Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Programista Java

27.10.06, 16:13
    Programista Java w Warszawie, 10 miesięcy doświadczenia w programowaniu
    aplikacji korporacyjnych (klienci firmy w której pracuję to w 2 przypadkach
    międzynarodowe koncerny, reszta to firmy krajowe z zatrudnieniem powyżej 500
    pracowników); dodatkowo doświadczenie jako nauczyciel akademicki języka C++ (1
    rok) + 5 lat doświadczenia jako administrator systemów Unix, sporadyczne
    zlecenia na programy w C, Perl i PHP. Ile więc można oczekiwać w Warszawie na
    stanowisku: programista Java?
    Obserwuj wątek
      • bozena.jakubowska Re: Programista Java 30.10.06, 14:33
        Witam,

Wynagrodzenie programisty to w branży IT: okolo 7000 brutto (mediana). W
        województwie mazowieckim odpowiednio może być to więcej. Z drugiej strony
        proszę wziąć pod uwagę, że nie każda firma zechce płacić więcej tylko dlatego
        że ma Pan wysokie kwalifikacje, których tam nie wykorzysta. Nie znam sie na tej
        branży w takich szczegółach więc nie mogę ocenić na ile przydatne są posiadane
        przez Pana umiejętności w programowaniu w tym języku. Jestem jednak prawie
        pewna, że większą pensję otrzymałby Pan w programowaniu np. w języku C++, z
        którym ma Pan już pewne doświadczenie. Zależy to jednak przede wszystkim od
        polityki firmy. Większość dużych firm IT szkoli swoich pracowników, są jednak
        takie, które przyjmują już dobrze wykwalifikowana kadrę.
        Warto zdobyć więcej informacji o firmie do której Pan aplikuje i odpowiednio
        dopasować swoją pensję w zależności od tego, co może Pan zaoferować i tego,
        ile zyskać na tej pracy w postaci nowych umiejętności. Jeżeli firma przyjmie
        pracownika nie wykwalifikowanego będzie musiała ponieść koszty związane z
        wdrażaniem do pracy co obniży wartość Pana wynagrodzenia. Rzucenie wysokiej
        kwoty na starcie bez odpowiednich umiejętności może z kolei Pana
        skompromitować. Pomimo wielkiego poruszenia w tej branży trzeba to ostrożnie
        rozważyć, jeśli zależy Panu na dobrej pracy. Jak sądzę po Pana poście jest Pan
        osobą, która nie podejmuje pochopnych decyzji. Życzę dużo szczęścia i
        powodzenia na rozmowach.

Serdecznie pozdrawiam,

• esbro Re: Programista Java 31.10.06, 11:27
          A ja mam pytanie, bo albo coś źle rozumiem albo...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=798&w=48549449&v=2&s=0

w powyższym wątku dotyczącym de facto identycznej specjalizacji programistycznej
          pisała Pani, że 6000 brutto to "górna granica" (czwarty kwartyl ??)
          Teraz podaje Pani 7000 brutto jako medianę...
          Czy w ciągu miesiąca, który dzieli te dwa wątki pojawiły się jakieś nowe dane
          (nowa wersja raportu ??) i zarobki aż tak wzrosły ??

Czy też różnica wynika z (w sumie niewielkich) różnic w doświadczeniu i
          kwalifikacjach ??
        • xpc98 Re: Programista Java 02.11.06, 18:13
          też się dziwię, bo 2 miesiące wcześniej raport podawał 3400zl, czyzby nastąpiło
          uaktualnienie, bo nieukrywając, tamten poziom było troche zanizony.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=798&w=46347010&a=46513781
      • xpc98 Re: Programista Java 02.11.06, 18:16
        wg mnie nie dostaniesz więcej niż 5k brutto, jako programista java. może
        poszukaj firm która jednoczesnie robi w .net, wtedy doświadczenie w C może
        zaprocentować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka