Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

umowa zlecenie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 20:35
    czy z umowy zlecenie musze się rozliczać pierwszy raz w zyciu bedę sie
    rozliczał z urzędem skarbowym jak to wygląda????
    Obserwuj wątek
      • kasan1512 Re: umowa zlecenie 04.01.07, 20:42
        Będziesz, chybą, że nie przekroczyłeś 2800 czy ileś tam i nie chcesz uzyskać
        zwrotu do 530 czy ileś tam.
        Jest oddzielna rubryka na dochody z tytułu umów zlecenia w picie. Bardzo łatwo
        znaleźć informacje na ten temat w necie.
        • rysiek66 Re: umowa zlecenie 04.01.07, 20:59
          ale jak to jest z tych umow zlecenie jak nie przekroczyłem tych 2800 bo musze
          sie teraz rozliczyć i nie wiem jak pracowałem jeszcze miesiąc na umowe zlecenie
          • kasan1512 Re: umowa zlecenie 04.01.07, 21:14
            Jak nie przekroczyłeś dokładnie 2 789,89 zł (łącznie z dochodami z innymi źródeł
            - np. renty, umowy o pracę) to nie musisz się rozliczać, ale jeśli się
            rozliczysz to dostaniesz zwrot podatku do kwoty 530,08 zł, bo zaliczki na
            podatek dochodowy Ci pobierali. Więc dla tych kilku setek raczej warto...
          • Gość: alicja Re: umowa zlecenie IP: *.autocom.pl 05.01.07, 01:54
            Już od kilku dobrych lat z każdej, nawet bardzo małej kwoty wynagrodzenia
            (również z tytułu umowy zlecenie), od której została potrącona zaliczka na
            podatek dochodowy, trzeba się rozliczyć z US, tzn. złożyć odpowiedni PIT.
            Udzielone odpowiedzi, że poniżej kwoty wolnej od podatku (do ok. 2800 zł) nie
            trzeba się rozliczać, są błędne.
            • Gość: rysia Re: umowa zlecenie IP: *.e-wro.net.pl 05.01.07, 11:47
              a do kiedy zleceniodawca musi mi dac pita? pracowałam na zlecenie do 31.02-w
              jakim terminie pit mi powinien przyjśc pocztą,co zrobic jak nie przyjdzie,
              zarobki znacznie przewyższały 2800 zł, słyszłam ,że na pita się czeka do 28.02-
              czy to prawda?
              • netus81 Re: umowa zlecenie 05.01.07, 13:08
                chyba do końca marca
                • j2334 Re: umowa zlecenie 05.01.07, 15:15
                  Ten termin zalezy od danedo zakladu,w niektorych juz z koncem stycznaia sa
                  gotowe pity,w innych troche dluzej.Ale spokojnie ,zdazysz do konca kwietnia z
                  rozliczeniem.Oczywiscie musisz sie rozliczyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka