Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

matematyka na politechnice

28.09.06, 23:39
    witam
    studjuje matematyke na politechnice gdańskiej
    rozważam wybór jednej ze specjalności matematyka finansowa lub matematyka
    stosowana
    obie specjalności są w dużym stopniu powiązane z moimi
    zainteresowaniami(finanse+informatyka)i obie skończę z tytułem mgr-inż, jednak
    nie wiem po której specjalności będzie łatwiej o dobrze płatną prace?

jeśli chodzi o matematyke finansową to moją uwagę zróciła specjalność:
    matematyka aktuarialana(nie jest to typowo techniczna specjalność), jednak czy
    jest zapotrzebowanie na ludzi o tego typu wykształceniu?

a matemtyka stosowana: no właśnie gdzie można pracować po matematyce
    stosowanej na uczelni technicznej? prosiłbym w miare możliwości o konkretne
    przykłady

z gory dzieki

Obserwuj wątek
      • knap.radoslaw Re: matematyka na politechnice 03.10.06, 10:37
        Witam, studia matematyczne rozwijają umiejętności analitycznego myślenia,
        jasnego pracyzowania myśli no i umiejętność wykonywania obliczeń i analiz.
        Matematyka finansowa nasuwa mi od razu zakres poszukiwań w otwieranych w Polsce
        centrach outsourcingowych BPO (Business Process Outsourcing), ostatni takie
        centrum otworzyło się Łodzi (Philips), Warszawie (Accenture) i inne. Absolwenci
        matematyki stosowanej mogą znaleźć pracę na niektórych stanowiskach w bankowości
        i ubezpieczeniach. Sugeruję wybrac specjalność, która Pana bardziej interesuje,
        a przypuszczam, że Pana umiejętności wystarczą aby znaleźc ciekawą pracę w
        sektorze finansowym/BPO.

Wiem, że jako matematyk oczekuje Pan bardzo ścisłej odpowiedzi, ale w ofertach
        pracy prawie nigdy nie wymienia się w oczekiwaniach specjalności studiów, więc
        moja odpowiedź nie może być bardziej precyzyjna na tą chwilę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka