Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wazne pytanie

27.09.06, 09:35
    Bylam na rozmowie o prace w pewnej miedzynarodowej firmie.
    Rozmawialam z prezesem, ale on widac, ze nie do konca to on decyduje o
    zatrudnieniu, lecz centrala we Francji.
    w zwiazku z czym mam przygotowac szczegolowe CV. astanawiam sie, czy robic
    zyciorys szczegolowy - poniewaz pracowalam od III roku studiow stacjonarnych
    (bylo to 7 lat temu) i z tego okresu mam duzo doswiadczen praktycznych
    (tlumaczenia, dziennikarstwo, firma handlowa itp. ) Byly to prace dorywcze i
    zastanawiam sie czy to dla mnie atut, czy sobie odpuscic.
    Niedlugo bronie doktorat, mam na koncie wiele publikacji, kilka stypendiow
    zagranicznych, opracowan na zlecenie firm.
    Czy takie szczegolarstwo (praca w czasie studiow) to cos, o czym warto
    wspomniec, czy sobie odpuscic?
    dodam, ze chyba troche brakuje mi doswiadczenia praktycznego w pracy, o ktora
    sie ubiegam, ale chce sie zaprezentowac jako osoba przedsiebiorcza, ambitna
    itd. tylko nie chce przesadzic, bo pomysla, ze jestem od wszystkiego i od
    niczego.
    Obserwuj wątek
      • magdalena_dem Re: wazne pytanie 28.09.06, 10:50
        myślę, że prace w czasie studiów mają głównie (chociaż nie zawsze) na celu
        zdobycie środków na życie i nie są tak mocno skierowane na rozwój osobisty.
        Jeśli tak było w Twoim przypadku to może należałoby je jakoś rozgraniczyć. Nie
        mniej jednak świadczą one na pewno o przedsiębiorczości i ambicji, wiec lepiej
        je umieścić w cv.
        • sirtalent Re: wazne pytanie 28.09.06, 12:23
          nawet z pozoru niezwiązane z obecnym kierunkiem rozwoju doświadczenia, można
          przedstawić tak, by w logiczny sposób wnosiły korzystne dla kandydata
          informacje.

"Przez rok pracowałem w Londynie jako kelner. Oprócz dużo lepszej znajomości
          angielskiego, ta praca nauczyła mnie, że warto być otwartym i przyjaznym dla
          ludzi i że należy to ludziom okazywać przy każdej okazji. Teraz potrafię nawet
          w trudnej sytuacji okazać zrozumienie i sympatię dla klienta czy
          współpracownika. Świetnie sobię radzę w kontaktach z ludźmi a oni odwzajemniają
          mi się tym samym."

lub:

"Podczas wakacji pracowałam przy zbiorze truskawek w Pcimiu Dolnym. Moja praca
          polegała na sortowaniu owoców w zalezności od ich przeznaczenia. To
          doświadczenie nauczyło mnie cierpliwości, okazało się że jestem o wiele
          bardziej dokładna, obowiązkowa i konsekwentna niż sama sądziłam. Dobrze się
          czuję, kiedy praca jest dokładnie zaplanowana, mam jasne kryteria i możliwość
          dokładnego wykonania swojej pracy." - w przypadku stanowisk np. w księgowości.

ps. to oczywiście przykłady, można je wykorzystać pamiętając jednak, żeby
          rzeczywistość nadążała za kreowanym wizerunkiem. jeżeli powiemy taki tekst z
          niepewną miną, drżącym głosem i rozbieganym wzrokiem - niespójne komunikaty
          mowy ciała zdradzą naszą nieszczerość = zong ;)
          • z_perspektywy Re: wazne pytanie 29.09.06, 08:58
            dziekuje za odpowiedzi i rady. Dosc to wszystko skomplikowane. Wiem jedno, o
            ile rozmowy rekrutacyjne to dla mnie pestka, to pisanie aplikacji (te
            wszystikie Listy motywacyjne, CV, dylematy co pisac, czego nie) to toczenie
            kamieni po bruku....
            Pozdrawiam serdecznie

• patrycja.zasieczna Re: wazne pytanie 29.09.06, 12:11
        Wydaje mi sie,ze warto jest wspomniec o wszystkich doswiadczeniach zawodowych
        jakie Pani posiada. Prosze jednak zachowac umiar w szczegolowym opisywaniu
        poszczegolnych prac. W kwestii publikacji warto jest o nich wspomniec, jesli
        maja zwiazek ze stanowiskiem, o ktore sie Pani stara.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka