Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zerwanie umowy o pracę

IP: *.chello.pl 26.07.06, 14:18
    Witam.. mam problem odnośnie umowy o pracę.. zostałem zatrudniony jako sprzedawca w sieci sklepów sprzedających sprzęt RTV i AGD.
    umowa została zawarta 19 lipca 2006r., jest to umowa o pracę na okres próbny i chciałbym ją wypowiedzieć.
    "Pracodawca zatrudnia Pana na stanowisku sprzedawca, na okres próbny do dnia 19 października 2006 z dwutygodniowym terminem wypowiedzenia w wymiarze 1 etatu."
    Czy to oznacza, że jeśli złożę dziś wypowiedzenie od umowy, to będę musiał pracować jeszcze 2 tygodnie?? czy jest możliwość natychmiastowego zaprzestania pracy?? proszę o pomoc, bo dłużej nie dam rady pracować w tym sklepie :(
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: zerwanie umowy o pracę 26.07.06, 14:19
        Zawsze mozliwe jest porozumienie stron...Pracujesz od tygodnia i juz chcesz
        znikac??? Moze sprobuj jeszcze troche...
        • Gość: Zenosik Re: zerwanie umowy o pracę IP: *.chello.pl 26.07.06, 14:22
          nie dam rady tam dłużej pracować, zajadę się z tymi pudłami z telewizorami ważącymi więcej ode mnie :( poza tym jest bardzo duża szansa, że dostanę pracę na stacji benzynowej.. myślałem, że dwutygodniowy termin wypowiedzenia obowiązuje pracodawcę, bo jeden kolega z pracy powiedział, że mogę natychmiast wypowiedzieć pracę, nie muszę czekać dwa tygodnie, a przecież ma tą samą umowę jak ja.. nie rozumiem już nic..
          • Gość: Zenosik Re: zerwanie umowy o pracę IP: *.chello.pl 26.07.06, 14:25
            hmm, a co by się stało gdybym najzwyczajniej w świecie nie przychodził do pracy przez okres wypowiedzenia?? grozi mi za to jakaś kara??
      • Gość: Zenosik Re: zerwanie umowy o pracę IP: *.chello.pl 26.07.06, 15:14
        czy jest ktoś kto mi może pomóc, dokładnie wyjaśnić.. ja naprawdę nie jestem w stanie dłużej pracować w tym sklepie, nie chcę wciskać ludziom towarów tylko dlatego, że pracodawcy się to opłaca, a których w życiu bym nie kupił..
        • Gość: Ela Re: zerwanie umowy o pracę IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 16:18
          Jak pracodawca uzna, że Twoja nieobecność naraziła go na straty, to może Cię
          podać do sądu pracy. Ale rzadko to pracodawcy stosują. Tylko na świadectwie
          pracy będziesz miał napisane porzucenie pracy.
          • Gość: Zenosik Re: zerwanie umowy o pracę IP: *.chello.pl 26.07.06, 16:23
            spróbuję jednak wypowiedzieć pracę przez obustronne porozumienie, bo nie wyobrażam sobie pracować tam do 12 sierpnia
            • Gość: Ela Re: zerwanie umowy o pracę IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 16:31
              Spróbować zawsze można.:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka