Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nadgodziny, a kodeks pracy

28.12.06, 07:43
    Witam,
    Pół roku temu gdy wróciłam do pracy po 16 tyg. z urlopu macierzyńskiego
    pracodawca wręczył mi do podpisu oświadczenie, że nie będę pracowała w
    nadgodzinach, godzinach nocnych itd. zgodnie z K.P. Terez po pół roku żądają
    bym pracowała w nadgodzinach w czasie zastępstwa z powodu choroby lub urlopu
    koleżanek. Nie mam się zamiaru tego podpisać, gdyż jak ja prosiłam o godzinną
    przerwę na karmienie pracodawca stwierdził, że przepis mnie nie dotychy. Czy
    jak się nie zgodzę mogę ponieść tego jakieś konsekwencje typu zwolnienie???
    Obserwuj wątek
      • Gość: JOAGRU Re: Nadgodziny, a kodeks pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 09:00
        Przede wszystkim w KP jest napisane, że nie można zlecić pracy w nadgodzinach
        opiekunowi dziecka do lat 4, nalezy złozyć stosowne oświadczenie, jak piszesz
        oświadczenie takowe złożyłaś. Ale również nie można odmówic pracodawcy pracy w
        nadgodzinach, jest to polecenie służbowe jak by nie było. Oczywiście w twojej
        sytuacji pracodawca łamie przepisy, ale jedynie możesz poskarzyć sie Inspekcji
        Pracy.Odmowa pracy w nadgodzinach może skutkować zwolnieniem z pracy ( nie
        wykonanie polecenia słuzbowego), ale jeżeli poszłabyś do sądu pracy, to wygraną
        masz jak w banku.Ponieważ jest coś takiego, że mozna odmówić wykonania
        polecenia służbowego jeżeli wykonanie go łamało by prawo.
        • bocka Re: Nadgodziny, a kodeks pracy 28.12.06, 09:26
          Dziękuję za odpowiedź. Dzwoniłam w tej sprawie także do PIP-u i to samo facet mi
          powiedział :-) Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka