Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

problem z telefonami służbowymi

IP: *.chello.pl 17.01.07, 21:44
    Problem dotyczy telefonów służbowych.: W firmie mamy nienormowany czas pracy
    i musimy w związku z tym być ciągle pod telefonem. Często zdarzają się
    telefony późnymi wieczorami, nocą, w weekendy i święta. Trzeba czuwać
    dosłownie 24/7/365. Czasem trzeba po takim telefonie gdzieś jechać a czasem
    uda się przełożyć zadanie na inny dzień. Szefostwo planuje wprowadzić system
    lokalizacji kart SIM. Nie mam zastrzeżeń jeśli system miałby działaś w
    godzinach mojej pracy, ale co z czasem wolnym? Czy jest jakiś paragraf w
    kodeksie pracy, który dawałby mi prawo wyłączyć telefon bez obawy że zostanę
    zwolniony? I czy jest jakiś przepis normujący problem dyżurów. Czasem mam
    mniej pracy i osobiście uważam, że siedzenie w domu pod telefonem i czekanie
    na zadanie to też praca - w tym czasie nie mogę przecież nic zaplanować bo
    nigdy nie wiadomo czy nie trzeba będzie za 5 minut jechać gdzieś kilkaset
    kilometrów.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mariusz_robert Re: problem z telefonami służbowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 14:26
        komiwojażerowie tak już mają...ciągłe sprawdzanie i ważniejszy cel niż
        człowiek.Pozostawanie przez pracownika w gotowości do wykonywania pracy poza
        normalnymi godzinami pracy (tzw. dyżur) przybiera różne formy – jedną z nich
        jest wyposażenie pracownika przez pracodawcę w telefon służbowy, dzięki któremu
        pozostaje on do dyspozycji pracodawcy, nawet gdy ten nie przebywa na terenie
        zakładu pracy. Jest to więc rodzaj dyżuru pełnionego w domu. Jednakże dyżur, w
        tym również dyżur domowy, podlega określonym ograniczeniom – zgodnie bowiem z
        treścią art. 1515 § 2 zd. 2 kodeksu pracy czas pełnienia dyżuru nie może
        naruszać prawa pracownika do nieprzerwanego odpoczynku dobowego (minimum – 11
        godzin, przy czym nie dotyczy to pracowników zarządzających zakładem pracy w
        imieniu pracodawcy) i nieprzerwanego odpoczynku tygodniowego (co najmniej 35
        godzin, obejmujących minimum 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku dobowego).
        Proponowałabym więc porozmawiać z pracodawcą i wspólnie ustalić godziny w
        których masz pozostawać „pod telefonem”, tak abyś w rzeczywistości miał drogi
        gościu zapewniony minimalny, ustawowy wymiar odpoczynku od pracy.
        • Gość: billy Re: problem z telefonami służbowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 18:07
          a pracodawca powie ci zebys se kodeks pracy wsadził w rzyć.
          • Gość: mariusz_robert Re: problem z telefonami służbowymi IP: *.chello.pl 18.01.07, 18:30
            fakt, jednak pod warunkiem że pracujesz w firmie typu "mietek i stefek.
            autoczęści" lub "firma kopeć and syn"
            • billy.the.kid Re: problem z telefonami służbowymi 18.01.07, 18:40
              jeśli istnieje taki proble znaczy ze jest to taki zakład.
        • Gość: gosc Re: problem z telefonami służbowymi IP: *.chello.pl 18.01.07, 19:48
          A czy dyżur w domu pod telefonem jest tak samo wartościowy co na normalnym
          tacie? Załóżmy że w danym tygodniu pracuję 35 godzin to czy na dyżur będę mógł
          przeznaczyć 5 godzin swojego czasu?

W moim przypadku problem by był z rejestrowaniem czasu pracy. W "firmie"
          jestem dosłownie 2 razy w roku, wszelkie sprawy załatwiamy telefonicznie i e-
          mailowo.
          • krzysztofsf Re: problem z telefonami służbowymi 18.01.07, 20:27
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> A czy dyżur w domu pod telefonem jest tak samo wartościowy co na normalnym
            > tacie? Załóżmy że w danym tygodniu pracuję 35 godzin to czy na dyżur będę mógł
            >
            > przeznaczyć 5 godzin swojego czasu?
            >
            > W moim przypadku problem by był z rejestrowaniem czasu pracy. W "firmie"
            > jestem dosłownie 2 razy w roku, wszelkie sprawy załatwiamy telefonicznie i e-
            > mailowo.

Ryzykowne, ale moze zlozysz w firmie zapytanie z potwierdzeniem na kopii, o podanie czasu w jakim jestes zobowiazany byc uchwytny pod telefonem, odbierac go i reagowac.
            To, ze z zaangazowaniem ph odbiera telefony i odsluchuje poczte, przeglada maile gdy ma chwile wolnego w czasie reklam w ogladanym filmie to jest jego sprawa, podobnie jak ulozy sobie pod tym wzgledem klientow. Ale nie moze byc to wymuszone i rozliczane.
            Miernikiem PH jest sprzedaz i zadowolenie klienta.

Tak szczerze mowiac wspomniane namierzanie miejsca pobytu PH moze byc przymiarka do ich wymiany i zastapienie tanszymi w obsludze istniejacej sieci klientow.
            • krzysztofsf GPS 18.01.07, 20:30
              Osobiscie uwazam, ze powinniscie (wiem..nie macie specjalnego kontaktu ze soba..) wywalczyc zastosowanie GOS wylacznie w samochodach sluzbowych a nie w komorkach - inaczej komorki wylaczacie po godzinach pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka