Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Refleksje na temat forum

26.10.06, 16:32
    Uff… Przeczytałem prawie wszystkie wątki znajdujące się na tym forum i
    chciałbym podzielić się swoimi refleksjami, które naszły mnie po owej lekturze.
    Przede wszystkim jest to całkiem niezłe źródło cennych informacji związanych z
    procesem rekrutacji, zwłaszcza dla osób nie posiadających szerokiej wiedzy w
    tym temacie, którą to próbuje się wpajać w postaci „złotych zasad” zawartych w
    różnego rodzaju poradnikach. Tu przynajmniej można znaleźć niemało życiowych
    przykładów, opartych na doświadczeniach z odbytych rozmów, AC czy testów.
    Niestety o niektórych rzeczach w poradnikach się nie pisze, choć są
    powszechnie wiadome (np. o problemach bezdzietnych mężatek na rynku pracy).
    Odniosłem wrażenie, że w rolę gospodarzy forum spokojnie mogliby się wcielić
    wybrani forumowicze, np: sirtalent, r.richelieu czy annajustyna (szkoda, że
    nie pisze tu już mariolka99). Bez urazy dla pani ekspert z Randstad, która
    również służy radą, ale czasem odpowiedzi, przynajmniej według mnie, bywały
    zbyt ogólnikowe.
    Szkoda, że niektórzy, nie mając chyba zbyt wiele konstruktywnego do
    powiedzenia w temacie forum, skupiają się na błędach ortograficznych innych
    (zwłaszcza pań z firmy Randstad).
    Generalnie jednak jest to ciekawe miejsce wymiany opinii uczestników procesów
    rekrutacji i selekcji (co mnie cieszy – obu stron). Chyba pokuszę się o
    odświeżenie paru wątków i podzielenie się moimi doświadczeniami. Przede mną
    kolejne interview i w ramach przygotowań lektura forum pozwoliła mi
    przypomnieć sobie parę rzeczy związanych z procesem poszukiwania pracy.
    Wszystkim szukającym (w tym sobie) – powodzenia! :)
    Obserwuj wątek
      • mareczekm1 Re: Refleksje na temat forum 26.10.06, 16:35
        sirtalent to firma, która robi sobie (albo raczej próbuje) zrobić sobie reklamę,
        biorąc udzał na forum. Wejdź na stronę www.sirtalent.pl
        • carte-blanche Re: Refleksje na temat forum 26.10.06, 16:44
          mareczekm1 napisał:

> sirtalent to firma, która robi sobie (albo raczej próbuje) zrobić sobie
          > reklamę biorąc udzał na forum. Wejdź na stronę www.sirtalent.pl

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem - gdyby głównym celem obecności sirtalenta na
          forum miała być reklama, link do strony znajdowałby się conajmniej w sygnaturce.
          Mogę się oczywiście mylić (ale to wie najlepiej sam sirtalent ;)) natomiast
          życzyłbym sobie i innym więcej takich użytkowników na forum, dzielących się
          swoją wiedzą i dobrymi radami z innymi.
          (A na stronie byłem, choć trafiłem na nią samodzielnie - natomiast ty właśnie
          zafundowałeś reklamę sirtalentowi :))
          • mareczekm1 Re: Refleksje na temat forum 27.10.06, 08:30
            Właśnie taki miałem cel !!!
      • r.richelieu Re: Refleksje na temat forum 26.10.06, 17:31
        Dla usprawiedliwienia naszej ekspertki. Mówi ona, że nie ma sensu potwarzać
        tego, co napisała foremka, jeśli napisała dobrze. Rozwiązaniem byłoby
        farbowanie nicków autorów tych poprawnych odpowiedzi na niebiesko. Admin może
        to zrobić, użytkownik nie, więc byłoby widać, że ekspert przeczytała i oceniła,
        że poprawne.
        • sirtalent Re: Refleksje na temat forum 26.10.06, 23:14
          r.richelieu napisała:

> Dla usprawiedliwienia naszej ekspertki. Mówi ona, że nie ma sensu potwarzać
          > tego, co napisała foremka, jeśli napisała dobrze. Rozwiązaniem byłoby
          > farbowanie nicków autorów tych poprawnych odpowiedzi na niebiesko. Admin może
          > to zrobić, użytkownik nie, więc byłoby widać, że ekspert przeczytała i
          oceniła,
          >
          > że poprawne.

To jest zalążek jakiegoś pomysłu, w praktyce wydaje mi się jednak to trudne dla
          Pani Patrycji - bo może się np. zgadzać tylko z częścią wypowiedzi i co wtedy ?
          Być może dobrym rozwiązaniem byłoby, gdybyśmy pozwolili Pani Patrycji
          wypowiadać się w pierwszej kolejności a dopiero potem ew. dodawali coś od
          siebie ? Mam takie poczucie, że trochę stawiamy ją w trudnej
          sytuacji "wybiegając przed orkiestrę" - z drugiej strony czasem bywa, że ktoś
          potrzebuje wsparcia "na cito".
          Co do mojej działalności na forum, sprawia mi ona satysfakcję i cieszę się
          jeśli mogę komuś pomóc. Jeśli moje wpisy mają być dla firmy reklamą, tym
          bardziej się cieszę - traktuję to jako komplement. Firma sirtalent to nie tylko
          ja a ja nie jestem firmą, mam na imię Paweł.
          pozdrawiam,

• wgajewski1 Re: Refleksje na temat forum 26.10.06, 23:50
            > Być może dobrym rozwiązaniem byłoby, gdybyśmy pozwolili Pani Patrycji
            > wypowiadać się w pierwszej kolejności a dopiero potem ew. dodawali coś od
            > siebie ? Mam takie poczucie, że trochę stawiamy ją w trudnej
            > sytuacji "wybiegając przed orkiestrę" - z drugiej strony czasem bywa, że ktoś
            > potrzebuje wsparcia "na cito".

Ja dopiero od niedawna uczestnicze w forum, ale z moich obserwacji wynika, ze
            nikt nie kwestionowal autorytetu naszego eksperta/-tki (wlasciwie to jak to sie
            pisze poprawnie?). Dlatego mysle, ze powinnismy odpowiadac wtedy, gdy mozemy, a
            p. Patrycja w stosownym momencie dorzuci cos od siebie. I co byloby, gdyby nie
            napisala odpowiedzi przez kilka dni? wtedy reszta mialaby sie wstrzymywac
            niewiadomo jak dlugo? pozdrawiam wieczornie forumowiczow.... i mysle ze tworzymy
            rzetelny kawalek wiedzy dla pozytku nas wszystkich :)
            • sirtalent Re: Refleksje na temat forum 27.10.06, 08:57
              wgajewski1 napisał:

> Ja dopiero od niedawna uczestnicze w forum, ale z moich obserwacji wynika, ze
              > nikt nie kwestionowal autorytetu naszego eksperta/-tki (wlasciwie to jak to
              sie
              > pisze poprawnie?). Dlatego mysle, ze powinnismy odpowiadac wtedy, gdy mozemy,
              a
              > p. Patrycja w stosownym momencie dorzuci cos od siebie. I co byloby, gdyby nie
              > napisala odpowiedzi przez kilka dni? wtedy reszta mialaby sie wstrzymywac
              > niewiadomo jak dlugo? pozdrawiam wieczornie forumowiczow.... i mysle ze
              tworzym
              > y
              > rzetelny kawalek wiedzy dla pozytku nas wszystkich :)

Wojtku, oczywiście nikt nie kwestionował autorytetu pani Patrycji, jednak
              często pojawiają się tu , że jej wypowiedzi są rzadkie i lakoniczne. My
              natomiast stanowimy grupę, która wypowiada się chętnie i dość wyczerpująco. W
              tej sytuacji pani ekspert pozostaje czasem jedynie potwierdzić lub uzupełnić
              nasze wypowiedzi. Zgodzisz się chyba, że goście na forum oczekują potwierdzenia
              od oficjalnego eksperta, które jest dla nich gwarancją rzetelności. Z drugiej
              strony każdy z nas ma jakieś własne doświadczenia, w czymś się specjalizuje i
              to też jest dodatkowa korzyść dla forumowiczów. Część wiedzy na pewno jest
              wspólna, uniwersalna ale szczególnie cenne jest moim zdaniem to, że możemy
              widzieć dany problem z różnych perspektyw bo przez pryzmat naszych zawodowych
              doświadczeń, które są różne. Uważam, że wszyscy najwięcej skorzystamy jeśli
              będziemy współdziałać z pożytkiem dla forumowiczów i dla siebie. Nie wiem, czy
              pani Patrycja przejmie teraz więcej inicjatywy, czy też ograniczy się do
              stawiana kropki nad "i". W każdym razie za gospodarza forum uważam panią
              Patrycję i nie mam na celu licytować się z nią na wiedzę bo to niczemu nie
              służy.
              pozdrawiam,
              Paweł :)
          • mareczekm1 Re: Refleksje na temat forum 30.10.06, 12:19
            A tak z ciekawości. To czy to, że piszesz na formu pomaga Ci w działalności
            firmy (nie wiem czy jesteś właściciele, kierownikiem, czy pracownikiem)? Straona
            internetowa wygląda bardzo profesjonalnie. Ilu zatrudniacie ludzi i dla kogo
            głównie prowadzicie szkolenia. Mówiąc szczerze ciężko poruszać się w gąszczu
            firm szkoleniowych - czym zatem się wyróżniacie na tym rynku ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka