Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie o staż- pomóżcie!!!

08.09.06, 19:41
    Czy muszę przyjąć staż z urzędu-jeżeli jest poniżej moich kwalifikacji?
    Babka od staży dała mi skierowanie na staż do firmy, w której wymagali
    wykształcenia średniego i kompletnie nie w branży, specjalności, w której
    kończyłam studia :(( Chciałam iśc na staż, ale zgodny z moim
    wykształceniem...a ona powiedziała mi, że muszę wziąć ten i koniec:( Na
    wniosku wypisałam to, czego chciałabym się nauczyć, a zaproponowany staż nawet
    w !% tego nie spełnia.
    Czy mogę to jakś załatwić z przyszlym pracodawcą- żeby wpisał mi na
    skierowaniu, że mnie nie chce?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Magda Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! IP: *.solarnet.silesianet.pl 08.09.06, 19:47
        pewnie, ze mozesz :) namow tego pracodawce, do ktorego cie niby na staz
        skierowano, zeby ci napisal, ze to niby nie potrzebuje kogos z takimi
        kwalifikacjami jakie ty masz ;)
        i po klopocie! babka z Urzedu sie nie bedzie miala do czego przyczepic jesli
        ten brak zgody zobaczy na pismie.
        tak np PUP wciska staze lokujac ludzi byle gdzie. a ja ciebie rozumiem, ze
        chcesz miec staz w swoim zawodzie bo i sie czegos nauczysz prawda? pozdrawiam
        • martam17 Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 08.09.06, 19:56
          Dokładnie Magda! Chcę się czegoś nauczyć w swoim zawodzie...
          Mam tylko nadzieję, że facet nie uprze się, że mnie chce;)
          Bo chyba wolałabym stracić status bezrobotnego niz tam pracować :(((-Tylko, że
          wtedy tracę szansę przez te 90 dni na znalezienie stażu w swoim zawodzie:(
      • markus.kembi Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 08.09.06, 19:53
        Zanim złożyłaś swój podpis, że ofertę akceptujesz, mogłaś odmówić, nie ma
        takiego czegoś, że "musisz wziać i koniec" - jeśli uważasz, że oferta nie
        odpowiada Twoim kwalifikacjom, to masz prawo ją odrzucić. Skoro jednak przyjęłaś
        ofertę (a z tego co piszesz wynikałoby, że ją przyjęłaś), zmiana zdania
        powoduje, że automatycznie utracisz status osoby bezrobotnej. Masz więc trzy
        wyjścia:

1) przyjąć ofertę i udać się na niechciany staż

2) olać to wszystko i stracić status osoby bezrobotnej, a więc ubezpieczenie i
        możliwość poszukiwania kolejnego stażu, a następnie rozpocząć poszukiwania pracy
        na umowę

3) dogadać się z urzędnikiem (to może być trudne, ale moze trafisz na inną
        osobę) i jakoś się wyłgać, ewentualnie poprosić potencjalnego pracodawcę, żeby
        Cię odrzucił (to chyba jeszcze trudniejsze), ale to tylko kwestia Twojej
        uprzejmości i jego dobrej woli.
        • martam17 Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 08.09.06, 19:58
          Dzięki Markus:( no to się wkopałam widzę:(
          Tylko, że ta urzędniczka powiedziała, że MUSZĘ wziąć ten staż i koniec :(((
          • markus.kembi Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 08.09.06, 20:32
            Trzeba być stanowczym, urzędnicy zdają sobie sprawę, że nie każdy petent zna
            wszystkie przepisy tak dobrze jak oni i to wykorzystują. Mają taki staż, którego
            nikt wziąć nie chciał i starają się koniecznie znaleźć kogoś mniej zdecydowanie
            protestujacego by jemu to wcisnąć.
            • martam17 Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 08.09.06, 20:37
              Ja i tak byłam stroną protestującą...bo nawet byłam u kierowniczki od stazy w
              tej sprawie! Ale ta również oznajmiła mi, iz staż muszę przyjąć..
              No cóz, wierzę jeszcze, ze uda mi sie przekonac pracodawce
              A jesli nie- zrezygnuje na pewno!
              Człowiek uczy się na błedach, drugim razem tego błedu już nie popełnię i nic nie
              będę podpisywała!
        • iw78 Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 08.09.06, 20:51
          osoba zarejestrowana w UP zanim straci status osoby bezrobotnej m.in, może
          odmówić chyba 2 albo 3 razy skierowanie do jakiejś pracy ( kiedyś tak było,
          dawno mnie tam nie było), ale...to, że dziewczyna zaakceptowała, przyjęła,
          złożyła podpis jeszcze nie znaczy ze zostanie przyjeta na staż. Jak ktoś tu
          wczesniej wspomniał, chyba Magda, faktycznie pracodawca wcale nie musi wyrazić
          zgody na przyjęcie danej osoby na staz, powód jednak musi podać na piśmie tj
          skierowaniu z UP. I jeśli dogada się z pracodawcą to ten wcale jej nie musi
          przyjmować i jest mało prawdopodobne aby chciał mieć pracownika, który nie
          miałby zadnych chęci do pracy w jego firmie. A juz napewno nie przyjmie Cie aby
          sprawić przyjemność pani w urzędzie pracy.

Urzędniczka lubi słowo "musze" w stosunku do osoby bezrobotnej, nie przejmuj
          się tym za bardzo.
          • martam17 Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 08.09.06, 21:01
            Dzięki Iw78 za odpowiedź.
            Idę tam własnie z nadzieją, że nie zostanę przyjęta;)
            Chciałam jeszcze załatwić sobie staż w firmie z branży, ktora mnie interesuje,
            pochodzić, popytać, czy byłaby możliwość, żeby ta firma podpisała umowę z UP o
            staż...Wzięłam więc wniosek dla pracodawcy, a w UP chciałam czekać na jakąś
            ofertę stażu w swoim zawodzie. A tu babka wymusiła ze mnie ten podpis, mówiąc o
            wykreśleniu z listy :( Chyba się trochę wystraszyłam, że mnie na miejscu
            wykreśli i wtedy nici z wymarzonego stażu. No nic...jakoś to będzie
            • martam17 Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 08.09.06, 21:02
              Aha-urzędniczka powiedziała tez, że nie mogę odmowić ANI RAZU.
              • iw78 Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 08.09.06, 21:54
                Możesz sama napewno ileś razy odmówić przyjęcia oferty pracy, jaką oferują ci w
                urzędzie, nie wiem dokładnie jak jest ze stażem, ale napewno decydujące zdanie
                ma pracodawca do któego jestes skierowana na staż, i to on wyraża bądź nie
                wyraża zgody na Twoje przyjęcie. Tego jestem pewna.
                Jeżeli chodzi o ten wniosek dla pracodawcy...Żeby pracodawca podpisał umowe z
                UP musi wypełnić trochę papierów a nie każdemu się chce..więc to juz różnie
                bywa...ale spróbowac zawsze warto...Życzę Ci powodzenia. UP ma kase na staże,
                interwencje jakos na wiosnę, początkiem roku zawsze pracodawcy składają
                wnioski, ze "chętnie" przyjmą bezrobotnego do siebie (wiadomo, dofinansowanie,
                a pracownik pełnoetatowy).
                Pogadaj z pracodawcą, do którego dostałas skierowanie ,dlaczego nie chcesz u
                niego odbyć stażu...myslę ze to zrozumie :)
                Pozdrawiam

• thiessa Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 09.09.06, 00:12
                  Iw78 nie udzielaj blednych informacji i nie wprowadzaj ludzi w blad. Zgodnie ze
                  zmianami do ustawy o "zatrudnieniu i przeciwdzialaniu bezrobociu" nie mozna
                  odmowic ani razu!
                  Zlozenie wniosku stazowego to zadna sztuka i nie trzeba wypelniac niezliczonej
                  ilosci papierow. Jest to raptem wniosek, dokument stwierdzxajacy status prawny
                  prowadzonej dzialalnosci (kserokopia), REGON (kserokopia) oraz oswiadczenie
                  pracodawcy o nie zaleganiu w odprowadzaniu skladek ZUS.
                  Po wyczerpaniu przez UP srodkow na formy aktywne tj: staze,przygotowanie
                  zawodowe, prace interwencyjne, jednorazowa refundacja skladki ZUS, wyposażenie
                  i doposazenie stanowiska pracy, srodki na rozpoczecie dzialalnosci
                  gospodarczej, UP wystepuje o przyznanie nowych srodkow. Tak wiec jak dobrze
                  pojdzie to ciaglosc srodkow jest przez caly rok, jak gorzej to moga byc przerwy.
                  • martam17 Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 09.09.06, 00:21
                    "Zgodnie ze
                    > zmianami do ustawy o "zatrudnieniu i przeciwdzialaniu bezrobociu" nie mozna
                    > odmowic ani razu! "

Czyli muszę przyjąć skierowanie na staż np. w Izbie Wytrzeźwień, Policji itp.
                    mimo, że podałam we wniosku zupełnie inny zakres umiejętności, które chciałabym
                    zdobyć i ZUPEŁNIE odbiega on od mojego wykształcenia???
                    Co jak co, ale Izb Wytrzeźwień to mi się nigdy nie marzyła :///
                  • iw78 Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 09.09.06, 06:19
                    Mogę się mylić co do odmowy przyjęcia zatrudnienia,ale napewno nie co do
                    reszty. Powiedziałam troche papierkow a nie cały stos, bez przesady.
                    Co do tej ciągłości to akurat zawsze jest "gorzej"
                    I dziewczyna ma prawo przedstawić potencjalnemu pracodawcy dlaczego nie chce u
                    niego pracować a on ma prawo odmówić jej przyjęcia. Zadna kobieta w UP nie
                    bedzie o tym decydować, a już napewno nie o tym gdzie będę pracować.
                    Zawsze UP może ją wyrejestrować, ona na tym dużo nie straci. A jak już znajdzie
                    takiego pracodawce u którego chce pracować, a ten chętnie przyjmie ja na staż
                    to może znów sie zarejestrwać( chyba to nie jest zabronione).
                    • thiessa Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 10.09.06, 23:23
                      Moim zdaniem staci duzo - ubezpieczenie. Nie daj Boze a cos sie stanie to kto
                      bedzie placil za leczenie? Rodzice z wlasnej kieszeni? I nie wiem, czy jestes
                      swiadoma tego iz, jezeli UP juz wyrejestruje to za kare nie mozna sie
                      zarejestrowac ponownie przed uplywem 3 miesiecy.
                      Z domu bym nie wychodzila, bo balabym sie, ze mnie jakis samochod potraci,
                      potkne sie i zlamie noge itp. i jak tu szukac pracy kiedy zewszad czycha
                      niebezpieczenstwo?
                      • thiessa Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 10.09.06, 23:29
                        Ups, czyha oczywiscie.
                      • martam17 Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 11.09.06, 00:08
                        Eee Thiessa ;) Bez przesady z tym wychodzeniem z domu ;)

Poza tym jesli chodzi o ubezpieczenie-to raz mój lekarz rodzinny powiedział, że
                        w razie gdybym została wyrejestrowana-to przechodze na ubezpieczenie mamy-bo z
                        nia mieszkam.
                  • markus.kembi Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 09.09.06, 18:43
                    thiessa napisała:

> Iw78 nie udzielaj blednych informacji i nie wprowadzaj ludzi w blad. Zgodnie ze
                    > zmianami do ustawy o "zatrudnieniu i przeciwdzialaniu bezrobociu" nie mozna
                    > odmowic ani razu!
                    ________________________________________________________________

Niedoczytałaś - nie można odmówić bez uzasadnionej przyczyny. Można natomiast
                    odmówić jeśli stanowisko pracy nie odpowiada kwalifikacjom kandydata.
                • Gość: urz. Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 00:12
                  Nie można odmówić obecnie ani razu (kiedyś tak było, ale już dość dawno ze 2
                  lata temu)
                  Pozdrawiam
                  • poszukiwacz_pracy Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 09.09.06, 10:01
                    Podobno stażu nie można przerwać jeśli nie znalazło się pracy przynajmniej mi
                    to mówiły urzędniczki jak chciałem z niego zrezygnować gdy zabawa kserem mi
                    zbrzydła. Jak byłem ostatnio w urzędzie widziałem jak jednej dziewczynie
                    proponowano staż jako sprzedawca w jakimś supermarkecie, a innym razem komuś
                    proponowali staż jako sprzątaczka w szkole (dyrektor zwolnił sprzątaczki bo
                    stażystki to darmowa siła robocza), a najbardziej mnie rozśmieszyła oferta
                    stażu zamieszczona w PUP w której ktoś szukał barmanki na staż z wyższym
                    wykształceniem i 2 językami obcymi heh. To szukanie taniej siły roboczej, a nie
                    dawanie młodym ludziom możliwości zdobycia doświadczenia zawodowego. Hmm w
                    sumie to dobry biznes założyć firmę za pieniądze z pup, zamówić sobie 10
                    stażystów co będą robić za darmo, czysty zysk :)
                    • thiessa Re: Pytanie o staż- pomóżcie!!! 10.09.06, 23:17
                      Mozna przerwac zawsze, ale jesli przyczyna nie jest podjecie pracy to wiaze sie
                      to ze zwrotem kosztow, tj. wyplaconego stypendium stazowego oraz kosztow badan
                      lekarskich.
                      Co zas sie tyczy stazu na stanowisku sprzataczka to przesada, nie mozna
                      zorganizowac takiego stazu, podobnie jak szatniarki babci klozetowej, itp, bo
                      nie wiaze sie to ze zdobywaniem jakichkolwiek umiejetnosci. Zaakceptowanie
                      wniosku stazowego wiaze sie rowniez ze zgoda na program stazu jakiz moze byc
                      program do ww. stanowisk? Pewnie pomylilo Ci sie z pracami interwencyjnymi, bo
                      na te mozna skierowac na dwolne stanowisko, bez ograniczen.
                      Z wykorzystywaniem stazystow jako taniej sily roboczej zgadzam sie calkowicie.
                      Niektorzy pracodawcy nie znaja umiaru. Na szczescie UP czesto nie podpisuje z
                      takimi kolejnych umow, jezeli widzi, ze poprzednie staze nie zakonczyly sie
                      efektywnoscia zatrudnieniowa. Tylko, ze zanim to uczyni to jest po drodze
                      ilestam poszkodowanych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka