maretina Re: Niech wyjeżdżają 14.07.06, 12:01
              Gość portalu: Albin Siwak napisał(a):

> > przeciwienstwie do polski), w dodatku z bolacym paluszkiem czy glowka
              > > pielegniarka nie wpusci cie do lekarza, zebys jego cenny czas i szanowna
              > dupe
              > > zajmowal
              >
              > Ale ja bym chciał normalnie zapłacić za normalną usługę i być normalnie
              > obsłużony. W Polsce nie mam takiej możliwości.

pretensjedo politykow. nie do lekarzy. to nie lekarze stworzyli ten durny
              system ochrony zdrowia. oni tylko musza w nim pracowac. pacjenci tego nie
              kumaja.
            • katastrofa4rp Re: Niech wyjeżdżają 14.07.06, 17:12
              za granica tez nie zawsze. Jak placisz gotowka to ci i ginekologiczne badanie
              zrobia, robaczku. I sie ze smiechu nie pozbierasz. pacjent z gotowka to gosc
              ktoremu mozna wiele kitu wcisnac....zeby z niego wycisnac.... Swiat wszedzie
              jest tak samo skonstruowany niezaleznie od strefy jezykowej.... Sprobuj-
              zobaczysz! jestem tzw prywatnie ubezbieczona u zachodniego sasiada, wiem co
              pisze.... Przyjedz do nas, to cie zbadaja, oj jak dobrze i... 2,3 x drozej niz
              normalnego pacjenta z AOK...
            • Gość: Robin Re: Niech wyjeżdżają IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 17.07.06, 09:29
              trzeba bylo nie glosowac na komune we wszystkich wyborach do tej pory.
              Wszystkie partie lewicowe: SLD, PSL, PiS, LPR i Samoobrona sa przeciwne
              prywatnym ubezpieczeniom, wiec masz co chciales.
              • maretina Re: Niech wyjeżdżają 17.07.06, 10:12
                Gość portalu: Robin napisał(a):

> trzeba bylo nie glosowac na komune we wszystkich wyborach do tej pory.
                > Wszystkie partie lewicowe: SLD, PSL, PiS, LPR i Samoobrona sa przeciwne
                > prywatnym ubezpieczeniom, wiec masz co chciales.
                sugerujesz, ze po 89 roku prawica ani razu nie byla u wladzy i nie miala okazji
                uporzadkowac sluzby zdrowia?
                • Gość: Robin Re: Niech wyjeżdżają IP: 62.6.139.* 17.07.06, 16:11
                  SLD rzadzl 8 lat, AWS 4 lata, Olszewski + Pawlak okolo roku. Razem 13 lat z 16.
                  Mozna od biedy uznac za prawicowe (w sensie podejscia do gospodarki) rzady
                  Suchockiej i Bieleckiego ale tylko w minimalnym stopniu bo w rzadzie Suchockiej
                  ZChN (czyli Marcinkiewicz) torpedowal wszystkie prorynkowe dzialania rzadu.
                  Gdyby rzad jeszcze zaproponowal ze beda prywatne ubezpieczenia to zostal by
                  odwolany w trzy sekundy. Komuna w narodzie to i komuna w sejmie.
        • Gość: pf Re: Niech wyjeżdżają IP: *.upc.chello.be 14.07.06, 13:18
          Dlatego proponuje bys napisal sobie taki program i nigdy wiecej nie szedl do
          lekarza.
        • sw.patryk Re: Niech wyjeżdżają 14.07.06, 16:28
          No fakt , rozum masz bliski Albina. Albo gorszy . Pracuje od 9 rano do 17 . Z
          radoscia , bo co miesiac jest taka data - 26 , dokladnie , kiedy moja pensja
          jest przelewana na konto. Bardzo ona jest dobra, wiec i radosc , a nawet
          spontaniczna radosc cechuje moje kontakty z chorymi , ich rodzinami ,
          pielegniarkami , etc. O kopertach nie musze nawet myslec. Ba , gdybym je
          przyjmowal , to natychmiast odebranoby mi rejestracje. Zycze szczescia w byciu
          diagnozowanym , operowanym przez komputer. Nawet , gdyby to mial byc " Da
          Vinci " , to i tak wymaga on obecnosci czlowieka.
          A studia skonczylem bez lapowki .Specjalizacje i doktorat tez zrobilem "
          bezkosztowo " .
        • katastrofa4rp Re: Niech wyjeżdżają 14.07.06, 17:08
          Tylko ze jakby tak pracowali w Polsce nie dostaliby nic- 1200 pln na reke.
          Cacuszko! Wiec po minimalnej pracy pedza dzialac w ramach 2 i 3 etatu. Wtedy
          wychodza moze na 3-5000/miesiac. Pracujac 72 godziny dziennie. A to dostana na
          zachodzie pracujac max 10 godzin dziennie (srednio) z dyzurami wlacznie.
        • Gość: Robin Re: Niech wyjeżdżają IP: *.internal.bupa.co.uk / 194.75.37.* 17.07.06, 09:27
          wyjezdzaja, widza szacunek pacjenta do lekarza i mowia ze nigdy nie wroca do
          brudnych, chamskich i pijanych pacjentow, ktorzy na dodatek uwazaja ze wszystko
          im sie nalezy za darmo natychmiast.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka