Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Referencje dla zwolnionego pracownika

IP: *.eranet.pl 06.09.06, 12:45
    Referencje po zwolnieniu – jak?

Mam pytanie – dwa miesiące temu przestalam być pracownikiem pewnej instytucji
    po ponad 16 latach pracy. Wypowiedzenie za porozumieniem stron z winy
    pracodawcy. Przed końcem swojej pracy, poprosiłam bezpośredniego szefa o
    napisanie referencji. Odmówił, mówił, że to sprawa kadr, że on nie ma czasu,
    takie tam bzdety – ale nic konkretnego, nie był przeciwny. Ponieważ szef nie
    miała czasu, napisałam standardowe referencje i przesalam na ręce jego
    zastępcy – wytłumaczyłam brak czasu głównego szefa, poprosiłam o podpisanie i
    przesłanie do mnie przez sekretariat.
    Dziś się dowiedziałam, że zastępca poszedł z tymi referencjami do głównego
    szefa, a ten stwierdził, że tak właściwie nie był zadowolony z mojej pracy …
    i, ze nie należą mi się referencje ..

Poradźcie czy jest jakieś prawo pisane, że powinnam otrzymać takie referencje.
    Myślę, że przez ponad 16 lat pracowałam raz dobrze, czasami może nie pomyśli
    szefa. Był moim dyrektorem przez 10 lat, dostawałam zawsze premie, pozytywne
    wręcz zadowalające oceny okresowe co do mojej pracy

Obserwuj wątek
      • Gość: Ela Re: Referencje dla zwolnionego pracownika IP: *.ec.kalisz.pl 06.09.06, 13:42
        Złóż podanie na piśmie o wydanie referencji (opinii). Wtedy na piśmie też
        powinien się ustosunkować do Twojej prośby.
        • krzysztofsf Re: Referencje dla zwolnionego pracownika 06.09.06, 13:47
          Nie ma obowiazku wydawania referencji
          • ela282 Re: Referencje dla zwolnionego pracownika 06.09.06, 14:08
            praca.wp.pl/kat,18459,wid,8141761,wiadomosc.html
            można poczytać o referencjach
      • krzysztofsf Re: Referencje dla zwolnionego pracownika 06.09.06, 13:49
        Gość portalu: kacha222 napisał(a):

> Referencje po zwolnieniu – jak?
        >
        > Mam pytanie – dwa miesiące temu przestalam być pracownikiem pewnej instyt
        > ucji
        > po ponad 16 latach pracy. Wypowiedzenie za porozumieniem stron z winy
        > pracodawcy.

Nie ma czegos takigo - jest porozumienei i tyle - z winy pracodawcy jest gdy z tej przyczyny pracownik wypowiada prace.
        • Gość: kacha222 Re: Referencje dla zwolnionego pracownika IP: *.eranet.pl 06.09.06, 15:04
          zdziwsz się Krzysztofie - jest

to takie specjalne reorganizacyjne rozwiązanie

"za porozumieniem stron z winy pracodawcy" .. bank i tyle
          • krzysztofsf Re: Referencje dla zwolnionego pracownika 06.09.06, 15:08
            Gość portalu: kacha222 napisał(a):

> zdziwsz się Krzysztofie - jest
            >
            > to takie specjalne reorganizacyjne rozwiązanie
            >
            > "za porozumieniem stron z winy pracodawcy" .. bank i tyle
            Za porozumieniem stron powoduje pozneijsze prawo do uzyskania zasilku w razie czego.
            A jak powyzsze jest traktowane?

Acha - i wskaz, gdzie to jest w kodeksie - bo ja nie znalazlem
            www.msp.money.pl/akty_prawne/kodeks_pracy?sec=020202
            • Gość: kacha222 Re: Referencje dla zwolnionego pracownika IP: *.eranet.pl 06.09.06, 15:13
              tak, moze być prawo do zasiłku
              ja idę w kierunku renty chorobowej ....... leczę sie z powodu choroby zawdowej.
              Zwolnienie nastąpiło, pracodawca zasugerował, że niby że coś tam, bo już nie
              efektywna byłam - mam chore ręce ...

life is brutal

a teraz RYP z tymi referencjami, taki ból w serce
              • Gość: iw78 Re: Referencje dla zwolnionego pracownika IP: *.centertel.pl 06.09.06, 19:34
                Na jaki art powołał się Twój pracodawca? Musisz to mieć na świadectwie pracy.

Co do referencji...już sam fakt, że przepracowałas tam 16 lat chyba o czymś
                swiadczy...bez przesady ale pracowanika, który jest do niczego nie trzyma się
                tyle lat i jeszcze się mu za to płaci. Tak więc trochę to dziwne z jego strony.
                Złoż wniosek na piśmie i poczekaj na odpowiedź.

Swoją drogą z ciekawości poprosiłabym jakiegoś znajomego, aby zadzwonił do
                Twojego byłego pracodawcy, jako że starasz się u niego o pracę a on chciałby
                się dowiedzieć jakim byłas pracownikiem, bo zastanawia się nad zatrudnieniem
                Ciebie. Jeśli opinia będzie pozytywna niech poprosi o referencje na
                piśmie :):):) Może przejdzie...spróbowac nie zaszkodzi :)A jeśli będzie się źle
                wypowiadać na twój temat zrób mu porządną awanturę :):):)

• Gość: xx Re: Referencje dla zwolnionego pracownika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 15:40
            > to takie specjalne reorganizacyjne rozwiązanie
            >
            > "za porozumieniem stron z winy pracodawcy" .. bank i tyle

W świadectwie pracy jest coś takiego jak: "podstawa prawna rozwiązania stosunku pracy". W takim razie twój pracodawca znowelizował kodeks pracy jeśli wpisał coś tkiego jak wyżej.
            Przypuszczam, że będziesz jeszcze występować o sprostowanie świadectwa bo watpię, aby ZUS czy UP honorowały takie "specjalne reorganizacyjne rozwiązanie", ale to tylko moje zdanie.
            • krzysztofsf Re: Referencje dla zwolnionego pracownika 06.09.06, 23:48
              Gość portalu: xx napisał(a):

> > to takie specjalne reorganizacyjne rozwiązanie
              > >
              > > "za porozumieniem stron z winy pracodawcy" .. bank i tyle
              >
              > W świadectwie pracy jest coś takiego jak: "podstawa prawna rozwiązania stosunku
              > pracy". W takim razie twój pracodawca znowelizował kodeks pracy jeśli wpisał c
              > oś tkiego jak wyżej.
              > Przypuszczam, że będziesz jeszcze występować o sprostowanie świadectwa bo watpi
              > ę, aby ZUS czy UP honorowały takie "specjalne reorganizacyjne rozwiązanie", ale
              > to tylko moje zdanie.

No i zaoszczedzili na swiadczeniach, ktore musieliby wyplacic przy wypowiedzeniu przez pracodawce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka