Gość: Marta
IP: *.finemedia.pl
11.01.07, 22:18
witam,mam zamiar chodzic po blokach i sprzedawać jaja,jestem producentem,są
to jaja z chowu ściółkowego czyli z cyferką 2 na skorupce,Obecnie w całej
Unii Europejskiej obowiązuje podział jaj na trzy kategorie jakościowe,
uzależnione od sposobu chowu kur.
Prawidłowo zdefiniowany stempelek, znajdujący się na każdym jajku,
powinien wyglądać następująco: A-BB-CCDDEEFF, gdzie:
A oznacza sposób chowu kur (1, 2 lub 3). Im niższa pierwsza cyferka na jajku
tym lepsze jaja,
B oznacza kraj pochodzenia jaj,
CC oznacza kod województwa,
DD oznacza kod powiatu,
EE oznacza rodzaj prowadzonej działalności,
FF oznacza numer porządkowy producenta w powiecie.
Istnieją trzy sposoby chowu kur, którym odpowiadają pierwsze cyferki na jajku:
3-PL to chów klatkowy. Jest to najgorszy i najmniej humanitarny sposób chowu
kur. Kury przez cały okres swojego życia znajdują się w bardzo małych,
drucianych, piętrowo ułożonych ciasnych klatkach (w klatce o wymiarach 60/40
cm. znajduje się 8 kur). Kury nie mają żadnej możliwości przemieszczania się
i z racji tego znoszą niesmaczne jaja. Kura nie poruszając się, nie
odgazowuje się w naturalny sposób i nie wydala przez skórę toksyn z
organizmu. Wszystkie te toksyny trafiają do jajka, a później do żołądków
konsumentów. Jest to najtańszy rodzaj chowu kur, ale niesmaczne jaja. W
niektórych krajach jaja te uznawane są za jajka przemysłowe i są przerabiane
głównie na proszek piekarniczy.
2-PL to chów ściółkowy, gdzie kury chodzą w kurniku po słomie. Mają możliwość
przemieszczania się i fruwania. Posiadają grzędy i mogą grzebać w słomianej
ściółce. Jest to tradycyjny chów kur. Jaja z tego chowu są smaczne, mają
gęste białko, naturalny smak i zapach. Zawierają więcej mikro i makro
elementów, więcej witamin (co jest naukowo stwierdzone) i przez to są zdrowe.
1 PL to chów wolnowybiegowy. Tutaj kury również chodzą w kurniku po słomie,
ale dodatkowo mają możliwość wychodzenia na dwór, skubania trawki i jedzenia
robaczków. W okresie zimowym chów ten traci troszkę na znaczeniu ponieważ
brakuje trawy i jest zimno, a chłód sprawia, że kury przestają się nieść.
90 % produkcji jaj w Polsce to chów klatkowy,
9 % produkcji jaj to chów ściółkowy,
1% produkcji jaj to chów wolnowybiegowy.
teraz moje pytanie jest nastepujące: czy byli byście zainteresowani kipnem
takich jaj czyli jaj z cyferką 2 ??? jesli by ktoś przyszedł do was do domu?
Co sądzicie o tym? dodam tylko że w sklepach takich jaj jest bardzo malo,
przewaga to jaja klatkowe. bardzo dziekuje za wszelkie opinnie.