Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sieci (MCSE I CCNP)

10.10.06, 12:09
    Witam wszystkich,
    Interesuje mnie, na jakie zarobki może liczyć osoba posiadająca MCSA i MCSE
    (certyfikaty Microsoft) jak również CCNA i CCNP (certyfikaty Cisco), z
    doświadczeniem w Anglii i b.dobrym angielskim?
    Np. Bielsko-Bisła, Katowice, Kraków...

Z góry dziękuję za info i pozdrawiam

Marcin
    Obserwuj wątek
      • esbro Re: Sieci (MCSE I CCNP) 10.10.06, 13:42
        Podobny wątek już był...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=798&w=45524729&v=2&s=0
        Odpowiedzi były tylko od forumowiczów - pewnie Raport płacowy nie uwzględnia tak
        szczegółowej specjalizacji, a też mnie to bardzo ciekawi ;)
        • busiu11 Re: Sieci (MCSE I CCNP) 10.10.06, 14:36
          > Podobny wątek już był...

No, czytałem go...miałem nadzieje chyba, że jak sie powtórzy to ktoś to zauważy
          (oprócz nas, zainteresowanych). Dzięki za odpowiedź jednak :) . Jak się czegoś
          dowiesz więcej, to pisz... Ja mam podobny wątek na innych forach również ale,
          również bez odpowiedzi :( jak ktoś coś odpowie to dam znać...
          A może wiesz czy jest cięzko znaleźć pracę w tym zawodzie?
          • toronto_ontario Re: Sieci (MCSE I CCNP) 11.10.06, 05:55
            zarobki tego typu specjalistow w UK wynosza od 25-35 funtow w UK, w Polsce
            natomiast certyfikaty te sa niedoceniane bo u nas liczy sie to czy Pan
            Informatyk potrafi obsluzyc program PLATNIK lub program HURT. W Kanadzie gdzie
            mieszkam zarobki dla specjalisty w tym zakresie to 35-80 tys CAD. Tym wyzsze im
            lepsza specjalnosc Cisco sie posiada np. Voip lub Security.

A ty z UK do Polski czy odwrotnie? Ja wybieram sie z Kanady do UK w przyszlym
            roku? Jakies przemyslenia na ten temat?
          • esbro Re: Sieci (MCSE I CCNP) 11.10.06, 08:28
            Jest wiele prawdy w postach tamtego wątku

1) Pracodawcy w Polsce często jeszcze nie orientują się "o co chodzi z tymi
            certyfikatami" - to zmienia się na lepsze w miarę jak coraz więcej w Polsce
            zagranicznych firm i coraz częściej w rodzimych firmach adaptowane
            są zachodnie metody i standardy pracy.

2) Koszty pracy są w naszym kraju baaardzo wysokie i często jeszcze pracodawcy
            poszukują "informatyka do wszystkiego" (jednocześnie zarządzanie serwerami i
            siecią, jakiś drobny development (najczęściej Web), wsparcie użytkowników z
            "naprawą i rozbudową komputerów PC włącznie"), na szczęście szefowie większych
            film coraz częściej przychylają się do opinii, że często "fachowiec do
            wszystkiego" jest tak naprawdę "do niczego"

3) Doświadczenie - baaardzo ważne - czym administrowałeś, co wdrozyłeś
            samodzielnie/w zespole - najlepiej oczywiście mieć doświadczenie poparte
            certyfikatami ;)

4) Czy trudno znaleźć pracę... Jeszcze 2-3 lata temu rynek dla
            administratorów/wdrożeniowców był trudny (trudniejszy niż dla
            programistów) choćby ze względu na konkurencję "fachowców od wszystkiego", to
            również powoli się poprawia - jednak wciąż dużo zależy od regionu.
            Niemal równo rok temu na szkoleniu w Warszawie usłyszałem od instruktora, że
            MCSE rozpoczynając po śniadaniu poszukiwania pracy w stolicy na 100% znajdzie ją
            do obiadu - nie wiem ile w tym prawdy, nie miałem okazji sprawdzić, jednak
            warszawski rynek pracy na pewno wciąż ma największy potencjał, ostatno było dużo
            ofert ze Śląska (Katowice, Gliwice), z tego co wiem nieźle jest w Krakowie
            (Capgemini ??), Wrocław raczej kiepsko o innych miastach nic nie wiem...
            Pracę można jednak znaleźć w zupełnie niespodziewanych miejscach, wiosną tego
            roku pewna amerykańska firma z branży spawalniczej przeniosła swoje centrum
            operacji IT z Amsterdamu do małej dolnośląskiej miejscowości (do swojej
            największej fabryki w Europie Wschodniej) i na bardzo dobrych warunkach
            zatrudniła tam zaspół informatyków do zarządzania swoją infrastrukturą M$ i WAN
            - certyfikaty były WYMOGIEM KONIECZNYM... Tyle że odbyło się to bez wielkiej
            pompy i hałasu, który towarzyszy np wejściu LG-Philips do podwrocławskich
            Kobierzyc (nb. doświadczonym, certyfikowanym informatykom z wyższym
            wykształceniem koreańczycy proponują zarobki na poziomie... 2000 zł brutto)

5) Stawki podawane w tamtych postach (5000 - 7000 zł brutto) są całkiem
            realne... w polskich oddziałach firm zachodnich oraz naprawdę dużych firmach
            polskich (banki, branża energetyczna, sieci komórkowe) ale znów można "trafić"
            ciekawą i opłacalną pracę w zupełnie niespodziewanych miejscach - np w
            koncernach cukrowniczych (naprawdę !)

6) Pewnie to widziałeś, ale polecam: wss.pl/MOMSMS/Articles/6191.aspx

7) Jeśli dowiesz się czegoś więcej - dopisz post - w końcu od tego jest to forum ;)

8) Piszesz, że masz doświadczenie z Anglii. Jak tam wygląda rynek dla
            specjalistów tego typu ?? Bo rozważam mozliwość wyjazdu...

Pozdrawiam
            ;)
            • busiu11 Re: Sieci (MCSE I CCNP) 11.10.06, 09:56
              Witam Was i dzięki za zainteresowanie...

toronto_ontario
              Co do zarobków, może to być troche więcej. Moja ulubiona strona z ofertami
              pracy: theitjobboard.com/
              Co do rozpoznawalności(?) certyfikatów tak podejżewałem, jak po wpisaniu MCSE
              lub CCNP albo obydwu na raz niewiele się wyświetliło.
              Mam zamiar wrócić z UK do PL. Jeszcze nie teraz jednak...

esbro
              Chodze do szkoły tutaj (która również pomaga znaleźć pracę i przygotować się do
              rozmowy kwalifikacyjnej) więc ze znalezieniem pracy nie było tak ciężko...
              Sprawdź sobie link powyżej. Myśle, że jeśli masz doświadczenie i jakiś angielski
              to nie powinieneś mieć z tym zbyt dużych problemów. Mówię tutaj o Londynie.

Pozdrawiam
      • esbro Re: Sieci (MCSE I CCNP) 12.10.06, 09:41
        A tak "na marginesie"...

To że ekspert nie odpowiada na ten wątek w pełni rozumiem (brak tak
        szczegółowych danych w raporcie płacowym), ale w Polsce jest przecież 1250 MCSE
        i tylko 2-3 trafiło na to forum i wypowiedziało się ??

Czyżby pozostali mieli tak dobre posady, że nie szukają nowej pracy, więc nie
        mają potrzeby zwiedzania tego typu zakątków Internetu ??

Żartuję sobię oczywiśnie ;))
        • busiu11 Re: Sieci (MCSE I CCNP) 12.10.06, 12:38
          esbro, sprawdzalec ten link wyzej...?
          • esbro Re: Sieci (MCSE I CCNP) 12.10.06, 13:02
            Ten - theitjobboard.com/ ??

Sprawdziłem, ofert rzeczywiście nie brakuje zarobki wyglądają nawet na ciut
            wyższe niż wyczytałem w zachodnich raportach płacowych...

Generalnie wygląda to optymistycznie ;)
      • bozena.jakubowska Re: Sieci (MCSE I CCNP) 12.10.06, 14:28
        Witam,

Nasz raport jest sporządzany oparciu nie o kwalifikacje a zakres obowiązków,
        więc sam Pan rozumie, że nie posiadamy danych odnoście płac wg dyplomów i
        doświadczenia a wartości wynagrodzenia w zależności od pełnionych funkcji.

Pozdrawiam,
        • esbro Re: Sieci (MCSE I CCNP) 12.10.06, 14:35
          Rozumiem, nie dziwię się i nie mam pretensji ;)
          Liczę głównie na reakcję forumowiczów...
          • bozena.jakubowska Re: Sieci (MCSE I CCNP) 27.10.06, 13:03
            Witam,

Dziękuję za zrozumienie.
            Tak też sie domyślałam, że zdaje Pan sobie sprawę ze specyfiki Pana pytania. W
            końcu działa Pan w bardzo dynamicznie sie rozwijającej specjalistycznej branży
            za którą ciężko dziś nadążyć.

Pozdrawiam i życzę powodzenia,
        • busiu11 Re: Sieci (MCSE I CCNP) 12.10.06, 17:36
          Uszanowanie,

Podpisuje sie pod wypowiedzia kolegi esbro :)
      • esbro Re: Sieci (MCSE I CCNP) 23.10.06, 10:49
        dDu
        (podciąganie wątku ;)
        • mgud Re: Sieci (MCSE I CCNP) 26.10.06, 10:25
          mam 2 pytanka
          Czy ktoś ma dostęp do materiałów CCNP , ale już tych nowych jak np BSCI 642-
          901 itd?
          Czy istnieją dokumentacje dla Microsoft-u takie jak dla Cisco?

Pytam , poniewaz chciałbym zdać te egzaminy.
          Jeśli mozecie mi pomóc bymbył wdzięczny.

Pozdrawiam , Michał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka