Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mały prywatny subiektywny ranking rekrutujących

22.07.06, 13:28
    mialam okazje parę razy rozmawiać z przedstawicielami agencji i działow HR,
    więc uważam, że nie można generalizować, ale pokuszę się o ocenę:
    MANPOWER - profesjonalnie, przyjaźnie, dowartościowują
    ALEXANDER MANN SOLUTIONS - szybka informacja zwrotna, ale wyczuwalny
    protekcjonalny ton wywiadu
    ACCENTURE - szczegółowo, przebiegłe pytania, za to z wyraźnym znudzeniem a
    nawet niechęcią jeżeli odpowiedź się nie spodoba
    HEADHUNTING GROUP - kontakt wyłącznie mailowy, grzecznościowe formułki,
    niejasne kryteria wyboru, na plus:szybka informacja zwrotna
    IBM BTO - sympatycznie, profesjonalnie
    FITTEST (zagranica) - bardzo przyjazna atmosfera, szybkie konkretne info
    EUROFIRMS (zagranica) - również przyjaźnie, szczegółowe info, uwzgledniają
    wszystkie sugestie kandydata dotyczące spotkania

Obserwuj wątek
      • scarlet113 Re: mały prywatny subiektywny ranking rekrutujący 23.07.06, 08:03
        AG TEST HR - przez telefon trochę nieporadnie, ale na miejscu full service i
        bardzo na poziomie (dla mnie number one)

Randstad - zanim tam nie zawitalam - wydawalo mi sie,ze sa bardzo profesjonalni.
        Przez telefon - super i konkretnie. Za to na miejscu - przerazila mnie grupa
        rozpretensjonowanych ludzi (pracownicy tymczasowi czy cuś), ktorzy narzekali na
        jakosc uslug firmy R., przykro mi, ale nie dostalam info zwrotnej

Capgemini i ich dzial HR - o my god! przepraszam, ale to firma pomylka dla mnie!
        na rozmowie rekrutacyjnej rekruterki uparcie udowadnialy, ze praca w Capie jest
        nudna, z nadgodzinami i w ogole fe

International Paper - dzial HR maja super, podobnie jak cala firma, na poziomie
        i z klasa. Jest tam co prawda teraz jeden mlody Pan, ktory czyta z kartki i
        zadaje szablonowe pytania, ale jego się wytnie (albo moze oni go wytną). byla
        info zwrotna

Philip Morris - mloda dziolcha w HR - troche sierotowata i przez telefon
        nieciekawie, ale na miejscu wspierala ją starsza kolezanka i bylo dzieki niej
        OK. Byl Feedback.
        • martak82 Re: mały prywatny subiektywny ranking rekrutujący 23.07.06, 12:27
          BMJ Poznań - profesjonalne rozmowy , sympatyczna HR, dobrze przygotowani na
          temat działalności pracodwacy, stanowiska. Trochę męczące pytania i szczegółowe
          wchodzące zbytnio w prywatna strefę życia (nie chodzi o status rodzinny). Testy
          językowe zbyt nastawione na gramatyke, ale oprócz testów rozmowy w języku
          obcym. Straszne testy osoobowości a później podchwytliwe pytania sprawdzające
          czy aby sie zgadazał wynik tego testu ( ktory polegał na zaznaczeniu przy
          każdej z 300! cech +lub- w zalezności czy dana cecha to ja czy nie). Daja info
          zwrotne w postaci emaila.
          ADECCO GDAŃSK-b.szybko odpowiedź, b.miła pani, od razu po wysłaniu cv dostalam
          oferte na romowe juz bezposrednio do firmy,szybka odpwoiedz zwrotna
          telefoniczna z podaniem KONKRETNEGO powodu. minus to testy jezykowe z
          nastawieniem na gramatyke wykonywane przez internet.
        • avalon111 Re: mały prywatny subiektywny ranking rekrutujący 23.07.06, 18:23
          scarlet113 napisała:
          > International Paper - dzial HR maja super, podobnie jak cala firma, na poziomie
          > i z klasa. Jest tam co prawda teraz jeden mlody Pan, ktory czyta z kartki i
          > zadaje szablonowe pytania, ale jego się wytnie (albo moze oni go wytną). byla
          > info zwrotna

Przyznam się szczerze, że nie rozumiem zarzutu. Ja także przygotowując się do
          rozmowy kwalifikacyjnej z kandydatem (czytaj analizując jego cv i lm) spisuję
          sobie na kartce pytania, które potem zadaję. W ten sposób rozmowa przebiega
          szybko i sprawnie, bez zbędnego tracenia czasu na zastanawianie się o co jeszcze
          mogę zapytać lub czego jeszcze nie wiem. Odnośnie standartowych pytań, to
          oczywistym jest fakt, że jest część takich, które dość często powtarzają się na
          rozmowach, są to pytania z tzw. dziedziny kompetencji ogólnych lub cech
          osobowościowych, i to także jest naturalne, rekruter nie ma wykazywać się
          fantazją twórczą w tworzeniu innowacyjnych pytań, tylko zbadać kompetencje
          kandydata.
          • scarlet113 Re: mały prywatny subiektywny ranking rekrutujący 23.07.06, 22:43
            avalon111
            nie uscislilam - Pan sprawdzal moj ang. poprzez rozmowe w tym jezyku, z tym, ze
            rozmowa byla monologiem, on swoje kwestie czytal lamana angielszczyzna z kartki

co do szablonowych pytan - Pan zadal jedno z tych "prosze wymienic zalety" i
            zdziwil sie, ze tak szybko wymienilam. Litosci! wiec powiedzialam mu, ze jest to
            standardowe pytanie...
      • sheerer Re: mały prywatny subiektywny ranking rekrutujący 23.07.06, 16:22
        PROCTER & GAMBLE
        błyskawiczna informacja zwrotna (jeszcze tego samego dnia, max nastepnego).
        Wszystkie rozmowy w bardzo miłej, przyjaznej atmosferze i z menedżerami a nie z
        HR'ami. Podczas rozmowy traktują kandydata jak przyszłego współpracownika. Mam
        najmilsze doświadczenia z tej firmy, i dlatego tam zostałem :-)

PRICEWATERHOUSECOOPERS
        Spóźniają się na rozmowę(5-10 min). Rozmowa bardzo profesjonalna, w miłej
        (chociaż czuć, że to wymuszone) atmosferze, pytania zadawane z listy, czasami
        po odpowiedzi następuje grad bardzo szczegółowych pytań dotyczących odpowiedzi.
        Informacja zwrotna bardzo późno (być może dotyczy to jedynie odpowiedzi
        pozytywnych - może odpowiedzi negatywne są natychmiast) - dopiero wtedy gdy
        wiadomo kiedy dokładnie odbędzie się następny etap.

TOYOTA
        Rozmowy 3vs1 (1 osoba z HR i 2 z działu docelowego).Rozmowa malo profesjonalna.
        Nie ma zadnego planu rozmowy - widac,ze HR'ka na biezaco szuka tematow -
        wyglada to bardzo chaotycznie. W polowie rozmowy HR'ka wychodzi i wtedy zaczyna
        sie rozmowa merytoryczna :-)
      • leetka Legend HR Advisors 14.08.06, 22:15
        Po 3 miesacach oglaszają sie znowu, pod prestekstem poszukiwań headhunterów
        zbierają dane specjalistów z róznych zawodów. Chytrze motywują to zastrzeżeniem
        że kandydat powinnien mieć duże doświadczenie w jednej z wymienionych branż (tu
        padaja oczywiscie te najbardziej popularne na rynku pracy). Wymagają znajmości
        jakiegokolwiek języka europejskiego i nie wymagają listu motywacyjnego, he he:)
        W maju sie nabralam, rzecz jasna mimo ze spelnialam 100% wymagań nie bylo
        zadnego odzewu....Moje CV pewnie zageszcza bazę danych tej firmy. Tego typu
        podstępne ogłoszenia powinny być karane jako zamierzona kradzież danych
        osobowych:)
      • ewelina2311 Re: mały prywatny subiektywny ranking rekrutujący 21.08.06, 13:48
        EUROPEAN JOB CENTRE: konkretnie, miło, profesjonalnie, bez żadnych bzdurnych,
        szablonowych tekstów. Odpowiedź dostaje się niemal następnego dnia, więc nie
        trzeba czekac i modlic sie do tel, żeby zadzwonił.
        • sztuczna_inteligencja Re: mały prywatny subiektywny ranking rekrutujący 21.08.06, 17:44
          ewelina2311 napisała:

> EUROPEAN JOB CENTRE: konkretnie, miło, profesjonalnie, bez żadnych bzdurnych,
          > szablonowych tekstów. Odpowiedź dostaje się niemal następnego dnia, więc nie
          > trzeba czekac i modlic sie do tel, żeby zadzwonił.

To już Pani drugi pean na cześć tej firmy, łatwo się połapać, że kryptoreklama.
          • ewelina2311 Re: mały prywatny subiektywny ranking rekrutujący 21.08.06, 18:22
            Nie kryptoreklama, tylko chęć pomocy tym użytkownikom, którzy korzystają z
            forum w celu uzyskania inf. A jeśli coś działa dobrze, to dlaczego o tym nie
            mówić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka