Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w innym mieście

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 22:30
    witam ,czy podejmując pracę w innym mieście powinienem się złosić do urzędu
    pracy? Dodam, że będzie to moja 1 praca w życiu i wcześniej nie rejestrowałem
    się jako bezrobotny
    czy muszę się zameldować w mieście w którym będę pracował?
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • anula36 Re: praca w innym mieście 24.12.06, 22:31
        ani jedno, ani drugie. Choc warto w tym miescie gdzie bedziesz pracowac miec jakis adres korespondencyjny.
        • iberia30 Re: praca w innym mieście 26.12.06, 10:18
          anula36 napisała:

Choc warto w tym miescie gdzie bedziesz pracowac miec jakis adres
          korespondencyjny.

????? no bez przesady.
          • anula36 Re: praca w innym mieście 26.12.06, 13:16
            lepiej jezdzic do tydzien do domu zeby odbierac poczte?
            • iberia30 Re: praca w innym mieście 26.12.06, 15:35
              anula36 napisała:

> lepiej jezdzic do tydzien do domu zeby odbierac poczte?

nie bardzo rozumiem:co ma piernik do wiatraka jesli mieszkam w miescie X a
              pracuje w miescie Y, i odleglosc tychze to kilkanascie km?Malo tego, znam
              ludzi, ktorzy sa zameldowani w Gdansku a np. sa zatrudnieni przez firme z
              Przemysla i co maja sobie tam szukac adresu do korespondencji?
              • anula36 Re: praca w innym mieście 26.12.06, 17:22
                a jesli jestem zameldowana w Krakowie i podaje ten adres, a mieszkam tymczasowo i pracuje w Gdansku?

Chodzi mi o przypadek kiedy miejsce gdzie sie faktycznie mieszka i pracuje jest fizycznie odlegle od miejsca zameldowania.
                Ale caly ten przypadek z tajnym zatrudnieniem jest tak dziwny ze sie juz wiecej nie wypowiadam.
                • iberia30 Re: praca w innym mieście 26.12.06, 18:15
                  anula36 napisała:

> a jesli jestem zameldowana w Krakowie i podaje ten adres, a mieszkam
                  tymczasowo i pracuje w Gdansku?

to zmienia postac rzeczy, ale nie sadze aby autor mial akurat taki przypadek na
                  mysli.
      • Gość: as Re: praca w innym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 20:31
        dzięki,
        a czy możesz mi jeszcze powiedzieć czy pracując na um. zlecenia ma się kartę
        pracy i czy zawsze przy zmianie pracy nowy pracodawca dowie się gdzie
        poprzednio pracowałem np z karty pracy?
        • Gość: ? Re: praca w innym mieście IP: *.zwm.punkt.pl 25.12.06, 20:48
          co ty bredzisz?
          • anula36 Re: praca w innym mieście 25.12.06, 21:23
            Karta pracy? A coz to jest?
            • Gość: :) Re: praca w innym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 21:37
              Karta pracy- to zabrzmiało tak socjalistycznie
      • Gość: as Re: praca w innym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 12:26
        sorry, miałem na myśli świadectwo pracy
        • anula36 Re: praca w innym mieście 26.12.06, 12:33
          ale jaki jest sens ukrywac przed nastepnym [pracodawca ze poprzednio pracowales? I tak cie moze sprawdzic np przez skladki ZUSowskie.
          • Gość: as Re: praca w innym mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 12:40
            to nie chodzi o sens lub jego brak

nie chcę po prostu by się dowiedział i tyle. Rozumiem jednak, że nie da się
            tego ukryć i nawet przy zleceniu dostaje się świad. pracy?
            • Gość: iw78 Re: praca w innym mieście IP: *.centertel.pl 26.12.06, 13:00
              "witam ,czy podejmując pracę w innym mieście powinienem się złosić do urzędu
              pracy? Dodam, że będzie to moja 1 praca w życiu i wcześniej nie rejestrowałem
              się jako bezrobotny"

Nie musisz rejestrować się w Urzędzie Pracy.

"czy muszę się zameldować w mieście w którym będę pracował?" To już zależy...od wielu czynników.

"dzięki,a czy możesz mi jeszcze powiedzieć czy pracując na um. zlecenia ma się kartę pracy "

Przy umowach cywilnoprawnych typu zlecenie, dzieło, nie otrzymuje się świadectwa pracy.

"i czy zawsze przy zmianie pracy nowy pracodawca dowie się gdzie
              poprzednio pracowałem np z karty pracy?"

Świadectwo pracy dajesz do wglądu pracodawcy celem ustalenia stażu pracy, nabycia prawa do urlopu, ilości absencji chorobowej.I jest to w przypadku umowy o pracę.

• anula36 Re: praca w innym mieście 26.12.06, 13:19
              ale kto sie ma nie dowiedziec? Rodzina ? nastepny pracodawca? komornik? US? Czy obecny pracodawca ma nie wiedziec ze u niego pracujesz:P
              Nadmiar kombinacji to dobry wstep do komplikacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka