Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Doradzcie proszę :((

IP: *.gemini.net.pl 02.12.06, 18:28
    Od ok dwóch miesięcy pracuję na umowę zlecenie. Umowa została zawarta na 3
    miesiące - na okeres próbny. W rzeczywistości pracuje od pon- piątku po 8
    godzin dziennie + co druga sobota 4 godziny. Oczywiście wiem że powinna to
    być umowa o pracę ale zgodziłam sie bo od kilku miesięcy bezskutecznie
    szukałam pracy. Teraz szef na gwałt porządkuje sprawy pracownicze- chce mnie
    i koleżankę którą pracuje wysyłać na badania lekarskie (ona pracuje od roku
    i szef pierwszy raz wspomina coś o badaniach). Kazał też uzupełnić listę
    obecności- ona pracuje normalnie na umowę więc nie ma problemu. Mnie
    powiedział abym podbisywała listę "w kratkę"- bo to umowa zlecenie. I co mam
    zrobić- co byście zrobili na moim miejscu? - dla mnie to upokarzjące -
    pracuję ponad 40 godzin w tygodniu za marne grosze i teraz mam jeszcze
    ściemniać bo on sie boi. Mam dziwne przeczucie ze spodziewa sie Ispekcji Pacy
    ( wiem że z byłą pracownicą jest w konflikcie)- bo skąd niby ten pośpiech?
    Dodam jeszcze ze po końcu umowy prawdopodobnie odejde( choć jeszce sie waham
    nie mam nic innego a od stycznia mam mieć umowę o pracę). Problem polega na
    tym że pensję za dany miesiąc wypłaca 15 następnego miesiąca, czyli za
    grudzień powinnien zapłacić mi 15 stycznia. Mam obawy czy nie będzie próbował
    wyciąć jakiegoś numeru z pensją ( umowę mam do końca grudnia).
    Proszę doradzcie coś...
    Obserwuj wątek
      • Gość: portalu Re: Doradzcie proszę :(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 18:50
        Sama piszesz, że sytuacja jest dla ciebie upokarzająca, więc po co się
        upokarzac na własne życzenie? Pracujesz u oszusta, sama widzisz że ma na pieńku
        z PIP i poprzednią pracownicą, zapewne ty będziesz następna. Naprawdę tego
        chcesz?
        • wypasiona_foczka Re: Doradzcie proszę :(( 03.12.06, 12:16
          Zgadzam się z przedmówcą. Po co chcesz brać udział w tym całym przedstawieniu?
          Twój Pracodawca to oszust i złodziej (BO OKRADA RÓWNIEŻ CIEBIE!!)nie
          respektujący prawa ani przepisów. Jak widać ma problemy z PIP, które przeciez
          znikąd się nie biorą, a stosunek byłych pracowników do niego równiez jest
          bardzo wymowny. Widzisz... jestem optymistką i mam nadzieję, ze nadchodzą
          wreszcie czasy w których takim oszustom coraz mniej bedą się udawały ich
          machlojki ale w wielu sytuacjach także od naszej postawy zależy czy taki
          jegomość dalej bedzie się czuł bezkarny wykorzystując ludzi. Wiem, że Tobie
          pewnie zależy na tym zeby wziąć wynagrodzenie za grudzień i mieć spokój. Poproś
          o normalne jego wypłacenie a w razie oporu nastrasz go kolejną inspekcją PIP
          albo sądem pracy. Ja bym nie liczyła na to, ze po zatrudnieniu na etacie
          wszystko będzie OK. Pewnie zatrudni Cię na pół etetu za minimalną pensję w
          umowie a Ty i tak będziesz musiała pracować te swoje 40 godzin dostając
          wynagrodzenie "pod stołem". Ten typ ludzi po prostu tak ma... nie przeżyje dnia
          jeśli czegoś nie ukradnie, nie oszuka czy nie uszczknie pracownikowi, nawet
          jeśl jest to nędzne 20zł.
          Szanuj się bo jeśli Ty się sama nie szanujesz to i pracodawcy nie będą. Na
          pewno na tym swiecie znajdzie się ktoś kto prędzej czy później zechce zatrudnić
          Cię na normalnych, cywilizowanych zasadach. Głowa do góry, będzie dobrze i
          patrząc z perspektywy czasu na pewno uznasz że decyzja o odejściu była słuszna.
          I wiem co mówię bo w podobnej do Twojej sytuacji też byłam :)
          • Gość: fado Re: Doradzcie proszę :(( IP: *.gemini.net.pl 03.12.06, 14:33
            Dziękuje za odpowiedzi. Cała ta sytuacja jest dla mnie bardzo trudna. Z jednej
            strony chcę odejść z drugiej wizja bezrobocia mnie przeraża. Tym bardziej ze
            cały czas wysyłam CV i jak na razie odzewu brak. Praca ta kompletnie mnie nie
            satysfakcjonuje ani finansowo ani jeśli chodzi o mój rozwoj , naukę nowych
            umiejętności. Ale może z drugiej strony lepsze to niż nic? sama nie wiem...Nie
            wim też jak rozwiązać problem podpisywania tej listy obecności, wszyscy radzą
            mi aby nie podpisywać "w kratkę " skoro pracuję jak na cały etat ( a nawet
            więcej bo jeszcze soboty). A jak wogólę nie podpiszę tej listy, co wtedy? może
            to lepsze niż fałszowanie czasu pracy? chcialam sie jeszcze zapytać gdzie mogę
            dochodzić swoich praw jeśli mi nie wypłaci należności? za listopad dostanę
            wypłatę dopiero 15 grudnia i chociaż z tego względu chciałabym sie tam pomęczyć
            jeszcze troche ( za gruzień dopiero 15 sttycznia kiedy mnie tam już
            prawdopodobnie nie będzie). Z tego co wiem umowa - zlecenie nie podlega prawu
            pracy, czyli co wtedy mi pozostaje - proces cywilny? jakie mam szanse go
            wygrać??czy może PIP?
            dziekuje z góry za odpowiedzi.
            • Gość: abc Re: Doradzcie proszę :(( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.06, 19:25
              listę obecności podpisz zgodnie z prawdą, a nie w kratkę jak chce pracodawca.
              dlaczego masz fałszować czas pracy? przecież siedzisz ponad 40 tygodniowo i
              pisz w liście, jak jest. powinnaś podpisać tą listę zgodnie z prawdą, choćby po
              to, żeby mieć podkładkę, że pracowałaś tam na cały etat (w razie sprawy w
              sądzie będzie to jakiś dowód).
      • Gość: iw78 Re: Doradzcie proszę :(( IP: *.centertel.pl 03.12.06, 20:26
        "Problem polega na
        > tym że pensję za dany miesiąc wypłaca 15 następnego miesiąca, czyli za
        > grudzień powinnien zapłacić mi 15 stycznia. Mam obawy czy nie będzie próbował
        > wyciąć jakiegoś numeru z pensją ( umowę mam do końca grudnia).
        > Proszę doradzcie coś..."

Co do listy obecności zrobisz co uznasz za stosowne...ale jeśli chodzi o wynagrodzenie...boisz się, ze w razie czego Ci jej nie wypłaci...jesli faktycznie coś takiego będzie mieć miejsce możesz od razu swojego "pracodawce" poinformowac, że ma wybór albo Ci zapłaci za wykonaną pracę albo Ty składasz informację do PIP, mówisz co się w firmie dzieje, a ponadto będziesz dążyć do ustalenia stosunku pracy, powołując się na to, że z jego strony było to obejscie przepisów prawa pracy, a Ty jako ze zależalo Ci na pracy zgodziłaś się na umowę zlecenie.

Powołaj się wtedy na art 22 KP a dokładnie na art 22 par 1 indeks 2 w myśl którego nie jest dopuszczalne zastąpienie umowy o prace umową cywilnoprawną przy zachowaniu warunków pracy okreslonych w par 1 czyli wykonywanie pracy pod kierownictwem pracodawcy oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawce.

Praktyki jakie stosuje Twoj szef to częste zjawisko...albo z nim walczysz albo nie...jesli nie, taki ktoś czuje się bezkarnie.

Pozdrawiam i powodzenia.

• Gość: fado Re: do iw78 IP: *.gemini.net.pl 03.12.06, 20:45
          Iw78i- dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Mam jeszcze tylko jedno
          pytanie - jeśli podpisze tą listę w "kratkę" tak jak sobie życzy- czy tym samym
          sama nie założe sobie "pętli na szyję"- tzn. czy jak to podpisze , czy w razie
          ewentualnych problemów z pensją mogę to zgłosić do PIP ? wydaje mi sie że
          raczej nie...że w tedy to sprawa przegrana.
          Pozdrawiam
          • Gość: iw78 Re: do iw78 IP: *.centertel.pl 03.12.06, 22:39
            Lista obecnosci jako tako funkcjonuje przy umowach o prace, w razie czego dla ciebie to tylko dowód na to, że pracowałas w jego firmie. zrób kopie dla siebie, przybij na niej pieczatke firmową. Masz stałe miesięczne wynagrodzenie? Czy godzinowe? W przypadku gdybys nie otrzymała wynagrodzenia i tylko na tym by ci zalezało PIP nie pomoze Ci, wtedy juz tylko sprawa z powództwa cywilnego. Jesli jednak dązyłabys do ustalenia stosunku pracy to wtedy PIp powinien pomóc.
            Pozdrawiam.

Zrób dwie listy od niczego...z godzinami jak sobie "życzy" i drugą ile faktycznie pracujesz, w razie problemów masz dowody....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka